Miten saada vauva nukkumaan omaan sänkyyn?

Ena
Meillä on kohta 2 kuukauden ikäinen vauva, joka on ollut alusta asti melko huono nukkumaan. Parhaiten nukkuu turvakaukalossa, jossa nukkuu myös yöt. Päivälläkään ei suostu muualla nukkumaan. Autoon nukahtaa helposti ja vaunuihinkin silloin, jos kävelemässä käydään. Mutta usein, jos vaunut pysähtyy, neiti herää. Syliin vauva nukahtaa usein, mutta heti jos hänet laskee pois esim. pinnikseen, hän herää heti ja alkaa kitisemään ja vähitelleen kitinä muuttuu itkuksi. Miten vauvaa voisi yrittää nukkumaan omaan sänkyyn. Tuttia ei suostu syömään eikä silittelykään oikein auta. Välillä olen saanut silittämällä rauhoitettua, mutta sit kohta vauva aloittaa kitinän. Ihan kuin pelkäisi nukahtavansa. Olisi kiva saada vauva nukkumaan makuuasennossa, mutta kun se ei tunnu onnistuvan millään keinolla. Olisiko jollain vinkkejä, joita voisi tilanteessamme kokeilla?
 
Muistan lukeneeni, ettei noin pieni vauva saisi olla turvakaukalossa yli 3 tuntia yhtäjaksoisesti. Ei tee hyvää pienen selälle, joten öitä ei siinä kannattaisi nukuttaa. Meidän esikoinen nukkui vauvana tosi huonosti päivisin. Parhaiten nukkui sylissä. Suosittelen kantoliinaa tai esim. Manducaa. Kokeile, jos saisit vauvan nukkumaan päivällä paremmin jommassa kummassa. Tällöin sinulla olisi kädet vapaana, ja pystyisit samalla puuhastella kaikenlaista.

Mutta se onkin toinen kysymys, miksi vauva ei nuku öisin. Voisiko hänellä oli jotain vaivaa? Korvatulehdus? Massuvaivoja? Nukkuisiko hän paremmin sinun vieressä? Näitä kannattaa miettiä. Tsemppiä vauva-aikaan!! Onneksi nämä pienet kasvavat ja yleensä nukkuminen alkaa sujua paremmin pikku hiljaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ootko koittanut nukuttaa vauvan viereesi? (Itse siirrän tästä huopaan käärittynä omaan sänkyynsä varovasti)

Meillä vauva nukkunut alusta asti omassa sängyssä ja käärittynä huopaan. Tällä on ollut rauhoittava vaikutus, kokeile :) Kokeilin itse tätä kun huomasimme että nukkuu parhaiten kun on pieni "suojakuori" ympärillä.
Meidän vauvakaan ei syönyt tuttia ensimäiseen 6vkoon, mutta sitten oli sellaisiakin raivareita että vain tutilla sai rauhotettua kun väkisin piti suussa niin kauan että tajusi alkaa imeä sitä.
 
meillä 7vk vanha vauva, jolla ilmeisesti refluksiaa, ei ole vielä diaknosoitu, huomenna neuvolalääkäri... Peittoon käärittynä sylissä nukahti, siitä sänkyyn. Pahvilaatikossa nukkuu edelleen meidän sängyn vieressä pääty reilusti kohotettuna, 30% kulma tai enemmän on suositus näillä "närästys" vauvoilla. Vauva virkistyy/säikähtää kylmää sänkyä, eli peitto tai fleecekapaloliina on hyvä. Me nukutetaan vauvaa omassa sängyssä tyynyyn tuettuna, ylävartaloa pidämme aina kohotettuna, jopa hoitotasolla.

En uskoisi silittelyn auttavan, ei auta meidän vauvallekaan kun sisältä päin korventaa. Itsekin pidän tutista kiinni, saatan sitä heilutella. trikooliinassa nukkui tänään 2h ja sain tehtyä kotitöitä hyvin, mm pyykkihuolto on helpompaa, muistaa vaan ettei pienen pää retkahda kyykistelyissä. Sitomisen oppii viikossa.

Refluksivauvat haluavat pitää vartaloaan pystyssä mahdollisimman paljon, esim sylissä pidetään myös ihan pystyssä.

Suosittelen sängynpäädyn kohottamista alhaaltapäin, tai tyynyyn tuettuna nukuttamista, jossa on toki pyörimisen vaara! Refluksivauvat ei aina puklaa paljon, meidän vauva kerran tai kaksi päivässä, hiljaista refluksiaa, nieleskelee paljon, hikkaa ja saa maitoa henkeensä helposti.

Turvakaukaloa en suosittele, ostakaa sitteri, ostettiin viikko sitten emma merkkinen sitteri prismasta, suosittelen, reilusti sitä päätyä sitten koholle! Sängyssä jos lapsi valuu, jalkojen alle joku pyyhe stoppariksi. Asennolla myös väliä, selällään tai vasemmalla kyljellä, päivällä valvotusti mahallaan.
 
On kyllä kurjaa kun vauvaa ei saa helpolla nukkumaan :( Meillä päivällä nukkuminen se hankala juttu, refluksia myös täällä ja siitä johtuvat vaivat haittaavat päivällä mut ilmeisesti vauvan myös vaikeampi malttaa nukahtaa päivällä. Vaunut auttaa meillä siihen.

Teidän tilanteesta sanoisin et kaukalo ei TODELLAKAAN ole mikään säilytys- ja nukkumapaikka vauvalle joten hyvä kun haet tilanteeseen apua. Pystyasennon suosiminen viittaa tosiaan refluksiin. Jos ei muut konstit auta niin lapsen kanssa lääkäriin, refluksia voidaan myös lääkitä. Usein taustalla on myös allergiaa lehmänmaidolle joten sopiva korvike tai äidin maidoton dieetti auttaa.
 
Kannattaa myös googlettaa "vauvan uniopas" tai jotain vastaavaa ja perehtyä asiaan sitä kautta. Yöt on syytä erottaa päivästä ja rutiinit auttavat vauvaa saamaan rytmistä kiinni.

Lisäksi kiinnittäisin huomiota omaan toimintaan, vauvahan tulkitsee sitä herkästi. Mikäli vauvaa katsoo huolissaan (miettien nukahtaako se nytkään tms...) ja on itse muutenkin ahdistunut, vauva ei varmaan uskallakaan nukahtaa koska tulkitsee että nyt on jokin hätänä! Oma rauhallinen ja varma käytös luo parhaiten vauvalle turvallisen olon jonka turvin vauva uskaltaa nukahtaa.
 
Viimeksi muokattu:
miss_piggy
Miten olis joku kehto jossa vauva kuitenkin voisi "keinua"? Eli yöllä tökkäis kehtoa liikkeelle, jos tykkää kerran liikkeestä.

Meillä vauva ei päivällä suostu nukkumaan pinniksessä, nukahtaa vaan syliin, kaukaloon tai vaunuihin, mutta yöllä kyllä siinä nyt nukkuu kun otettiin yksi laita pois ja laitettiin pinnis mun sängynreunan viereen. Siirtelen poikaa pinniksestä tissille ja takaisin niin, että hänen allaan on äitiyspakkauksen peitto.

Ennen pinniksen tuunausta harrastettiin perhepetiä, sillä poika nukkui tosi rauhattomasti enkä jaksanut nousta aina nostelemaan häntä edes takaisin.
 

Yhteistyössä