Muikusta ruokaa :o)

Taare
kokeiles savolaista sardiinia =)

1 kg kalaa (ahven, särki, silakka, muikku jne)

1 dl ruokaöljyä
3 rkl etikkaa
3 rkl ketsuppia
1 rkl sinappia
4 tlk suolaa
1 tlk sitruunapippuria
1 kpl laakerinlehti
sipulia
tilliä
muita mausteita maun mukaan

Työohje:
1. Kalat paloitellaan haarukkapaloiksi, poista särjen niskan kova nikama.
2. Palat ladotaan lasipurkkeihin tiiviisti.
3. Liemiainekset sekoitetaan ja jaetaan purkkeihin kalamäärien suhteessa.
4. Purkit suljetaan tiiviisti ja laitetaan KYLMÄÄN uuniin.
5. Purkeissa on oltava ehjät kannet ja tiivisteet.
6. Uuni 125 astetta.
7. Kypsennetään n 4 tuntia ja purkit jäähdytetään uunissa, jolloin syntyy vakuumi.
8. Kala on parasta n. viikon kuluttua, mutta sitä voi nauttia myös välittömästi.
 
Muikkukeitto

1 l vettä
1 tl suolaa
6-8 perunaa
1-2 sipulia varsineen
6-8 maustepippuria
1-2 porkkanaa
1-2 rkl ruisjauhoja tai kuiva ruisleivänpala makua antamaan
14-15 muikkua
voita

1. Perkaa muikut: katkaise päät ja poista sisälmykset.
2. Huuhtele ja kuivaa kalat.
3. Mittaa kattilaan vesi ja suola.
4. Lisää lohkotut sipulit ja paloitellut porkkanat sekä pippurit ja keitä puolikypsiksi, ennenkuin lisäät paloitellut perunat.
5. Lisää liemeen ruisjauhot ripotellen ja vatkaten, tai kuiva ruisleivän pala, joka poistetaan kun keitto on kypsää.
6. Lisää kalat, kun perunat ovat melkein kypsät ja keitä hiljaisella tulella kypsiksi.
7. Silppua keittoon lopuksi hienonnettuja sipulin varsia ja reilu voinokare.
8. Tarjoa lisänä ruisleipää.

Muikkupannu

600 g muikkuja
170 g pekonia
2 sipulia
tilliä
1-2 dl vettä
ripaus suolaa
10 maustepippuria

1. Perkaa muikut ja ripauta niille suolaa.
2. Suikaloi pekoni ja ruskista kevyesti pannulla.
3. Lisää joukkoon viipaloidut sipulit ja anna hautua hetki.
4. Lisää tilkka vettä ja pippurit.
5. Hauduta hiljaa kannen alla 10-15 minuuttia.
6. Lado muikut pannuun pekonin ja sipulien päälle.
7. Hauduta kypsäksi 10-15 minuuttia.
8. Lisää lopuksi reilusti hakattua tilliä päälle.
9. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Paistetut tapas-muikut

12 keskikokoista muikkua
1,5 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
öljyä
1 sitruuna

Marinadi
2 tl persiljasilppua
4 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria
4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

Dippi
1 iso tomaatti
1 vihreä paprika
puolikas sipuli
majoneesia
suolaa
mustapippuria

1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa.
2. Viillä muikut auki pituussuunnassa.
3. Poista selkäruoto keskeltä.
4. Sivele avattujen kalojen sisäpinnalle marinadia.
5. Anna maustua viileässä noin 20 minuuttia.
6. Sekoita lautasella jauhot, suola ja mustapippuri.
7. Taita kalat kiinni ja kierittele ne jauhoissa.
8. Paista kuumennetussa öljyssä molemmin puolin ruskeiksi.
9. Kalttaa tomaatti kiehuvassa vedessä.
10. Kuutioi tomaatti ja paprika pieneksi.
11. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi.
12. Sekoita dipin ainekset.
13. Tarjoa kalat dipin ja sitruunanlohkojen kanssa.

Kalasta suupalat varhaisperunoista

1 kg varhaisperunoita
1 tlk ranskankermaa
0,5 kurkku
pippuria
100 g mätiä
200 g graavikalaa tai 100 g friteerattuja neulamuikkuja
tilliä

1. Keitä perunat ja jäähdytä ne.
2. Kuori ja leikkaa perunat kahtia.
3. Leikkaa kurkku paloiksi ja koverra keskustaan kolo.
4. Aseta kurkkupalat perunanpuolikkaiden päälle ja täytä kupit mädillä.
5. Koristele ranskankermalla, neulamuikuilla tai graavikalalla ja lopuksi tillillä.

Kalakukko

Kuori:
5 dl vettä
1/2 rkl suolaa
100 g voita tai margariinia
n. 9 dl ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Täyte:
1 kg kaloja: muikkuja, ahvenia, madetta
150-250 g kylkisilavaa
2-3 tl suolaa

1. Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola.
2. Vaivaa taikina ja lisää lopussa voi tai margariini.
3. Vaivaa kuoriaineet tiiviiksi ja sitkeäksi taikinaksi.
4. Taputtele tai kauli taikinasta soikea levy, joka on keskeltä noin 1 cm paksu ja reunoiltaan ohuempi.
5. Ripottele levyn keskustaan ruisjauhoja.
6. Lado peratut ja hyvin valutetut kalat kerroksittain silavaviipaleiden kanssa levyn keskelle. Ripottele väliin suolaa.
7. Nosta levyn reunat täytteen päälle ja silottele vedellä ja jauhoilla samalla kukkoa muotoillen.
8. Kukon päätyihin saattaa jäädä ylimääräistä taikinaa, jonka voi veitsellä leikata pois ja käyttää sen kukon sulkemiseen.
9. Paista kukkoa 200-225 asteen lämmössä uunissa, kunnes se on saanut väriä.
10. Kääri kukko sen jälkeen alumiinifolioon.
11. Voit myös käyttää paistopussia.
12. Hauduta kukkoa täytteen pehmittämiseksi vielä miedossa (100-150 astetta) lämmössä 4-6 tuntia.
13. Peitä kukko uunista ottamisen jälkeen hyvin kuoren pehmittämiseksi.
14. Kun kukko on kypsynyt, se nautitaan lämpimänä.
15. Kukon kansi leikataan auki.
16. Kuorta otetaan lautaselle, samoin kukon mehevää sisustaa.
17. Kukosta voi myös leikata viipaleita.

Muuta:
Kalojen sijasta voit käyttää kukkoon lanttu- tai perunaviipaleita, sieniä tai naudanlihaa. Voit valmistaa kuoren myös kiinteästä hapanleipätaikinasta, joka sopii erityisen hyvin perunakukkoon.

 
Savustetut muikut on kanssa toooosi hyviä.
Ja äitini väsäämän muikkupotin
Elikkäs perattuja muikkuja ladotaan uunin kestävään vuokaa ja sinne laitetaan mausteita maun mukaan ja päälle tomaattisosetta (ei ketsuppia) ja uuniin miedolla lämmöllän tunti tai kaksi riippuen muikun koosta
 
Hyviä muikusta tulee myös uunissa, aina ei tarvi pannulla voissa käristää eli muikut kieritellään mauste-ruisjauho seoksessa, kalat pellille leivinpaperin päälle ja päälle ruokaöljyä tai juoksevaa margariinia. Paistetaan uunnissa rapeiksi ja ruskeiksi.
 

Yhteistyössä