Muita pienten keliaakikkojen äitejä?

Hei!
Meillä kohta 2 vuotias, jolla epäilen keliakiaa. Viljoista on käytössä tällä hetkellä kaura, maissi ja tapiocatärkkelys. Hirssi ja gluteenittomat jauhot (vehnätärkkelystä) menee pieninä määrinä. Miehelläni on keliakia, joten jos vehnä ei rupe käymään enempää epäilykseni kallistuu entistä enemmän keliakiaa.

Miten teillä havaittiin keliakia? Miten diagnoosi tehtiin?
 
Meillä saatiin diagnoosi keliakiasta varmaan aika lailla rankimman kautta. Oireina oli useiden kuukausien ajan turvonnut maha ja melko löysät kakat. Näihin ei vielä osattu reagoida edes mitenkään. Kunhan kyselin neuvolasta (ja tietty kaksplussalta... :D), että onko normaalia - kuulemma on. Ehkä pojalla on olut tuo vaiva jo hyvin pienestä, mutta ei me siitä mitään tiedetty. Nuo mainitsemani oireet ovat kehittyneet tosi hiljalleen, eikä tuo just 2 vuotta täyttänyt ole mitenkään ilmaissut, että maha olisi kipeä tms.

Tilanne kärjistyi vähitellen, kun pojalle tuli korvatulehdus, ja siihen saatiin antibiottikuuri. Alkoi refluksioireet, jotka menivät lääkkeen (ja aluksi oksennukset korvatulehduksen) piikkiin. Poika oksensi n. kerran päivässä. Muutenkin välillä ruoka näytti nousevan ylös ja se maistui huonosti. Valittelin yleislääkärille ja samalla ilmaisin huoleni pojan muusta tilasta, kyselin jonkin imeytymishäiriön mahdollisuutta. Lääkäri oli sitä mieltä, että poikaa ei vaivaa mikään muu, kuin infektiot (korvatulehdus ei parantunut) ja saatiin uusi lääkekuuri. Oireet pahenivat edelleen ja kohta saatiin kolmas lääkekuuri (vaikka suurempi ongelma minun mielestäni oli tuo refluksi). Sen lääkäri sivuutti ja sanoi että lääkkeen sivuvaikutukset ovat ohimeneviä. Yritettiin sinnitellä niin kauan, että tulehdukset on saatu kuriin. Tässä vaiheessa olin varannut ajan lastenlääkärille, mutta ensimmäiseen mahdolliseen aikaan oli reilut pari viikkoa. Korvalääkärille varasin ajan, että tulisi varmuus edes korvien kunnosta. Korvalääkäri oli ensimmäinen, joka sanoi, että hänen mielestään pojan maha ei ole normaali. Asialle ei kuitenkaan tehty mitään ennen kuin päästiin vihdoin lastenlääkärille.

Hän kirjoitti lähetteen seuraavaksi päiväksi lastenpolille tutkimuksiin, ja sitten sitä mentiinkin vauhdilla tutkimuksesta toiseen. Tutkittiin sisäelimet ja muut. Todettiin, että suolisto ei "vedä" kunnolla ja se on nesteen turvottama, mutta syytä ei tiedetty, pelkäsivät jotain tukosta tai solmua suolistossa. Seuraavana päivänä lapselle päätettiin tehdä skopia, tähystää suolisto ja jos syytä ei löytyisi, poika leikattaisiin varmuuden vuoksi. Ja niinhän siinä kävi, että poika leikattiinkin, suolisto käytiin läpi, eikä mitään tukosta ollut. Nyt pojalla epäiltiin olevan joku outo virus. Palattiin kotiin yhä pahenevien oireiden ja kipeän leikkaushaavan kanssa odottelemaan tutkimusten tuloksia. Muutama päivä kotiutumisen jälkeen saatiin vihdoin verikokeiden tuloksia ja keliakia-vasta-aineet olivat koholla. Joitakin päiviä myöhemmin tuli koepaloista tulokset, ja ne eivät olleet kuulemma ihan tyypilliset keliaakikolle, mutta suolinukassa oli (ilmeisesti aika pahoja) vaurioita. Vielä odotellaan joitakin lisätutkimusten tuloksia, mutta en usko diagnoosin tuosta muuttuvan.

Meillä kummallakaan vanhemmista ei ole keliakiaa. Lähin sitä sairastava sukulainen on miehen täti. Muutenkaan poika ei kuulu mihinkään riskiryhmään, ja näin pienellä tuo vaiva on ilmeisesti todella harvinainen. Aika puun takaa tuo keliakia siis tuli. Vähitellen opetellaan elämään sen kanssa. Vielä on niin tuore diagnoosi, että oireet eivät ole vielä poistuneet. Veriarvotkin ovat vielä aika heikot.

Kaniini Minkälaisia oireita teillä on? Tuleeko viljoista välitön reaktio? Aika luonnollista, että epäilet ja hoidat keliakiaa jos lapsen isällä se on, mutta diagnoosi kannattaisi varmaan hankkia, että ei tule elinikäistä ruokavaliota ilman varmuutta siitä. Jos ruokavalio on jo käytössä, niin sitä ei voida käsittääkseni tehdä. Verikokeesta testataan siis vasta-aineet, ja diagnoosi varmistuu ohutsuolesta otettavalla koepalalla (lapsilla tapahtuu nukutuksessa). Sikälikin kannattaa, että alle 16- vuotiaat saa kelasta 85 e kuussa, jos keliakia on diagnosoitu.

Teillä on keliakian hoitokin jo selvää, kun perheessä on jo keliaakikko. Koetteko keliakian edelleen työläänä vai tottuuko siihen?
 
Matma Hurjalta kuulostaa tuo teidän lääkärissä/sairaalassa juoksuttaminen. Itsehän on päässyt vähällä tuohon verrattuna.
Minä tosin alois epäillä vilja-allergiaa jo puolen vuoden iässä, kun yöt oli levottomia, maha ripulilla ja ihottumaa. Oireet viljoista tulee muutaman päivän viiveellä. Vilja-altistuksen yhteydessäkin oireet tuli kotona kolmen päivän päästä. Tällä hetkellä on siis vilja-allergiat diagnoosina. Syksyllä taas aika polille, jolloin altistetaan uudelleen. Sitä ennen testailen omatoimisesti kotona ja pitänee jutella tuosta keliakiasta, jos ei vehnä kokonaan rupea käymään, vehnätärkkelys siis käy jotenkin.
Kiellettyjen listalla on meillä siis vehnä, ohra, ruis, soija, tattari, riisi, porkkana, peruna, vadelma, masikka, banaani jne... eli tähän ruokavalioon verrattuna keliakiikon ruokavalio on minusta helppo. Alussa se tuntui hieman vaikealta, mutta kun oppi mitkä tuotteet käy ja mitkä ei niin sitten helpottaa. Ja valmiita tuotteita on nykyään todella paljon. Periaattessa teen lähes kaiken ruuan kotona gluteenittomana, leivät on meillä jokaiselle omansa. Ja netistä löytyy paljon hyviä ohjeita leipomuksiin.

 
Tosiaan, en jotenkin ensin sisäitänyt, että teillä ei käy edes peruna tai riisi. Siinä onkin jo taiteilemista ihan eri tavalla. Huh.

Meillä pojalle ei ole todettu allergioita, eikä niistä nytkään ollut mitään viitteitä verikokeessa, joten meillä on tosiaan "pelkästään" keliakia riesana. Allergioista ymmärrän valitettavasti ihan yhtä vähän kuin keliakiasta ennen kuin siihen jouduin tutustumaan... Niistä on kai toiveita päästä eroon iän myötä...?

Toistaiseksi olen ostanut valmiina leivät ja vastaavat. Pitäisi paneutua tuohon leipomiseen vähitellen. Netistä taitaa tosiaan löytyä aika kivasti ohjeita. Ottaisin mielelläni vastaan siihen liittyviä vinkkejä - ihan outo maailma ja paljon mulle toistaiseksi outoja ruoka-aineita...
 
Muutamia vinkkejä keliaakikon ruuanalaittoon ja leivontaan:

- Kastikkeet Maizena suurusteilla, niin käy kaikille

- Marjapiirakat, muffinsit, letut yms. kananmunaa sisältävät leivonnaiset onnistuvat melko hyvin perusresepteillä kun korvaa vehnäjauhot gluteenitomilla jauhoilla (itse käytän pirkka/ sunnuntai jauhoja) ja ehkä osan tapiocatärkkelyksellä. Provena kaurajauho on myös suosikkini, antaa kivasti makua. Jauhoja tartee monesti hieman enemmän kuin venhäjauhoja.

- Leivissä perunarieskat tms. ovat helppoja mistä aloittaa. Perunahiutaleita löytyy kaupasta, jos ei jaksa keitellä perunoita muussiksi.

- Kaura käytän paljon, puhtaita hiutaleita ja kaurajauhoja. Jos se käy ruokavalioon.

- Kananmunaa sisältävissä leivonnassa käytän aina ksantaania, hiivataikinoissa käytän psylliumia. Auttavat pitämään leipomuksia kasassa, farina merkkisiä löytyy kaupoista.

Mun ohjeet ei oo oikein julkaisukunnossa, kun muuttelen niitä jatkuvasti. Mutta mottona mulla on että tekemällä oppii. Mut pitää kattoo jos jotain löytyis, paremmalla ajalla lisää.
 
Kiitos neuvoista Kaniini!

Muuten taidan täällä aika turhaan huhuilla muita pienten keliaakikkojen äitejä, kun nyt tiedän, kuinka vähän meitä on! Vauvoilta ja leikki-ikäisiltä keliakia diagnosoidaan Suomessa keskimäärin vain 2 -3 lapselta vuodessa. En tiennyt sen olevan niin harvinainen pienillä. Lisäksi aika monella niistä on jo keliaakikko perheessä eivätkä varmaan etsi täältä tukea...
 
Meidän kaksosemme saivat diagnoosin 2,5v. vaikka olivat oireilleet vuoden ennen diagnoosia. Samalla löytyi minulta oireeton keliakia. Tällä hetkellä kaksosemme ovat jo 9-vuotiaita. Nyt olemme taas menossa tutkimuksiin pienemmän sisaruksen kanssa saa nähdä saako hänkin diagnoosiksi keliakian. Lapset sopeutuvat todella hyvin diettiin samaa en voi sanoa minusta. Mitä aikaisemmin löydetään sen parempi. Silloin ei jää muistiin miltä maistuu kunnon ruisleipä tai wiineri tai....Suosittelen liittymistä keliakialiittoon sieltä saa hyvää tietoa ja lehdessä tietoa uusista ja sopivista tuotteista jne. Heillä järjestetään myös sopeutumisvalmennuskursseja ja perheleirejä. Jos heräilee kysymyksiä niin kirjoita tähän ketjuun koetan kurkkia tänne välillä.
 
Meillä poika 2v 9kk. Olemme ravanneet lääkärillä yli kaksi vuotta eikä juuri mitään ole saatu selville. Oireina on ollut ummetus, vatsan turvotus (n.8cm aamusta iltaan), rikkonaiset yöt, jatkuva kiukku, liikkumattomuus, huono ruokahalu. Ongelmamme ovat olleet sen tyyppisiä, että ne on ollut lääkärien helppo sivuuttaa normaaleina oireina. Vastaukset ovat aina olleet tämän tyyppisiä: toiset on laiskempia liikkumaan ja teillä on vaan se 2v uhma.

Nyt on kuitenin saatu varmistus oireista, etteivät ole normaaleita vaan häviävät ruokavaliolla. Kaikki muut oireet hävisivät paitsi ummetus ja vatsan turvotus, ummetus mielestämme kuitenkin helpottui. Poika oli maidottomalla ja viljattomalla dietillä ja tämän lisäksi syö symbiofloria joka on ollut milestäni se suurin tekijä, koska olemme aiemminkin olleet kyseisellä dietillä ilman selkeitä muutoksia.

Maito kokeiltu se käy. Nyt kokeiltu viljoista sekä kaura että ohra, kumpikaan ei käy. Nyt odotellaan oireiden häviämistä ennen seuravia kokeiluja. Vatsa on mielestäni alkanut turvotella joka ilta enempi ja on todella selkeästi turvoksissa.

Keliakia on verikokeella tutkittu ja negatiivinen tulos saatiin, silloin sen tutkiminen unohdettiin, nyt kuitenkin kun vatsan turvotus tuntuu lisääntyneen ja kun äskettäin on kokeilussa ollut kotimaisia viljoja niin taas mietin ettei se sitä keliakiaa kuitenkin olisi.

Tietenkään en toivo, että lapseni olisi sairas, mutta kun vointi kertoisi sen puolesta että kaikki ei ole hyvin. Olen niin väsynyt jatkuvasti huomaan kuinka lastani koskee, mutta mitenkään en osaa auttaa. Viimeksi eilen illalla nukkumaan mennessä hän sanoi vatsaan koskevan :'(

Tiedän, että kaura yleensä keliaakikoille sopii, meillä juuri kaura reagoi voimakkaimmin. Vatsan turvotus ei ole hävinnyt edes viljattomalla dietillä, voisiko johtua siitä, että suoliston oireillessa viljoista toipuminen on kovin hidasta?

ihmex2: Miten tuo oireeton keliakia todettiin ja miten sitä osattiin epäillä?

Kaipaisin todella kokeneempien vinkkejä asiaan, kun alan itse olemaan voimaton. Tosiaan yli 2v ravattu lääkärillä eikä mitään varmuutta mistään, muutakun nyt epäillään vilja-allergiaa. Monet kerrat olen saanut itku kurkussa lääkäristä lähteä kun ei olle todesta otettu.
 
aatos08: eikös tuo juuri viittaisi vilja-allergiaan, jos verikokeella keliakiaa on poissuljettu mutta viljaton dieetti on auttanut ja viljojen kokeilu taas huonontanut tilannetta... Ruoka-allergiahan voi hyvinkin noin pienellä vielä parantua ja viljoja voisi myöhemmin palauttaa ruokavalioon. Tästä näkökulmasta vilja-allergia olisi parempi vaihtoehto kuin keliakia, joka on elinikäinen. Jos oireiluja, vatsan turvotusta ja ummetusta, on viljattomallakin dieetillä kannattaa tarkkailla muutakin ruokavaliota. Onko ummetuslääkettä ollut käytössä?
 
Tosiaan vilja-allergia olisi parempi vaihtoehto, mutta jotenkin kun kaikki tuntuu niin epämääräiseltä koko ajan ja mikä muu tuota vatsaa turvottaa kuin viljat? Olemme olleet jos jonkinlaisella dietillä ja kaikki on ollut ennen tätä todella epämääräistä. Usein aluksi tuntuu helpotusta tulevan, mutta kuitenkin hetken kuluttua huomataankin kaiken olevan taas ennallaan :headwall:
Lääkärit aina hetken tutkivat mistä kaikki johtuu, mutta sitten toteavat vain vatsaoireiden olevan toiminnallisia ja muihin oireisiin eivät ota kantaa vaan ajattelevat niiden olevan lapsemme ominaispiirteitä..

Vasta tämä nykyinen lääkärimme on ottanut kaiken todesta ja ollut selvästi lapsemme voinnista huolissaan. Tämänhetkinen väsymyskeni johtuu siitä, että tätä on jo jatkunut niin pitkään eikä edelleenkään mitään varmutta asiasta ole ja lapsemme kärsimykset jatkuvat.

Ummetuslääkettä olemme syöneet jo vuodenm verran.

Nyt seuraavaksi kokeillaan vehnä ja katsotaan mitä tuleman pitää..
 
Alkuperäinen kirjoittaja aatos08:
Tosiaan vilja-allergia olisi parempi vaihtoehto, mutta jotenkin kun kaikki tuntuu niin epämääräiseltä koko ajan ja mikä muu tuota vatsaa turvottaa kuin viljat? Olemme olleet jos jonkinlaisella dietillä ja kaikki on ollut ennen tätä todella epämääräistä. Usein aluksi tuntuu helpotusta tulevan, mutta kuitenkin hetken kuluttua huomataankin kaiken olevan taas ennallaan :headwall:
Ruokavaliolla tuntuu olevan merkitystä hyvinvoinnille mutta kunhan vaan saisi paremmin siitä kiinni mistä asioista on kyse.

Olllaanko muuten täysin 100 % varma, että mukana ei ole myöskin maitoallergiaa? Miten maitoallergia on poissuljettu? Maitoallergia on kuitenkin yleisin pienien ruoka-allergia. Varsinkin jos kaikki on jotenkin "epämääräistä koko ajan", kyse voi olla jostain jota lapsi käyttää päivittäin, esim. juuri maito ja maitotuotteet. Myös esim. peruna, riisi, porkkana, tomaatti tai jokin muu päivittäin tai lähes päivittäin käytetty voisivat olla jatkuvien epämääräisten "lievienkin" mutta haitallisten oireiden takana.

Hyvää on kuitenkin nyt että jostain olette saanut kiinni eli niistä viljosta :) Tuntuisi että jotain vielä pitäisi saada kiinni.

 
Löytyyhän sitä muitakin :) Meillä nyt 2.5v poika, jonka keliakia löytyi 1v. synttäreiden aikaan. Hurjaahan se oli mutta myös helpotti kun jatkuvalle ripulille saatiin selvyys. Meillä poika myös hirmuisen pienikokoinen, tärkeitä kiloja menetettiin silloin alussa. Meillä myös oireita vähäteltiin, eikä kukaan niistä huolestunut. Itse painelin sitten allergologille joka laittoin laajat tutkimukset ja niin saimme lähetteet eteenpäin.

Oletteko löytäneet netistä keliaakikoiden keskustelupalstoja? Niistä olen itse saanut paljon vertaistukea ja vinkkejä. ALkuvuodesta poika on menossa päiväkotiin ja se jännittää jo nyt ihan hirveästi!
 
ahmutar Maitoallergiaa on testattu nyt 3 kertaa välttämis-altistus "kokein" ja sitä on tutkittu myös briceillä ja verikokeilla, ei mitään. Nyt viimeisinmmän välttämisen jälkeen maito aloitettiin todella hitaasti, ensin noin 3vko hapanmaitotuotteita ennen kuin aloitettiin tavallinen maito. Maitoa hän ei kuintenkaan mielellään juo vaan valitseen mieluiten piimää jos sitä tarjolla on. Ollaan oltu dietillä missä on ollut poistettuna hedelmät, lähes kaikki kasvikset, mansikka, useat mausteet.. mutta mitään selkeää ei läydy. Oireet tulevat viiveellä joten selvittely on senkin takia hankalaa.

Tällä hetkellä mietin tuon keliakian mahdollisuutta ja myös sitä, että jos on nyt käynyt niin että ne viljat vaurioittivat pojan suolta siinä määrin nyt viljakokeilun aikana että esim maitotuotteet reagoivat huonokuntoisessa suolessa ja kyseessä olisi siis vilja-allergia.

higgalaittaisitko jonkin keskustelupalstan osoitteen tänne niin voisin käydä vähän katsastamassa mitä sieltä läytyy?

Olisin muutenkin kiinnostunut siitä, että millaisia oireita lapsillanne on ollut..?
 
aatos08: joo, välttämis-altistuskokeet on tosi haastavia viiveellä reagoivalla mutta muutakaan mahdollisuutta ei oikein ole, jos prickit ja verikokeet eivät toimi.

Tuli vielä mieleeni, että mitä lapsella oli maidon korvikkeena välttämisen aikana? Onko muuten lapsi mielestäsi missään vaiheessa ollut oireeton vai onko ollut aina jotain isompaa tai pienempää vaivaa?
 
aatos08 : www.glu.fi on mielestäni hyvä, pyörii kyllä paljon aikuisten maailmassa, mutta hyviä vinkkejä!

Uudenmaan keliakiayhdistyksellä on oma palsta joka on tosi hiljanen, mutta vanhoja juttuja siäkin voi käydä lukemassa, googlella löytyy.

Oireista: Todella hidas painonnousu ja välillä laskikin. Ripuli jokaisen ruokailun yhteydessä. Poika söi kun hevonen, mutta laihtui vain. Painoa 1v. 7.4kg. Maitotuotteet kans ärsytti, vain laktoosittomat kävi. Nykyään mennään Hylalla, mutta ei oo katastrofi jos saa normimaitotuotteita. Poika oli liian kiltti, todellinen enkeli ja nukkui paljon (oli siis niin väsynyt koko ajan). Ruokavalion tehoamisen totesin parhaiten siitä, että meidän pikkupojasta tuli riiviö, olin siitä kyllä vain onnellinen :) Lisään viä, että pojan vatsa oli tosi pömppö, ulkoinen olemus olis kuin kehtiysmaiden riisitautisella lapsella. Lääkäri totesikin sen olevan "keliakiamaha". Vaikka teillä on verikokeita otettu, kannattaa ne ottattaa uudelleen, varsinkin jos olette syöneet viljaa välissä. Puhkeaminen saattaa joskus kestää ja tarvita sitä altistumista lisää, niin ikävältä kuin se kuulostaakin.

Mua saa lähestyä kyllä näissä asioissa, oli kamalaa silloin kun m istään ei voinut mitään kysyä vaikka kysyttävää olis ollut ihan hirveästi!
 
Meillä on maidon korvikkeena ollut pienempänä nutri soija ja nyt sitten isompana markettien soijamaito. Allergioiden selvittelyä on kohta jatkettu 2v eikä mitään varmaa selville olla edelleenkään saatu, oireet siis jatkuvat. Tuntuu, että se tie on nyt käyty loppuun, oma usko on ainakin jo mennyt..

Meillä on pojan kasvu ollut ihan normaalia, eikä mitään kasvun viivästymiä ole havaittu, mutta se vatsan turvotus on jatkuvaa. Aamuisin vatsa on normaali, mutta iltaa kohti vatsa alkaa turpoamaan, eilen se oli 3,5h turvonnut 6cm. Tuo kasvu oli siis jo puoleenpäivään mennessä. Meillä ei tuota kiltteyttä myöskään vaan enemmänkin jatkuvaa kiukkua. Koko pvä menee kiukkuamalla (ja nyt ei kysessä ole siis mitään uhmakiukkua) on todella raskasta kun jo sängyssä aamulla itku ja kiukku alkaa. Mieliala muuttui täysin alkukesästä kun viljat ja maito olivat pois ruokavaliosta oli suorastaan outoa kun hän oli innostunnut asioista. Sitten on tuo liikkumattomuus, hän ei halua puistoon, jos mennään niin ei suostu tulemaan vaunuista. Tämäkin muuttui ko dietin aikana. Eli tuolloin alkukesästä on ollut meidän ainoa oireeton vaihe, kaikki muut oireet katosivat paitsi vatsan turvotus.

Itsellä on sellainen olo, että haluaisin ainakin poissulkea tuon keliakian, mutta en tiedä mihin lääkärille sitä tulisi mennä..
 
Ymmärsinkö mä oikein, että kesällä oli parempi tilanne, kun ei ollut mukana viljoja eikä maitoa? Jos dieetille on saatu selkeää vastetta ja nyt kun maito on palautettu ja on taas oireita, niin eikö se puhu aika paljon myös maitoallergian puolesta...?

Osalle ei tuo soijakaan sovi, ehkä kannattaisi kokeilla riisimaitoa, jos sillä häviäisi tuo vatsan turvotuskin.
 
Alkuperäinen kirjoittaja aatos08:
Meillä ei tuota kiltteyttä myöskään vaan enemmänkin jatkuvaa kiukkua. Koko pvä menee kiukkuamalla (ja nyt ei kysessä ole siis mitään uhmakiukkua) on todella raskasta kun jo sängyssä aamulla itku ja kiukku alkaa. Mieliala muuttui täysin alkukesästä kun viljat ja maito olivat pois ruokavaliosta oli suorastaan outoa kun hän oli innostunnut asioista. Sitten on tuo liikkumattomuus, hän ei halua puistoon, jos mennään niin ei suostu tulemaan vaunuista. Tämäkin muuttui ko dietin aikana. Eli tuolloin alkukesästä on ollut meidän ainoa oireeton vaihe, kaikki muut oireet katosivat paitsi vatsan turvotus.
Komppaan NallePuh82:n kirjoitusta... Jos kesällä oli oireeton vaihe (vatsan turvotusta lukuunottamatta) sekä viljojen että maidon ollessa poissa ruokavaliosta, niin eikös tuo viittaa että viljojen lisäksi myös maidon kanssa on ongelmia, jos kuitenkaan myöhemmin pelkkä viljojen poisjättäminen ei ole poistanut enimpiä oireita.

Soijamaito ei kaikille sovi vaan se maitoa korvaava tuotekin pitää kokeilla ja testata. Kun lapsella on jo ikää lähes 3 vuotta ja ruokavalio suhteellisen laaja (poissa siis olisi kotimaiset viljat ja maito), maitotuotteet voinee korvata kalkkitabletillakin. Kannattaa kysyä asiasta esim. ravintoterapeutilta, jos maitoproteiini jätetään pois.
 
ahmutar ja NallePuh82: Tosiaan se alkukesä on ollut meidän ainoa lähes oireeton jakso. Mutta jos kyse on myös maidon sopimattomuudesta, niin miten maito alkoi vaikuttamaan vasta kun kaura ja ohra oli ollut kokeilussa? Sitä ennen maito ei ollut tuonut oireita.

Olen näistä kokeiluista hieman varovaisella kannalla koska koen nekin lapselleni kiusaukseksi. Tuntuu, että aina kun hän saa syödä jotain mistä pitää niin jo kahta sekin poistetaan.. Tätä on tapahtunut meille jo niin monasti. Nyt kun on esim. vehnän kokeilu luultavasti tulossa niin annan hänelle vain sellaisia ruokia ym. jotka voin tarjoilla hänelle jatkossakin vaikka vehnä jätettäisiinkin pois. Tulipa monimutkaisesti selvitettyä yksinkertainen asia, toivottavasti tolkun saa.. =)

Ensi maanantaina pääsemme juttelemaan lääkärimme kanssa ja samalla ehkä saa sitten hieman selvyyttä, mitä tässä kannattaisi tehdä.

 
Ymmärsin jostain kirjoituksesta että maidottomalla + viljattomalla lapsi oli oireeton ja pelkällä viljattomalla on oireita... Mutta joo, jos oireet alkoivat vasta viljojen myötä, niin sitten toki viljoja kannattaa epäillä. Kuinka pitkään tuon kesän oireettoman jakson jälkeen maitoa altistettiin ennen viljojen altistusta? Mietin vaan mahdollisisa viiveellä tulevia oireita, jos pelkällä viljattomalla oireet eivät katoaisi.

Niiden kokeilujen kanssa kannattaa tehdä niin kuin itse tiedät parhaiten sopivan lapsellesi. Mulla on maitoallerginen poika, josta tiedän että esim. juuston kokeilu hänelle olisi ikävää, jos se sitten ei sopisikaan kokeilun jälkeen.

Toivottavasti nykyisestä lääkäristä on apua.
 
Huomaan itsekin, että tekstini ovat monesti hankalasti selitettyjä ja siksi niitä voi olla hankala välillä tulkita :)

Mutta tosiaan alunperin toukokuun loppupuolella oltiin ilman lehmänmaitoa sekä kotimaisia viljoja ja tällöin kaikki oireet vatsan turvotusta lukuunottamatta hävisivät. Maitoa alettiin kokeilla heinäkuun alkupuolella ensin noin 3vko hapanmaitotuotteita ja sen jälkeen vielä maito. Maitotuotteita kokeiltiin kaikkiaan noin 5vko ennen viljakokeiluja. Kauraa kokeiltiin 4pvä, mutta oireita tuli jo ensimmäisenä iltana, mutta varmuuden vuoksi jatkoimme kokeilua. Kaurakokeilun jälkeen odotimme oireiden katoamista ja aloitimme sen jälkeen ohran. Sitä kokeitiin lähes 2vko mutta lääkärin kanssa keskustellessa päätettiin, että ohrasta tulee myös epämääräisiä oireita joten sekin lopetettiin. Nyt on ohran kokeilusta kulunut jo reilu 3vko, eivätkä kaikki oireet katoa, vaan pikemminkin lisääntyvät. Osa oireista on kadonnut kuten liikkumattomuus ja univaikeuden, mutta ruokahaluttomuus ja vatsavaivat ovat lisääntyneet..?

Nyt meillä on lääkäri joka on selvästi huolissaan vatsan turvotuksesta joka on muilla lääkäreillä kuitattu vain toiminnallisena häiriönä. Hän on myös käsitykseni mukaan hoitanut paljon lasten suolisto-ongelmia, mutta ei ole allergologi. Kuitenkin hän lähinnä tutkii oireita allergialähtöisesti ja on sanonut, että usein juuri näiden epämääräisten suolisto-ongelmien taustalla on allergioita..Toivottavasti saadaan tosiaan pikaista helpotusta lapsemme oloon...
 
no niin, asia tais ratketa..että sitä voi olla tyhmä..

Meillä ei poika ole oikeastaan saanut koskaan mitään herkkuja vaikka on ton ikänen, karkkia ei koskaan ja jätskiäkin ihan muutman kerran. Riisikakut ja maissinaksut on kelvanneet useimmiten hyvin ja sit on ollut jotain gluteenittomia pipareita. Mutta nyt sit päätettiin reilu viikko sitten ostaa valion vanilja eskimo ja voi jestas kun maistui hänestä hyvältä =)
Nyt olen sitten miettinyt pääni puhki näitä asioita ja miettinyt mistä kaikki voi johtua, ja sitten tuli se eskimo mieleen. Nyt viikonloppuna ei valion asiakaspalvelussa vastata joten varmistusta maltodekstriinin sisällöstä en saa, mutta kyselin sitä täältä ja viisaammat ties kertoa, että vehnää taitaa sisältää..Voi helkkari..ei ihme jos oireet on pahentunu "viljattomalla" ollessa. Nyt sitten odottelen maanantaihin, että saan vielä varmistuksen...
 

Yhteistyössä