Mummeliisa ja muut paljon valokuvia ottavat

ok
Osaatko sanoa mitään tuosta esimerkkikamerasta?
Yritin just vertailla, mutta hankalaa se on kun ei pääse testaamaan/ ilman puolueetonta testidataa...
Nikonin D3100 ja Canonin 500D vastaa ehkä lähimmäs toisiaan. Molemmissa on riittävästi megapixeleitä ja niillä saa myös videota. Hinnatkin pyörii samalla suunnalla Canon vähän kalliiimpi ja joku pikseli enemmän. Aiemmin Nikoneissa oli järkyttävän huono kohinanpoisto myös ammattimalleissa, nykyään en osaa sanoa, mutta siksi jämähdin Canoniin.
Jos haluat vain ottaa kuvia, et niinkään videota voi tuo 1000Dkin olla ihan hyvä. Perus 18-55 linssi riittää aluksi. Jos rahasta ei niin tiukkaa, ottaisin 18-135 vaikka niin saa zoomailtua vähän pidemmällekin.
 
Tulee otettua videoita myös. Oisko tuo Canon 500D sitten ok? Vaatiiko lisäsalamaa? Miten onnistuu hämäräkuvat ja liike?
Kyllä mä lisäsalaman ottaisin ihan jokaiseen kameraan koska sitä voi heijastaa vaikka katon tai seinän kautta. Yleensäkin minkä tahansa valkoisen kautta. (toki värillisenkin, mutta silloin valo värjäytyy. Hämäräkuvat onnistuu varmasti paremmin kuin millään pokkarilla. Sekä tuossa että Nikonissa oli 12800 asti herkkyyttä. (Sitä ei kannata käyttää enempää kuin on pakollista. Käytännössä 6400 pärjää jo enemmän kuin riittävästi, tulee ns. rae vastaan varmaan. Yli 3200 en oikeastaan käytä ikinä. Liikettä ja sen epäterävyyttä voi säätää säätämällä valotusaikaa. Jos haluat pysäyttää kaiken liikkeen ja tärinän niin oikeilla säädöillä porukka on kuin suolapatsaita.

Kannattaa ehkä mennä johonkin kurssille, pyytää joku auttamaan alkuun tai lainata ainakin kirjastosta joku opus, niin pääsee jo aika pitkälle.
 
Moi, ihan ensimmäistä kertaa viestittelen tällä palstalla - vähän jännittää ;o)

Suosittelisin sinulle perustason järkkäriä Canonilta tai Nikonilta, koska niihin saa helpoiten lisäpalikoita kuten objektiivejä, käytettynäkin. Ehdottomasti komppaan Kotilohikäärmettä siinä, että lisäsalama on todella hyödyllinen. Toinen mahtava lisä on valovoimainen objektiivi: esim. Canon 50mm f/1.8 saa satasella ja sillä saa kuvia paljon hämärämmässä kuin kittiin kuuluvalla objektiivilla.

Videosta pitää huomioida automaattitarkennuksen puute. Muutamissa malleissa sellainen on, useimmissa ei. Liikkuvien lasten kuvaaminen manuaalitarkennuksella on kuin yrittäisi pujottaa lankaa neulansilmään rodeohevosen selässä. Eli vaikeaa. Leipomista, piirtämistä tai muuta rauhallista tekemistä kuvatessa sillä saa mahtavaa jälkeä. Ihan "amatööritason" järkkärillä (7D) on kuvattu mm. yksi jakso sarjasta House.

Olen laittanut pystyyn sivuston (jrkkari), johon kirjoitan blogimuotoisesti valokuvausvinkkejä vanhemmille. Stand up koomikkona haluan kirjoittaa ohjeet niin viihdyttäviksi, että me vanhemmatkin jaksetaan niitä lukea!

Siellä on mm. kirjoitus järjestelmäkameran hankkimisesta (Miksi ostaa järjestelmäkamera? | jrkkari). Käy ihmeessä lukemassa ja kommentoi jos tulee mieleen kysymyksiä.

Anteeksi oman sivuston mainostus, mutta ajattelin että siitä voisi olla apua.

- Jouni
 
Muuten ihan hyvä mutta terävyyteen vaikuttaa hyvin olennaisesti kennon ja valon määrän lisäksi linssin halkaisija ja materiaali. Usein se on pokkareissa paska kylläkin. No joo. Lista on loputon, mutta liian monimutkainen että se mitenkään selventäis sun tekstiä. Koulutuksen varjopuolia :)
 

Yhteistyössä