Nenästä verta!

Kuusi vuotiaan poikani nenästä tulee jatkuvasti verta, välillä todella paljonkin. Veren vuoto saattaa alkaa ihan yllättäen ilman mitään järkevää syytä( Ei ole kolauttanut nokkaa, ei ole flunssaa yms.) Itsellänikin oli lapsena sama ongelma, ei tosin ihan yhä paha. Vanhemmat käytti mua lääkärissäkin asian takia, mutta ei siihen muuta syytä löytynyt kuin "ohuet verisuonet".. Onko muiden lapsilla ollut samoja ongelmia? Ootteko lääkärissä käynyt?
 
Meillä samaa ongelmaa. Ei olla käytetty lääkärissä. Varmista, ettei poikasi kaiva nenää...Se on se todennäköisin syy lapsella. Meillä auttoi ilmankostuttimen hankkiminen! Meillä syy oli siis kuivat limakalvot!
 
Meillä sama ongelma... tai siihen on jo totuttu. 5 vuotiaan poikani nenästä tulee aina silloin tällöin verta ja RUNSAASTI! Yleisimmin aina yöllä... hänkin on jo tottunut siihen, että herää yöllä ja tulee herättämään minut. iso poika jo :) Ja verta tosiaan tulee kuin hanasta...toisessa sieraimessa on nyt huomattu verisuoni, jossa reikä ja se aukeaa aina silloin tällöin. Täytyy mennä polttamaan se joku päivä. A-vitamiinitipat apteekista AUTTAA!! käy hakemassa niitä :)
 
Meidän 7v. tytöllä on toisessa sieraimessa helposti aukeava suoni. Meillä kärsitään ajoittain tästä ongelmasta. Kun suoni rikkoutuu, verenvuotoa voi olla vaikka useana päivänä peräkkäin. Pari kertaa verta on tullut todella paljon. Olen maininnut asiasta sekä neuvolassa että lääkärillä. Koska mistään vakavammasta ei ole kyse, lääkäri sanoi, että jos siltä tuntu, suonen voi polttaa. Polttaminen onnistuu vain silloin, kun nenästä parhaillaan tulee verta. Ei ole tullut lähdettyä silloin käymään terveyskeskuksessa. Polttaminenkaan ei välttämättä poista ongelmaa kokonaan.
 
Meillä myös tulee kahdella lapsella usein verta nenästä. 6v tytöllä varsinkin siitepölyaikaan saattaa tulla useita kertoja päivässä, mutta ihan ympäri vuoden tulee öisin ja välillä päivisin. HB on jatkuvasti alhaalla tämän ongelman takia.

4v tytöllä tulee myös ja sitä tulee älyttömästi kerralla. Tyrehdyttämiseen menee aina vähintään tunti, vaikka on kylmäpussi apuna. Veri valuu norona nenästä, jos puristaa sieraimesta, menee nieluun ja oksentaa. Tytöllä rautalääkityksestä huolimatta HB jo alle sata. aina nenäverenvuodon jälkeen meinaa pyörtyä, ei pysy yhtään jaloillaan, eli tulee paljon kerrallaan. Pitkään menee tokenemisessa.
Nyt on lähete korva/kurkku/nenäpolille, missä katsovat löytyisikö vuotokohta. Jos löytyy, niin humautuksessa (kevytnarkoosi) poltetaan.

Ja siis ihan yhtäkkiä alkaa tulla molemmilla, ilman nenänkaivamistakin.
 
Nenästä ei tarvitse tulla verta, että polttaminen onnistuu. Itsellä poltettu suoni, joka kauan vuotanut ja tehtiin sovitusti tiettynä päivänä. Lapsella tosiaan kevytnarkoosin pyytäminen varmaan pakollista, koska toimenpide vaatii paikalla pysymistä ja on äärimmäisen epämukava ja kivualiaskin. Mutta rohkeasti lähetettä pyytämään korvapolille.
 
Alkuperäinen kirjoittaja läskiahmatti:
Nenästä ei tarvitse tulla verta, että polttaminen onnistuu. Itsellä poltettu suoni, joka kauan vuotanut ja tehtiin sovitusti tiettynä päivänä. Lapsella tosiaan kevytnarkoosin pyytäminen varmaan pakollista, koska toimenpide vaatii paikalla pysymistä ja on äärimmäisen epämukava ja kivualiaskin. Mutta rohkeasti lähetettä pyytämään korvapolille.
Ai, enpä tiennytkään että toimenpide olisi noinkin rankka..
 
Jep, pelkästään alkupuudutus on inhottavaa; nenään ruiskutetaan sprayta, joka maistuu pahalle ja valuu kurkkuun. Sitten pistetään neulalla varsinaista puudutetta nenän seinämään ja nenän herkkyydestä johtuen pistoskipu on todella pistävää ja voimakasta. Sitten nenää levitetään spekuloilla todella paljon, jotta näkyvyys saadaan. Levittäminen sattuu, koska vain polttokohta puudutetaan. Riippuu tietenkin, kuinka syvällä poltettava suoni on. Sitten varsinainen poltto, jossa voidaan tarvita imuakin, jos verta tulee paljon ja yleensä sitä tulee. Verta voi valua reilustikin kasvoille ja nieluun. Sulavia teippejä ja ompeleita voidaan tarvita myös. Toimenpide tehdään siis leikkaussalisssa makuulla leikkauspöydällä ja potilaan pitää tietty olla liikkumatta. Harva lapsi siihen pystyy...Lisäksi jälkiohjeet ovat myös aika vaativia lapselle: nenää ei saa räplätä, voimakasta rasitusta pitää välttää ja äkkinäisiä liikkeitä, kuumaa juotavaa ja syötävää pitää välttää jne. Siis noin kolme päivää, ettei vuotokohta alkaisi uudelleen vuotaa. Kaiken kaikkiaan toimenpide on sellainen, että lapsen kohdalla voi oikeasti tuottaa vaikeuksia. Toki vaurion suuruus ratkaisee. Jos verta valuu nenästä päivittäin ja runsaasti, toki pitää polttaa kiinni. Mutta ennen isoa toimenpidettä kannattaa tosiaan varmistaa, ettei kaikki johdu vain siitä, että lapsi kaivaa nenää. Oikeasti se on lapsilla suurin syy. Itsellä oli sen verran paha vaiva, että vaikka yritin allergisena siitepölyaikaan olla jopa niistämättä lainkaan niin silti vuosi päivittäin.
 
Nyt on kyllä pakko kirjoittaa meidän kokemuksesta nenäverisuonen polttamisesta. Meidän 4-v pojalla tuli kans ihan viikoittain joskus päivittäin verta toisesta sieraimesta ja lopulta kyllästyttiin koko touhuun ja poikakin koki rankaksi että nenästä tulee "koko ajan" verta.

Mentiin yksityiselle nenä-ja korvalääkärille (meil on vakuutus) ja kaikki sujui todella helposti ja kivuttomasti! Aluksi nenä puudutettiin pumpulituppoon kostutetulla puuduteaineella ja sitten ilman mitään levittimiä - suoni oli ihan lähellä sieraimen reikää- suoni poltettiin. Ja that's it!!!

Pojan mielestä ei sattunut yhtään ja ainoastaan puudute tuntui hieman inhalta kun maistui pahalle. mutta ihan helppo nakki oli KOKO käynti ja nyt nenästä ei vuoda enää ollenkaan verta.Aivan ihanaa! Jos tämän olisin tiennyt oltaisiin suonen poltto tehty Paaaaljon aikaisemmin. Joten mun kokemukseni mukaan jos nenäverenvuoto on häiritsevää niin kannattaa mennä suoni poltattamaan tai ainakin kysyä lääkäriltä kuinka helppo/hankala toimenpide ko. lapselle se on =)
 
tää voi kuulostaa "huhaalta" mutta on toiminut meillä kahden nenäverenvuotajan kohdalla. Maaphkinoiden ja (muidenkin pähnikkä sorttien) lisääminen ruokvalioon. Esim. pähkinä- suklaa levite leivällä tai välipala keksillä on ihan herkkunen "lääke"ja toki jos tykkää voi pähkinöitä mussutella suolattuina ja muutenkin.Meilläkin vuoti isällä kuin hanasta ja kauan ja usein ja nyt myöhemmin tytöllä mutta molemmilta on loppunut ja pysynyt poissa kun kuulin ton pähkinä jutun.....en tiedä mikä on vaikuttava aine mutta toimii. :D
 
Kuten itsekin totesit suoni oli teillä lähellä sieraimen reikää. Toimenpiteen tyyli siis riippuu kohteen "vaativuudesta". Toki lähellä sierainta juttu on helpompi nakki kuin syvemmällä sijaitseva. Siksi varmaan lääkäri arvioikin aina erikseen tarvitseeko lapsi kevytnarkoosia yms. Jos suoni on syvemmällä varmasti tarvitsee, koska silloin ne levittimetkin tarvitsee, pistospuudutusta, imua yms yms.
 
Meillä on nyt taas 4v tytöltä tullut nenästä verta ihan kiitettävästi.. Toissapäivänä tuli kolmeen eri kertaan todella runsaasti ja menikin päivä maatessa. Neiti on ihan kalpea ja väsy. Vuotokohta on jossain melko syvällä, koska lääkäri ei sitä kurkkaamalla nähnyt. Toisella neidillä tuppo tyrehdyttää vuodon melko tehokkaasti, mutta tällä nuoremmalla ei, eli on varmaan syvällä. Tupon jos laittaa, niin valuu kaikki nieluun. To-del-la rasittava vaiva. Jo pelkästään sen takia, että vetää lapsen niin piippuun. Päivystykseenkin soitin ja kerroin tilanteen, niin ei kuulemma ole asiaa sinne ennenkuin todella pyörtyy. Ei riitä, että ei pysy enää jaloillaan. Toivon vaan, että lähete tulisi pian ja saisi mahdollisen hoidon tähän.
 

Yhteistyössä