Neuvola neuvoja kiitos!!

  • Viestiketjun aloittaja "Tietämätön"
  • Ensimmäinen viesti
"Tietämätön"
Hei!

Sain plussan raskaustestistä tuossa jokin aika sitten. Nyt olis sitten keskiviikkona ensimmäinen neuvola.

Osaisiko täällä joku kertoa, mitä siellä ensimmäisellä kerralla tehdään? Otetaanko mies mukaan? Tekeekö ne sen varhaisultran automaattisesti? Mulla meinaan oli aikaa töykeen kuuloinen täti sillon puhelimessa ku aikaa varasin, niin en osannut kysyä näitä asioita ja nyt vähän jännittää tuo käynti. Toivottavasti se täti siellä on sitten ihan mukava.
 
"vieras"
Ensimmäiselle kerralle neuvolaan voit mennä ilman miestä tai miehen kanssa, ihan miten teistä parhaalta tuntuu. Miehen toki olisi hyvä olla neuvolakäynneillä mukana, lapsikin kun ilmeisesti on ensimmäisenne. :) Mies on hyvä ottaa mukaan raskausaikaan tuossakin mielessä, tietää sitten enemmän asioita ja kokeekin ehkä itsensä vähemmän ulkopuoliseksi (joskus miehet nimittäin näin kokevat.)

Ensimmäisellä neuvolakäynnillä otetaan yleensä aluksi pissakoe, josta nähdään, onko pissassa esim. valkuaista tai sokereita. Tällä suljetaan aina pois tulehdukset, hiivat ja sellaiset. Myös raskausajan diabetes... Sormenpäästä otetaan pieni verinäyte rauta-arvoja varten. Verenpaine ja paino mitataan myös. Saat varmaan vinon pinon esitteitä ja tietysti sitä myös puhutaan paljon. Teiltä tullaan kyselemään jonkin verran asioita ja voitte itsekin esittää kaikki kysymykset, jotka vain mieleenne tulevat. Yleensä ensikertalaisille annetaan myös esitietolomake, joka teidän pitää sitten täyttää.. samoin alkoholikyselyn kanssa. Sillä siis mitataan, käytättekö alkoholia ja jos, niin kuinka paljon. Saat myös äitiyskortin.
 
"vieras"
Varhaisultraa ei tehdä automaattisesti.. ainakaan Oulussa. Itse voi käydä yksityisellä.
Otetaan peruskokeita.. pissa, verenpaine jne.
Eipä siellä miehellä kovin suurta roolia ole. Ehkä sit joskus myöhemmin, kun kuulee sydänääniä tms.
 
Ota mies ihmeessä mukaan, jos pääsee! Ultraus riippuu neuvolasta, esim. Helsingissä tiedän yhden neuvolan, jossa ultrataan joka kerta, ei kuitenkaan ole kovin yleistä. Ensimmäisellä käynnillä jutellaan, saat esitteitä ja tietoa raskaudesta, täytetään neuvolakorttia (paino, pituus yms), käydään läpi sukujenne sairauksia, mitataan hb, verenpaine.. En muista, mitä muuta. Mutta onnea raskaudesta! :)
 
Ekalla käynnillä täytetään sulle oma neuvolakortti, johon sitten merkataan käynneillä kaikki tiedot. Kysellään perusasioita, pituus, paino, kuukautiskierrot, sairaudet, päihteet, yleiset fiilikset ja paljon muuta.
Ultraan (rv 11-12 kieppeillä) saat sitten neuvolan kautta lähetteen. On olemassa poikkeuksia, että joissain neuvoloissa olisi oma ultra, mutta se on toooooosi harvassa.

Miehen voit ottaa mukaan, mutta ei se ole tarpeen, pikemmin ihan siitä kiinni että haluatko itse miehen "henkiseksi tueksi".
 
Viimeksi muokattu:
"aaaa"
Ei siellä tehä muuta ku täytellään papereita. Ei ainakaan oulussa ja tampereella oo mitään varhaisultraa..enkä oo kuullu että muuallakaan olis. Ite oon käyny yksityisessä ultrassa aina alkuraskaudessa. Eihän ne neuvolassa kuuntele sydänääniäkään ku joskus kymppiviikon jälkeen. Pissan ne kattoo aina neuvolakäynnillä, mut en muista tekeekö ne sitä ekalla kerralla. Ei siellä miestä tarvi mukana , mut tietenki sit ultrassa on kiva ku isikin pääsee näkemään vauvan :)
 
..
Yleensä varhaisultra ei kuulu tarjottaviin palveluihin, voit mennä yksityiselle halutessasi. Tosin joillain harvoilla paikkakunnilla on neuvolassa ultrauslaitteet, joten saattavat ottaa ultrat useammin kuin ne kaksi normaalisti tarjottavaa. Mies voi hyvin tulla ekalla neuvolakerralla mukaan. Meillä taisi tosin käydä vain ultrissa sekä sitten perhevalmennuksessa.
 
Varhaisultraa ei yleensä tehdä missään automaattisesti. Mies saa tulla mukaan jos haluatte ja hän pääsee. Ekalla kerralla lähinnä jutustellaan, käydään läpi terveyskäyttäytymistä, punnitaan ja tehdään muut mittaukset ja aloitetaan neuvolakortti. Sydänääniäkään ei vielä kuulu. Verikokeita otetaan yleensä vasta toisella käynnillä, toki jossain voidaan ottaa jo ensimmäisellä kerralla. Niistä selvitetään mm. veriryhmä ja mahdolliset sukupuolitaudit. Eka kerta on yleensä tylsin :D
 
Alkuperäinen kirjoittaja Tietämätön:
Kiitos vastauksistanne.

Se vielä, että mahtaako ne sitten kuitenkin kuunnella sydänäänet?
Paljonko sulla on viikkoja? Kun on ekasta käynnistä kyse, niin lähes koskaan niitä ei kannata kuunnella, koska ne alkaa kuulua yleensä neuvolan laitteilla vasta siinä rv 10 paikkeilla tai sen jälkeen.
 
Tietämätön, ap
Viikkoja on nyt 6+4, joten tuskin sitten kuuluu sydänäänet, jos vasta noin myöhään ne alkaa kuulumaan.

Kiitos vielä vastauksista. Kiva vähän tietää mitä siellä neuvolassa tapahtuu ja voin miehella sanoa, että ei nyt välttämättä tarvitse tulla mukaan, kun töissä kuitenkin on, vaikka saisikin asian järjestymään.
 
"ämmä"
Tässä taisi jäädä mainitsematta vielä käsivarresta otettavat verinäytteet. Niissä muistaakseni ainakin määritettiin veriryhmä. (Noloa, 2 raskautta takana enkä siltikään muista mitä kaikkea niissä tutkittiin.) Tämä siis otetaan ainoastaan ekalla käynnillä.

Täällä Jyväskylässä ei jostain syystä vielä ensimmäisellä käynnillä oteta niitä pissanäytteitä, mutta myöhemmillä käynneillä kyllä. Ultrien suhteen sama käytäntö kuin muuallakin, eli ainoastaan ne "lakisääteiset".
 
"vieras"
Ensimmäisellä kerralla täytellään lähinnä vaan papereita, käydään omia ja suvun sairauksia läpi jne.
Täällä ei oteta edes niitä veri ja virtsakokeita, vaan annetaan lähete labraan, missä ne otetaan. Samaten varataan aika ns. niskapoimu-ultraan.
 
[QUOTE="ämmä";24755786]Tässä taisi jäädä mainitsematta vielä käsivarresta otettavat verinäytteet. Niissä muistaakseni ainakin määritettiin veriryhmä. (Noloa, 2 raskautta takana enkä siltikään muista mitä kaikkea niissä tutkittiin.) Tämä siis otetaan ainoastaan ekalla käynnillä.

Täällä Jyväskylässä ei jostain syystä vielä ensimmäisellä käynnillä oteta niitä pissanäytteitä, mutta myöhemmillä käynneillä kyllä. Ultrien suhteen sama käytäntö kuin muuallakin, eli ainoastaan ne "lakisääteiset".[/QUOTE]

Tulihan ne tuolla mainittua. :) Jossain otetaan ekalla kerralla, jossain vasta tokalla. :) Ne otetaan vain kerran jos rh-tekijä on positiivinen, muutoin ne muistaakseni otetaan useamman kerran mahdollisen vasta-ainetekijän muodostumisen varmistamiseksi. Niistä tutkitaan ainakin veriryhmä ja vasta-aineet.
 

Yhteistyössä