Oireita Muksu puurosta

Tytöllä 8 1/2 kk,on nyt parina iltana ja yönä ollut tosi paljon ilmavaivoja ja nyt tänään kakkasi löysää keltaista kakkaa 2 krt, kun yleensä vatsa on ollut kovana. Olen nyt n. viikon verran antanut Muksun tetrapuuroja aamuin-illoin ja eniten neljän viljan puuroa. Mietinkin että oirehtisiko tyttö tuosta puurosta ja kumpi aiheuttaa vatsaoireita maito vai vilja? Korvikemaitoa ei muuten saa vaan imetän vielä. Tavan hiutalepuurojakin ollaan syöty,tosin nykyisin huonolla menestyksellä,siksi purkkipuuroon siirryinkin. Enkä muista että olisi oirehtinut esim. veteen tehdystä kaurapuurosta. Onko muilla kokemusta asiasta?
 
Voi olla, että lapsellasi on maitoallergiaa. Toinen yleinen allergian aiheuttaja lapsilla on nuo kotimaiset viljat. Osalle käy joku vilja, mutta muut eivät sitten sovikaan. Noista kotimaisista parheiten siedetty taitaa olla tuo kaura, mutta se on lapsilla kovin yksilöllistä.

Jos oireita alkaa tulla jatkossakin, on syytä käväistä allergologilla. Pienten lasten allergiat menevät ohi iän myötä ja on todennäköistä, että myöhemmin maito ja viljat käyvät ihan ongelmitta!
 
Meillä lapsi on tosi laajasti allerginen ja onneksi useimmilla tilanne on helpompi. Olen huomannut kuitenkin sen, että kokeilut kannattaa tehdä mahdollisimman simppelisti, jos on aihetta epäillä useampia allergioita. Meillä ei sovi esim. marjat. Siksi kokeilen aina tyyliin maidon maitona ja kauran kaurana ja vehnän ihan vehnänä sekä kaikki marjat erikseen. Jos ongelmaa on pelkässä maidossa, se selviää kyllä edellisen neuvolla. Meillä ei ole käytössä maitoa eikä kotim.viljoja, joten syödään esim. hirssipuuroa.
 
Kiitos vastauksista :flower: Eilen en antanut ollenkaan maitopohjaista puuroa enkä leipäpalasia ruualla. Pitää nyt kokeilla sekä viljat että maito, kumpi aiheuttaa mahavaivoja. Illalla ja yöllä paukutteli kovasti muttei enää kakannu. Mitään iho oireita ei ole, iho on siisti ei minkäänlaisia ihottumia. Itse olen kuitenkin tän 8 1/2 kk syönyt kaikkea mahdollista ja suklaatakin päivittäin,luulisi että olisi oireillut maitoallergia jo sitäkin kautta...? Jospa joku viljoista aiheuttaa vatsaongelmia. Kokeilen jonkun ajan päästä pelkällä kauralla ja sitten yksitellen taas muita viljoja ja katson mitä tapahtuu.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Helmiina-79:
Itse olen kuitenkin tän 8 1/2 kk syönyt kaikkea mahdollista ja suklaatakin päivittäin,luulisi että olisi oireillut maitoallergia jo sitäkin kautta...? Jospa joku viljoista aiheuttaa vatsaongelmia. Kokeilen jonkun ajan päästä pelkällä kauralla ja sitten yksitellen taas muita viljoja ja katson mitä tapahtuu.
Joillekin allergikkovauvoille selvät allergiaoireet tulevat näkyviin vasta kun vauva itse syö/juo pahista. Tällaisessa tapauksessa rintamaitoaikana oireilua ei ole ollut, koska rintamaidon kautta vauva voi sietää äidin syömänä maitotuotteita ja/tai viljoja jne.

Nyt on hyvä kokeilla kaikki lapsen syömä ja juoma erikseen niin kuin olet suunnitellutkin.
 
meillä alkoi esikoinen oireilla maidosta, kun alettiin koettamaan korvikkeesta eroon-siitäpä se riemu syntyi ;) vaikka imettäessä ei ollut mitään oiretta tai huutamisia, ja korvikekin kävi liki vuoden mainiosti. nyt poika on 1v7kk ja riisimaitoa käytetään, ja nykyään oireilee korvikkeellekin kun on ollut sitä pitkään käyttämättä..
mutta tämän sepustuksen pointtina tosiaan on, että maidolle voi alkaa oireilla myös vasta sitten, kun aloitetaan esim hapanmaitotuotteet VAIKKA lapsi olisi korvikkeella ollut melkein koko ikänsä :)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Helmiina-79:
Tytöllä 8 1/2 kk,on nyt parina iltana ja yönä ollut tosi paljon ilmavaivoja ja nyt tänään kakkasi löysää keltaista kakkaa 2 krt, kun yleensä vatsa on ollut kovana. Olen nyt n. viikon verran antanut Muksun tetrapuuroja aamuin-illoin ja eniten neljän viljan puuroa. Mietinkin että oirehtisiko tyttö tuosta puurosta ja kumpi aiheuttaa vatsaoireita maito vai vilja? Korvikemaitoa ei muuten saa vaan imetän vielä. Tavan hiutalepuurojakin ollaan syöty,tosin nykyisin huonolla menestyksellä,siksi purkkipuuroon siirryinkin. Enkä muista että olisi oirehtinut esim. veteen tehdystä kaurapuurosta. Onko muilla kokemusta asiasta?
Ilmavaivat saattavat johtua yksinkertaisesti Muksu-puurossa olevassa korvikkeesta (Nutricia = Tutteli). Tarkoitan, että johonkin toiseen korvikkeeseen tehdystä puurosta ei välttämättä tulisi oireita.
 
Ostin tänään Muksun banaanipuurojauhetta,joka on riisistä valmistettu (pääosin) ja siinä on maitojauhetta. Testaan nyt sitten sillä sitä maitoallergiaa tai tutteli maidon sopimattomuutta,kun käsittääkseni riisiä voi syödä vilja-allergisetkin...? Eilen illallakin paukutteli kamalan hajuisia paukkuja vaikken ole antanut mitään vilja tai maitopitoisia tuotteita. Pitää huomisaamuna kokeilla tuota riisipuuroa,en viiti yötä vasten antaa jos käykin mahaan.
 
Toivottavasti se sopii. Riisiä voi syödä ne kenelle viljat ei sovi, mutta voi riisillekin olla allerginen tai banaanille. Jos puuro sopii ongelmitta, oli vika viljoissa. Mutta jos siitäkin tulee oireet, et voi olla varma, onko vika maidossa, riisissä, banaanissa vai missä. Todennäköisin on tietysti tuo maito, mutta lasten allergiat osaavat olla kummallisia.
 
Oireilua maidosta ja/tai ruoista voi tulla myös rintamaidon kautta. Lisäksi oireita voi tulla viiveellä, ei heti syömisen jälkeen..., joten mahdollisten syyllisten etsintä on haasteellista. Mitä vähemmän muuttujia (eri ruoka-aineita, maito) sitä yksinkertaisempaa on tehdä johtopäätöksiä siitä mistä oireilu johtuu.
 
Banaanirisipuurosta meni vatsa taas löysälle ja yöllä jouduttiin kakkapyykille,mitä tavallisesti ei tarvitse tehdä. Eli maito aiheuttaa oireita... :/ Nyt sitten mietin kun kuitenkin rintamaidolla mennään,mutta kohta imetystä lopetellaan,että mitäs sitten? Josko "vika" onkin tutteli maidossa tai siinä ettei maha ole tottunut korvikemaitoihin. Testailenko eri korvikemaitoja nyt kun vielä imetän vai odotanko 10kk-11kk että aloitan kokeilun hapanmaitotuotteilla vai mitä...?
 
Jätä ensin omasta ruokavaliostasi maito pois. Jos lapsella on maitoallergiaa, voi myös rintamaidon kautta saatava maito aiheuttaa/ylläpitää joitain oireita. Joskus sopivia kiinteitä ei tahdo löytyä, kun taustalla on koko ajan jotain epäsopivaa. Kannattaa hakeutua myös lääkäriin, mielellään allergologille. Periatteessa pitäisi hoitua myös neuvolan kautta, mutta siellä nämä allergia asiat usein takkuavat ja pahasti. Allergologin avulla saatte järjestyttyä valvotun maitoaltistuksen ja saatte Kelan korvaukset erityiskorvikkeisiin, jotka on tarkoittettu allergisille. Ennen maitoaltistusta täytyy olla min. kaksi viikkoa ilman maitoa ja lapsi oireeton. Käytännössä homma hoituu niin, että sinulta maito pois tai lapsi odottelu ajaksi erityiskorvikkeelle. Erityiskorvikkeita saa ostettua apteekista ilman reseptiä ihan vapaasti. Pidemmän päälle kannattaa kyllä hoitaa se maitoaltistus kuntoon, sillä ilman Kelan korvauksia ne maksavat aika paljon.

Kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa hoitaa tuo maitoasia kuntoon mahdollisimman pian. On hiukan helpompi kokeilla kiinteitä, kun on sopiva korvike tai sopiva imetysdieetti. Jos tulevaisuudessa haluaa lopetella imetystä tai on tarvetta lisämaidolle, on hyvä että Kelan kanssa on asiat kunnossa. Siinä säästää selvää rahaa.
 

Yhteistyössä