Mustikka-vadelma hyvää
250 g vadelmia
250 g mustikoita
75-100 g sokeria
kermaa
1. Puhdista ja asettele astiaan kerroksittain 500 gr vadelmia ja mustikoita sekä 75-100 gr taloussokeria.
2. Anna seistä kylmässä ja mehustua yön yli.
3. Tarjoa kevyesti vatkatun kerman kera.
Nopea mustikka-vadelmapiiras ilman uunia
Pohja
1 pkt (150 g) murokeksejä
50 g sulatettua margariinia
Täyte
2 dl rahkaa
2 dl kuohukermaa
1 ½ tl vanilliinisokeria
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
Päälle
2 ½ dl mustikoita
2 ½ dl vadelmia
Päälle
tomusokeria
1. Murskaa keksit tehosekoittimessa ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. ¨
2. Painele murutaikina tiiviisti leivinpaperin päälle uunipellille tai vuokaan.
3. Sekoita keskenään rahka ja vaahdotettu kerma sekä sokerit.
4. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi ja liuota ne sitten kuumaan vesitilkkaan.
5. Kaada liivateliuos täytteen joukkoon.
6. Levitä täyte pohjan päälle.
7. Anna pohjan hyytyä viileässä ja levitä sitten päälle tuoreet marjat.
8. Siivilöi päälle tomusokeria.
muuta:
Juhlavamman leivonnaisen saat, kun hyydytät marjojen päälle vielä punaiseen mehuun sekoitetun hyytelösokerin. Katso valmistusohje hyytelösokeripakkauksesta.
Vadelma-mustikkaherkku
4:lle
5 dl maustamatonta jugurttia
1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl vadelmia
1 dl mustikoita
1 dl sokeria
1. Soseuta marjat.
2. Lisää jogurtin sekaan marjasose, hiutaleet ja sokeri.
3. Tarjoa viileänä.
Iloinen vadelma-vaniljakakku
Pohja :
175 g suklaatäytekeksejä
50 g voita
Täyte :
8 liivatelehteä
1 rkl vadelmamehua/kuumaa vettä
4 dl vadelmia
150 g maitorahkaa
100 g vaniljatuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Päälle :
6 dl vadelmia
1 dl hyytelösokeria
2 dl vadelmamehua
1. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Hienonna keksit.
3. Sekoita sulatettuun voihin.
4. Painele seos vuoan pohjalle.
5. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 min.
6. Soseuta vadelmat.
7. Vaahdota kuohukerma.
8. Purista liivatelehdet.
9. Liuota kiehuvaan mehuun.
10. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.
11. Kaada pohjan päälle.
12. Peitä ja anna hyytyä jääkaapissa n. 2 tuntia.
13. Koristele hyytynyt kakku vadelmilla.
14. Kiehauta vadelmamehu.
15. Lisää siihen hyytelösokeria koko ajan sekoittaen.
16. Kiehauta.
17. Anna jäähtyä 2-4 min.
18. Levitä liemi lusikalla vadelmien päälle.
19. Halutessasi voit koristella valmiin kakun kermavaahdolla
Vadelma-mustikkasorbetti
2 annosta
250 g pakastettuja mustikoita ja vadelmia
2-3 rkl appelsiinimehua
1 rkl mustikkahilloa
1 tl sitruunamehua
1. Pane jäiset marjat ja 1 rkl appelsiinimehua ja mustikkahillo monitoimikoneeseen.
2. Hienonna seos tasaiseksi ja kuohkeaksi, kunnes kaikki jääkiteet ovat hävinneet.
3. Lisää tarvittaessa appelsiinimehua ja hilloa yhdessä sitruunamehun kanssa.
4. Pysäytä kone välillä ja kaavi seos irti reunoista.
5. Tarjoa heti.
muuta:
1. Korvaa marjat esim. pakastetuilla, viipaloiduissa persikoilla, päärynöillä, mansikoilla tai banaaneilla.
2. Jäätelömäisempää seosta saat käyttämällä mehun sijasta tuorejuustoa tai rasvatonta piimää.
Vadelma-kuohuviinihyytelö
3/4 dl /annos pakastettuja puutarha- tai metsävadelmia
1 dl sokeroitua vadelmamehua tai punaherukkamehua
6 liivatelehteä
4 dl kuivaa kuohuviiniä
Koristeeksi:
sitruunamelissan tai mintun lehtiä
1. Annostele vadelmat jäisinä kylmällä vedellä huuhdottuihin hyydytysastioihin.
2. Kuumenna mehu kiehuvaksi, nosta levyltä.
3. Liuota siihen liotetut, kuiviksi puristetut liivatelehdet.
4. Lisää kuohuviini.
5. Anna liemen jäähtyä verkkaisesti sekoitellen liimamaiseksi.
6. Lusikoi liemi hyydytysastioihin vadelmien päälle.
7. Anna hyytyä viileässä.
8. Kumoa hyytelöt kastamalla hyydytysastiat nopeasti kuumaan veteen.
9. Irrota hyytelöt ohuella veitsellä astian reunoista.
10. Kumoa jälkiruokalautasille.
11. Annostele kuohuviinisabayon- kastiketta hyytelöiden vierelle.
12. Koristele sitruunamelissan tai mintun lehdillä.
13. Voit nostella vadelmat myös annosmaljoihin.
14. Kaada hyytelöseoksen niiden päälle hyytymään, jolloin hyytelöä ei tarvitse kumota.
Vadelma-banaaniherkku
2 banaania
pakasterasiallinen vadelmia
sokeria
1. Survo banaanit ja vatut keskenään.
2. Lisää ripaus sokeria.
Vadelma-raparperikiisseli
6 dl vettä
1-2 dl sokeria
3 dl paloiteltua raparperia
1/2 dl vettä
3 rkl perunajauhoja
2 dl vadelmia
1. Keitä raparpereja sokerilla maustetussa vedessä, kunnes ne hajoavat.
2. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan.
3. Kaada seos ohuena nauhana raparperiliemeen koko ajan sekoittaen.
4. Anna kiisselin kiehahtaa.
5. Kaada vadelmat tarjoiluastiaan ja päälle lämmin kiisseli.
6. Ripottele päälle sokeria.
Rapea vadelma-marjatorttu
Pohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1/2 tl tuoretta hiivaa
Levyjen pinnalle:
2 rkl sokeria
Täyte:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl maitorahkaa
1/2 dl valmista kinuskikastiketta (esim. Valion)
2-3 dl vadelmia
Tortun pinnalle:
7-8 dl vadelmia
punaherukkaterttuja
1. Nypi pehmeä voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi.
2. Liuota kylmään kermaan hiiva ja lisää seokseen.
3. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat.
4. Painele taikina kelmun välissä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
5. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.
6. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä kaksi nelikulmaista noin 20 x 20 cm:n levyä.
7. Leikkaa reunat halutessasi taikinapyörällä.
8. Nosta levyt leivinpaperin päälle uunipellille vierekkäin.
9. Ripottele levyjen pinnalle sokeria.
10. Pistele levyt ja paista ne 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes levyissä on muutamia vaaleanruskeita täpliä.
11. Anna levyjen jäähtyä pellillä.
12. Vatkaa kerma vaahdoksi.
13. Sekoita vaahdon joukkoon rahka ja kinuskikastike.
14. Nosta levy lastojen avulla tarjoiluvadille.
15. Levitä kerma-rahkaseos levylle ja nostele päälle vadelmia.
16. Aseta toinen levy päälle ja koristele levyn pinta tuoreilla vadelmilla ja punaherukkatertuilla.
Vadelmavaahto
2 ps (200 g) pakastevadelmia
1 valkuainen
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1/2 dl sokeria
2 rkl kookoshiutaleita
1. Sulata vadelmia hetki huoneenlämmössä.
2. Ota muutama vadelma erilleen koristelua varten.
3. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
4. Vatkaa myös kerma vaahdoksi.
5. Mausta sokerilla ja kookoshiutaleilla.
6. Yhdistä vadelmat sekä valkuais- ja kermavaahdot ja sekoita tasaiseksi.
7. Kaada vaahto kulhoon tai annosmaljoihin.
8. Koristele kokonaisilla vadelmilla ja kookoshiutaleilla.
Ilonan vadelmatorttu
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 ps (200 g) vadelmia
2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1. Aloita täytteen valmistamisesta.
2. Sulata marjat ja lisää kylmien marjojen joukkoon perunajauhot ja sokeri.
3. Kuumenna seosta kattilassa ja sekoita koko ajan.
4. Anna kiehahtaa.
5. Jäähdytä seos.
6. Vaahdota rasva ja sokeri.
7. Lisää muna voimakkaasti vatkaten.
8. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
9. Lisää seos taikinaan.
10. Sekoita tasaiseksi.
11. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi tai käytä irtopohjavuokaa.
12. Voitele irtopohjavuoka.
13. Taputtele vuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille 2/3 taikinasta.
14. Kaada täyte syvennykseen.
15. Taputtele tai kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi eli kanneksi.
16. Kumoa kansi marjatäytteen päälle.
17. Painele reunat yhteen haarukan avulla.
18. Paista torttua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.
19. Siirrä jäähtynyt torttu tarjoiluvadille ja ripottele pintaan tomusokeria.
Päärynä-vadelmatrifle
1 pkt (200 g) Tiramisu-keksejä
1 tlk (850 g) Diva päärynänpuolikkaita
1 ps (200 g) Pirkka pakastevadelmia
1 prk (2,5dl) Flora Vanilla
n. 100 g valkosuklaata (Galak)
Kostutus:
1 1/2 dl säilykehedelmien lientä
1/2 dl konjakkia, whiskyä tai likööriä
Koristeluun:
1-2 päärynää
1 dl vettä
1 dl sokeria
1-2 dl kermaa
1. Valmista ensin koristelupäärynät.
2. Viipaloi päärynät ohuiksi noin 1-2 mm:n viipaleiksi.
3. Kiehauta vesi ja sokeri.
4. Lisää joukkoon päärynäviipaleet pariksi kolmeksi minuutiksi päärynöiden kypsyyden mukaan.
5. Nosta päärynäviipaleet pellille, leivinpaperin päälle.
6. Kuivata 100-120 asteessa noin tunti.
7. Nosta päärynäviipaleet jäähtymään.
8. Valuta ja paloittele säilykepäärynät.
9. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi.
10. Sekoita joukkoon sulatettu valkosuklaa (sulatus mikrossa (650 w) noin 2 min.).
11. Lado lasikulhoon kerros tiramisukeksejä.
12. Kostuta säilykehedelmien liemellä, joka on maustettu konjakilla.
13. Levitä keksien päälle päärynänpaloja, pakastevadelmia.
14. Lopuksi kerros kerma- valkosuklaavaahtoa.
15. Tee samalla tavalla seuraava kerros ja päällimmäiseksi kostutettu keksikerros.
16. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia.
17. Koristele kermavaahdolla ja rapeiksi kuivatetuilla päärynäviipaleilla.
18. Tarjoa jälkiruokana kahvin kanssa.
Rahka-vadelmapitko
(50 annosta)
5 dl pullataikina ohje esim. pirkka vehnäjauhopussi (2 kg)
Täyte:
1 1/2 tlk (200) vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
1 tlk (250 g) rahkaa
2 Omega munaa
1/2 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria
Voiteluun:
munaa
Koristeluun:
raesokeria
1. Valmista pullataikina pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Sekoita rahkan joukkoon munat, sokeri ja vanilliinisokeri.
3. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan.
4. Taikinasta tulee siis kolme pitkoa.
5. Kauli taikinapala 30 x 40 sentin kokoiseksi levyksi kapeampi sivu pöydän reunan suuntaiseksi.
6. Levitä puoli tölkkiä marmeladia 10 sentin alueelle levyn keskeltä ylhäältä alas.
7. Levitä päälle 1/3 rahkaseoksesta.
8. Suikaloi kumpikin tyhjä sivu 4 sentin levyiseen suikaleeseen (=10 kpl)hieman yläviistoon.
9. Asettele suikaleet vuorotellen täytteen päälle.
10. Siirrä pitko leivinpaperin päälle pellille.
11. Leivo samalla tavalla loppu taikina.
12. Kohota pitkot liinalla peitettyinä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
13. Voitele pitkot munalla ja ripottele koristeeksi raesokeria.
14. Paista 200-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 15-20 minuuttia.
Vadelmasydämet
(30 annosta)
1 pkt (500 g) esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa
1/2 tlk (300g) paistonkestävää vadelmamarmeladia
Voiteluun:
1 kananmuna
Koristeeksi:
raesokeria tai mantelirouhetta
1. Sulata voitaikina ja kauli se noin 4 mm paksuiseksi levyksi.
2. Ota levystä sydänmuotilla sydämiä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille.
3. Paina sydämien keskelle ääriviivat esimerkiksi pullon korkilla.
4. Voitele sydämet.
5. Nosta teelusikalla (tai pursota) noin teelusikallinen vadelmamarmeladia ympyrän keskelle.
6. Ripottele halutessasi reunoille raesokeria tai mantelirouhetta.
7. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Vadelmainen uunijäätelö
1 Diva-torttupohja
Kostutukseen:
1/2 dl persikkalientä
1/2 dl vettä
Täytteeksi:
1 prk (425/250g) säilykepersikoita
3 dl vadelmia
1 l vadelmajäätelöä (Hyla)
Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria
1. Säädä uuni 275 asteeseen.
2. Kostuta Diva-torttupohjaa vedellä laimennetulla säilykepersikoiden liemellä.
3. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
4. Nosta torttupohja uuninkestävään vuokaan.
5. Levitä sille viipaloidut persikat ja vadelmat.
6. Nosta päälle viipaleiksi leikattu vadelmajäätelö.
7. Peitä jäätelö hyvin marenkivaahdolla.
8. Nosta vuoka uuniin 3 - 5 minuutiksi eli kunnes marenkihuiput saavat vähän väriä.
9. Uunijäätelö tarjoillaan välittömästi valmistuksen jälkeen!
10. Tämä näyttävä jälkiruoka on helppo valmistaa kunhan toimii nopeasti, ettei jäätelö ehdi sulaa.
11. Tärkeintä on, että jäätelö pannaan kuumaan uuniin.
Vadelma-punaherukkajäädyke
(10 annosta)
2,5 dl Flora Vispiä
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
0,5 l vadelmia (1 l = 450 g)
2 dl punaviinimarjoja
2 dl sokeria (1dl=85g)
2 tl vaniljasokeria
1. Vatkaa Flora Vispi kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon Crème Bonjour.
3. Soseuta vadelmat ja punaviinimarjat sauvasekoittimella ja lisää sokeri.
4. Yhdistä marjasose Flora Vispi-vaahtoon.
5. Kaada massa jäädykevuokaan (myös kakkuvuoka käy!).
6. Jäädytä pakastimessa mieluiten seuraavaan päivään.
7. Kumoa jäädyke tarjoiluvadille.
8. Koristele marjoilla ja tuoreilla yrteillä.
Vadelma-bruleetorttu
200 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100 g suolatonta voita
yhden halkaistun vaniljatangon sisus
45 g tomusokeria
2 munankeltuaista
1 rkl vettä
1 kananmuna
250 g vadelmia
yhden appelsiinin hedelmäliha
1 rkl sokeria
1 ½ dl kuohukermaa
1 ½ dl maustamatonta jogurttia
Kuorrutussokeri:
10 kpl murskattua sokeripalaa
1 rkl fariinisokeria
1. Sekoita jauhot ja suola monitoimikoneessa.
2. Lisää voipalaset ja vanilja.
3. Sekoita tasaiseksi.
4. Siivilöi tomusokeri joukkoon ja lopuksi keltuaiset ja kylmä vesi.
5. Anna pyöriä tasaiseksi.
6. Anna taikinan seistä noin tunnin ajan ennen kuin painelet sen halkaisijaltaan noin 20-30 cm olevaan irtopohjavuokaan.
7. Pistele pohja veitsellä ja paista noin 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa.
8. Kun otat kakkupohjan pois uunista, poista sen pinnasta ohut kuori, sivele kakku kananmunalla ja laita takaisin uuniin pariksi minuutiksi.
9. Anna pohjan jäähtyä.
10. Aseta vadelmat pohjalle ja sirottele sokeria ja appelsiinin lihat päälle.
11. Vatkaa kerma kevyesti ja sekoita jogurttiin.
12. Levitä seos tasaisesti vadelmien ja appelsiinien päälle.
13. Anna kylmetä noin tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.
14. Sekoita kuorrutussokerit keskenään tasaisesti tortun pintaan.
15. Kuorruta polttolampulla tai uunissa grillivastuksilla noin 2-3 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kauniin ruskea.
16. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Vadelma-puolukkakastike
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
1 l vettä
5 dl vadelmia
5 dl puolukoita
suolaa
pippuria
1. Sulata rasva ja ruskista vehnäjauhot siinä.
2. Lisää neste ja vadelmat.
3. Anna kiehua.
4. Siivilöi vadelmat pois kastikkeesta.
5. Lisää mausteet ja puolukat.
Vadelma-puolukkaglögi
1 ps (200 g) vadelmia
1 ps (200 g) puolukoita
1,5 dl vettä
2 dl sokeria
1 kanelitanko
10 kokonaista neilikkaa
1 tl kardemumman siemeniä
(1 - 2 dl Koskenkorvaa )
Glögimukeihin:
kokonaisia, kuorittuja manteleita
rusinoita
1. Mittaa ainekset kattilaan.
2. Kuumenna kiehuvaksi.
3. Anna hautua 20 minuuttia.
4. Siivilöi. ( Lisää Koskenkorva. )
5. Annostele mantelit ja rusinat glögimukeihin.
6. Kaada kuuma glögi päälle.
7. Valmistusaika 30 minuuttia
Vadelma-Creme Brule
100 g pakastevadelmia
1,4 l kahvikermaa
250 g sokeria
11 kpl keltuaisia
1 kpl vaniljatankoa
100 g sokeria pinnalle
1. Pane halkaistu vaniljatanko ja siitä irrotettu siemenistö kermaan.
2. Pidä lämpimällä liedelle vähintään 15 minuuttia.
3. Sekoita sokeri ja keltuaiset tasaiseksi massaksi.
4. Lisää kerma siivilän läpi keltuais-sokerimassaan.
5. Siemenet saavat mennä mukaan, mutta tangot eivät.
6. Pane pakastevadelmat annoskulhoihin.
7. Jos käytät tuoreita hedelmiä, ne tulee ensin pakastaa, muuten menevät mössöksi.
8. Kaada kulhoihin.
9. Pidä korkeintaan 90 asteisessa uunissa 45 minuuttia (kunnes selvästi rupeaa hyytymään).
10. Sirottele sokeri päällimmäiseksi.
11. Pane uunin grillin alle, niin että grillivastukset miltei koskettavat kulhoa.
12. Näin sokeri palaa ja aikaan saa ruskean ja kiiltävän pinnan.
13. Parhaiten tämä onnistuu kosankaasulla toimivalla liekkipuhaltimella.
14. Marjat voi korvata esimerkiksi viskillä tai konjakilla.
Vadelma-tuoremarjakiisseli
5 dl vettä tai laimennettua mehua
0,75 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 dl punaherukoita
1 dl vadelmia
1. Survo punaherukoita jonkin verran ja pane ne nesteen, sokerin ja perunajauhojen kanssa kattilaan.
2. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes kiisseli sakenee ja ensimmäinen kupla nousee.
3. Sekoita marjat joukkoon.
4. Tarjoa halutessasi kermavaahdon kera.
Vohvelit vatuilla (tarvitset vohveliraudan)
1 kananmuna
1 dl sokeria
125 g voita
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl vaniljasokeria
3 dl vettä
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhoa
1. Vatkaa sokeri ja muna vaahdoksi isossa kulhossa.
2. Lisää sulatettu, mutta hieman jäähtynyt voi - vatkaa.
3. Lisää raastettu sitruunakuori, vaniljasokeri ja vesi taikinaan ja vatkaa taas.
4. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan - jatka vatkaamista.
5. Paista vohvelipannulla.
6. Laita kypsien vohveleiden päälle kermavaahtoa ja vattuja tai vattuhilloa.
Vadelmasuklaapiirakka
Pohja:
4 dl sokeria
4 munaa
200 g voita tai margariinia
1 dl maitoa
1,3 dl vadelmahilloa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kiehuvaa vettä
1. Sokeri ja munat vatkataan kevyesti.
2. Lisätään maito, rasva ja vadelmahillo.
3. Loput kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään.
4. Lopuksi lisätään vesi ohuena nauhana.
5. Taikina levitetään pellille.
6. Paistetaan 200C kypsäksi (n.15min).
Jäähtyneen pohjan päälle levitetään kuorrutus:
200 g tummaa suklaata (minä käytin loput joulukonvehdit)
150 g voita tai margariinia
1,5 dl vadelmahilloa
1. Sekoitetaan tasaiseksi ja levitetään
Vadelma-suklaakakku
200 g voita
2,5 dl sokeria
3 munaa
1/2 dl maitoa
3,75 dl vehnäjauhoja
3 rkl Van Houten -kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
n. 400g vadelmia
1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Vatkaa joukkoon munat.
3. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään.
4. Lisää taikinan joukkoon vuorotellen maito ja siivilän läpi jauhoseos.
5. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
6. Lisää lopuksi vadelmat.
7. Kaada taikina esim. hyvin voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan.
8. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.
9. Kokeile tikulla kypsyys. Kakusta saa mehevämmän ja suklaisemman, kun rouhii mukaan desin verran suklaata samaten sekaan voi laittaa rahkaa tms. (lisää silloin jauhojen määrää hieman). Ja minä lorautan mukaan usein myös konjakkia...