oksennustaudin kesto?

  • Viestiketjun aloittaja ka-issa
  • Ensimmäinen viesti
ka-issa
Kuinka kauan 3,5 vuotiaalla kestää mahatauti? Eilen oksenteli pitkin päivää ja ripuloi, kuumetta ei ole. Tänään ihan vesiripulia eikä syö oikein mitään. Keltaista jaffaa juo ja ollaan yritetty mustikkasoppaa, mutta ei oikein mene alas. Kuinka kauan ripulia katsellaan ennenkuin viedään lääkäriin?
 
No sehän voi kestää useita päiviäkin, haarukka taitaa olla muutamasta tunnista noin viikkoon :( Meillä viime talvena poika (silloin 3 v 5 kk) joutui tiputukseen, kun oli oksentanut 1½ vuorokautta ja meni ihan veltoksi eikä jaksanut edes seistä :( Vuorokauden nestetiputus kuitenkin korjasi nopeasti tilanteen =)
 
omasta kokemuksesta sen verran että meilläkin kaikki kolem muksua ovat nyt sairaana ja juuri tuossa taudissa. nuorinta käytin lekurilla ja sano että 5 päivää ripulia ja /tai oksennusta voi seurailla kotona jos ei mee veltoksi tms huonompaan kuntoon. tää siis jus meidän kolme vuotiaalle ohjeeksi. nuorimmalle sano saman mut puhu vaan 3-4 päivästä ( nyt siis 1v3kk) tänään junnu alko onneksi syömään ja juomaan vähän ja sipsikin maistu
B)
kolme vee ripuloi kyllä vieläkin mutta silti syö ja siksi en oo vieny vielä lekurille vaik on kestänyt nyt 6 päivää. tänäänkin oli sen verran terve että jaksoi isonveljen kans kähistä ja touhuta koko päivän.
 
Meillä 4-vuotiaalla vatsatauti meni ohi puolessa vuorokaudessa. Vuoden ikäisellä oksentelua kesti puoli vuorokautta, jonka jälkeen ripulia 3-4 päivää. Isommalle annoin vatsataudin aikana ainoastaan korppua/rinkeliä, jaffaa ja mustikkakeittoa sekä keitettyä vettä. Pienemmälle pidin muutaman ripulipäivän jälkeen 8 tuntia maidotonta ruokavaliota. Tarjosin ainoastaan keitettyä vettä, mustikkakeittoa ja kaurapuuroa, sekä rinkeliä ja korppua. Lisäksi aamu- ja iltapuuron sekaan lisäsin maitohappobakteeria. Mitään ruokaa en tuputtanut, mikä ei maistunut.
 
Meillä oli viime vuoden keväänä molemmilla pojilla tämä rotavirus missä oksennetaan ja ripuloidaan. Se kesti n.vko:n ja osmosalia sai nuorempi ku ei enää suostunut juomaan eikä syömään mitään ja pissaus loppu kokonaan joten sairaalaan asti lähti juomaan osmosalia kunnes muutaman tunnin päästä tuli kotiin ja hienosti otti sitä. Vanhempi pärjäs ilman sairaalareissuja.

Nyt meillä on täällä oksennustauti taas,mut nuorempi ainakin pääs yhdessä päivässä siitä eroon saa nähdä miten vanhemmalla ku sille tuli sa vasta muutama tunti sit.

Mut tosiaan jos laps ei juo edes mitään ja nukkuu eikä pissi niin äkkiä lääkäriin... Mä nyt yhtää edes muista kuinka paljon se nestä määrä oli mitä pitää edes juoda päivässä.
 
Meillä kesti 3-vuotiaalla 2 päivää, kolmas päivä oli sellaista toipumista. Kakka oli taudin jälkeen erityisen löysää vielä muutaman päivän.

Mun mielestä (en siis ole mikään lääketieteen ammattilainen) kolmevuotiaan vatsatautia voi katsella hyvinkin kolme päivää, jos nestettä kuitenkin menee. Toki yleiskunto eli se jaksaako leikkiä yms. kertoo paljon, aiemminkin voi joutua lääkäriin jos lapsi on ihan flaatti.

Ja anna ehdottomasti maitohappobakteeria lapselle, se rauhoittaa vatsan parissa päivässä.

 

Yhteistyössä