Oma vai vuokratontti

Talokuume vaivaa ja paljon on asioita jotka mietityttää. Olemme katsoneet niin uusia kuin vanhoja taloja, miettineet uuden rakennuttamista ja vaikka mitä... Osassa taloista on vuokratontti, osassa oma.. uusissa lähes poikkeuksetta vuokratontti. Mitä hyviä ja huonoja puolia on vuokratontissa? Entä omassa? Hävettää tunnustaa, kun ei tiedä onko noissa oikeasti sen kummempaa eroa.. toki vuokratontissa on se vuosittainen vuokra, mutta onko muuta eroa? Sivistäkää tyhmempää, kiitos.. :ashamed:
 
En oikein osaa vastata tohon vuokratontti asiaan, mutta meillä on oma! Eikä aikanaan katsottu vuokratontteja! Olen siinä uskossa, et vuokratontin voi "myydä alta" koska vaan...Toki näin harvoin käy...Kai :ashamed:
 
Luulisin, että vuokratontille ei saa tehdä juurikaan omia säätöjä / suurempia istutuksia ilman kysymistä. Varmaankin toimii hyvin samat periaatteet kuin vuokrakämpissäkin :).
Mielummin ottaisin oman tontin, koska oma on aina OMA <3
 
Oma! Periaatekysymys mulle =) . Edellinen talo kun ostettiin niin se oli vuokratontilla, mutta ostettiin se vuokratontti samalla omaksi ku taloki. Se oli oston ehtonakin, että tontti täytyy saada ostaa omaksi. Ja nyt tämä uus talo rakennettiin tietysti omalle tontille kans. Kyllä se täytyy edes senverran olla ihimisellä maata, että kun pihalle astuu niin voi sanoa seisovansa omalla maalla ;) ! Työkaveri taas on sitä mieltä, että aivan sama onko vuokra- vai oma tontti.... itsestä tuntuu, että sitten kun vuokra-aika menisi umpeen, voivat nostaa vuokrat pilviin tai muuten huijata. Ja kyllä se ottais päästä maksella aina ne vuosittaiset vuokramaksutkin kun taas omassa tontissa se on kerrasta maksettu. Ei sitä vuokratonttiakaan kyllä voi kukaan alta myydä "milloin vain"; vuokrasopimukset on yleensä tehty vuosikymmeniksi... mutta enemmän on rajoituksia.
 
kiitti vastauksista! :flower: Kyllähän itseänikin oma tontti kiinnostaisi enempi, tuntuu vaan paremmat talovaihtoehdot olevan vuokratonteilla tällä hetkellä. :( Miten tuo onnistuu, että ostaisi vuokratontin omaksi samalla, kun ostaa talon? Tuo voisi olla aika hyvä ratkaisu. Sehän noissa vuokratonteissa pelottaa, että niissä hinta pompsahtaa yhtäkkiä suuremmaksi, kun vuokrasopimus tehdään uudelleen. Onhan niissä pitkät vuokra-ajat, mutta jos vanhaa taloa katsoo, niin kyllä niissä tahtoo vuokra-aika olla loppumassa jo 10-15v kuluttua.
 
Me kysyttiin kunnasta, joka oli siis tontin vuokraaja, ja he olivat valmiita myymään. Sitten me tehtiin kaupat ensin talosta ja sitten ostettiin tontti kunnalta. Mutta tuleehan siihen talonostoon sitten lisää hintaa ton tontin verran, kuin että jos ostaa vuokratontilla. Mutta kyllä meillä ainakin oli itseasiassa sitten vähän etuakin siitä että ostettiin: ekaksi kerran kun tuli jotain tien korjaushanketta siihen ja muuttelivat vähän tien paikkaa, niin toisilla oli vuokratontit ja vähän laihemmat eväät laittaa kunnalle hanttiin epämieluisassa ratkaisussa, mutta meillä oli maanomistajana enemmän painoarvoa asiassa kun eivät voineet meidän tontilta oikoa. Ja sitten myydessä oli tietysti etua myydä kun oli oma tontti ja sehän vaikuttaa arvoonkin.
 
Vuokratonti voi ostaa omaksi milloin tahansa. Yleensä ostohinta on noin puolet käyvästä arvosta.
Jos taloa myy niin vuokra- ja omalla tontilla olevien talojen arvo on täysin sama.
Vuokra-sopimukset tehdään yleensä 60-vuodeksi, siinä ajassa nykyiset talot ajetaan jo sileäksi.

En näe mitään syytä edellyttää omaa tonttia. Omaan joutuu ottamaan reilusti enemmän lainaa, aivan turhaan.

Meidän tontti on vuokratontti, rajanaapuri-tontti (identtinen tontti) oli myyntitontti, hinta 42 000 euroa, meni kaupaksi tuolla hinnalla. Meidän tontin rekisteröiminen maksoi alle 1000eur, nyt saisimme ostaa tontin omamme omaksi, vaikka ensi maanantaina 21 500 eurolla. Omakotialueen kaavoitetut tontit ovat muilta osin täysin saman arvoiset juridisesti samoin oikeuksin, satoja taloja, omat ja vuokratontit sekaisin, ei niitä lunasteta kovin helposti tietä tms. varten

Jos välttämättä haluaa oman, niin kannattaa ottaa vuokraa-tontti ja ostaa sitten parin vuoden päästä omaksi, säästää ainakin täällä Oulussa puolet tontin hinnasta.

Kaupunki maksaa vuokra-tonti kiinteistöveron, kun omasta sen joutuu maksamaan itse, lisäksi tontin vuokrat on alhaiset ja nousevat maltillisesti. Eivät voi nostaa, kun pienieläkkeiset mummot joutuis muutoin vanhainkotiin mökeistään.

 
tiipeli
ei vaan täällä meiän kaupungissa nuo hommat ihan noin mene kuin etsija sanoo..... hinta on sama tai KORKEAMPI kuin silloin kun tontti on vuokrattu. Ja sopimus tehdään 50v, ei 60, vaikka pitkä aikahan tuokin on, mutta silti sen jälkeen hinta yleensä pompsahtaa aika lailla! ja maan hinta nousee koko ajan. Eli kun vuokraat tontin vaikka tonnilla kuussa (vaikka täällä harvoin noin halpoja tontteja on), maksta 20 vuotta, haluat ostaa omaksi, niin tontin hinta on paljon enemmän kuin 20 v aiemmin. Eli maksat hinnan vähintään tuplana, ehkä enemmänkin. Kun ostaa omaksi, maksaa vain tontin hinnan, ei vuokraa niiltä vuosilta kuin sitä maksaisi, tietty lainan korot joutuu maksaa, jos lainarahalla on liikenteessä.
 
tiipeli
mutta uskomatonta, että oulussa on tuolla tavoin! voi kunpa olis täälläkin, oltais varmasti ensin vuokrattu ja sitten ostettu puoleen hintaan. oishan siinä ison summan säästäny.
 
NO, ei kyllä ole Oulussakaan noin, mitä lie puppua kirjoittelee. Markkinahintaan( 50€/neliö) saat kyllä vuokratontin lunastaa. Tontin hinnaksi tulee siis tähän asti maksettu vuokra + markkinahinta.
 

Yhteistyössä