Onko 4-vuotiaillanne R ja S jo hallussa?

Moi!

Onko nelivuotiaillanne R ja S jo hallussa? Jos ei, niin millä harjoittatte? Meillä tyttö ei sano vielä kumpaakaan kirjainta. vaikka muuten pulputtaa kuin papupata. :heart:

PS. Hemmottelua äideille: http://www.huuto.net/shop/true_colours_design
 
Meillä tyttö 6 vee, ensi viikolla alkaa eskari ja siellä käy puheterapeutti, koska r-kirjain ei tule aina kovin selkeästi. Antoi viime vuonna jo vihkon, jossa harjoitussanoja, r:n tilalle laitetaan d eli vaikkapa ryhmä=dyhmä, korppi=kodppi jne. Kuulemma d ja r muodostuvat suussa jotenkin samassa kohdassa. Ei vaan ole muistettu paljoa harjoitella..
 
kyllä on, oppi jo kolme vuotiaana ja niin on myös vuotta nuoremmalla pikku veljellä.Me ei olla sitä koskaan millään harjoiteltu vaan ne oppi ne itse ihan omia aikojaan.S:n paljon aikaisemmin kuin R:n.Meillä on kyllä olemassa äänne lorupussi jota ollaan käytetty tavallisen lorupussin tavoin ja sen kuulemma pitäis kehittää juuri edellemainittuja äänteitä.Oon ostanut sen kolme vuotta sitten netistä leikkien.fi sivuilta.
 
Meidän 4,5 neiti ei osaa ärrää. S on tullut hyvin heti puhumaan alkaessa, mutta R:ää ei vielä sano. Olemme harjoitelleet juuri tuolla d:ksi vaihtamisella, se tuntuu ihan hyvältä harjoittelukeinolta kun kieli saadaan sinne oikeaan kohtaan kitalaessa. Meillä on harjoittelulauseena "keisari döndöndöö rakensi talon" (heh), siinä saa kielen "ärräkohtaan" döndöndööllä ensin ja sitten tuon seuraavan sanan R tuleekin joskus ihan vahingossa. Jonkinlainen sorahtava r sieltä jo välillä tulee, joten eiköhän se siitä! :)
 
Tyttö täyttää parin päivän päästä 5v. ja R-kirjain ei vielä tule. Poika oppi jo heti 3 vuotiaana ihan itse niin ei olla tyttöäkään mitenkään laitettu harjoittelemaan. Kaipa se sieltä joskus sorahtaa!
 
Meillä poitsu täyttää nyt viisi ja keväällä käytiin puheterapeutilla kun r- ja s ovat hukassa. Saatiin vihkonen mukaan, ja terapeutti näytti sähköhammas harjalla kuinka ärrää voi kotona treenata. Siitäkös poitsu innostu ja pari viikkoa niin ärrä tuli jo ihan selkeästi puheessa.
Lapsen siis tarkoitus laittaa kieli kitalakeen ja mahdollisimman isoon ääneen ja nopeasti sanoa den den den ja kun laittaa sähköhammasharjan kielen alle kaveriksi niin alkaa pärinä kuulumaan :D
Pian voi jo jättää harjan pois ja pärinä kuuluu kun lapsi itse "huutaa" nopeasti den den den..

Kun tämä oli hallussa niin sitten vasta alettiin harjoitteleen sanoja joissa ärrä on ensimmäisenä kirjaimena. sanan alussa pärisytetään kunnolla esim. rrrrrrrr oope (roope). Vähitellen tauko ärrän ja oopen välillä jää kokonaan pois..

Tulihan varmasti selitettyä mahdollisimman monimutkaisesti? :D
 
Meillä on poika syntynyt 12/05 ja puhuu muuten hyvin mut nuo kaksi kirjainta puuttuu vielä. Samoin puuttuu D. Puheterapiassa käyty eivätkä olleet siellä mitenkään huolissaan. Jotkut ei kuulemma osaa sanoa vielä koulussakaan ja saavatkin sit puheopetusta. Kaipa ne sieötä tulee ihan ajan kanssa :heart:
 
Tyttö on osannut S-kirjaimen aina, mutta R tuottaa vaikeuksia. Ollaan nyt iltaisin yritetty treenata. Myös K kuulostaa joskus aika erikoiselta...en tosin jaksa stressata aiheesta, kyllähän melkein kaikki ne jossain vaiheessa oppii sanomaan oikein. Tyttö nyt siis 4,5-v.
 

Yhteistyössä