Onko ADHD nykylasten tauti vai onko se aina ollut yhtä yleistä?

  • Viestiketjun aloittaja "ihmettelijä"
  • Ensimmäinen viesti
"ihmettelijä"
Tuntuu että tosi monella on se nykyään. Enkä sitä millään tavoin vähättele, mutta mietin miksi se on nyt niin yleistä? Voisiko joku elintarvikeaine aiheuttaa sitä?
 
"vieras"
On sitä varmasti aina ollut, ja monia muitakin vastaavia "tauteja". Mieti vaik monia suurmiehiä, ihan selvästi monet piirteet kuvastaa jotain häiriötä.

Varmasti myös monet nykyelämän jutut ilmentää enemmän tapauksia: lisäaineet, tietokoneet, säteily, liika vapaa-aika
 
"Yleistymiseen" lienee syynä sekin, että vähänkin vilkkaasta lapsesta sanotaan herkästi heti, että "sillä on varmaan adhd / se on sellanen adhd". Eli diagnooseja tekee ihan normi-ihmiset ilman sen isompaa asiantuntemusta. Loppujen lopuksi diagnoosi on kuitenkin aika vaikea saada.
 
"Piika-äiti"
Uusin Tiede-lehti otti ADHD:hen kantaa toteamalla, että suuri osan ihmiskunnan keksinnöistä ja tekemisistä olisi ilman ADHD-taipumuksia jäänyt tekemättä ja kokematta, ja ehkä muutama mannerkin vielä olisi löytämättä ilman sitä...

Mutta näitä diagnooseja tarvitaan tätä nykyä enemmän kuin vielä vuosikymmen- kaksi sitten. Ilman diagnoosia mitään apua, tukea ja muuta tarvittavaa ei lapselle ole saatavilla.
 
"vieras"
Tenttasin lastenpsygiatrilla meidän lasta hoitanutta lääkäriä ja hän sanoi sitten suoraan että adhd saaalkunsa 80% vaikesta synnytyksestä jossa on hapenpuuetta lapsella, tietenkään ei kaikille lapsille tule mutta useinmille, sekä raskausajan strressi/henkinen vointi yhdistettynä vaikeaan synnytykseen , pisteenä iin päälle lapsen hapenpuute synnytyksessä.

Itselläni on adhd lapsi mutta enempi tapaus add, nyttenmmin on jo helpottanut kun ikää on 13v. Synnytys oli tosi vaikea ja hapenpuute mittava.
 
on ollut
Onhan se ollut ennenkin niin kuin moni muukin sairaus mitä ei vain ole vain tiedetty . Nykyaikana vain sitä on "enemmän" siksi kun moni vanhempi diagnosoi lapsensa itse ADHD-lapseksi kun kasvatus ei oikein suju ja lapset tekee mitä tahtoo. Se on nykyään niin hyvä heittää selitykseksi huonosti käyttäytyvästä lapsesta. Poistetaan sillä oma vastuu. Näin se vain menee.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";24717193]Tenttasin lastenpsygiatrilla meidän lasta hoitanutta lääkäriä ja hän sanoi sitten suoraan että adhd saaalkunsa 80% vaikesta synnytyksestä jossa on hapenpuuetta lapsella, tietenkään ei kaikille lapsille tule mutta useinmille, sekä raskausajan strressi/henkinen vointi yhdistettynä vaikeaan synnytykseen , pisteenä iin päälle lapsen hapenpuute synnytyksessä.

Itselläni on adhd lapsi mutta enempi tapaus add, nyttenmmin on jo helpottanut kun ikää on 13v. Synnytys oli tosi vaikea ja hapenpuute mittava.[/QUOTE]

Lisään vielä että lääkäri ei tee diagnooseja juurikaan alle 6vuotiaille, vaatii monta sairaalakäyntiä, perhekäynnit neuropolilla. Meillä meni 2vuotta kun saatiin diagnoosi.
 
JONSERED Karhunkantaja
Nykyään resurssit riittävät muuhunkin, kuin pelkkään hengissä pysyttelyyn, siksi mm. adhd diagnosoidaan helpommin. Osaltaan myös yhteiskunta on muuttunut homogeeniseksi, eikä erilaisuudelle ole sijaa. Siksikin adhd on tapetilla. Ja myös sellainen seikka, että agraariyhteisössä addi saattoi lähteä paimeneen tai vaikka muuten metsään, hiljaisuuteen, rauhoittumaan, kun siltä tuntui. Ja kova fyysinen työ vei mehut...
Kulttuurisidonnainen juttu myös: jossain Afrikassa ei kukaan välttämättä oleta, että ihmisen tulee istua aivan paikoillaan, vaan on "luvallista" olla liikkeessä ja puuhastella.

Adhd:ta on ollut AINA. Siis niin kauan, kuin ihmisiäkin. Viime vuosikymmeninä siitä on tullut "sairaus", josta kärsiviä voidaan auttaa muuttamalla aivokemiaa - eikä ympäristöä.
 
JONSERED Karhunkantaja
[QUOTE="ihmettelijä";24717202]Onko se periytyvää? Tunnen ihmisiä joiden kaikilla lapsilla on lääkitys kyseiseen tautiin.[/QUOTE]

On vahvasti periytyvää.

Ja lisäänpä vielä, että vaikka Kelan kannan mukaan aivoissa tapahtuu ihme sinä päivänä, kun ihminen täyttää 30 vuotta, näin ei tosielämässä tapahdu. Adhd on koko iän. Isoäidillänikin ja isoisälläni.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
  • Tykkää
Reactions: Data
Pekka Räisänen sanoi Inhimillisen Tekijän kuvauksissa, että ADHD-ihmisiä on ollut aina. Syy siihen, miksi geeni on säilynyt on se, että ilman meikäläisiä asuisimme vielä jossain luolissa. Kukaan ei olisi mennyt katsomaan että mikässe tuolla rasahti. tai voikohan tätä syödä jne. Ei olisi löytöretkelijöitä ..

Pitää muistaa myös, että adhd-piirteitä on kaikilla, silloin puhutaan häiriöstä, kun ne haittaavat elämistä, arkea ym.
 

Yhteistyössä