Onko kaksosten äidillä AINA kamalan vaikeaa?

  • Viestiketjun aloittaja "piupaupou"
  • Ensimmäinen viesti
Itsellä ei ole kaksosia, mutta aika monella tutulla on. Yleisesti tuntuvat tykkäävän että vauvavuosi ja osa taaperoajastakin on rankkaa mutta sen jälkeen tasoittuu. Tietty se rankkuus-kokemuskin vaihtelee, joku on hyvä organisoimaan, omaa mukavan tukiverkoston ja vauvoille sattuu muodostumaan yhtälainen rytmi eikä turhia sairasteluja, kummasti ovat jaksaneet kulkea perhekerhoissa sun muissa jo vauvavuonnakin. Mutta siis yleisesti ovat tykänneet että parivuotiaat kaksoset on jo helpompi paketti kuin kaksi lasta vuoden ikäerolla.

Itselläni on isommat lapset 1v3kk ikäerolla ja esikoinen on kehitysvammainen ja niin kakkonenkin mitä ilmeisemmin, aikakin autisti selkeällä kehitysviiveellä. Käytännössä meillä oli pitkään kaksi "vauvaa" jotka olivat hyvän aikaa samaa kehitystasoa ennen kuin kakkonen alkoi kehittyä ohi. Itse koin yhdeksi raskaaksi jutuksi sen kun oli kaksi kävelemätöntä lasta, siis kaikki liikkumiset kun oli kaksi kannettavaa ja hoitolaukku päälle. Kaksosissa kammoksuisin raskausajan lisäksi juuri vauva-aikaa siihen asti kunnes lähtevät kävelemään.

Mutta ystäväsi kohdalla uskoisin että hänellä on vaan jäänyt levy päälle siitä kaksosarjen raskaudesta ja kun sitä tarpeeksi hokee alkaa siihen itsekin uskoa. Tajuamatta että ei ne kaksi 3v:ta ole sen kummempi paketti kuin 2v & 3v tai 3v & 4v.
 
Äidilläni on kaksoset eikä kai ole kokenut asiaa kovin raskaana ja ollut yksinhuoltaja alusta asti. Tai varmaan ensimmäiset pari vuotta olleet raskaita, mutta ei sen jälkeen varmaan niin raskasta kuin jos lapsilla olisi isompi ikäero. Päinvastoin tuntuu siltä, että pääsi monessa asiassa paljon helpommalla, ei tarvinnut viihdyttää lapsia, kun lapsilla aina seuraa toisistaa, eikä tarvinnut niin paljon miettiä voiko lapsia jättää yksin kotiin. Kaksoset on helpompi jättää yksinään kotiin kuin pelkkä yksi lapsi, joka tylsistyisi helpommin, kun ei ole seuraa. Tai jos lapsilla isompi ikäero, niin eivät välttämättä jaksa leikkiä toistensa kanssa.

Lisäksi ainakin me olemme sairastaneet aina samaan aikaan kaikki taudit eli sairaus on tullut ja mennyt yhtä aikaa eli sairastamisaika paljon lyhyempi kuin jos lapset sairastaisivat peräkkäin tai eri aikaan kaikki taudit. En tiedä onko kaikilla näin, mutta meillä ainakin oli + on vieläkin, sairastumme aina samaan aikaan, vaikka olisimme eri paikkakunnilla tai jopa eri maissa.
 
"vieras"
Minulla oli ekat vuodet tosi rankkoja. Kaksosten kasvaessa he eivät leikkineet paljoa keskenään, vaan enempi isompi kaksonen leikki kolme vuotta vanhemman sisaruksen kanssa. Pienempi kaksosista on vaatinut todella paljon huolenpitoa ja hoitamista, ollut itkuinen ja sairastanut kaikki flunssatkin viimeisen päälle.

Kaksosten kanssa voi olla helppoakin. Kerran luulin yhden äidin puhuvan koiranpennuista, mutta pian kävikin ilmi, että hän puhui kaksosvauvoistaan.
 

Yhteistyössä