Onko maksan kasvaimet aina hengenvieviä?

  • Viestiketjun aloittaja Huoli
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Maksassakin on hyvänlaatuisia kasvaimia, esimerkiksi kystia, ja pahanlaatuisia kasvaimia, eli syöpäkasvaimia. Joiltain osin maksaa voi leikata, riippuen kasvaimen sijainnista, mutta käsittääkseni sädehoidolla ja sytostaateillakin voi hoitaa maksan kasvaimia.
 
"mmm"
Kystien lisäksi tavallisia maksan hyvänlaatuisia kasvaimia ovat myös hemangioomat eli verisuonikasvaimet. Ja kyllä maksaakin voidaan leikata. Kystia ja hemangioomia ei kyllä yleensä lähdetä poistamaan, seurataan vaan.
 
"Vieras"
[QUOTE="vieras";24509725]Ei mitkään kasvaimet ole 100% varmuudella hengenvieviä.[/QUOTE]

Kyllä on joitain syöpiä, joiden 5 vuoden eloonjäämisennuste on 0%, eli jostain syövästä ei kukaan ole selvinnyt elossa yli viittä vuotta.
 
lasipää
[QUOTE="Vieras";24509830]Kyllä on joitain syöpiä, joiden 5 vuoden eloonjäämisennuste on 0%, eli jostain syövästä ei kukaan ole selvinnyt elossa yli viittä vuotta.[/QUOTE]

ja löytyykö jostain luetteloa noista.. :( tarttisin.
löytyisköhän tieto jostain...
 
lasipää
[QUOTE="vieras";24509846]Mitä sä sillä tiedolla teet? Varmaan jostain Terveysportin kautta voisi löytyäkin.[/QUOTE]

huh, no aika paljonkin...kiitos vinkistä.

out of topic, ylipäätään terveysasioissa, on paljon juuri tuon kaltaista tietoa, mitä ei oikein lukemallakaan saa selville mistään.

Tiedolla on se etu luuloon nähden, että sitten ei tarvitse luulla.
Ei luulosairastella, edes, vaikka tähän ei liity tämäkään ... *salaperäinen*

Mutta voin esimerkin antaa, kun olisi ollut tiedolla käyttöä.
henkilö x kuuli, että maksa-arvot olivat hippasen koholla.
Tää x ei juo juuri mitään, koskaan.
Ei käytä mitään lääkkeitä.
Tällä x.llä oli projekteja suunnitteilla siinä, niinkuin ihmisillä yleensä nyt on.
Oli kesä, paras vuodenaika x.n mielestä.

Kaikki lääkärit kuorossa terveysasemalla: juu ei he ole KOSKAAN KUULLEETkaan että noi maksa-arvot voi olla koholla, paitsi alkkiksilla, tms.
Epätoivoisna x kyseli joka hoitajaltakin, mitä tuo voi (voisi) olla,
mutta hoitajista ainoallakaan, ei AAVISTUSTAKAAN, ja eivät olleet ikinä kuulleet, että jollain voi olla ne koholla ilman alkoa, jne.

VUosi, kaksi, kolme myöhemmin.
x alkaa lukea monesta, monesta lehdestä: rasvamaksa voi aiheuttaa kohonneita arvoja.

Niin luulotautinen x melkein muutti projektisuunnitelmiaan sinä kesänä, ja onneks ei muuttanut. Jos olisi muuttanut, niin turhaan.

x on hengissä vieläkin ... ja potkii ;D
 
lasipää
kyllä on vaikeaa, todella vaikeaa lääketiede maallikolle , vaikka kuinka paljon lukisi.

nämä elinsiirtojonossa olemiset on kyllä jotenkuten tullut luettua, pelkistä lehdistä siis kun odottajat kertovat elämästään.

Mutta joskus, jos itse kirjoittelee vaikka hiukan tuota fiktion puolta, niin sellaiseen kyllä tarvitaan just ammatti-ihmisten "lausuntoja", pieniä esityksiä / esitelmiä tai sitten niin, että itse saa kysyä....

kyllä niinkin on käynyt itselleni, että olen saanut ihan lehtijuttuja lukemalla selville jonkin "juuri tuollaisen tyyppisen tiedon, yleispätevän, loppuyhteenvedon, tms, jota ei mistään kirjoista, ei netistä saisi luultavasti.
Silloin otan leikkaa - liimaa taktiikan, ja laitan sen aarteen äkkiä talteen...
 
[QUOTE="vieras";24509932]Jos maksassa on hyvänlaatuinen kasvain, jota ei voida leikata, mutta joka vie hengen, niin potilas todennäköisesti laitetaan maksansiirtojonoon, jos on nuori.[/QUOTE]

Näin, jos ei ole etäpesäkkeitä. Maksasyövistä tilastojen mukaan noin 20% on sellaisia, joihin soveltuu leikkaushoito (mukaanlukien siirron). Vuoden kuluttua maksasyövän toteamisesta on elossa 30% ja viiden vuoden kuluttua 6-9%. Nappasin tilastosta Munuais- ja maksaliiton sivuilta. :: Munuais- ja maksaliitto ry ::



(Tilastoista. 5 vuoden selviämisprosentti voi olla nolla. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö joku voisi vielä joskus selvitä.)
 
lasipää
[QUOTE="Vieras";24509830]Kyllä on joitain syöpiä, joiden 5 vuoden eloonjäämisennuste on 0%, eli jostain syövästä ei kukaan ole selvinnyt elossa yli viittä vuotta.[/QUOTE]

Niin, tuossa siitä selviämisestä on ehkä liiankin synkkä kuva.

Mutta voihan tuollaisia sairauksia olla, joista "kaikki" asiaan vihkiytyneet tietävät, että loppu tulee ajan x kuluessa...

Ihmeitäkin olen ollut todistamassa, niinkuin monet muutkin.
Mutta ehkä ne on sitten eri juttu kokonaan, eikä mene tuohon tilastoon.
 
Kyllä maksaakin leikataan. Nykyään jos maksassa primaarikasvain eikä levinneisyyttä muualle, potilas hyväkuntoinen, kasvain ei ole kovin suuri, niin leikataan. Ja leikataan vielä jopa toistuvasti jos kasvain kasvaa uudelleen. Vielä muutama vuosi sitten nämä leikkaukset keskittyivät HUSiin mutta nykyään ainakin Tyksissä tehdään myös maksaresektioita.
Ja paljon syöpää yleisempiä ovat esim. kysta (nesterakkula) joita maksassa voi olla.
 

Yhteistyössä