Onko muita joilla F79.0?

  • Viestiketjun aloittaja erityisen äiti
  • Ensimmäinen viesti
Hei! Katselin tuossa yhtä yhteenvetoa lapseni sairaalareissulta ja siellä oli tuo F79.0 (Retardatio mentalis).Meillä varmaankin liittyy downin syndroomaan. Eikös se meinaa henkistä jälkeen jäämistä tms. Meillä se ei mielestäni vielä näy, ikääkin vasta reilu 11kk. Ehkä vähän myöhemmin kun pitäisi alkaa asioita ymmärtämään eri tasoilla. Meille perinnöllisyys lääkäri sanoi, että vanhempana ymmärtää asioita tiettyyn rajaan asti. Kovin vaikeita tai monimutakaisia asioita ei pysty hahmottamaan. Tässäkin tietysti on yksilöllisiä eroja, joten ajan kanssa ne vasta huomaa. Hänellä on myöskin synnynnäinen sydänvika, epilepsia, kilpirauhasen vajaatoiminta ja tällä hetkellä harjoitellaan suun kautta syömistä. Hänellä oli melkein puolen vuoden sairaalajakso (n. 4kk tehohoidossa), joten joitain asioita on ollut mahdollisuus harjoitella vasta nyt!

Minkälainen sinun lapsesi on? (Olipa kivasti kysytty!)
 
Minunkin pojallani 7-vuotias...diagnoosi F79.0. (meillä lukee sairaalan paperissa lievä kehitysvamma).
Poikani oppi puhumaan ekat sanansa 3½ vuotiaana. Hän on ollut aina hyvin villi ja utelias.
Kerkiäväinen poika, joka haluaa tutkia kaikki paikat...ei siis malta pysyä paikoillaan.
Puhe on edelleen jäljessä ikätasosta, mutta nyt jo ymmärrettävää. Hänellä on luki-ja tarkkaavaisuus häiriö, sekä useilla eri kehityksen alueilla viivettä.
Toimintaterapiassa käytiin pari vuotta harjoittelemassa tasapainoa, koska poika ei malttanut istua tuolillakaan hytkymättä ja liikuttelematta itseään koko ajan. Vaaratilanteiden taju oli pitkään hukassa.
5-vuotiaana hän kiipesi päiväkodissa puolapuille katon rajaan ja päästi irti...onneksi selvittiin säikähdyksellä...nyt on kuitenkin oppinut koulun myötä varomaankin vähän.
Hän on erityiskoulussa ja on rauhottunut kovasti. Sosiaalinen hän on aina ollut...kavereita koulussa riittää... =)
 

Yhteistyössä