onko röntgenkuvaus vaaraksi vauvalle?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
hermian haamu
Toki aina on tarkkaan harkittava kuvauksen hyödyt ja haitat.
Alkuraskaudessa kun vauva kehittyy on kuvaus vaarallisempi kuin lopussa.
Joudutaanhan äideiltä lantiota kuvaamaan jotta tiedetään, mahtuuko vauva syntymään alakautta.
Ja toisaalta vauvoja joudutaan myös kuvaamaan heti syntymän jälkeen.
 
Mimosa
Ei sen tosiaan ole sen vaarallisempaa lapselle kuin aikuisellekkaan. Raskaikana ei suositella ennen 12 viikkoa kuvausta, koska silloin sikiö kehityksessä tapahtuu suuria asioita.
 
Sikiötasolla me haitat ovat todellisia ja epämuodostumia todellakin tulee,se ei ole pelottelua. Olen ollut röntgenhoitajan luennolla missä oli kaavio prosenteista mistä epämuodostumia ja muita komplikaatioita säteilystä oli saaatu ja ei ollu ihan pieniä ne prosentit..
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
siis vauvalta pitäis jalka ja lonkka kuvata, ei minulta. eli onko röntgen vaaraksi pienelle kehtittyvälle vauvalle?
en usko että on kovin vaarallista. Mutta kyllä lääkärit varmaa ennen kuvausta kertoo hyödyt ja haitat..tai jos ei kerro niin kysy. mutta luultavasti vaarallisempaa olisi jättää se jalka kuvaamatta jos sieltä sitten jotain löytyykin
 
vieras
siis pääsääntönähän on se, että ketään (vauvaa eikä aikuista) ei kuvata turhaan. Mutta tottakai tulee tilanteita että kuvaus on pakko tehdä. Ja kyllä ne hoitajat siellä osaavat suojata tärkeät sisäelimet yms..
joten en huolehtisi suotta, hyöty on suurempi ku mahdollinen haitta.
 
ap
vauvalla ikää 9 kk ja ensimmäistä kertaa nousi seisomaan ja pääsi kaatumaan jotenkin jalkansa päälle. ei ole turvonnut tai erityisen kipeä, mutta ei käytä koko jalkaa liikkumiseen.
 
rh
Muutamalla kuvalla selviää kyllä jo aika paljon. Enemmän haittaa varmasti on, jos todella murtumaepäily ja kuvia ei oteta. Aika outoa kyllä, että lapsi itse kaatumalla saisi jalkansa poikki. Mut voihan olla luksoitunutkin eli mennyt sijoiltaan.

Sinuna menisin kuvaukseen. Hyvin siellä suojataan ja sädeannos on pieni.
 
++
Mä jouduin käymään alkuraskaudessa (rv 4-9) kolme kertaa röntgenissä käden murtuman takia. Soitin teratologiseen tietopalveluun ja sanoivat, että kuitenkin niin piueniä määriä, ettei haitaksi. Ja mikä olis ollut vaihtoehto...antaa käden luutua vituralleen?

No, eipä näytä pojalle mitään tehneet. Tuossa toi 7kk tyytväisenä lattialla porskuttaa. :)
 

Yhteistyössä