Onko täällä viulistia!?

  • Viestiketjun aloittaja vinguttelija
  • Ensimmäinen viesti
vinguttelija
Lopetin joskus yläasteella viulun soittamisen, jota olin harrastanut kylläkin useamman vuoden.. Olisikohan lopettamisesta ehkä joku viitisen vuotta jos nyt en ihan valehtele.

No joka tapauksessa, tässä ois pari kysymystä mielessä. Ensinnäkin, mitenhän ois helpointa virittää viulu siinä tapauksessa, että se on luultavasti ihan kamalassa epävireessä? Sillä ei ole siis soitettu muutamaan vuoteen ollenkaan, on kylläkin ollut kotelossaan koko ajan mutta kotelo on ainakin kärsinyt savusta, kuumuudesta ja vedestä. Viulu kyllä näyttää ainakin säilyneen ihan ehjänä ,mutta en oo edes kokeillut millaisessa vireessä se on. Meillä ei ole pianoa, muuta kuin lapsen leikkipiano :D Siinä siis kylläkin on ihan normaalin pianon äänet. Saiskohan sen avulla viritettyä?

Ja onko jotain vinkkejä jos tälleen kotona haluaisin vähän kokeilla soitella, että miten sais palautettua mieleen kaikkea? On meinaan "vähän" tainnut jo unohtua soittotaito... Hyvä jos nuotteja osaan (ne kyllä sentään jotenkuten on jäänyt päähän :D). Ja tiedän että varmaan helpoin tapa oppia taas olisi mennä suosiolla johonkin tunneille, sitä vastausta en kaipaa.
 
Varovasti.
Kieliä kannattaa hiukan hangata jollain liinalla vaikkapa, että hiukan lämpenevät- paukahtavat nimittäin todella herkästi sitten poikkin, varsinkin ohuimmat kielet, jos tuosta vaan menee ja yhtäkkiä singuttaa ne kireälle.
Soitinliikkeestä kannattaa käydä hankkimassa sellainen viritysrauta, joka antaa C:n (muistaakseni)

Mun viulunsoiton lopettamisesta on kulunut kohta 15 vuotta :D Mutta vielä toisinaan palajaa mieleen asioita ja silloin tällöin innostun kokeilemaan soittoa.
Mä itse en kuule virittäessä kunnolla, mutta sisko hoitaa absoluuttisella sävelkorvallaan puoli askelta pieleen virittämäni fiulin oikeaan vireeseen.
 
Kannattaa ostaa viritysmittari, josta näet, kun soittamasi ääni on oikea. Hintaa n. 20 eurosta ylöspäin. Tappeja joudut kyllä survomaan hiukan, jos kielet ovat päässeet löystymään tai löystyvät, kun aloitat virittämisen.

Soittaessa kannattaa tarkkailla soittoasentoa peilin avulla, jos et edes muutamalle "käynnistystunnille" mene. Moni saa aikuisiällä soittamisesta niskat ja hartiat kipeiksi, kun soittoasento on mitä sattuu. Aloita vaikka jousikäden harjoitteilla, joita varmasti olet tehnyt soittoa aloittaessasi nuorempana. Muista keskivartalon tuki ja koko vartalon elastisuus. Tuttuja juttuja varmasti... Älä innostu revittelemään mitään Paganineja saman tien, vaan anna keholle aikaa sopeutua soittamiseen.

Eräs sellisti sanoi, että päivän soittamattomuuden jälkeen tarvitaan viikko, jotta pääsee takaisin soittokuntoon, viikon tauon jälkeen tarvitaan kuukausi ja kuukauden tauon jälkeen vuosi. Tämä siis ammattilaisen suusta, jolla soittotaso ja -tarve on toki erilainen kuin harrasteiljan. Pääasia kuitenkin lienee se, että soittaminen tuntuu fyysisesti "oikealta", ei siis liian epämukavalta muttei myöskään ihan lekottelulta.

Nyt joulun alla voisit kaivaa esille joululauluja ja kokeilla niiden soittoa jousikäden liikeratoihin huomiota kiinnittäen. Innokasta harjoittelua, soittoharrastus voi tuoda elämään paljon uutta sisältöä, varsinkin jos löytyy joku soittokaveri tai harrastelijaorkesteri, johon voi liittyä!
 
vinguttelija
Kiitos paljon vinkeistä! :) Nyt kun lapsi on nukkumassa, kaivan tuon viulun kotelostaan ja rupean "ilahduttamaan" miestäni melkoisella viritysoperaatiolla siis!

Ja tosiaan ajattelinkin jostain ihan helpoista kappaleista aloittaa, kotelon taskusta löytyi pinkka jonkinlaisessa kunnossa säilyneitä nuotteja.. Sieltä saattaa jokunen joululaulukin löytyä :)

Ai joo ja se.. hartsiko se on , mitä siihen jouseen hinkattiin? Sitä ei näköjään ole, joten musiikkikauppaan huomenna pitänee suunnata. Sellanen möykky ei varmaan hirmuisia maksa?
 

Yhteistyössä