Vappumunkit
(14 annosta)
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kpl kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
7,5 dl vehnäjauhoja
50 g Flora Leivontamargariinia
750 g Cocos kookosrasvaa
Koristelu:
1,5 dl sokeria
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon.
2. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma, suola ja suurin osa vehnäjauhoista taikinaksi.
3. Lisää pehmeä rasva.
4. Alusta loput vehnäjauhot taikinaan ja kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta 14 pullaa.
6. Kohota pullia 15-20 minuuttia.
7. Kuumenna kookosrasva valurautapadassa.
8. Rasvaa on oltava sen verran, että munkki kelluu rasvassa osumatta pohjaan.
9. Taikina on sopivan kuumaa, kun pieni nokare taikinaa ruskistuu minuutissa. Jos rasva on liian kuumaa, munkit ruskistuvat nopeasti, mutta jäävät sisältä raaoiksi.
10. Laita muutama munkki kerrallaan varovasti pataan.
11. Kypsennä 6-7 minuuttia kerran kääntäen.
12. Valuta munkit reikäkauhassa ja nosta talouspaperin päälle.
13. Kierittele lämpimät munkit sokerissa.
Pikamunkit
(30 annosta)
2 kpl kananmunaa
1 dl sokeria
2,5 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta
0,25 tl suolaa
1 tl sitruunan raastettua kuorta
0,5 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
50 g Flora Leivontamargariinia
1000 g Cocos kookosrasvaa
2 dl tomusokeria
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Yhdistä kuivat aineet.
3. Lisää ne vuorotellen Flora Ruoan kanssa taikinaan.
4. Lisää lopuksi sulatettu rasva.
5. Kuumenna kookosrasva padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.
6. Nostele taikinasta kahden lusikan avulla nokareita rasvaan.
7. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
8. Kerää kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
9. Kierittele jäähtyneet munkit tomusokerissa.
Donitsit
2 kpl munaa
1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
50 g margariinia sulatettuna
6 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
öljyä
tomusokeria
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää vaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähtynyt rasva.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
4. Ripottele pöydälle jauhoja ja kauli siinä taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi.
5. Ota levystä juomalasilla pyöreitä levyjä.
6. Tee pienemmällä muotilla reikä keskelle.
7. Kypsennä leivonnaisia padassa noin 180-asteisessa rasvassa molemmilta puolilta noin 2 minuuttia.
8. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
9. Kasta donitsit hienoonsokeriin tai ripottele niiden päälle tomusokeria.
Munkit
3 dl maitoa
1 rkl hiivaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl sokeria
50 g pehmeätä voita
8 dl vehnäjauhoja
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita muut ainekset ja vaivaa taikina.
3. Anna kohota puolisen tuntia lämpöisessä paikassa.
4. Leivo jauhotetuin käsin munkkeja.
5. Anna niidenkin kohota molemmin puolin noin 15 minuuttia.
6. Paista 170 - 180 asteisessa öljyssä ja sokeroi.
Omppudonitsit
1 dl maitoa
1 muna
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
6 keskikokoista omenaa
Paistamiseen:
öljyä tai kookosrasvaa
Pinnalle:
tomusokeria
1. Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi.
2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
3. Kasta viipaleet taikinaan ja keitä kuumassa rasvassa.
4. Valuta ja sokeroi.
5. Tarjoa heti lämpiminä.
Täytetyt munkit
noin 20 pientä munkkia
1 muna
1 1/4 dl sokeria
1 dl kermaa
1/4 dl voisulaa
1 tl leivinjauhetta
200 g vehnäjauhoja
noin 1 dl puolukkasosetta
Paistamiseen:
kookosrasvaa tai öljyä
1. Sulata ja jäähdytä voi.
2. Vatkaa muna ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
3. Vatkaa joukkoon kerma ja lisää voisula.
4. Sekoita leivinjauhot vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan.
5. Tee taikinasta kostutetuin käsin pieniä, pyöreitä palloja ja paina keskelle puolukkasosetta.
6. Sulje munkit hyvin.
7. Pyörittele taikinasta vain muutama munkki kerrallaan, sillä ne ovat pehmeitä eivätkä kestä seisottamista.
8. Kuumenna rasva ja kokeile sen lämpötilaa koemunkilla.
9. Kun munkki kypsyy tasaisesti eikä tummu heti, on rasva sopivaa paistamiseen.
10. Paista pari kolme munkkia kerrallaan kypsiksi.
11. Valuta valmiit munkit paperin päällä.
Kuorrutetut donitsipallot
noin 35 palloa
2 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
noin 6 dl vehnäjauhoja
3/4 dl juoksevaa margariinia
Mansikkakuorrutus
2 dl mansikkatomusokeria
2 rkl vettä
Minttukuorrutus
2 dl tomusokeria
2 rkl vettä
hyppysellinen vihreää elintarvikeväriä
3 tippaa piparminttu esanssia
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Vatkaa joukkoon sokeria, suola, vanilliinisokeri, kaneli, kardemumma ja muna.
3. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
4. Lisää juokseva margariini alustamisen loppuvaiheessa.
5. Taikina saa jäädä normaalia pullataikinaa pehmeämmäksi.
6. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
7. Kaada taikina pöydälle ja painele taikinasta ilmakuplat.
8. Pyöritä taikina ohueksi tangoksi.
9. Jaa tanko 35 pieneksi palaksi.
10. Pyöritä paloista peukalonpään kokoisia palloja.
11. Peitä pallot leivinliinalla ja anna kohota noin 10 minuuttia.
12. Kuumenna öljy valurautapannussa tai teräskattilassa.
13. Nostele donitsipallot reikäkauhalla rasvaan.
14. Paista noin 5 minuuttia, tai kunnes pallot ovat kullanruskeita. Jos öljy on liian kuumaa, donitsit palavat herkästi pinnalta, mutta jäävät sisältä raaoiksi.
15. Nosta donitsipallot talouspaperin päälle ja jäähdytä.
16. Sekoita mansikkakuorrutuksen aineet keskenään tahnaksi.
17. Pyörittele puolet donitsipalloista kuorrutteessa.
18. Sekoita minttukuorrutuksen aineet keskenään ja kuorruta loput donitsipallot sekoituksella.