Pakastin täynnä itsetehtyä omppuhilloa

Mihin kaikkeen sitä voisi käyttää? Toistaiseksi olen käyttänyt vain kääretortun tai täytekakun välissä sekä puurojen, lettujen ja pannukakun kera. Löytyiskös hyviä vinkkejä, ohjeita tms. :wave:
 
Banaanikakku

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl inkivääriä
2 tl vaniljasokeria
4 dl survottuja banaaneja
(voi laittaa osan vaikka omenasosetta, mangoa tai muuta - itse pistin kolme banaania soseeksi ja lisäksi reilun desin mangososetta ja ihanaa tuli)

1. Säädä uuni 175 asteeseen.
2. Voitele ja korppujauhota 1,75 litran vuoka.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä banaanin kanssa.
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista kakkua noin 1 tunti.

Kinuskinen pähkinä-taatelikakku
(20 annosta)

Pohja:
150 g leivontamargariinia
2 levyä (à100g) tummaa suklaata
4 munaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 tlk (370 g) omenasosetta tai omatekemää

Kuorrutus:
1 tlk (2 dl) vispikermaa
2 dl fariinisokeria

Koristeeksi:
1/2 pss (à 250g) taateleita
1 pss (120 g) pecan pähkinöitä

1. Voitele ja korppujauhota pyöreä kakkuvuoka (halkaisija n. 25 cm).
2. Sulata margariini ja jäähdytä.
3. Sulata suklaa vesihauteessa.
4. (Varo, ettei suklaan joukkoon pääse vettä.)
5. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe.
6. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
7. Lisää margariini ja sulatettu suklaa munasokerivaahtoon vuorotellen varovasti sekoittaen.
8. Lisää lopuksi jauhoseos.
9. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia.
10. Kumoa kakku jäähtyneenä.
11. Leikkaa se kolmeen osaan.
12. Levitä kakkupohjalle noin 1 1/2 dl omenasosetta.
13. Täytä toinen väli samoin.
14. Levitä loput omenasoseesta kakun päälle.
15. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri.
16. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia, kunnes pieni tippa kinuskia jähmettyy kylmään veteen.
17. Anna kinuskin jäähtyä hieman.
18. Levitä se tasaisesti kakun päälle ja reunoille.
19. Leikkaa taatelit saksilla pieneksi paloiksi.
20. Säästä 12 kokonaista pähkinää koristelua varten ja rouhi loput karkeaksi rouheeksi.
21. Ripottele taatelit ja pähkinärouhe kakun päälle.
22. Asettele kokonaiset pähkinät kakun reunalle tasaisin välein koristeeksi.
23. Anna kakun kostua jääkaapissa yön yli.
24. Kakku säilyy viileässä useita päiviä.
25. Mehevöityy säilytyksen aikana.
26. Kakun voi myös pakastaa.

Pipariset omenakerrosmaljat
(5 annosta)

1 dl vispikermaa
1 tlk (2 dl) maitorahkaa
1 1/2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
12 kpl piparkakkuja
1/2 tlk (à370g) omenasosetta

Koristeeksi:
1/2 dl puolukoita

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon rahka.
3. Mausta seos sokerilla ja vanilliinisokerilla.
4. Leikkaa piparkakut veitsellä karkeaksi rouheeksi.
5. Jätä viisi puolikasta koristelua varten.
6. Lusikoi kermaseos, piparit ja omenasose kerroksittain annosmaljoihin tai laseihin.
7. Koristele annokset puolitetuilla piparkakuilla ja puolukoilla.

Suklaakakku

1 kpl kananmuna
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
75 g margariinia
1 dl maitoa

Täyte:
omenasosetta

Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl vahvaa kahvijuomaa
2 rkl sulatettua margariinia

1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele ja jauhota tasapohjainen vuoka.
3. Sulata taikinaan tuleva rasva ja jätä jäähtymään.
4. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
5. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon.
6. Lisää taikinaan maito ja jäähtynyt rasva.
7. Paista kakkua noin 35 minuuttia uunin alaosassa.
8. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä väliin omenasose.
9. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään, kahvi ja sulatettu margariini jäähtyneinä.
10. Kaada seos kakun pinnalle ja levitä kuorrutus kostealla veitsellä.

JOULUN PORKKANA-OMENAMARMELADIT
n. 100 palaa

15 g agar-agaria (apteekista)
5 dl vettä
6 dl sokeria
0,75 dl soseutettua kypsää porkkanaa
0,75 dl omenasosetta
1,5 tl viinihappoa (apteekista)
sokeria

1. Liota agar-agaria yön yli vedessä.
2. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet.
3. Älä käytä kattilan kantta marmeladia keittäessäsi.
4. Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.
5. Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle.
6. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi.
7. Lisää seokseen siivilän läpi porkkana- ja omenasose.
8. Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun astiaan (20x25 cm).
9. Kuori vaahto pois pinnalta.
10. Jäähdytä viileässä.
11. Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja.
12. Pyörittele palat sokerissa.
13. Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta.
14. Marmeladit säilyvät pari viikkoa.

Vaniljakiisseli
(4 annosta)

6 dl maitoa
0,75 dl Maizena maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria (1 dl =85 g)
1 tl vanilliinisokeria

1. Sekoita kattilassa kylmä maito, maissitärkkelys ja sokeri.
2. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan kunnes seos sakenee.
3. Nosta kattila pois liedeltä.
4. Lisää vanilliinisokeri joukkoon.
5. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
6. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi.
7. Tarjoa kiisselin kanssa hilloa tai omenasosetta.

Omenapossu ulkofileestä

1 kg porsaan ulkofileetä
1 rkl voita
2 rkl dijon-sinappia
2 pientä omenaa
2 pientä punasipulia
rosmariinia
suolaa ja pippuria
1 dl omenamehua

1. Anna lihan olla huoneenlämmössä puoli tuntia ennen paistamista.
2. Kuumenna voi pannussa.
3. Ruskista porsaan ulkofilee kauttaaltaan.
4. Anna lihan hetki jäähtyä ja sivele liha sinapilla.
5. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Leikkaa omenat ja sipulit ohuiksi lohkoiksi.
7. Tee fileen pintaan viiltoja ja työnnä viiltoihin ohuita omenan- ja sipulinlohkoja ja tuoretta rosmariinia.
8. Laita filee uunivuokaan ja lorauta pohjalle omenamehua.
9. Jos haluat tarjota lisäkkeeksi vielä sipulin- ja omenanlohkoja, laita niitä myös vuokaan.
10. Kypsennä fileetä 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia, kunnes fileen sisälämpötila on 80-82 astetta.
11. Voit halutessasi valmistaa kastikkeen pohjalle jääneestä nesteestä, omenasoseesta ja sinapista

Helppo joulukakku

2 dl piimää
200 g sulatettua voita
2 dl omenasosetta
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl rusinoita
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
korkillinen konjakkia

1. Sekoita piimä, voi, omenasose ja munat keskenään.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita muihin aineksiin.
4. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa noin tunnin verran.

Pullavanukas vaniljakastikkeella

Pullapitko
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 dl omenasosetta

1. Kasta pullaviipaleet sokerilla maustettuun munamaitoon.
2. Lado viipaleet voideltuun vuokaan.
3. Laita omenasosetta kerrosten väliin.
4. Voitele päällimmäiset viipaleet voilla ja kaada munamaito pullan päälle.
5. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Vaniljakastike
4 dl maitoa
1 muna
1,5 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2-3 rkl vaniljasokeria

1. Sekoita ainekset kattilassa.
2. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen.
3. Jäähdytä kylmässä vedessä välillä vatkaten.

Omena-muropiiras

1 valmis pakastettu murotaikina (a' 400 g)

tai murotaikina:

100 g leivontamargariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl kermaa

Täyte:
3-4 dl omenasosetta
1-2 dl marjoja, esim. viinimarjoja, vadelmia, mustikoita

Voiteluun:
munaa

Pinnalle:
raesokeria

1. Sekoita pehmeään rasvaan muut aineet.
2. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän ja laita se sitten jääkaappiin puoleksi tunniksi.
3. Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi levyksi ja nosta sitten piirasvuokaan.
4. Leikkaa pois ylimääräinen reuna ja tee siitä suikaleita valmiin piiraan pintaan.
5. Levitä omenasose piiraspohjalle.
6. Laita sen päälle marjat ja taikinasuikaleet.
7. Voitele taikinapinnat ja ripottele päälle raesokeria.
8. Kypsennä piirasta uunin alaosassa 175 asteessa noin 30 minuuttia.
9. Kypsymisaika on pitempi, jos vuoka on paksua keraamista materiaalia.
10. Tarjoa piiras sellaisenaan kahvipöydässä tai jälkiruokana vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai puolisulan vaniljajäätelön kanssa.
11. Parhaimmalta se maistuu lämpimänä kylmän lisäkkeen kanssa.

Omenapannukakku

4-6 hengelle
4 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sulaa voita tai öljyä
1 dl omenasosetta
suolaa

1. Sekoita kaikki ainekset kananmunia lukuun ottamatta keskenään.
2. Lisää kananmunat ja riko niiden rakenne taikinan joukkoon.
3. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
4. Paista 200 c asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
5. Pannukakun kanssa voit tarjota vaihteeksi kuumaa lakkakeittoa.

Joulumuorin omenaleipä
(2 annosta)

1tlk (370g) omenasosetta
2 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
1/2 dl öljyä
1/2 dl siirappia
2 dl luomu-mysliä
n.12 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:
50 g margariinia tai voita
1 1/2 dl rusinoita

Voiteluun:
3 rkl vettä
3 rkl siirappia

1. Kumoa huoneenlämpöinen omenasose taikinakulhoon.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää seos omenasoseen joukkoon.
3. Lisää suola, pomeranssinkuori, öljy, siirappi, ja mysli.
4. Lisää hiivaleipäjauhot vähitellen ja alusta taikina pehmeäksi.
5. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa 20 - 30 minuuttia.
6. Jaa taikina kahteen osaan.
7. Kauli toinen taikinapala jauhoja apuna käyttäen 25 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi.
8. Levitä levylle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle puolet rusinoista.
9. Kääri levy pitkältä sivulta rullaksi.
10. Viipaloi rulla 10 palaan.
11. Pane palat voideltuun sydänvuokaan tai pyöreään kakkuvuokaan (halkaisija 20 cm)kierrepuoli ylöspäin.
12. Leivo samoin toinen taikina.
13. Kohota leivät liinan alla hyvin ja voitele ne vesi-siirappiseoksella.
14. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
15. Voitele vielä kypsät leivät vesi-siirappiseoksella.
16. Kumoa hieman jäähtyneinä.

Teeleivät
2 leipää

2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
2 dl maitoa
2 omenaa
sokeria ja kanelia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 °C:seen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
3. Lisää öljy ja maito sekä muut aineet ja sekoita.
4. Sekoita mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin niin, että ainekset sekoittuvat tasaisesti.
5. Jaa taikina pellille leivinpaperin päälle kahteen osaan.
6. Taputtele ne pyöreiksi, n. 1 cm:n ja 1/2 cm:n paksuisiksi leiviksi.
7. Jaa paksumpi leipä leivinpyörällä neljään osaan ja pistele haarukalla.
8. Levitä ohuemman leivän päälle omenaviipaleita, sokeria ja kanelia tai omenasosetta.
9. Näin saat makean pikataikinaleivonnaisen.
10. Paista uunin keskiosassa n. 15 min.
11. Tarjoa lämpiminä teen kera.

Kaalilaatikko

1 l riisipuuroa
3 sipulia
1½-2 kg kaalia
n.2 rkl suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
meiramia
1 kg jauhelihaa
2-3 rkl omenahilloa

pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

1. Keitä kaali ja sipulit suurina lohkoina suolalla maustetussa vedessä.
2. Valuta ne ja hakkaa silpuksi.
3. Ota liemi talteen.
4. Ruskista jauheliha.
5. Sekoita kaali-sipulisilppu, riisipuuro, jauheliha, mausteet ja omenahillo.
6. Lisää seokseen tarvittaessa keitinlientä, seoksen tulee olla vetelähköä puuroa.
7. Lisää mausteet, laita seos vuokaan.
8. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
9. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti.

Muuta

- muffinsseja
- kuivakakkuja
- piirakoihin
- jauheliha-kaalilaatikossa tosi hyvää antaa makua
- kakkujen väliin
- tee kuivakakkutaikinasta muffinsseja ja laita ns. täytteeksi
- pannukakkuja
- lettujen väliin
- osta vaniljajätskiä ja sekoita jäätelön joukkoon sose ja laita vähäksi aikaan pakkaseen takaisin, samalla tavalla myös saat jäädykkeen
- tee pullia johon keskelle painat lasilla pienen montun ja lisäät omenasosetta päälle ja vähän kanelia ripsautat ja uuniin..
 
Kiitos Jaanuska kivoista ohjeista ja vinkeistä! Täytyypä pikapuoliin kokeilla niitä. Oletko innokaskin leipoja ja ruuanlaittaja? Mä tykkään leipomisesta, mutta ruuanlaitto on vähän sellaista "pakkopullaa". Mutta täytyyhän sitäkin harrastaa, kun perheessä on kolme pientä lasta. Uusia reseptejä pitäisi löytää ja kokeilla, ettei perhe ihan kyllästyisi niihin iänikuisiin samoihin ruokiin.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.01.2006 klo 14:45 VaSaSi kirjoitti:
Kiitos Jaanuska kivoista ohjeista ja vinkeistä! Täytyypä pikapuoliin kokeilla niitä. Oletko innokaskin leipoja ja ruuanlaittaja? Mä tykkään leipomisesta, mutta ruuanlaitto on vähän sellaista "pakkopullaa". Mutta täytyyhän sitäkin harrastaa, kun perheessä on kolme pientä lasta. Uusia reseptejä pitäisi löytää ja kokeilla, ettei perhe ihan kyllästyisi niihin iänikuisiin samoihin ruokiin.
Mie tykkään enemmin leipomisesta, en oo ikänäni tuntenu oikein ruokapuoleen vetoa, mut kyllä seki onnistuu kunhan on ohjeet :whistle:
 

Yhteistyössä