paljon tein taaperot puhu 1v:nä,1½ ja 2v:nä?

  • Viestiketjun aloittaja ei puhu meen 1,5v
  • Ensimmäinen viesti
1v puhui joku 10 sanaa,
1,5v jo lähemmas 200 sanaa, ja parin sanan lauseitakin.
Nyt ikää 1v11kk ja puhetta tulee tauotta, sanoja on yli 500 varmasti ja lauseita ja laulua tulee alvariinsa. Myös selkeitä pitkiä lauseita, ja ajatuksella aseteltuja kysymyksiä.
Vastasiko kysymystäsi?
 
meillä esikoinen puhui jo muutamia sanoja 1,5vnä..tyyliin auto, kissa, mummu jne.. 2vnä jo suu kävi eikä ole hiljentynyt sen jälkeen :) kakkonen tais suht.samoihin päästä, nyt kolmas 1v2kk eikä oikeestaan sano yhtään kunnon sanaa.. :/ äitiä joskus huusi, ei enää..mammaan on ainut mitä sanoo (nukkumaan siis)
 
"vieras"
Sanoja 1veenä, 1,5veenä alkoi buustikausi ja 2veenä puhuu lausein ja kertoo. Siis tyyliin "Mikko leikkii päiväkodissa Akin kanssa ja sitten äiti tulee hakemaan". Äännevirheitä tosin on.
 
1v iässä sanoi ehkä muutaman sanan. Jos sanon, että 5, en varmaan valehtele :)

1,5v iässä sanoja oli varmaan noin 20.

1v7kk iässä lapsi alkoi puhumaan 3 sanaisia, yksinkertaisia lauseita "pallo meni tonne", "vauva meni alas"...käytti paljon MENI sanaa.

Nyt ikää on 1v9kk ja puhuu edelleen niitä 3-sanaisia lauseita, mutta sanavalikoima on laajempi ja laajenee todella kovaa vauhtia. Edelleen käytössä on tuo "meni" sana..."piikki meni tonne", "pipi meni pois", "tuonne täti meni". Lisäksi käyttää TUOLLA ja TUONNE -sanaa paljon, mm. "tuonne pallo meni", "tuonne meni piiloon", "tuolla vauva on" jne.
Nyt uusia sanoja tulee lähes päivittäin ja tyttö on alkanut selkävsti matkimaan kuulemiaan uusia sanoja. Eilen opppi vihdoinkin sanomaan "iskä"...tosin sanoo sen "ikkä", mutta kuitenki :)
 
"mimmu"
Tainnu kaikilla kolmella olla sama juttu, että vasta kolmen ikävuoden jälkeen ovat alkaneet puhua kahden sanan lauseita ja sanoja alkanut tulla enemmän. Suurin kehitys siis tapahtunut varmaan 2,5 - 3ikävuoden välillä - siihen asti vain sana tai pari.
 
bud
1v5kk:na puhui sanoja. Nyt just tuli 1v10kk täyteen ja kuukaudessa on alkanut puhumaan lauseita 2-3sanaisia. Eilen esim sanoi "Äiti auta mua!" :heart: kun ei saanut sukkahousuja itse. Onhan tuo aika huimaa ollu, kun jo mietin, alkaako puhe ollenkaan kunnolla.
 
nh
Alle 1v noin 10 sanaa
1v: noin 20 sanaa
1v 5kk, matkii kaikki sanat joita kuulee ja joka päivä oppii sanavarastoon lisää sanoja. eilen sanoi ekan kerran 2 sanaa peräkkäin "äiti hakee"

mulla siis molemmat lapset puheen kehityksessä olleet lahjakkaita. esikoinen puhui sujuvasti jo 1v 7kk jopa r kirjain oli mukana.
 
puu, isä,äiti,veikka,kukka,kakka,tissi,hiljaa,mennään,ei oo, täällä, kiitti, muumi,käpy, i-ha-haa,pöpö, pupu, tik tak, takki, vittu ( todistetusti onneksi vain kerran sen toistanut kuullessaan :ashamed: )
siinä on oikeastaan kaikki meidän 1v11kk käyttämät ymmärrettävät sanat. Viimeisen kuukauden aikana on kehittynyt kovasti ja tullut noita sanoja enempi.. on alkanut myös nyt yrittämään enempi toistella perässä kun kuulee jotakin.

omaa kieltään siltikin höpöttää vielä hurjan paljon enemmän :)
 
"vieras"
1. ei mitään, ei mitään, pari sanaa
2. kahden sanan lauseita, paljon, ummet ja lammet
3. ei mitään, ei mitään, ei mitään, eikä vielä 3 v:näkään puhunut, häneltä löytyy diagnoosi
 
2v täyttäessään oli joitain sanoja jotka minä ja mies ymmärrettiin. pari ihan selkeetä sanaa. 2,5 vuotiaana alkoi enemmän puhumaan ja nyt hetki sitten 3v täyttäneenä puhuu niin että vieraatkin ihmiset ymmärtää lähes kaiken
 
"vieras"
tällä hetkellä 11kk sanoo kato (ja samalla osoittaa sormella), äiti, isi, kitta (kissa) ja kitoot (kiitos). niin ja eieiei ja samalla puistaa päätään =) ja tekee silti kiellettyä hymyssä suin.
 
"mie"
Esikoinen sanoi ensimmäisen merkittävän sanansa 9kk iässä. Vuoden iässä oli n 10 sanan sanavarasto. 2-vuotiaana puhui 4-5 sanan lauseita tyyliin "Tytti tahtoo leipää välipalaksi"

Kuopus on nyt 13kk ja kovasti ollaan odoteltu sitä ensimmäistä sanaa. Puhuu omaa vauvan kieltään tosi paljon ja tavuja on tullut jo pitkään, mutta sitä ensimmäistä merkittävää sanaa ei vaan tule...

No kukin ajallaan.
 
suunnilleen näin
1v alle 5 sanaa
1,5v alle 50 sanaa, yksittäisiä
2v 7-8 sanan lauseita, LAAJA sanavarasto. Käyttää itsestään minä-muotoa ja taivutukset menee lähes aina oikein.
 
"vieras"
Esikoiselta alkoi tulemaan sanoja 1-1,5-vuotiaana, niitä ei ollut kovin paljoa, mutta selkeitä sanoja kuitenkin. sitten ne ikäänkuin unohtuivat pitkäksi aikaa ja vasta 2v7kk iässä alkoi uudelleen toistelemaan sanoja ja käyttämään niitä itsekin eri yhteyksissä. Kohta ikää 3v ja tulee jo pitkiäkin lauseita, äänteitä puuttuu jonkin verran ja pitkistä sanoista jää viimeinen tavu usein pois.

Kuopus on vielä vauva, joten hänestä en muuta osaa sanoa kuin että jokeltaa enemmän kuin tuo meidän esikoinen saman ikäisenä.
 
"Kata-76"
Poika: 1 v useita sanoja, 1.5 v esimerkkilause: "iti ajaa meijän auto", paljon sanoja, 2 v. pitkiä lauseita selkeästi
Tyttö: 1 v ei mitään, 1.5 v "äittä" ja "ei" (eikä muuta), 2 v pitkiä lauseita (ja lauluja!) selkeästi
 
meillä 1 v. tuli 1 sana.. sitten 1,5 v tuli ehkä 5 sanaa.. nyt on 1 v 10 kk ja sanoja tulee alle 10... ymmärtää kovasti puhetta ja yrittää kovasti puhua, mutta sanat ei vaan tuu.. ja yrittää matkia sanoja, huonolla menestyksellä tosin :( ehkä se vielä joku päivä oppii puhumaan kunnolla :)
 
erilailla kuin yleensä
poika alkoi puhumaan vasta ripauksen vajaa 3-vuotiaana. Alkoi sitten puhumaan suoraan pitkiä usean sanan lauseita, vaikeita kielioppirakenteita ja taivutuksia heti kerralla.
Elämäni oli todella piinaavaa ulkopuolisen painostuksen takia. Sukulaiset ja tuttavat ja eritoten muut äidit kehittivät tästä jopa "työpaikkakiusaamisen" muodon miettiessään että mitä teen äitinä väärin kun lapsi ei vaan puhu. Minua haukuttiin vaikka millä tavoin, mm. "et lue lapsellesi tarpeeksi", "tuollaista siitä tulee kun on virikkeetön koti lapsella", "etkö ymmärrä opettaa lapsellesi sanoja kuvakirjoista". Kommentit olivat todella loukkaavia ja ala-arvoisia, ja lisäksi sitten vielä julistettiin päällle että MEIDÄN nico-eemeli puhuo jo vuosikkaana niin ja niin paljon.

Itse tiesin koko ajan että lapsi on todella älykäs vaikka ääntely oli vain öh-öh tasoa. Lapsi kävi puheterapiassakin dysfasiasta epäiltynä mutta hyvin pian kävi ilmi että siitä ei ole kyse kun sanavarasto oli tuhansien sanojen laajuinen ns. osoitettuna (kuvista) vaikkei puhuttuna. Lapsi ymmärsi lähes kaiken, ja siksi puheterapia lopetettiin ja jäätiin odottamaan. Ja sieltä se puhe sitten patoluukkujen auettua tulikin.

Tuosta taaperoajasta jäi todella pahat muistot muiden syyllistämisen takia.
 

Yhteistyössä