Perintöasioista.... ex miehesi voi periä sinut

Siis koulutuksessa oli puhe perintöasioista ja siellä sitten lakimies antoi esimerkkitapauksen (siis ehkä fiktiota mutta mahdollista):

Pariskunta, jolla oli yksi lapsi erosivat.
Nainen meni uusiin naimisiin rikkaan miehen kanssa, ei avioehtoa.
Nainen, poika ja uusi mies kuolivat onnettomuuden seurauksena.
Mies kuoli jo turmapaikalla, nainen kuoli matkalla sairaalaan, poika sairaalassa.

Nainen siis peri miehensä tämän kuollessa ensin.
Poika peri äitinsä kuollessaan tämän jälkeen.
Ex mies peri poikansa.

Okei ei tossa vaiheessa taida olla niinkään väliä rahasta mut kyllä se jotenkin ajatuksena tuntu oudolle että mutkan kautta mies peri ex:nsä uuden miehen.

Kaikenlaista...

piti joo muokata vähän tota otsikkoa :)
 
Viimeksi muokattu:
"vieras"
Otsikko meni pieleen: ex-miehesi voi periä uuden aviomiehesi. Lisäväriä tarinaan olisi saatu, jos eksä olisi ollut veloissa oleva luuserinarkkari ja autossa olisi ollut vielä uuden aviomiehen sikarikas äiti. Kyllä sillä stoorilla ainakin iltapäivälehtiin olisi päästy.
 
elot
tiedän tapauksen, jossa mies kuoli ja aviovaimo joutui jakamaan kotiaan myöten kaiken miehensä sisaruksien kanssa! Koska kaikki oli yhteistä, niin siinä lähti talo, auto ja mökki jakoon. Kyseisellä avioparilla ei ollut lapsia.
 
"sasa"
tiedän tapauksen, jossa mies kuoli ja aviovaimo joutui jakamaan kotiaan myöten kaiken miehensä sisaruksien kanssa! Koska kaikki oli yhteistä, niin siinä lähti talo, auto ja mökki jakoon. Kyseisellä avioparilla ei ollut lapsia.
Testamentilla kaikki on mahdollista. Perintökaarella ei:

"Perintökaari määrää sukulaisten oikeuden perintöön siten, että perinnönjättäjän sukulaiset on jaettu perillisryhmiin. Samassa perillisryhmässä olevat perilliset saavat kukin yhtä suuren osan perinnöstä (ns. tasajaon periaate), jollei esimerkiksi testamentista muuta johdu.

Ensimmäiseen perillisryhmään kuuluvat perittävän lapset ja heidän jälkeläisensä eli ns. rintaperilliset. Jos perittävän lapsi on kuollut, jaetaan hänen osuutensa tasan sijaantuloperillisten eli hänen lastensa kesken. Kuolleen perillisen sijaan tulevat aina hänen jälkeläisensä.

Toiseen perillisryhmään kuuluva aviopuoliso perii kuolleen puolisonsa, jos perittävältä ei jäänyt rintaperillisiä. Lesken kuolinhetkellä jäljellä oleva puolisoiden omaisuus jaetaan pesänosituksessa lähtökohtaisesti tasan lesken omien perillisten ja ensiksi kuolleen puolison ns. toissijaisten perillisten kesken. Toissijaisia perillisiä ovat ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli, sisar tai sisaren jälkeläinen. Perinnön saavat heistä ne, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso.

Kolmanteen perillisryhmään kuluvat perittävän vanhemmat ja näiden jälkeläiset. Jos vanhemmat tai toinen heistä on kuollut ennen perittävää, perintö menee näiltä osin sisaruksille tai heidän lapsilleen.

Neljänteen perillisryhmään kuuluvat isovanhemmat ja näiden lapset. Sedät ja tädit ovat kaukasimmat perintöön oikeutetut sukulaiset. Serkuilla ei ole enää perintöoikeutta."
 
"vieras"
tiedän tapauksen, jossa mies kuoli ja aviovaimo joutui jakamaan kotiaan myöten kaiken miehensä sisaruksien kanssa! Koska kaikki oli yhteistä, niin siinä lähti talo, auto ja mökki jakoon. Kyseisellä avioparilla ei ollut lapsia.
Ei mene kyllä noin. Vaimon kuoleman jälkeen menee puoliksi miehen ja vaimon sukulaisille, mutta kuollessa vaan vaimo perii. Jos on testamentti, niin sitten se toinen saa laittaa omaisuutensa mihin haluaa jälkeensä. Johan jo asumisoikeuskin tulisi siinä eteen, vaikka kyse olisi omista lapsista eli talo ei siinäkään tapauksessa lähtisi alta. Muilla sukulaisilla ei tietysti ole niin paljon oikeuksia.
 
Joo no loppuun tajusin että oikeestaan ex perisi siis tuon miehen.
Ja siis juu jos olisi ollut se avioehto tai testamentti niin sehän muuttaisi asiaa MUTTA, tulisiko sinulle mieleen ilmoittaa uudelle miehellesi, olisi rikas tai ei, että pitäis tehä avioehto syystä että jos kävisi hullusti ja kaikki kuolisitte samassa onnettomuudessa, ettei sun ex perisi mitään???

Ja siis kyllä mä uskon että kun noi kuolemat olis noin selkeesti eriaikaan niin kyllä ne varmasti huomioitais.
Eri asia olis että ne kaikki olis kuollut vaikka sitten siinä turma paikalla.
Luulisin että kyllä ne lanssikuskit kirjaa kuolinajan ylös, tai viimeistään sairaalassa kirjattais että on kuolleena saapunut. Ja poika taas oli selkeesti ollut elossa sairaalaan tuotaessa.

Tulee mieleen eräs jakso aikanaan Metsoloista.
 
"totta"
Tiedän vastaavan tapauksen. Kaverini siskon uusperhe kuoli kolarissa siten, että äiti kuoli ennen lasta. Lapsi peri äitinsä ensin ja sen jälkeen lapsen peri lapsen isä eli äidin ex-mies. Äidin jakamattomasta kotitalosta (äidin vanhempien kuoleman jälkeen kuolipesän ositusta ei oltu tehty) meni osuus ex-miehellle.

Eli kyllä kuolinajat selvitetään tarkasti ja perimiset menevät niiden mukaan.
 
  • Tykkää
Reactions: Riivinrauta
"tyrni"
Meidän suvussa ei puolisot peri sitä omaisuutta,joka on suvussa perittyä.. eli kun minä perin isältäni suvussa kulkenutta omaisuutta niin mies ei siihen pääse käsiksi.
 
[QUOTE="tyrni";26115435]Meidän suvussa ei puolisot peri sitä omaisuutta,joka on suvussa perittyä.. eli kun minä perin isältäni suvussa kulkenutta omaisuutta niin mies ei siihen pääse käsiksi.[/QUOTE]

Aion tehdä miehen kanssa samanlaisen sopimuksen lasten eduksi. Lapset perivät suvussa kulkevan mökin, mutta yhteinen omaisuus menee tasan.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";26115166]Ei mene kyllä noin. Vaimon kuoleman jälkeen menee puoliksi miehen ja vaimon sukulaisille, mutta kuollessa vaan vaimo perii. Jos on testamentti, niin sitten se toinen saa laittaa omaisuutensa mihin haluaa jälkeensä. Johan jo asumisoikeuskin tulisi siinä eteen, vaikka kyse olisi omista lapsista eli talo ei siinäkään tapauksessa lähtisi alta. Muilla sukulaisilla ei tietysti ole niin paljon oikeuksia.[/QUOTE]

Paitsi, jos miehellä on ollut perintöä, minkä jättäjä on rajannut avio-oikeuden ulkopuolelle. Miehen kuollessa se osa on sitten palautunut suvulle, tosin taitaa leskellä jäädä asumisoikeus tuossakin tapauksessa.
 

Yhteistyössä