Peruin just meidän perheen kesälomareissun...

  • Viestiketjun aloittaja Yksi äiti
  • Ensimmäinen viesti
Yksi äiti
Peruin suunnitellun huvipuisto-telttailureissun, koska mun lapset on just niitä, jotka ei osaa käyttäytyä ja joihin minä avuttomana en saa kuria, joten ei heidän kanssaan kiinnosta lähteä mihinkään ihmisten ilmoille... Lapset on 2,5- ja 4,5-vuotiaat, pienempi kyllä ymmärtää käskyt ym, mutta reagoi kaikkeen tosi voimakkaasti, ja saa siis aivan hillittömiä itkupotkuraivareita aivan pienistä asioista. Isommalla lapsella taas on kaikennäköistä muuta, hän ei reagoi käskyihin ollenkaan vaan tekee mitä lystää, ja nyt onkin aloiteltu tutkimukset aggressiivisen käytöksen ja sosiaalisten ja motoristen taitojen puutteiden vuoksi. Kaikki tietysti pahenee väsyneenä ja kesällä lapsilta rytmi on epäsäännöllisempi, kumpikaan ei kotona malta asettua päiväunille eikä illalla yöunille, ja hirveä yliväsymys tuntuu vaivaavan ihan koko ajan.

Harmittaa... Kesän pitäisi olla iloista yhdessäolon aikaa ja meillä se vaan sitä että kaikki itkee ja huutaa ja ainakin aikuiset vaan odottaa että pääsis jo takaisin töihin... :(
 
"Molleri"
Kun kerran tiedossa on, miksi ette pidä rytmiä kesälläkin? Helpompaa kai sen luulis olevan, tuon iltahuudon sijaan?

Keksikää jotain kivaa tekemistä, jotain mihin lapset saa purkaa energiaansa. Älä turhaan kuluta kesääsi miettimällä töihin pääsyä, tai kurittomia kakaroita vaan ota itseäs ja isäntää niskasta kiinni ja tehkää lomastanne kiva ja teidän näköinen! :)
 
"Vieras"
Ton ikäiseltä et voi odottaa että osaisivat käyttäytyä hyvin. eikä kukaan ulkopuolinenkaan odota että tuommoiset käyttäysyivät. Kyse on siitä että aikuinen lsaa tai ei osaa käyttäytyä ja pitää niitä rajoja.
Lakkaa odottamasta lapsiltasi liikoja niin sunkin on helpompi suhtautua kiukutteluun. 2,5 vuotiaan kuuluukin saada itkupotkuraivareita, se tarkoittaa että lapsi on terve, normalisti kehittynyt ja läsnäoleva aikuinen on niin turvallinen että uskaltaa raivota.
 
"Aloittaja"
Jos joku veilä kertoisi että miten sen päivärytmin saa pidettyä...? :) kumpikin lapsi siis hoidossa nukkuu päiväunet, mutta kotona (vaikka aamulla herätään ihan norm. aikaan seitsemältä) eivät millään asetu päiväunille, riekkuvat ja nauraa käkättävät keskenään, yhden jos laittaaa eri huoneeseen niin sillä välin toinen toisessa huoneessa jo nousee ja kaivelee leluja esille. Pienemmälle ne unet olisivat tärkeämmät, mutta vaikka kuinka pitäisin ja olisin vieressä ja yrittäisin rauhoitella niin lapsi sen kun höpöttää vaikka kaksi tuntia kun ei nukuta. Sit lopulta noustaan ja painutaan takaisin ulos. Iltapäivällä joskus viiden-kuuden aikaan lapset on jo sit nin väsyneitä että meno on kuin villiintyneessä apinalaumassa. Pienempi saattaa nukahtaa jonnekin sohvalle tai ruokapöytään, ja vaikka ei nukahtaisikaan niin ei silti malta asettua yöunille kun ilta menee taas toisiaan härnätessä ja sängyssä (kerrossänky) jotain pierujuttuja toisilleen huudellessa. Sit joskus ehkä kymmeneltä simahtavat...

Tänään just illalla käytiin kaupassa, ja kyllä, minun lapseni alkoivat viskellä omenia hedelmähyllyssä... :( Eipä käskyt tai komentelut sitten auttaneet, joten yksi lapsi kumpaankin kainaloon ja ovesta pihalle. Mitta tuli sen verran täyteen että peruin sitten samalla ensi viikolle suunnitellun reissun... harmittaa vaan itseänikin, kun nyt tietää että samaa sontaa on koko loppulomakin, kykitään tässä kotona eikä varmasti kehdata enää edes siellä kaupassa naamaamme näyttää.
 
"Vieras"
[QUOTE="Vieras";28705468]Ton ikäiseltä et voi odottaa että osaisivat käyttäytyä hyvin. eikä kukaan ulkopuolinenkaan odota että tuommoiset käyttäysyivät. Kyse on siitä että aikuinen lsaa tai ei osaa käyttäytyä ja pitää niitä rajoja.
Lakkaa odottamasta lapsiltasi liikoja niin sunkin on helpompi suhtautua kiukutteluun. 2,5 vuotiaan kuuluukin saada itkupotkuraivareita, se tarkoittaa että lapsi on terve, normalisti kehittynyt ja läsnäoleva aikuinen on niin turvallinen että uskaltaa raivota.[/QUOTE]

Kyllä tuon ikäiset jo osaa käyttäytyä! Eri asia on että haluaako ne. Ei ihme että nylyään on niin kurittomia kakaroita, kun aina vedotaan siihen "että se on niin pieni, ei se osaa/ymmärrä!"
Kyllä, jo n. vuoden ikäinen ymmärtää mitä "ei" tarkoittaa. Kaksivuotias tietää kyllä miten suurimmassa osassa tilanteita käyttäydytään, toki ei aina tottele ja se on normaalia. Lopettakaa niiden lasten ymmärryksen ja osaamisen aliarviointi.
 
  • Tykkää
Reactions: jalmir
"Aloittaja"
[QUOTE="Vieras";28705612]Onko teillä aamupäivällä tarpeeksi aktiviteettia, eli ovat ns. päiväunivalmiita?[/QUOTE]

Kyllä on, ulkona ollaan yleensä aamupäivä lounasaikaan asti eli jonnekin n. klo 12. Hoidossahan tulevat jo aikaisemmin sisälle ja syömään. Se vaan on semmoista, eivät vaan malta asettua hiljaa hetkeksikään, vaan käyvät koko päivän hirveillä ylikierroksilla. Olis ihan kiva tietysti itsekin joskus ottaa lomalla vähän lunkimmin, nyt alkaa jo ihan tosissaan odottaa että pääsee töihin rentoutumaan...
 
Kyllä munkin mielestä 2,5v.ja 4,5v. ymmärtävät kumpikin,mitä ei tarkoittaa.Kurittomille lapsille pitää löytyä kuri ja se on aikuisen tehtävä saada lapset kuriin ja pitää rajat heidän tekemisilleen.Kaikenlaista riekkumista ja meluamista ei tarvitse hyväksyä.

Hyvänä esimerkkinä eräät vanhemmat antoivat pikkutyttönsä kirkua korviasärkevästi täydehköllä isolla huoltoasemalla.Siis vähän väliä täyttä kurkkua.Kumpikaan vanhemmista ei tehnyt elettäkään,että olisivat kieltäneet.MIKSEI?Olisiko lapsi mennyt kiellosta rikki?Tuskimpa vaan.

Toinen esimerkki samasta paikasta.Perhe ruokaili ja kun suunnilleen 5-6 vuotiaat pojat olivat syöneet,nousivat molemmat heistä kengät jalassa sohvalle ja hyppäsivät pois pöydästä.Mietin,että saavatko kotonaankin kiivetä kengät jalassa sohvalle.Tuskin saavat.Miksei vanhemmat puuttuneet asiaan ja ojentaneet poikiaan?
 
dliy
[QUOTE="Aloittaja";28705695]Kyllä on, ulkona ollaan yleensä aamupäivä lounasaikaan asti eli jonnekin n. klo 12. Hoidossahan tulevat jo aikaisemmin sisälle ja syömään. Se vaan on semmoista, eivät vaan malta asettua hiljaa hetkeksikään, vaan käyvät koko päivän hirveillä ylikierroksilla. Olis ihan kiva tietysti itsekin joskus ottaa lomalla vähän lunkimmin, nyt alkaa jo ihan tosissaan odottaa että pääsee töihin rentoutumaan...[/QUOTE]

Kuulostaa teidän meininki surullisen tutulta. Meillä suunnilleen saman ikäiset ja aivan järkyttävän kuluttavaa yrittää pitää joku roti... Tuntuu, että päivähoidon aloitettuaan muuttuivat vielä levottomammiksi. Ihan koko ajan pitäis olla jotain aktiviteettia kehissä, mutta ihan joka hetki ei sellaiseenkaan veny. Voimia ap:lle, ymmärrän ahdistuksen.
 
"Aloittaja"
[QUOTE="Vieras";28705459]Ei kai tuonikäiset mitään huvipuistoja edes tarvi?[/QUOTE]

Niin no eipä ehkä, mutta vanhemmat kaipaisi vähän maisemanvaihdosta. Ja jos lapset pakkaa autoon että ajellaanpa muutama sata kilometriä katsomaan yhtä kaunista kaupunkia niin on kyllä aika pitkä automatka tiedossa, jos lapsille on määränpäässä tarjolla vaan paljon kävelyä ja vaikka museoita ja muita paikkoja missä taas pitäisi osata olla kiltisti ja hiljaa...
 
juu ei
Kyllä munkin mielestä 2,5v.ja 4,5v. ymmärtävät kumpikin,mitä ei tarkoittaa.Kurittomille lapsille pitää löytyä kuri ja se on aikuisen tehtävä saada lapset kuriin ja pitää rajat heidän tekemisilleen.Kaikenlaista riekkumista ja meluamista ei tarvitse hyväksyä.

Hyvänä esimerkkinä eräät vanhemmat antoivat pikkutyttönsä kirkua korviasärkevästi täydehköllä isolla huoltoasemalla.Siis vähän väliä täyttä kurkkua.Kumpikaan vanhemmista ei tehnyt elettäkään,että olisivat kieltäneet.MIKSEI?Olisiko lapsi mennyt kiellosta rikki?Tuskimpa vaan.

Toinen esimerkki samasta paikasta.Perhe ruokaili ja kun suunnilleen 5-6 vuotiaat pojat olivat syöneet,nousivat molemmat heistä kengät jalassa sohvalle ja hyppäsivät pois pöydästä.Mietin,että saavatko kotonaankin kiivetä kengät jalassa sohvalle.Tuskin saavat.Miksei vanhemmat puuttuneet asiaan ja ojentaneet poikiaan?
en tiedä miksi vanhemmat sallivat kirkumisen ja kiljumisen.varmaan ajattelevat että onnellinen lapsuus on sama asia kuin huutaminen ja meluaminen muista piittaamatta.
onnellisuus=sitä suurempi onni mitä enemmän volyymit kaakossa

hiljaisuus=tylsyys
 
"..."
Itse yrittäisin kaikin keinoin saada lapset nukkumaan päiväunet. Menette vaikka ajelulle tai pakkaat ne rattaisiin ja lähdette kävelylle, mitä vaan mikä saisi lapset hetkeksi nukahtamaan. Uskon että silloin arkenne helpottuisi.
 
"Aloittaja"
Ei reagoi käskyihin?
Hmm..erikoinen ajatusmaailma..
Mitähän tällä tarkoitat...? Käytiin sanoja "ei reagoi" sanojen "ei tottele" sijaan sen takia, koska lapsi ei toisaankaan yleensä mitenkään regoi käskyihin, ei siis uhmaa tai sano vastaan tai keksi syitä tottelemaatomuudelle, on vain kuin ei kuulisi, ja vaikka ottaisi olkapäistä kiinni ja katsoisi silmiin ja kysyy "kuulitko?" tai "ymmärrätkö?" niin ei saa mitään vastausta, lapsi ehkä virnistää tai nauraa tai katselee vain ihan muualle.

Ja sitten meiilä usein kaikki onkin vain asioista vääntämistä, komentamista komentamisen perään, rangaistuksia. Toki kehutaankin ja pyritään järjestämään kivaakin tekemistä, mutta etenkään nyt kesällä niitä tilanteita vaan on ollut harmillisen vähän paria kohtuullisesti sujunutta uintireissua lukuun ottamatta. Ja niiden kivojenkin juttujen jälkeen yleensä toinen väsyneenä vetää järisyttävät raivarit ja toinen sitten riehuu muuten vaan kuin heikkopäinen, joten aina lopuksi jää vaan se p***n maku suuhun.
 
dliy
[QUOTE="...";28705805]Itse yrittäisin kaikin keinoin saada lapset nukkumaan päiväunet. Menette vaikka ajelulle tai pakkaat ne rattaisiin ja lähdette kävelylle, mitä vaan mikä saisi lapset hetkeksi nukahtamaan. Uskon että silloin arkenne helpottuisi.[/QUOTE]

Meillä ei isompi suostunut enää 2,5-vuotiaana nukahtamaan rattaisiinkaan, olis puoli päivää saanut kärrätä ja senkin turhaan (äidin kunnon kannalta varmasti kannattavaa, arjen pyörityksen kannalta ei), eikä nyt 4-vuotiaana nukahda välttämättä edes parin tunnin automatkoillakaan. Että ei todellakaan ole itsestäänselvyys, että kaikki tuon ikäiset nukkuisivat kun vaan tarpeeksi yrittää.
 
"Vieras"
[QUOTE="Aloittaja";28705836]Mitähän tällä tarkoitat...? Käytiin sanoja "ei reagoi" sanojen "ei tottele" sijaan sen takia, koska lapsi ei toisaankaan yleensä mitenkään regoi käskyihin, ei siis uhmaa tai sano vastaan tai keksi syitä tottelemaatomuudelle, on vain kuin ei kuulisi, ja vaikka ottaisi olkapäistä kiinni ja katsoisi silmiin ja kysyy "kuulitko?" tai "ymmärrätkö?" niin ei saa mitään vastausta, lapsi ehkä virnistää tai nauraa tai katselee vain ihan muualle.

Ja sitten meiilä usein kaikki onkin vain asioista vääntämistä, komentamista komentamisen perään, rangaistuksia. Toki kehutaankin ja pyritään järjestämään kivaakin tekemistä, mutta etenkään nyt kesällä niitä tilanteita vaan on ollut harmillisen vähän paria kohtuullisesti sujunutta uintireissua lukuun ottamatta. Ja niiden kivojenkin juttujen jälkeen yleensä toinen väsyneenä vetää järisyttävät raivarit ja toinen sitten riehuu muuten vaan kuin heikkopäinen, joten aina lopuksi jää vaan se p***n maku suuhun.[/QUOTE]

Tämä on opittua käyttäytymistä...jos 2-vuotias on oppinut, että väsyttämällä äidin saa tahtonsa läpi, niin miten sä olet ajatellut pärjätä teinien kanssa?!?
 
Khimaira
[QUOTE="Aloittaja";28705836]Mitähän tällä tarkoitat...? Käytiin sanoja "ei reagoi" sanojen "ei tottele" sijaan sen takia, koska lapsi ei toisaankaan yleensä mitenkään regoi käskyihin, ei siis uhmaa tai sano vastaan tai keksi syitä tottelemaatomuudelle, on vain kuin ei kuulisi, ja vaikka ottaisi olkapäistä kiinni ja katsoisi silmiin ja kysyy "kuulitko?" tai "ymmärrätkö?" niin ei saa mitään vastausta, lapsi ehkä virnistää tai nauraa tai katselee vain ihan muualle.

Ja sitten meiilä usein kaikki onkin vain asioista vääntämistä, komentamista komentamisen perään, rangaistuksia. Toki kehutaankin ja pyritään järjestämään kivaakin tekemistä, mutta etenkään nyt kesällä niitä tilanteita vaan on ollut harmillisen vähän paria kohtuullisesti sujunutta uintireissua lukuun ottamatta. Ja niiden kivojenkin juttujen jälkeen yleensä toinen väsyneenä vetää järisyttävät raivarit ja toinen sitten riehuu muuten vaan kuin heikkopäinen, joten aina lopuksi jää vaan se p***n maku suuhun.[/QUOTE]

Tarkoitin sillä sitä että mun mielestä lasta ei käskytetä kuten koiraa.

Tuo tuollainen virnistely ja "kuulemattomuus" ovat juuri niitä joilla lapsi saa aika tehokkaasti oman tahtonsa läpi- tuonikäiset lapset osaavat loistavasti naruttaa aikuisia :whistle:
Esmes meidän lapset saattoivat tietyssä iässä vaatia illalla vessaan pääsyä, vettä juomiseksi, ym. ihan vaan siksi että saivat sillä venytettyä nukkumaanmenoa. Konstit on monet ja lapsilta ei yleensä keinot lopu kesken.
 
"Aloittaja"
Tarkoitin sillä sitä että mun mielestä lasta ei käskytetä kuten koiraa.

Tuo tuollainen virnistely ja "kuulemattomuus" ovat juuri niitä joilla lapsi saa aika tehokkaasti oman tahtonsa läpi- tuonikäiset lapset osaavat loistavasti naruttaa aikuisia :whistle:
Esmes meidän lapset saattoivat tietyssä iässä vaatia illalla vessaan pääsyä, vettä juomiseksi, ym. ihan vaan siksi että saivat sillä venytettyä nukkumaanmenoa. Konstit on monet ja lapsilta ei yleensä keinot lopu kesken.
Ok, varmaan aika usein saa, mut meillä ei, niin kuin tosiaan tuossa kerroin että siksi meillä on kaikki aina niin p****aa kosta lasta saa komentaa niin monta kertaa. Ja komentamisella tarkoitan esim. kehotusta mennä naaman pesulle ruoan jälkeen (motoriikan takia lapsi ei osaa syödä siististi). Saattaa olla että lapsi vaan istuu ja pyörii pöydässä kunnes kädestä pitäen viedään pesulle. Sama esim. pukemisen kanssa, lelujen raivaamisen, minkä tahansa kanssa, kaikki vaatii aina että kädestä pitäen näytetään, kun pyytäminen/käskeminen ei auta, ei yleensä edes palkintojen avulla.

Tosian lapselta on varmaan mennyt jo usko palkintoihin kun palkintojakin on jouduttu niin usein perumaan/siirtämään. Monta kertaa ollaan oltu jo ovella lähdössä jonnekin mitä on ollut palkintona tarrataulusta, kun meno on mennyt niin pahaksi riehumiseksi että homma on pitänyt jättää siltä päivältä väliin, eikä sitten riitä motivaatio enää uusien tarrojen keräämiseen kun entinenkin on vielä toteuttamatta.
 
"vieras"
[QUOTE="Aloittaja";28705985]Ok, varmaan aika usein saa, mut meillä ei, niin kuin tosiaan tuossa kerroin että siksi meillä on kaikki aina niin p****aa kosta lasta saa komentaa niin monta kertaa. Ja komentamisella tarkoitan esim. kehotusta mennä naaman pesulle ruoan jälkeen (motoriikan takia lapsi ei osaa syödä siististi). Saattaa olla että lapsi vaan istuu ja pyörii pöydässä kunnes kädestä pitäen viedään pesulle. Sama esim. pukemisen kanssa, lelujen raivaamisen, minkä tahansa kanssa, kaikki vaatii aina että kädestä pitäen näytetään, kun pyytäminen/käskeminen ei auta, ei yleensä edes palkintojen avulla.

Tosian lapselta on varmaan mennyt jo usko palkintoihin kun palkintojakin on jouduttu niin usein perumaan/siirtämään. Monta kertaa ollaan oltu jo ovella lähdössä jonnekin mitä on ollut palkintona tarrataulusta, kun meno on mennyt niin pahaksi riehumiseksi että homma on pitänyt jättää siltä päivältä väliin, eikä sitten riitä motivaatio enää uusien tarrojen keräämiseen kun entinenkin on vielä toteuttamatta.[/QUOTE]

Johdonmukaisuus.

Jos sanot, että kädet pestään, niin sano kaksi kertaa ja sitten viet pesulle. Lapsihan on opöinut, että vasta kun äiti vie..

Tarrahommat on toteutettava eikä saa enää toteutunutta palkintoa alkaa viime hetkellä perua/kiristää. Lapsi on innoissaan palkinnosta ja hiukan sekaisin siitä (ajattele aikuisen lottovoittojuhlintaa). Lapsi on innostunut eikä osaa sitä pukea sanoiksi tai järkeväkso käytökseksi. Opeta hänelle sitä.

Siis johdonmukaisuutta!!
 
"..."
Meillä ei isompi suostunut enää 2,5-vuotiaana nukahtamaan rattaisiinkaan, olis puoli päivää saanut kärrätä ja senkin turhaan (äidin kunnon kannalta varmasti kannattavaa, arjen pyörityksen kannalta ei), eikä nyt 4-vuotiaana nukahda välttämättä edes parin tunnin automatkoillakaan. Että ei todellakaan ole itsestäänselvyys, että kaikki tuon ikäiset nukkuisivat kun vaan tarpeeksi yrittää.
Niin, sun lapsi ei nukkunut, joten neuvosta ei voi olla hyötyä aloittajalle :xmas:
 

Yhteistyössä