Peruna-allergia

Meillä 9kk pojalla posket tulevat karheiksi ja punoittavat, jos ruoassa on ollut perunaa. Toisinaan ilmestyy pieniä punaisia näppyjä poskiin ja leukaan. Saman tyylistä ihottumaa aiheuttavat myös tomaatti ja paprika. Pahimmillaan ihottuma naamassa on kestänyt viikon näiden ruoka-aineiden syömisen jälkeen. Olemme käyneet allergologinkin luona, mutta mitään testejä ei ole tehty. Kiinteät aloitimme 4,5kk iässä ja aluksi ei perunasta tullut mitään sen kummempia oireita. Vain vatsa meni kovalle, joten ihan hirveästi emme perunaa syöttäneet.

Nuo peruna, tomaatti ja paprika ovat kaikki koisokasveja eli poika on allerginen siis luultavasti tuolle ryhmälle. Munakoisoa emme siis ihan heti maistele. Jonkin verran tuo oireiden ilmaantuminen on vaikuttanut uusiin kokeiltaviin ruoka-aineisiin, esim. hernettä, mansikkaa, selleriä jne. emme ole vielä ehtineet/uskaltaneet kokeilla, kun on noita "tärkeämpiäkin" kokeiltavia vielä jäljellä.

Onko muita peruna-allergisten vanhempia? Onko peruna-allergia kadonnut iän myötä? Valmistan lähes kokonaan pojan ruoat itse, mutta joskus reissussa olisi mahtavaa, kun olisi vähän enemmän valikoimaa noissa lasten valmisruokapurkeissa koisokasviallergikoille. Hassua, että moniin makaroni- ja riisipohjaisiinkin ruokiin on laitettu perunaa. Ja löysinpä jonkun bataattiruoankin, jossa oli tuoteselosteessa myös perunaa.

Kiinnostaa myös kokemukset, miten päiväkodissa / koulussa on onnistunut ruokailut, jos edelleen on koisokasveille (perunalle, tomaatille ja paprikalle) allerginen? (Onko ruoka monipuolista vai syötetäänkö samaa ruokaa / salaattia jättäen vain allergisoivat aineet pois?)
 
Meillä lapsi oli pienenpänä myös perunalle allerginen. Allergioita oli silloin tooodella paljon eli peruna oli vaan yksi kymmenien joukossa. Iän myötä peruna allergiakin on väistynyt ja noin 2,5 vuotiaana alkoi myös peruna sopia. Kun joskus tulevaisuudessa sitä perunaa testaatte, niin kannattaa antaa ensin perunaa käsitellyssä muodossa. Monille alkaa sopia ensin pakastettu ja kypsennetty peruna, esim. Oolannin pakasteperuna, josta saa tehtyä muussia. Meillä tomaatti on edelleen sellainen, ettei se sovi eikä myöskään paprika.

Päivähoidossa ruoka valmistetaan lapselle niin, että se hänelle sopii. En usko, että teillä tulee ongelmia, koska allergioita on noin vähän. Varmaan muu ruoka saattaa olla samaa, mutta perunan tilalla tulee sit riisiä tai makaronia tai vaikka bataattia. Kun asia on ajankohtainen, kannattaa varmaan jutella hoidossa asiasta!
 
Meillä oli myös peruna. Oli ihan alusta asti ja nimenomaan tuolla poskien punoituksella oireili. Oli helppo havaita kun mentiin 1-2 ruoka-ainetta kerrallaan. Käytin sitten bataattia ja maisssia perunan tilalla. Kala ei myöskään heti sopinut.
Peruna alkoi kyllä sopia tuossa 1v4kk iässä (piti mennä yli 1vuoden kun tuli kesä ja uudet perunat, eli odotella "vanhoja" perunoita). Kala alkoi sopia tuossa vuoden iässä. Ja mä kokeilin aina välillä sitä perunaa, mutta aina toisesta päivästä lähtien ne posket lehahti. Eli mä en mitenkään täysin sitä vältellyt ja kuvailisinkin sitä pikemminkin yliherkkyydeksi kuin varsinaiseksi allergiaksi.

Nyt on yli 3 v lapsi ja sanoisin että kaikki käy. Tomaatti oli myös unohduksissa välillä, siitä en osaa sanoa varmasti, mut ainakin vuoden on sopinut. Ja raaka omena meni vasta tänä kesänä.
 

Yhteistyössä