pissatulehdus ja virtsaputken varjoainetutkimus..

Pieni kaksikuinen vauvani sairasti pissatulehduksen, ja nyt olemme antibiottikuurilla, vaipassa on ollut pari kertaa verta (johtunee antibiotista tai rotarokotteesta jonka sai).

Saimme kutsun siihen varjoaine tukimukseen, joka ainakin näin äidistä kuulostaa ihan hirveälle. Auttakaa joku ymmärtämään, onko tämä tarpeellista? välttämätöntä? voiko siitä kieltäytyä? Kaikki muukin tieto aiheeseen liittyen on tervetullutta..
 
Hei Enne.
Mun esikoiselle tehtiin kyseinen varjoaine tutkimus lastenklinikalla v.99
Tyttö sairasti 5vkosena pissatulehduksen jossa todettiin tarkemmissa tulehduksissa olevan ns. takaisin virtaus jossa virtsaputken läppä falskaa virtsaa "takaisin" rakkoon ja aiheutta näin siis tulehduksia.
VArjoaine tutkimus tehtiin jotta selvitettiin miten ylös pissa nousee. Nouseeko esim munuaisiin.
Kyseessä on ihan pienehkö toimenpide. Sininen varjoaine näyttää röntgekuvissa mihin se pissa siis menee. Ja täten selvuiää mnkälainen lääkitys lapselle annetaan.
Meidän tytölle annettiin estolääkettä n. 1v. asti. Ja tämä takaisinvirtaus parani itsestään kun lapsi kasvoi. 1v. siis oli aivan terve.
 
Meidän poika sairasti 9vrk:n ikäisenä pissatulehduksen. Oli silloin viikon osastolla antibioottitipassa, ja sen jälkeen kotona jatkettiin antibioottia estolääkityksenä.
Kun vauva oli 6:n viikon ikäinen, niin saimme kutsun ko. varjoaine-tutkimukseen, pelkäsin hurjasti tutkimukseen menoa, mutta se menikin erittäin hienosti!
Ensin vauvalle asetettiin katetri virtsaputkeen lastenpolilla, itse olin vieressä, silittelin vauvan päätä, ja annoin tuttia suuhun jne.. Vauva itki vähän aikaa aika lujaakin, kyllähän se katetrin asettaminen vähän kurjalle varmasti tuntuu, mutta eniten taisi harmittaa se kun kaksi hoitajaa piti käsistä ja jaloista kiinni. Tämä katetrin asettaminen oli ohi parissa minuutissa, ja poika rauhoittui kyllä heti kun pääsi äidin syliin.
Sitten mentiin röntgeniin, jossa lääkäri teki tutkimuksen, ja se tutkimus-vaihe on kyllä täysin kivuton! Vauva naureskeli tutkimuksen ajan lääkärille! Lääkäri laittoi isolla ruiskulla vettä ja varjoainetta siitä katetrista virtsaputkeen, ja sitten seurasi röntgenlaitteella kun vauva pissasi.
Kyllä tuo tutkimus on erittäin tarpeellinen, ottaen huomioon, että muuten ei voida tietää, että onko estolääkitykselle tarvetta. Meidän vauvalla löytyi takaisnvirtausta, ja estolääkitystä jouduttiin jatkamaan. (Takaisinvirtaus tarkoittaa sitä, että osa pissasta lähtee takaisin munuaisiin päin, eli jos sinne pääsee pienikin pöpö, niin pissatulehdus tulee erittäin helposti. Estolääkityksen tarkoitus on pitää pöpöt poissa.)
Tsemppiä tutkimukseen, ei se ole niin paha juttu, mitä voisi kuvitella! :hug:
 
Meidän poika sairasti myös pissatulehduksen ja saimme silloin kutsun lapsipolille lisätutkimuksiin, koska on kuulema pojilla niin harvinainen. Meitä ei lähetetty varjoainetutkimuksiin heti, vaan ensin ultrattiin ja tehtiin virtsarakko punktio (tosin näytettä ei saatu), ja kun mitään erikoista ei näkynyt, niin varjoainetutkimuksiinkaan ei ollut syytä lääkärin mielestä.

Eli minusta kyllä olisi teidänkin tapauksessanne järkevämpää tehdä ensin muita tutkimuksia, mutta toisaalta lääkärit ovat erilaisia... Tarpeellisuudesta en siis tiedä.
 
Mangusti, meilläkin lääkäri katsoi vauvan munuaisia ultralaitteella jo silloin kun oltiin viikko sairaalassa, olisko ollut päivää ennen kuin kotia päästiin. Munuaisaltaissa oli nestettä, ja ne olivat laajentuneet, siksi varjoainetutkimus oli aiheellinen.
 
Kiitos erityisesti Katja! :hug: Oli kiva kuulla ettei se tutkimus olisikaan aivan hirveä. Pojalle tehtiin jo se munuaisten ultraäänitutkimus eikä sieltä löytynyt mitään ihmeitä, mutta sitli joudutaan vielä uusintan ja tuohon varjoainejuttuun. Tuntuu vaan kurjalle kun vauvaa on huudatettu ja tutkittu ikäisekseen jo ihan liikaa. :/
 
enne: Tiedän tunteen. On inhottavaa katsoa vierestä kun omalle pikkuiselle tehdään inhottavia toimenpiteitä, mutta oon yrittänyt ajatella asian niin, että ne on kaikki vauvan parhaaksi. On hyvä selvittää tarkemmin, että löytyykö takaisinvirtausta tms. että osataan löytää sopiva lääkitys, tai parhaimmassa tapauksessa voidaan olla varmoja siitä, että kaikki on kunnossa! (Toivotaan näin) Inhottavat tutkimukset ja inhottavat estolääkitykset ovat kuitenkin pienempi paha, mitä pissatulehdus, mikä voi salakavalasti ilman kuumettakin tulla, ja levitä nopeasti munuaisiin. Ja saada näin ollen erittäin vakavia vaurioita aikaiseksi.
Onko teille muuten tällä hetkellä määrätty estolääkitystä? Onko milloin tutkimukseen meno?
Voimia teille, toivotaan että kaikki menee parhain päin! :)

Muoks. lisäys vielä, että kurkkasin sun profiiliin, ja luin kirjoituksen teidän sairaalareissusta. Ihan samoja tunteita kuin minulla, tuo kanyylin päähän laitto ym. ihan kamala tunne, kun toinen huutaa oven takana sen kuuloisena että kuolee kohta, ja ite ei tiedä että mitä siellä tapahtuu jne.... :'(
:hug:
 
Mulle on tehty tuo tutkimus pienenä... eikä siitä mitään traumoja ole tullut :D

Kannattaa se antaa tehdä. Minullakin on tuo takaisnvirtaus ongelma ja siihen sain sitten silloin vuonna papu lääkityksen, kun silloin ei ainakaan voinut leikata.
 
Katja, meil on vielä pari päivää jäljellä antibioottia (se 10pv kuuri) jonka jälkeen se jatkuu iltasin estolääkityksenä, merkki on Duracef. En tiedä kauan se jatkuu, reseptis lukee että kontrolliin asti. Tarkoitetaankohan kontrollilla just noita tutkimuksia? ne on 16.heinäkuuta. Pitääköhän siihen asti jatkaa antibiottia? tuntuu kauheelle ajalle, kun masu on kipeillyt muutenkin niistä ja tosiaan nuo veriviirut ulosteessa parina päivänä.... Ihana kun saa tällaista vertaistukea, olisin muuten vielä enemmän hukassa. :hug:
 
Joo, se kontrolli tarkoittaa sitä tutkimusta. Meillä poika huusi melkein 24/7 ensimmäiset 3kk, ja oon melkein varma, että syynä oli se estolääkitys. Meillä oli aiemmin kefexin estolääkityksenä 2ml iltaisin, mut sit poika rupesi oksentelemaan sitä, niin vaihdettiin urodin-tippoihin, ja ne ei onneksi oo mahaan sattunut niin paljoa, tai sit voi olla ikäkin sen tehnyt ettei enään oo masuvaivoja. Kyllä mua suututti niitä lääkkeitä syöttää, kun poika vaan huusi ja huusi mahakipuja. (Tein testinkin, etten antanut kolmeen päivään lääkettä, ja sinä aikana poika oli paaaaaljon tyytyväisempi)

Niin, meidän poika on nyt siis 5kk, ja meillä oli kuukausi sitten vielä toinenkin tutkimus. Tutkivat, että onko tuon takaisinvirtauksen lisäksi jotain ylimmääräisiä läppiä virtsateissä, mitkä olis sit vaatinut leikkausta. Onneksi mitään sellaisia ei löytynyt. Tutkimus oli aika samanlainen kuin se ensimmäinenkin, ja meni ihan hyvin viimekin kerralla. Nyt syödään estolääkitystä syksyyn asti ainakin, ja sit on taas kontrolli. Yleensä menee kuulemma ainakin 1-2 vuotta ennen kuin vika korjaantuu itsestään.

Ja mikä "parasta", niin tossa toisessa tutkimuksessa lääkäri katsoi myös samalla uudestaan ne takaisinvirtaukset ja totesi, että takaisinvirtausta ei enää ole, tai ainakaan sitä ei löydetty, mut tutkimus oli kuulemma epäluotettava sen osalta, koska poika pissasi liian nopeesti, niin ei välttämättä löydöstä tehty, vaikka sitä olisi edelleen ollut. Ja varmuuden vuoksi, siis estolääkitystä jatketaan ainakin sinne syksyyn, vaikka välttämättä sitä vikaa ei enää edes pojalla ole |O
 
Pakko tulla sanomaan vielä, että itse jouduin syömään lääkkeitä 12-v saakka sitten "vaiva" parani :D . Eli lääkkeitä sain siis melkein 12-v ja parit isot tarkistukset sairaalassa, muutoin kontrolli oli kerran kuussa terveyskeskuksessa.... nin ja nyt aikuisena on pari kertaa kuvattu munuaiset, mutta ne ovat oikein hyvässä kunnossa. Joten ei se maailma kaadu vaikka kauankin joutuu syömään lääkkeitä.... on se tosi tylsää, mutta kaikkeen tottuu. Olin siis estolääkityksellä, en löytänyt sitä merkkiä mmitä söin, mutta ajat ovat muuttuneet ja lääkkeet parantuneet.

Paljon voimia sinne kaikille "vaivasta" kärsiville. :hug:
 
kuulostaa oikeesti pahemmalta kuin on. Ehdottomasti ei kannata kieltäytyä. Nykyään kaikille lapsille, joille tulee pissatulehdus, tehdään varmuuden vuoksi lisätutkimuksia. Ja se on hieno juttu, munuaisongelmat ovat varsinkin pojilla melko yleisiä.

Meidän esikoispojalla todettiin hydronefrooosi (=vesimunuainen) jo raskausaikana. Oltiin ekan kerran Lastenklinikalla tutkimuksissa seuraavana päivänä synnäriltä pääsyn jälkeen. saatiin estolääkitys ja kutsu varjoainekuvaukseen. Ei ollut paha, vaavi nukkui koko toimenpiteen ajan.
Tilannetta seurattiin reilun vuoden, jonka jälkeen leikattiin. Kaikki sujui tosi hienosti ja nyt meillä on terve ja superreipas syksyllä eskarin aloittava poika.
 
Kiitos edelleen Katja ja lisäksi pikkuvaemo.. :hug: Olen saanut teiltä paljon uutta tietoa ja varsinkin arvokasta vertaistukea. tuntuu hirveälle syöttää estolääkityksenä tuota antibiottia, musta tuntuu tosi pitkälle ajalle tuo yli kuukausi "varmuuden vuoksi", mutta siis sehän ei ole mitään verrattuna vuosiin tms. Toivotaan et kaikki olis kunnossa ja sit voitas lopettaa tuo lääke. Tajusin just myös että tuo antibiottihan säilyy vaan kaks viikkoo, eli se pitää uusia nyt kun meen viemään pissanäytettä tiistaina sairaalaan. Mites jatkossa, tekin varmaan jouduitte/joudutte käydä antaa pissanäytteitä? tapahtuuko se terveyskeskuksessa jatkossa?otetaanko se kotona purkkiin tai pissapussiin vai miten? nyt sain mukaani purkin ja pussin, mut saa nähä miten se näytteenotto onnistuu kolmikuiselta.. voi olla taiteilua. :x

Vointi hyvä, mut taas oli kakassa vähän veriviiruja tai sellasta verilimaa. :ashamed: :'(
 
Enne, voit laittaa lisäkyssäreitä myös yynä jos haluat.
Meidän poitsu joutui syömään estolääkettä puolitoista vuotta, mutta annos oli aika pieni ja esti tulehduksen. Me ei jouduttu ravaamaan näytteiden takia kertaakaan, kun lääkitys aloitettiin heti syntymästä.
Näytteitä otettiin kontrollikäyntien yhteydessä ja pissapussi oli silloin käytössä.

Paljon vielä tsemppiä teille! Muistan tosiaan miten kauhistuttavalta tuntui aluksi. Itselle oli käänteentekevä ja todella silmiä avaava kokemus ensimmäinen kerta Lastenklinikan osastolla, silloin näki mitä kaikkea voi pienillä olla hätänä. Ja silloin ymmärsin, että hyvissä käsissä ollaan ja että lopuksi "pieni" hoidettavissa oleva vaiva on meidän rakkaalla.

:hug: -pikkuvaemo
 
Meidän ei tarvii muuten käydä antamassa pissanäytettä, mut aina ennen kontrollia/tutkimusta pitää käydä muutamaa päivää aiemmin antamassa näyte, koska tutkimusta ennen täytyy varmistaa, ettei pissatulehdusta ole päällä. Me on käyty ihan tuolla sairaalalla labrassa, siellä on laitettu pissapussi pojalle, ja vaippa sit päälle+housut, ja on käyty kahvilla siinä välissä, ja sillä välin pissa on sit tullutkin pussiin. Ja hoitajat sit ottaa sen pussin pois.
 

Yhteistyössä