Pottavinkkejä??

  • Viestiketjun aloittaja Yellow75
  • Ensimmäinen viesti
Yellow75
Huoh, tytär on vähän vajaa 2-v. ja pottatreeni tuntuu loputtomalta suolta :\| Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia, kuinka opetitte lapsenne kuivaksi ja kauanko siinä meni.

Meillä potta saatiin yksivuotislahjaksi ja lapsi on saanut istua siinä aina kun huvittaa. Varsinaisen treenailun aloitin nyt kesällä. Parin viikon ajan on päivittäin tullut vahinkoja lattialle ja matoille, mutta toki myös onnistumisia pottaan. Mutta kun perheessä on myös vastasyntynyt, alkavat nuo vahingot välillä tuntumaan hieman työläiltä :ashamed:

Apua?
 

Mitä kuivaksiopetteluhousut ovat? Mihin niitä tarvitsee?
Kuivaksiopetteluhousut ovat pikkuhousujen ja vaippojen välimaastosta. Ne näyttävät ja tuntuvat ihan pikkuhousuilta, mutta pitävät vahinkopissat sen verran sisällään, ettei vaatteet kastu tai lattialle/sohvalle tule lammikkoa.

Kuivaksiopetteluhousut ovat hyvät siinä vaiheessa, kun vahingot ovat satunnaisia, housuvaipoiksi täysin vaipoissa olevalle lapselle ne eivät oikein sovellu vaan sitä varten on eri vaipat, myös kestoissa.

Jotkut lapset oppivat nopeasti kuivaksi suoraan vaipoista ja osaavat heti käydä pissalla potalla/pöntöllä eikä vahinkoja satu. Tällöin voi siirtyä suoraan pikkuhousuihin eikä harjoitteluhousuja tarvita.

Kaikki lapset eivät kuitenkaan ole samanlaisia ja monet lapset taas ovat niin tottuneita vaipan käyttöön, etteivät halua tai osaa pissata muualle kun vaipat ovat jalassa. Jotkut lapset jopa selvästi tarkistavat, että jalassa on vaippa ja pissaavat surutta siihen. Kun laittaa lapselle harjoitteluhousut jalkaan ja sanoo niiden olevan pikkuhousut, lapsi ei niihin niin helposti pissaa. Harjoitteluhousuissa ei ole pintakuivaa kerrosta, kuten monissa kestovaipoissa ja kertakäyttövaipoissa muuten on, joten lapsi tuntee märkyyden kun pissa tulee ja tämä auttaa häntä oppimaan kuivaksi, kun ei pissaa täysin huomaamattaan.

Kuivaksiopetteluhousut on myös helppo lapsen itse riisua kun mennään pissalle. Siinä vaiheessa kun vaipat alkavat pysyä pääsääntöisesti kuivana, mutta niitä vielä varmuuden vuoksi käytetään, joudutaan kuivia kertakäyttövaippoja usein heittämään pois, koska ne nuhjaantuvat käytössä.

Lasta voi myös nolottaa vaippojen käyttö, kun on oppinut osittain kuivaksi, mutta kokonaan ilman ei voi olla, koska vahinkoja vielä sattuu, tai hän voi kieltäytyä vaippojen käytöstä kokonaan. Jatkuvaan pissalammikoiden pyyhkimiseen tai vaippoihin pakottamisen sijasta kannattaa kokeilla harjoitushousuja.

Kuten kaikilla kestovaipoilla, myös kuivaksiopetteluhousuilla on hyvä jälleenmyyntiarvo ja ne saa helposti myytyä pois, kun tarvetta ei enää ole.

Kuivaksiopetteluhousujen esittelyt löydät vaippatietokannasta haun avulla.

http://www.kestovaippainfo.fi/perustietoa/ukk.php?&myfaq=yes&id_cat=2&categories=Vaippojen%20valinta%20ja%20hankinta#18
 
Omakokemus on, että vaikka kuinka joka käänteensä potalla istutin esikoista 1 vuotiaasta niin 2,5vuotiaana päiväkuivaksi oppi, siis pidätyskyvyn. Jos oikein muistan niin 2-3vuotias vasta yleensä oppiikin rakon hallinnan. Mielestäni ei kannata kiirehtiä ja stressata itseä ja lasta kuivaksi opettelulla.
 
Kahden tytön äiskä
Meillä lasten ikäeroa vähän vajaa kaksi vuotta, siksi en lähtenytkään esikoisen pottatreeneihin kovin aktiivisesti ennen kuopuksen syntymää ja vauva-aikaa.

Esikoinen ei osoittanut pitkään aikaan minkäänlaista kiinnostusta pottaa kohtaa, tai sitten kävi sillä istuskelemassa housut ja vaippa tiukasti jaloissa.

Kun esikoinen tuli kaksi ja puoli, aloimme käyttää häntä aamusin ensimmäiseksi vessassa, sillä vaippa oli useimmiten täysin kuiva. Välillä potalla istuttiin todella kauan, mutta yleensä hän lopulta antoi periksi ja aamun eka pissa saatiin pottaan.

Kun tämän kesän ensimmäinen lämmin päivä koitti tyttömme ollessa kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta, vietimme lämpimän päivän pihalla niin että kolmet housulliset menivät vaihtoon. Siitä hän ilmeisesti päätti että nyt on aika alkaa käydä potalla. Nyt pottailut ovat pissojen suhteen hyvässä hantissa, mutta kakkoja varten pitää vielä joskus virittää vaippa. Yövaippaakaan ei ole tarvittu vähään aikaan.

Ehkä siis kannattaa hetkeksi luovuttaa ja lähteä uudelleen treenaaman jonkin ajan kuluttua, tosin tämä kesä olisi kaikkein parasta treeniaikaa...

 
Yellow75
Niinpä, siskon syntymä tässä hieman mietityttää meilläkin. Tosin nyt kun vauva on jo 3 kk, tuntuu, että esikoisen lisähuomionkipeys hellittää, esim. lusikoiminen sujuu taas itse. Mutta ehkä kuivaksi oppiminen on liikaa pyydetty :\|

Tunnustan, että innokkuuteni taustalla taitaa olla paitsi kesäajan hyödyntäminen, myös anopin vihjailut kuivaksioppimisen ja älykkyyden yhteydestä..

Onko muilla jojoiltu, siis kokeiltu jokusen viikoin välein muutaman päivän ajan ilman vaippaa olemista? Hyvä vai huono idea?
 
Meillä tyttö aloitti "tiukemman" pottatreenin vasta noin 2,5 v. Ja taikasana on tarrataulu! Ekassa taulussa oli 3-4 tarraa rivissä, rivin päähän sai tähden. Ja kun oli 5 riviä niin sai palkinnon. Myöhempiin tauluihin tuli sitten enemmän tarroja ja rivejä. Kaikkiaan niitä tarvittiin viisi. Onneksi tytön maku vapaavalintaisiin palkintoihin oli melko edukas. Yksi pikku-rangatanga-apina, pelikortit, puiset helmet, palapeli jne.
Sitten meni puoli vuotta ja sama homma kakkaamisen kanssa, alku oli helpompi, ei ole kertaakaan pyytänyt vaippaa. (Mutta tahtoo kakkata puskan juurelle! En olisi antanut edes pissiä, mutta reissussa on välillä pakko...)

Vielä on edessä yövaipasta luovunta, mutta yksi asia kerrallaan... :D


Lisäys! Anna anopin kommenttien mennä korviesi ohi! Mulla on toisinpäin, mun äiti jaksoi jauhaa siitä ja anoppi taas toppuutteli, että kyläl se siitä sitten... Kuten myös neuvolassa täti oli sitä mieltä, että kun tyttöjen ei anneta pissata rauhassa, niin tulee helposti virtsatulehdus. <br><br>
 
meillä myös tyttö oppi tosi myöhään pidättämään.vielä 3-4 vuotiaanakin tuli vahilkoja lattialle.ei kerenny potalle millään ja on vasta jättäny nyt vajaa 5-vuotiaana yövaipan pois ja pissoja tulee välillä sänkyynkin.Poika vasta 1v10kk ja käy jo potalla pisulla aika hyvin.eka kerran meni ihan ite potalle ja kovasti kehuen ja vähän palkiten on onnistunut pidättämään aika pitkiäkin aikoja.Taitaa olla aika yksilöllistä.Ilman vaippaa vain nyt kun vielä on kesä.Pitää vain koittaa kestää kun pissapyykkiä tulee... =)
 
Meilä kävi tosi helposti pojan kuivaksi oppiminen. Itse oli tehnyt itelleen siitä vaikeamman. 2v 8kk päätin jättää pojalta vain vaipat tykkänään pois näin tein eräänä aamuna. Ja sinä päivänä kastui 6 housut pissasta ja kakan panttasi seuraavalle päivälle joka tuli housuun, mutta pissat jo suurimmaksi osaksi pottaan. kolmantena päivänä poika oli jo täysin kuiva! Sen koommin ei ole housut pissasta kastuneet ja kakatkin tulleet pottaan! eli kolmessa päivässä oppi kuivaksi. ja mikä ihmeellisintä myös yökuivaksi! nyt on neljäs kuukausi jo tuosta menossa ja vieläkään ei ole vahinkoja päivisin sattunut ja peti on kastunut koko aikana vain kerran:) Vaipan laitamme toki yöksi edelleen, mutta ei siihen tee,koska ei tee päivälläkään, kun joskus pitemmälle kauppareissulle vaipan laitamme, mutta vaippa on aina kuiva, eikä suostu siihen tekemään millään(emme ole kyllä vaatineetkaan/käskeneetkään), koska POTTA KULKEE AINA JOKA PAIKASSA MUKANA vain siihen suostuu tekemään. Meillä kävi helpoiten kun jätimme vaipan tykkänään pois, tuntui varmaan niin pahalta housujen kastuminen , että katsoi parhaaksi potalle mennä. Kuivaksi opettelu housuja emme ehtineet kokeilla vaikka ne hankin, en uskonut niistä olevan meillä mitään apua, koska annoin joskus pojan vaipan olla todella täynnä pissaa ajattelin että tuntuisi inhottavalta ja potalle haluaisi , mutta ei vaikka vaippa kuin kivi leikki vain jatkui...ja vaikka kuinka pääsimme muka yhteisymmärrykseen pojan kanssa aina että seuraavat pissat ja kakat pottaan niin ei, aina ne oli vaiipassa ja kun kävi potalla ei tullut mitään ja hetken päästä vaippa jo taas märkä. hermot meni ja pojalla kun oli jo kans ikää päätin jättää vaipan pois ja en kadu kyllä hetkeäkään!!! voin siis suositella vaipan pois jättämistä kun noinkin vanha jo on kuin meillä, nuoremmista en tiedä. Nyt vain mietityttää, että olisiko poikamme oppinut jo aikaisemmin noin kuivaksi, mutta kun oli tämä rakentaminen ja meidän toinen lapsemmekin syntyi tähän hässäkkään niin venähti...
 
maan matonen74
Oma kokemukseni on se että anna aikaa tuolle pottaopettelulle ja älä välitä mitä anoppi sanoo ja ei se lapsen älyykkyyteen vaikuta koska potalla käynnin oppii. Lapset on yksilöllisiä ja erilaisia ja kaikki oppii eri aikaan kuivaksi.

Meillä tyttö nyt 4 v ja käy potalla itse ja pyyhkii itse ja kyllä tuohon opetteluun vierähti aikaa ja 3-vuotiaana oppi potalla käymään tuota ennen se oli vain harjoittelua/ totuttelua siihen pottaan ja nyt ei tarvitse yölläkään laitella vaippaa.

=)

Onnea vain harjoitteluun/kuivaksi oppimiseen kyllä se ythäkkiä sen oppii.
Ja yksi hyvä vinkki on laittaa potalle syönnin /juonnin jälkeen koska silloinn tulee helpommin asiat pottaan ja tietysti muulloinkin! =)
 
maan matonen74
Unohdin sanoa et tietenkin meillä vaikutti asiaan se myös että nyt poika joka pian 2v niin tuota tytön pottaharjoittelulla oloon vaikutti se että silloin kun opeteltiin niin vaikutti se et poika oli silloin pienenmpi ja käytti vaippaa. =)
 
Nalle Luppakorva
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.07.2006 klo 13:04 Yellow75 kirjoitti:
Huoh, tytär on vähän vajaa 2-v. ja pottatreeni tuntuu loputtomalta suolta :\| Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia, kuinka opetitte lapsenne kuivaksi ja kauanko siinä meni.

Meillä potta saatiin yksivuotislahjaksi ja lapsi on saanut istua siinä aina kun huvittaa. Varsinaisen treenailun aloitin nyt kesällä. Parin viikon ajan on päivittäin tullut vahinkoja lattialle ja matoille, mutta toki myös onnistumisia pottaan. Mutta kun perheessä on myös vastasyntynyt, alkavat nuo vahingot välillä tuntumaan hieman työläiltä :ashamed:

Apua?
Meillä tilanne lähes sama. Potan sai 1-vuotis synttärilahjaksi, istunut siinä silloin kun huvittanut. Alku menikin hyvin tuolla viime syksynä. Vauva syntyi perheeseen marraskuussa ja tullut takapakkia niin paljon, ettei siinä suostu enää käymään. Ei potalla eikä pöntöllä.
Meillä oli tarkoitus nyt kesällä sitä harjoitella, ei vaan onnistu. Enkä voi pakottaakaan. Tosin nyt elämässä suuriakin muutoksia, joten en sitä senkään takia kiirehdi.

Me päätettiin suosiolla odottaa vielä, kun kerran kotonakin olen. Katsotaan kuinka lähtee menemään, kun saadaan tuo muutto pois päiväjärjestyksetä. :)

Jos teilläkään ei tyttö ole vielä valmis hommaan. Ja haluaa hänkin vähän olla "vauva". :)
 
Meidän pojalle on pottahommat olleet aina hirveän vastenmielisiä. Jo vuoden iästä meilläkin yritettiin säännöllisesti pottatouhuja, mutta huonolla menestyksellä. Potalla istuminen vain yksinkertaisesti ei kiinnostanut. Vaikka toimin perhepäivähoitajana ja kaikki hoitolapset istuivat kiltisti potalla säännöllisesti ruokailujenkin jälkeen, omaani en siihen saanut kirveelläkään. Joskus silloin tällöin kävi kokeilemassa, yleensä housut jalassa silloinkin.
Kokeilimme useaan otteeseen kerätä tarrojakin taulukkoon aina potalla istumisesta, mutta sekään ei tuottanut tulosta kuin n. 5 kertaa aina per yritys... Vielä reilu 2 vuotiaanakaan en häntä potalle saanut, joskus pytyllä kävi (kuin "isot pojat").
Annoin asian loppujen lopuksi olla ja taas en edes yrittänyt potalle kunnes.... poika yhtäkkiä sanoi ettei laiteta vaippaa.... (silloin 2v 4kk). En sitten enää laittanut vaippaa ja 2 päivää kävi useita vahinkoja hoisuun, mutta kolmantena päivänä oli jo kuiva. Sen jälkeen emme vaippaa enää ole käyttäneet kuin öisin (silloinkin usein kuiva aamulla).

Eli sanoisin hyvänä vinkkinä että älä ota stressiä siitä kuivaksi oppimisesta, kyllä se sitten tapahtuu kun lapsesi on siihen valmis. Ehkä ensi kesänä voisi olla hyvä ajankohta jos nyt vielä tuntuu liian hankalalta, kaksi vuotiaalta se on minusta aika paljon vaadittu.
Ja toisena vinkkinä antaisin että kannattaa sitkeästi vain pitää jotkin housut jalassa kun opettelette kuivaksi. Joko pikkarit tai muut housut. Silloinhan lapsi juuri huomaa sen että on pirun epämukava olla märkien housujen kanssa ja ainakin meillä uskon sen edesauttaneen kuivaksi oppimista. Jos lapsi vain lorottaa lattialle ilman housuja, niin ei hän huomaa sitä kuinka epämukava olo siitä tulee.
Ne kuivaksi opetteluhousut olisi varmaan todella hyvät. Niitä itsekin sunnittelin käyttäväni...

Tsemppiä harjoitteluun!!!
 
Meillä jätin pojalla vaipan pois kun täytti kaks vuotta. Pikkuhousuja käytin sisällä ja kesällä ulkona. (kesä on hyvä aika opetella pottailemaan). Potta oli olkkarin lattialla, että on näkösällä muistuttamassa. Pissaa tuli matoille ja lattioille aluksi, mutta aina kun pissaa rupes tulemaan, kannoin pojan äkkiä potalle ja todella nopeasti oppi käymään itse! Kaks ja puoli vuotiaana täysin kuiva jo yölläkin. Vahinkoja sattuu joskus vieläkin, vaikka ollaan jo yli neljä, kuuluu varmasti asiaan.

Kakka-asioilla luettiin aina kirjaa, että malttoi istua loppuun asti.

KEHUKAA joka onnistumisella ja olkaa aidosti ylpeitä. Älkää toruko vahingoista, muuten koko hommasta tulee ikävä juttu.
 
Kirjoitin tän jutun ensin vahongossa tuonne pienempien puolelle kunnes huomasin et mehän kuulutaan jo tänne...

Meillä tytöllä 2v ei oo enää ollut käytössä päivisin vaippaa
kuukauteen. Pystyy pidättään useampia tunteja. Mutta ei
koskaan itse "sano" tai siis ilmaise (ei osaa vielä puhua)
että on pissahätä vaan jos siitä ei äiti huolehdi että tyttö
menee potalle n. 1,5 tunnin välein niin housut kastuu...
Koska teillä on lapset alkaneet itse sanomaan koska pitää
mennä potalle? Meillä on potta koko ajan näkösällä myös
pihalla. Kun pissa tulee seisoo vaan jalat haarassa ja toteaa OHO!! Kertokaa kokemuksia...
 
On ihan pakko kirjoittaa tänne! Siis meillä (tyttö) ollaan pottailtu yli 2kk (nyt ikää 2v 7kk) mutta ei tunnu onnistuvan. :headwall: Tai siis EDISTYSTÄ ei tapahdu mihinkään suuntaan. Käy kotona potalla vähän liiankin usein kun taas kylässä tekee kaiken tarpeensa vaippaan kertomatta edes minulle, vaikka olen sanonut että sano äidille sitten! Tai lattialle/housuun jos en laita vaippaa. Kotona siis onnistuu mutta missään muualla ei. Mikä ihme voisi olla seuraava askel!? Yön jälkeen vaippa on AINA todella märkä. Hänellä myös pikkusisko joka on 1v 1kk Tämä pikkusisko kyllä tulisi koko ajan vessaan potalle ja muutenkin mutta en opeta häntä vielä niiin vakavasti, koska olen kuullut että sen ikäiset ei osaisi vielä kunnolla pidättää... Kiitos neuvoistanne! :wave:
 
kuivaksi
meillä toimi vähän alle 2v pojalla että esittelimme hänelle ensi kertaa potan kun oli 3kk vaille 2v (tämä tapahtui mummon luona, itse emme olleet jaksaneet vielä pottailua ajatella). teki mielellään pissit pottaan silloin tällöin ja kehuttiin kovasti mutta vaippoja siis pidettiin muuten ihan normaalisti.

noin 1kk päästä ostimme pojalle oman potan kotiin, ja aloimme käyttämään häntä potalla aamulla, lounaan jälkeen, illalla ennen nukkumaan menoa ja mahd. mukaan myös muulloin päivän aikana. teki aina potalla pissit ja kehuimme maasta taivaaseen. kotona oli aina ilman vaippaa, muutama pissivahinko sattui, mutta pissit alkoivat mennä suurimmaksi osaksi pottaan ja pari kakkaa tuli lattialle, mutta yleensä ehdimme kiikuttaa hänet potalle ja taas kehuttiin. kodin ulkopuolella ja yöllä pidimme vaippaa.

kun pissit alkoivat mennä pottaan jätimme päivävaipan pois kodin ulkopuolellakin, parit housut taitoivat kastua, ja vähän ajan päästä myös kakat alkoivat mennä pottaan. sitten jätettiin myös yövaippa pois.

nyt poika on siis 2v. 1kk ja juoksee itse vessaan pissille ja kakalle eikä pidä yövaippaa. meille sopi tälläinen nopea "vaipat pois vaikka vahinkoja sattuisikin" linja, en olisi jaksanut aikaisin aloitettua vuosikausia kestävää pottatreenausta, mutta jokainen tekee miten parhaaksi kokee. tärkeintä että itse uskoo valitsemaansa tiehen.

meillä kuivaksi opettelu sujui niin helposti että varmasti sattui ihan sattumalta hetkeen, jolloin poika oppi pidättämään ja oli kiinnostunut potalle oppimisesta. jonain toisena ajankohtana olisi voinut olla paljon hankalampaakin, mutta siis onneksi meni näin! :)

eli vinkkejä en osaa muita antaa kuin yritä kuulostella lastasi, mielestäni tärkeintä on oikea ajoitus, jos lapsi on oppinut pidättämään ja on kiinnostunut pottatouhuista, tulosta alkaa tulla pian, jos ei kannattaa ehkä odottaa hetkä, jolloin lapsi on valmis.
 
Mun ihan pakko nyt kirjoittaa... meillä on nyt pari päivää mennyt sillain et EI ole kastunut yksiäkään housuja ja tyttö sanoo "poppa" (potta) koska haluaa potalle. En ole enää edes kysellyt "onko pissahätä?" Että ehkä tämä tästä...
=)
 
Meilläkin neiti sai potan yksvuotiaana..sai käydä siinä istumassa jos halusi.
Jossain vaiheessa halu katosi kokonaan.
Sitten täytti kaks ja päätin et kokeilen ilman vaippaa päivällä. Tuli kaksi vahinkoa ja laitoin vaipan takas.
Viikon päästä kokeilin uudelleen ja kas kummaa..ei vahinkoja. Viikon verran sen jälkeen pidin vaippaa yöllä mut aina se oli kuiva, joten jätin senkin pois.
Pari vahinkoa on yöllä tullut jos on illalla ollut kova jano mut päivällä ei vahinkoja ollenkaan. Mitä nyt pari kertaa yrittänyt omatoimisesti ulos pissata B)
Elkää lannistuko..kyllä kaikki joskus oppii, meillä se meni ihmeen helpolla kun tavallaan muutamassa päivässä.
 

Yhteistyössä