Puhe myöhässä

Onko muita, jonka lapsella puhe myöhässä? Meidän poika on nyt 2,5v ja tuntuu, että muitten lapset jo puhelee vaikka mitä. Tulee pojalla tosi paljon sanoja ja toistaa melkein kaikki sanat. Lauseet jäävät siihen 2 sanaan ja jokunen 3 sananenkin tulee. Tuntuu, ettei oikein jaksa keskittyä koko puheeseen ja sit tulee sitä omaa siansaksaa... Meillä kohta tuo neuvolen 2,5v kontrolli käynti. Saa nähdä mitä on täti mieltä.
Olisi kiva jakaa kokemuksia muitten kanssa.
 
Meillä oli aikoinaan puhe myöhässä tytän ollessa 2v. Soitin itse puheterapeutille ja sanoin mistä olen huolissani. Puheterapiassa tyttö aloitti 2,5v:nä. Toistaiksi puheterapia loppui tytön ollessa 4v. Nyt haen tarkastukseen, kun puhe takkuaa tytön ollessa 5v. Joko odotat milloin se alkaa tai haet itse puheterapiaan! Meilläpäin ei olla neuvolassa puheesta huolissaan kuin vasta 5-vuotiaana. Kyllä kannattaa itse asia hoitaa!!!
 
ei vielä huolissaan
Tuon ikäisestä ei vielä kannata olla huolissaan kauheasti. Ota asia puheeksi neuvolassa, niin se rauhoittaa.
Meidän poika sanoi vasta joitakin sanoja 2,5 v. Puhe alkoi pulputa 3 v ja nyt pulputtaa 5 v kummasti ihan riittävästi. Monimutkaiset dinosaurusten latinankielisetkin nimet opettelee ihan itse. Olin myös silloin huolissani, kun poika parivuotiaana itsekin tuskastui siihen, kun ei saanut sanotuksi. Se teki pojan myös kiukkuiseksi. Muut puhuivat, hän ei.
 
Meidän poika nyt 2v9kk sanoo nyt n. 10 sanaa, jotka nekin oppinut nyt 2kk sisällä. Muuten tulee tavuja. Joten aloittajalla ei mielestäni vielä huolta ollenkaan. Lauseista meillä tulee vasta "ei oo", jos tuota nyt lauseeksi voi edes sanoa =)
2,5 neuvolassa ei oltu huolissaan, puheterapiaan on jonottanut kuitenkin viime kesästä asti, ehkä sinne joskus päästään.
 
Meillä nyt jo 6vuotias poika ei kaksi vuotiaana sanonut kuin pari sanaa ja neuvolan kautta mentiin puheterapeutille ja siellä on käyty noin viisi vuotiaaksi asti ,nyt alkaa olla jo selvää puhe ja ärräkin jo luonnistuu...Puheterapeutti suositteli päivähoitopaikkaa ja saatiin puolipäivähoito paikka pojalle,toimintaterapiassa tällähetkellä käydään ku ongelmaa motoriikassa ja hahmottamisessa...yms.siis meni jo 2ja puoli vuotiaana pk:n.
 
meillä puhe myöhässä mutta meillä on ollut poijalla paha korvakierre että ei oo yksin kertasesti kuullu kunnolla sillon kun olis pitäny ruveta jokeltelemaan. Nyt kun on oltu vuosi ilman kierrettä ja mä jäin kotiin töistä niin nyt on puhe kehittyny niin jotta siitä saa jo jonkin verran selvää. Ja miellä poika on jo 3v
 
meillä poika ei 2v neuvolan aikoihin juuri puhunut ja sitä suerattiin 2v3kk ja 2v5kk jonka jälkeen lähete puheterapiaan ja perheneuvolaan vilkkaudentakia ja raivareiden.... nyt ollaan käyty erinäisissä tutkimuksissa 1-2krt vuosi ja pojalla diagnoosina verbaalinen dyspraksia...
puhumaan poika oppi 4v6kk iässä sitä ennen käytiin niin puhe kuin toiminta terapiassa 1krt viikko 10kerran jaksoina :attn: nyt poika on 6v ja terapiat jatkuu
edellen pojalta puuttuu kirjaimia r-s-d yms ei osaa sanoo tai sanoo vain joissakin sanoissa


siis kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle

näin lisään vielä et meillä oli puheenkehityksen apuna kuvat ja tuki viittomat<br><br>
 
huolestunut
Juuri 3 vuotta täyttänyt sukulaispoikani sanoo vasta muutaman selvän sanan - on siis paljon puheen kehityksessä jäljessä samanikäisiin verrattuna.

Hänellä on kyllä paljon sanan alkuja käytössä (sanoo siis vain ensimmäisen tavun) ja lisäksi useita sanoja, jotka hän sanoo tavuittain.

En ole koskan ennen tavannut lasta, joka sanoo sanoja tavuittain. Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta?

En tietysti aio sen kummemmin puuttua tähän asiaan. Sehän on vanhempien tehtävä pyytää lapselle apua, ja ehkä he ovat jo pyytäneetkin.

Jos jollakin on tietoa tällaisesta puheen kehityksestä, haluaisin myös tietää, kehittyykö puhe kuitenkin normaaliksi.

Muuten lapsi tunnistaa esim. värit, osaa laskea kymmeneen (sanomalla lukusanojen ensimmäisen tavun) ja tunnistaa myös numerot 1 - 10.
 
puheterapiaan
2-vuotiaana meillä poika sanoi vain muutaman sanan, sekä "äiti". En muista montako sanaa tai sanan alkua oli, mutta periaatteessa lapsi ei puhunut muuta kuin "äiti" , ymmärsi kyllä puhetta hyvin.

Pääsimme puheterapiaan ja hyvin nopeasti alkoi sanoja tulla, ja nyt 3,5 v puhetta tulee ikätasoisesti.

Kun puhetta alkoi tulla enemmän: lauseita, tarinoita, ajatuksia, omia juttuja, omia tunneilmaisuja, myös leikki muuttui monipuolisemaksi ja onhan se eri asia, kun pystyy sanallisesti ilmaisemaan omia tunteitaan... maailma ja lapsi avautuu aivan eri tavalla

Omaan puheeseenkin kannattaa kiinnittää huomiota: selkeästi kohdentaa puheen lapselle, hidastaa puheen rytmiä, artikuloi selkästi, yksinkertaistaa lauseita, korostaa ja painottaa tiettyjä sanoja. Nämäkin auttavat niiden perinteisten lässy-litanioiden: loruttele, lue satuja -lisäksi .. meillä kun oli tuota, ei silti, mutta esm. just tuo oman puheen tarkkailu oli yksi tekijä puhetarepian muiden neuvojen rinnalla.

siis asian ydin oli että ota yhteyttä puheterapiaan ja aloita käynnit..
 
Gerbeera
Hei,

jännä kuulla miten erilaisia kokemuksia teillä on. Meillä esikoinen 2v 6kk ei puhu kuin yksittäisiä sanoja. Saimme lähetteen puheterapeutille ykstyiseltä lääkäriltä mutta terveydenhoitaja arvioi, että koska lapsi ymmärtää ja kuulee mitä hänelle sanotaan, odotettaisiin 3-ikävuoteen saakka. Poika on kovasti kiinnostunut kirjoista ja luemme hänelle paljon. Jos kesäna aikana ei muutosta tapahdu, niin pitää sitten ajaa asiaa eteenpäin. Meidän sukulaislapset ovat myös myöhemmin oppineet puhumaan (ilman mitään erikoista syytä), joten se taitaa olla geeneissä.
 
Meillä on pojan puhe myöhässä. Poika on nyt 3 v. Hänen 2-vuotisneuvolassaan otin asian puheeksi mutta siellä vaan sanottiin että katotaan vuoden päästä. Itse huomasimme että pojalla on lyhyt kielijänne, tilasin ajan lääkärille joka laittoi asian eteenpäin. Viime lokakuulla (poika 2 v 10kk) kielijänne operoitiin ja niin on puhe ruvennut sujumaan.
eli ota vaan asiaan itse kiinni ja selvitä missä vika ja mikä avuksi. Tsemppiä!
 
viiden lapsen äiti
Oli aivan pakko vastata sinulle....
Itselläni on lasten kanssa kokemusta samasta asiasta, mutta ajan kanssa sekin korjaantui...
Noin 3. vuotiaana sitä puhetta huomaatta alkoi vaan tulla enemmän, sitten sitä ei meinannutkaan saada suun vuoroa lapsensa enää...
(vitsi,vitsi...)

Mutta kyllä ne vähän liikaa tuijottaa neuvolassa niihin tilastoihin, milloin pitää osata mitäkin.
Mutta toisaalta onhan se myös hyväkin.


Mutta koeta jaksaa....
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 22.03.2007 klo 19:43 lyhyt kielijänne kirjoitti:
Kysyisin nimimerkiltä Ninnuli70, miten huomasitte, että lapsella on lyhyt kielijänne?

Oliko kielijänteen operointi helppo toimenpide?

Osasimme seurata sitä koska isosiskoltaan on myös operoitu ja on kuulemma perinnöllistä (?)

No, jokatapauksessa sen voi itse kokeilla kun käskee ,leikin varjolla vaikka, nostamaan kielen tuohon ylähuulelle. Koittaa vaikka nuolaista nenää. Jos kieli ei ylety suusta ulos eikä huulelle se on liian lyhyt, rustoinen tai kalvoinen. Alaspäin lapsi yleensä kielen saa vaikka kuinka alas, mutta se ei nouse ylös.

Operaatio on todella pieni ja helppo, kummallakaan meidän lapsista ei edes verta tullut, Puudutussuihketta ensin, sen annetaan vaikuttaa. Sitten joko kirurgin saksilla tai - veitsellä napsaistaan. Sinä päivänä yleensä hiukan suu aristaa kun puudutus loppuu.

Toivottavasti selvensi. =)
 
puheton
minulla on poika 2.3v sanoo vain muutaman sanan.ymmärtää puhetta.en ole käyny vielä kaks vuotis neuvolassa.olen menossa 2pvän päästä.saa nähä mitä sanoo.eka lapseni oppi jo alta 2vee puhuu,joten on mielenkiintoista seurata näin erillaista kehitystä.
 
meillä poika sanoi 2v:nä sen yhen sanan joka rajana hitaalle puheenkehitykselle.... viime kesänä oli 2v 6kk ja vielä kovin harva sanainen.... kun alettiin syksyy kohtaan menenmään alkoi sanioja utkahdella joka päivä uusia..... nyt siis 3v 4kk ja ei ole hetkeäkään hiljaa....

pojalla oli paha korbvatulehdus/liimakorva kierre 6kk-1v ikäiseksi....
 
sinuna en olisi huolissaan vielä puheesta. sanon että tärkeämpää tässä vaiheessa on ymmärtääkö lapsi puhetta kuin se kuinka paljon hän puhuu. siskollani poika alkoi puhumaan täyttäessään 3 vuotta, sitä ennen vain yksittäisiä sanoja. se on niin yksilöllistä, toiset oppii aikasemmin ja toiset myöhemmin puhumaan. :hug:
 
emo
Kiinnitin huomiota, että aika monissa vastauksissa oli kyseessä poika. Usein sanotaan, että pojat kehittyvät puheessa tyttöjä hitaammin (toisinaan huomaa myös aikuisissa...) ja keskittyvät enemmän liikkeeseen, toimintaan ja 3-ulotteiseen hahmottamiseen. Meillä ainakin esikoispojan kohdalla oli juuri näin. Puolitoistavuotiaana hän sanoi pari sanaa, mutta kun oppi juoksemaan, ei sanonut muutamaan kuukauteen juuri mitään. Koko ajan kuitenkin ymmärsi puhetta hyvin. 2,5 -vuotiaan alkoi tulla vihdoin lauseita, ja nyt 3-v puhuu muutamia äänteitä lukuun ottamatta ihan hyvin.

Ihmisten aivot ovat niin erilaisia, että ei kannata liikaa katsoa tilastoja, milloin mitäkin "pitää" osata eikä vertailla toisiin lapsiin. Joskus on vaikea muistaa, että on tärkeää antaa lapsen kasvaa juuri omassa tahdissaan. Minua muistutti oma äiti useaan otteeseen, kun ihmettelin puheen kehitystä, että eihän se pieni, vasta 2-v, vielä osaa. Äiti myös päivitteli miten tarkkaan nykyisin seurataan kasvua ym neuvolassa. Hyvä, että seurataan, mutta kyllä joskus vähän ihmetyttääkin ja luo turhia paineita. Helposti alkaa vain toljottaa jotain puuttuvaa pinsettiotetta,vähäistä sanavarastoa tms. taitoa ja painikoimaan, kun lapsessa olisi paljon muita positiivisia puolia, joista voisi nauttia.

Tiedän, miten rasittavaa on miettiä ja pähkäillä, onko kehitys normaalia, mutta en olisi sinuna (ap) vielä huolissaan. Ehkä lapsella on nyt vaan jotain muuta mielenkiintoisempaa opeteltavaa.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 17.03.2007 klo 13:45 pikkueppu kirjoitti:
meillä poika ei 2v neuvolan aikoihin juuri puhunut ja sitä suerattiin 2v3kk ja 2v5kk jonka jälkeen lähete puheterapiaan ja perheneuvolaan vilkkaudentakia ja raivareiden.... nyt ollaan käyty erinäisissä tutkimuksissa 1-2krt vuosi ja pojalla diagnoosina verbaalinen dyspraksia...
puhumaan poika oppi 4v6kk iässä sitä ennen käytiin niin puhe kuin toiminta terapiassa 1krt viikko 10kerran jaksoina :attn: nyt poika on 6v ja terapiat jatkuu
edellen pojalta puuttuu kirjaimia r-s-d yms ei osaa sanoo tai sanoo vain joissakin sanoissa


siis kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle

näin lisään vielä et meillä oli puheenkehityksen apuna kuvat ja tuki viittomat

meillä poika nyt 2v 8kk. foniatrian polilla käyty kahden viikon jakso ja hällä todettiin toi sama diagnoosi kuin teillä.

miten nopeaa sieltä alkoi puhe tulemaan? meillä kaikki vielä niin alussa eli tietoa on tosi vähän tästä sairaudesta. olisin kiitollinen, jos voisit kertoa jotain siitä
 

Yhteistyössä