Pullosta ja potasta, lapsi 1v

Meillä yritetään siirtyä pullosta nokkamukiin, mutta nyt maitoa ei mene enää kuin reilu puoli desiä/ateria. Ennen annoin aina noin puoli tuntia aterian jälkeen maidon pullosta, ateriajuomaksi vettä nokkamuista. Nyt sitten olen antanut ruokajuomaksi sitä maitoa, huonolla menestyksellä. Mikä neuvoksi?!? Aloitin kalkkitablettien annon (maitoallerginen), ravitsemusterapeutin kehotuksesta, että kalkkia kyllä lapsi saa riittävästi. Mutta saako nesteitä riittävästi???

Ja toinen asia, tuo pottailu. Pari kuukautta sitten yritettiin tutustua pottaan mutta alkoi aina itkeä kun istui siihen. Unohdettiin sitten koko juttu, kun sitten tänään kokeeksi istuttiin siinä vähän aikaa ja kas kummaa, pissikin tuli! Mutta se istuminen oli siinä melkoista sirkusta, äidiltä nimittäin. :LOL: Että sai lapsen viihtymään.

Kiiruhdanko ja otanko stressiä turhaan näistä asioista? Onko lapsi, 1v 1kk vielä liian pieni oppimaan näitä? Apua!
 
Mielestäni turhaan stressaat vielä... oma poikani saman ikäinen eikä halua ollenkaan potalle, jokin aika sitten teki siihen parit pisutkin mutta sitten teki selväksi ettei potalle halua joten se siirrettiin suosiolla syrjään, odottelen että tulee jotain kiinnostusta asiaan eikä todella ole mikään kiire. Pulloa ei meillä ole mutta yritän kovasti opettaa :D Nimittäin yritän pikkuhiljaa lopetella imetystä (poika purrut rinnat verille) ja totutella poikaa MiniMaxiin, hänelläkin maitoallergia. Entä jos lapsesi saisi vielä vaikkapa kerran tai kaksi päivässä maidon pullosta?
 
Meillä jäi tuttipullon käyttö ihan huomaamatta vähemmälle kun poika oppi juomaan mukista pillillä. Ruokailun yhteydessä annan noin 1-1½dl maitoa mukista pillillä. Poika oppi tuon "taidon" pikkasen ennen kun täytti vuoden, nyt hän on vuoden ja pari viikkoa. Ja pullo on vielä iltasin käytössä.

Pottailu meillä alko vähän vahingossa kans. Pojalla on ollu tapana kakata aina kauheella ähinällä. Yks päivä päätin et laitan potalle kun huomasin et kakka on tulossa, ja niin se tulikin. Siitä asti poika on kakannut pottaan ja pissakin tulee silloin tällöin. Potalla poika käy aina vaipan vaihdon yhteydessä. Ja joka kerta pitää olla laatikollinen leluja vieressä =) (poika oli 9kk kun alkoi kakkaamaan pottaan)

Älä stressaa turhaan. Kyllä kaikki tapahtuu ja onnistuu ajallaan, kun vaan malttaa odottaa.
Itestä tuntuu välillä ettei tuo poika varmaan ikinä opi kävelemään kun ei ole yhtään innostunu siitä, mutta vielä ei ole kiire,...
 
Ei vamaan kannata stressata =) Kaikki ajallaan... Meillä tyttö täytti juuri =) 1v ja ei kyllä millään malta istua potalla, vaikka sitä aina ailloin tällöin on yritetty. Nyt illallakin oli ihan kuiva vaippa ja pottaan olis tullu pissit - mutta EI!

Pullostakaan ei varmaan vielä päästä pitkään aikaan vaikka ruokailun yhteydessä juokin nokamukista maitoa/piimää. Unimaidot kyllä ottaa pullosta, mutta ymmärsin neuvolassa että ei vielä kiirettä pullosta pois...

Mutta muiden kokemuksia haluaisin minäkin kuulla =)
 
täällä tehty nyt kaksi päivää pissiä pottaan!
hassu tarina sinällään kun sai synttärilahjaksi potan, josta näin heti, että neiti inhoaa sitä. siinä oli "terävät" reunat.
no kävin tuhlaamassa björnin pottaan ja heti alkoi luistamaan. miellyttävämpi istua potalla kun ei hierrä reunat. on ihan intona kun saa katsoa pisua pissaamisen jälkeen ja vedetään se vessasta alas. voi tietty olla että tää vain välivaihe ja kohta ei onnistu, niinkun olen kuullut monille käyvän.

tuttipullosta juo unia ennen ja jälkeen maidon. muuten nokkamukista tilkan ruokailun yhteydessä. en saa menemään ilman pulloa tarpeeksi maitoa. ulkoillessa tuttipullo mukana jos janottaa.

kaikki aikanaan. kukaan ei ole koulussa vaipoissa ja juo tuttipullosta, että eiköhän ne opi kukin ajallaan.
 
Näin meni meillä (poika nyt 2 v 4 kk). Pottailua aloiteltiin jo reilu puolen vuoden iässä, kun oppi istumaan ja jonkin aikaa teki kakan (kakkasi aina lounaan jälkeen) lähes päivittäin siihen. Sitten kun poika opetteli seisomaan ja kövelemään, jäi pottailu joksikin aikaa kokonaan. Noin 1 v 2 kk iässä aloiteltiin uudelleen pikkuhiljaa ja nyt on päiväkuiva. Annoin potalla istumiseen viihdykkeiksi kaikkea kylppäristä löytyvää ja luettiin kirjoja/lehtiä. Noin 1,5 v iässä alettiin antaa palkkioksi xylitol-purkka tai -pastilli aina kun meni oma alotteisesti potalle tai teki sinne jotain.

Tuttipullo meillä jäi jo 11 kk iässä. Aluksi poika suostui juomaan mukista vain vettä, mutta pikkuhiljaa myös maitoa. Viimeisen kuukauden poika sai pullosta maidon unille mennessä mutta yksi päivä vaan siirryttiin sitten kokonaan nokkamukin käyttöön, yllätyksekseni ilman ongelmia. Tuo pillistä juominen on minusta myös hyvä juttu. Poika oppi sen noin 1v iässä ja on aika kätevää reissussa ottaa mukaan niitä 2 dl hylamaitopurkkeja (vastaavia löytyy myös muuten riisimaitoa, maitoallergisille vinkiksi) ja ravintolassa ottaa pojalle maitolasi pillillä, ei tarvi nokkamukia mukana kuskata. Aika iso merkitys meillä oli tietynlaisen nokkamukin valinta. Poika ei juonut venttiilillä varustetuista nokkamukeista eikä niistä joissa on kannessa ilmareikä. Toisesta tuli ilmeisesti maito liian hitaasti ja toisesta liian nopeasti. Meillä ainakin paras on ollut Emman perusnokkamuki, jossa on reikiä vain nokassa eikä venttiliä.
 
Meillä poju täyttää just 1v ja ihan tuttipullosta juo kaiken maidon ja potatettu ei olla kertaakaan.
Turha kiirehtiä jos lapsi ei ole vielä valmis siitä tuttipullosta luopumaan. Se voi sitten käydä ihan yks kaks.
(Ja meillä 10kk neuvolassa täti oli sitä mieltä että silloin pitäisi vauvan juoda jo mukin reunalta :whistle: )
 
Kiitos kaikista kommenteista! Meillä nyt tyttö 1v3kk ja maitopullo on käytössä enää vain unimaidoilla. Nokkamuista on alkanut juomaan paremmin ja annan sen puoli kalkkitablettia/pvä (maitoallergia) eli saa ainakin kalkkia riittävästi. Pottailua ollaan harjoiteltu silloin tällöin, muttei oikein suostu istumaan siinä, joten ollaan jätetty se vähemmälle. Kaikki aikanaan!
 

Yhteistyössä