Pupujen synnytyksestä tietäviä paikalla?

  • Viestiketjun aloittaja ap
  • Ensimmäinen viesti
ap
Elikkäs meille tuli vajaa kuukausi sitten kaksi aikuista pupua, joiden ei tiedetty olevan raskaana.

Eilen toinen rupesi rakentamaan pesää ja tänään synnytti. 2 elävää poikasta löytyi. Hienoa.

Mutta toinen, ei ole kummemmin rakentanut pesää, hieman nurkkaan kasannut heiniä... Mutta kasan viereen oli ilmestynyt veriläntti. Poikasia häkistä ei kuitenkaan löytynyt.... Mitä ihmettä? Pitäisikö huolestua? Vai synnyttääkö hän kohta?

Meillä ei ole koskaan puput synnyttäny ja toivonkin asiallista kommenttia, koska hyvää hyvyyttämme otimme allergisilta ihmisiltä lemmikkikanit, joiden raskautta emme tietäneet. Emme kaneja olisi ottanu, mikäli olisimme tienneet heidän olevan raskaana.
 
puputti
Ekas tuli mieleen että häirittynä söi poikasensa... Onko pesä vuorattu karvalla? Tekee näin vain synnytyksen edellä. Muutoi vain pesä (nukkumispaikka).
Kanin virtsa voi myös joskus näyttää vereltä. Yllättävän punaista muttei selkeästi verta tai sen sekaista kuitenkaan.
 
vieras
meillä on välillä käynyt niin ikävästi, että emä tai toinen kani on syönyt poikaset..silloin on vain veriläntti paljastanut tapahtuman. Ei meillä kiimassa ole verta tullut, mutta kai sekin on mahdollista..kaneja meillä on ollut 20 vuotta.

ja tosiaan, jos pupu on saanut jo esim. vihreää paljon niin pissa voi välillä näyttää ihan vereltä. pienenä en tätä tiennyt ja säikähdin ihan kauheasti! :)
 
ap
Ei hirveesti häiritty... Katottiin vaan ympärille.

Kani on erittäin arka ja pahoinpidelty aikoinaan. On huostaanotettu vain muutamia kuukausia sitten...

Tämä ei ole tehnyt kunnon pesää. Nyppii kyllä itseään, mutta karvaa on todella vähän.

Verta oli parin ruokalusikallisen verran.... Samanverran kuin juuri viereisessä häkissä synnyttäneellä oli.
 
vieras
meillä on muuten välillä ollut niinkin näiden vuosien aikana, että jos poikasia on ollut vaikka runsas määrä niin ovat tulleet "keskosina" pois. seuraa vaan rauhassa sitä pupua. ei siinä oikein mitään mutua voi.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
meillä on muuten välillä ollut niinkin näiden vuosien aikana, että jos poikasia on ollut vaikka runsas määrä niin ovat tulleet "keskosina" pois. seuraa vaan rauhassa sitä pupua. ei siinä oikein mitään mutua voi.
Siis muuta voi!
 
ap
Tuota tuota... Tältä pupulta tulee edelleen verta... Nostettiin äsken häkistä pois katsoaksemme tuleeko veri todella emättimestä. Emätin on turvoksissa ja todella verinen.... Eli siis verta valuu...

Koitin tässä jo soittaa kunnalliselle päivystävälle eläinlääkärille, mutta ei sieltä vastattu.

Neuvoja pliiiiis....
 
Meillä on ollut monta poikuetta ja ei muistaakseni oo ollut sellasta tilannetta että veren vuoto jatkuis. oletetaan siis että pupu on synnyttänyt ja poikaset luultavasti syöty.meillä on kyllä tullut yhdelle pupulle keskenmeno ja se oli kyllä aika ällöä kun niitä sikiöitä löyty kuolleena ja sillon oli verta tosi paljon.
onko kani millainen? vaikuttaako huonovointiselta? liikkuuko? vai nuoleeko haavojaan? jos pupu näyttää tosi veltolta ja väsyneeltä ja veren vuoto jatkuu niin ehdottomasti lääkäriin. jos sinne kohtuun on sitten jääny vaikka jotain.. :/
 
Hopping
Valitettavasti en osaa auttaa, kun meillä on vain poikakani, mutta voisitko koittaa soittaa jollekin viralliselle kanikasvattajalle? Hätä ei lue lakia... Minä laittaisin ensin tekstiviestin ja kysyisin että saisiko häiritä näin älyttömään aikaan ja selittäisin lyhyesti ongelman...
 
Kuulostaa huolestuttavalta.. Onko kanit samassa häkissä vai omissa? Kanihan syö synnytyksen jälkeen jälkeiset, ettei olisi sitä (olettaen että söi poikaset)? Tai jos se vaikka vasta alkaa synnyttämään?

Kani saaliseläimenä ei näytä jos on sairas tai tuntee kipua, eli eläinlääkäriin pitää olla yhteyksissä. Ja huom, kaneilla ei ole kiima-aikaa, vaan ne voivat tulla tiineiksi koska vain. :)

Muok, tosiaan jos vasta alkaa synnyttämään niin jätä kani ehdottomasti rauhaan. Jos ei ole kunnon pesää tehnyt niin vähän autat, nypit karvoja.
 
vieras
Löytyiskö täältä jotain apua?
http://www.kaniyhdistys.com/www/index2.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=17

Yritä vielä soitella eläinlääkäreille. Jos ei oman kaupungin päivystävä ell vastaa niin yritä soittaa vaikka klinikoille, jotka auki 24h vuorokaudessa, jos saisit edes puhelimitse neuvoja. En tiedä kaneista juuri mitään, mutta monilla lajeilla veren vuotaminen synnytystä ennen, sen yhteydessä ja sen jälkeenkin on normaalia. Ei kuitenkaan ole normaalia, jos verta vuotaa pitkään ja runsaasti, ja varsinkin jos kanin yleiskunto heikkenee on jo tosi kiire saada sille apua.
 
ap
Sain onneksi eläinlääkärin kiinni. Hän oli sitä mieltä että verentulon olisi pitänyt jo loppua jos on synnyttänyt ja syönyt poikaset. Mietti sitä vaihtoehtoa, että jos vaan synnytys ei etene. Jokin siis vialla.

Pupu tärisi häkissään nurkassa. Ja heti kun huomasimme että ensimmäinen rupesi tekemään pesää, niin erotimme puput ja näin ensimmäinen tekikin poikueensa ihan rauhassa. Huomattiin että hänkin oli syönyt yhden poikasen, mutta kaksi tosiaan on ihan hengissä ja äsken kun ovelta kurkkasin, niin nuoli niitä vielä puhtaaksi uudestaan =)

Mies lähti viemään nyt kunnalliselle eläinlääkärille pupua. Harmi että sekin on nyt eri kunnassa =(

Keskenmenoa ei pupulla voi olla, koska puput on tullu meille 28 päivää sitten. Ja meillä ollessaan eivät ole poikapupua nähnyt kuin häkin läpi. Ja häkin välistäkään ei pääse tuikkamaan, koska siinä on laudat välissä.

Meillä ei ikinä ole tosiaankaan yhtään poikuetta syntynyt ennen. Eikä näillä pupuilla ollut sellaista tarkoitus tehdä, koska ovat jo 2½ ja 3 vuotiaat paperittomat puput.

Toivon vaan että meidän uusi tulokas selviää hengissä.
 
vieras
Hyvä että pupu pääsee nyt eläinlääkärin hoitoon! Paljon tsemppiä sinne teille ja pupulle, toivotaan että pupu selviää. Olette kyllä toimineet hienosti ja asiallisesti vaikka tilanne onkin ollut uusi ja yllättävä, siitä pitää hattua nostaa.

Onnea myös pikkupupuista, vaikkei suunniteltuja olleetkaan. :) Toivottavasti kaikki sujuu niiden kanssa hyvin.
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Hyvä että pupu pääsee nyt eläinlääkärin hoitoon! Paljon tsemppiä sinne teille ja pupulle, toivotaan että pupu selviää. Olette kyllä toimineet hienosti ja asiallisesti vaikka tilanne onkin ollut uusi ja yllättävä, siitä pitää hattua nostaa.

Onnea myös pikkupupuista, vaikkei suunniteltuja olleetkaan. :) Toivottavasti kaikki sujuu niiden kanssa hyvin.
Kiitos paljon. Eläinrakkaina ihmisinä haluamme eläimillemme vain ja ainoastaan parasta.

Toivottavasti sujuu hyvin noiden pikkusten kanssa. Päätettiin jo miehen kanssa, että mikäli kaikki menee hyvin, niin pidetään niistä toinen itsellämme =) Pitäähän tästäkin muisto jäädä.
 
Meilläkin on vastasyntyneitä pupuvauvoja =) Ja itseasiassa emon kansas kävi niin,että n.5 päivää ennen poikasten saantia koko häkki ja koko kani oli ihan veressä. Ensin luulin että tytöt on tapelleet,mut tarkempi tutkiminen osoitti mistä veri on tullut. Luulin että se sai jonkun keskenmenon tms. Sitä verta oli nimittäin tosi paljon,ihan ku joku ois teurastettu.
Mutta sitten niitä poikasia oli kuitenkin syntyi n.5 pvä tän episodin jälkeen :D
Tämä mamma on tehny kaks kertaa poikaset ja ekalla kerralla verta ei näkyny missään.
 

Yhteistyössä