Raju puklaminen yli 6kk vauvalle?!

Tervehdys.

Meillä nyt melkein 7 kk vanha poika, joka puklaa todella paljon.

Puklua on ollut aina, välillä enemmän, välillä vähemmän, mutta omat odotukseni oli, että kiinteiden myötä nämä loppuisivat. Tarinamme on sellainen: Joskus 1,5 kk ikäisenä poika sai virtsateiden infektion, me ei sitä vielä tiedetty, mutta rupes puklaa todella rajusti ja paino lähti laskuun. Neuvolassa luulivat, että meillä olisi maitoallergiaa ja asioiden selvittelyn kannalta ohjasivat yksityisten puolelle. Siellä tehtiin kaikki mahdolliset testit, joiden kautta se tulehdus sitten tuli ilmi. Antibioottikurilla se saattiin hoidettua. Otettiin kuitenkin vielä allergiatestit sekä maitoaltistus, sekä mahalaukun ja virtsateiden UÄ-skannaus. Ne oli kaikki ok (ei siis mitään allergiaa).
Lopetin imettämisen joskus pojan olleen 5,5 kk vanha, sen jälkeen on saanut Nania. Tuon puklamisen takia aloitettiin kiinteiden antamista jo 3,5 kk ikäisenä, kun ajattelimme, että ruoka pysyis paremmin mahassa. Poika on kasvannutkin aika hyvin. Viimeisessä neuvolassa painokäyrä on hieman lähehtenyt laskuun, mutta poika on ruvennut ryömimään ja se saattaa vaikuttaa. Seuraava neuvola on vasta kuukauden päästä.
Nyt siis puklaminen on pahentunut. Hän saatta puklata jopa pari tuntia ruokailun jälkeen. Jos lasken häntä lattialle, niin pukluläiskiä on joka paikassa ja poika on koko ajan siinä mössössä. :(
Toisaalta se ei varmaan vaikuta kamalasti hänen kasvuun tai kehitykseen, on iloinen pieni (iso) mies. Mutta äitinä tuo huolestuttaa mua kamalasti. Lääkäreissä ollaan juostu vaikka kuinka paljon ja pelkäsin koko ajan, että virtsis uusituis, mutta onneksi kaikki näytteet olivat puhtaat. Se ihki eka lääkäri (on joku allergia-asiantuntija) ehdotti kovasti ph-mittausta, mutta mä en raaski viedä lastani sellaiseen proseduuriin ellei ole ihan pakko.
Pojalla on ollut suht. huono ruokahalu kun rupesi hampaita tulla, niin mietin voiko tuo johtua hampaista!?

Onko muilla vastavia kokemuksia? Pitäiskö minun etsiä joku spesialisti vai onko tämä ihan normaalia. Kun osa lääkäreista sanoo, että on ok puklata vuoden ikäisen asti. Toiset taas sitä mieltä, että poika on liian vanha siihen. Yksi lääkäri oli sitä mieltä, että hänellä olisi maitoallergiaa. Itsellä on niin sekavat fiilikset ja en tiedä mitä nyt tekisin.
 
Meillä puklataan myös, poika nyt viikon vajaa 8 kk. Lääkärineuvola oli viime viikolla ja siellä olivat sitä mieltä, että vuoden ikään asti saa puklailla kunhan kasvaa. Tosin olisimme halutessamme saaneet lähetteen lastenlääkärille, mutta lääkäri antoi ymmärtää sen olevan turhaa. Lupasi kyllä, että lähetteen saa soittamalla, jos mieli muuttuu.

Puklailu huolestuttaa ja tuntuu kurjalta, mutta tosiaan kun toinen kasvaa ja on iloinen, niin en sit tiedä kannattaako raahata mahdollisesti turhiin tutkimuksiin. Th oli sitä mieltä, että sitten helpottaa kun vauva nousee pystyyn. Vauva on nyt harjoitellut seisomista muutaman päivän ajan ja viettääkin koko ajan enemmän aikaa pystyssä, nähtäväksi jää helpottaako puklailu.

Ruokahalu meiltä ainakin meni täysin kun ekat hampaat tuli, pelkästään tissi ja kylmät hedelmäsoseet kelpasivat. Sitä kesti noin viikon verran.

Tsemiä teille ja jaksamisia!
 
Refluksiahan rakenteellista tai allergiapohjasta tai molempia yhdessä.

Meillä on rakenteelinen refluksi vauvalla todettu 3kk iässä. Allergiat on myöhemmin poissuljettu. Refluksia ei tarvinnut mitenkään tutkia vaan oireiden perusteella aloitettiin lääkitys. Lääkityshän ei puklailua poista ellei syy ole allerginen, jottoin auttaa esim. maitotuotteiden pois jättäminen. Lastenlääkäri totesi vaivan vauvaa tutkien ja meidän kuvailujen perusteella. Ikävän oloista ph-mittausta ei tarvittu. Lääkkeistä on apu puklauksesta joutuvaan kivuliaaseen ruokatorventulehdukseen ja lääkkeet neutralisoi vatsahappoja ihan samoin kuin aikuisilla närästystä hoidetaan.

Monesti kiinteistä on apua, koska mahalaukun sisältö muuttuu paksummaksi ja näin ollen ei nouse niin herkästi ylös. Usein apu tulee vasta lapsen alkaessa kävelemään, jolloin paina pallean alueella vähenee.

Jos allergiaa epäilee niin kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta saa reseptin erikoiskorvikkeelle.
 
Refluksilapsen äitinä voisin sanoa sen verran, ettei sitä ph-rekisteröintiä kannata pelätä. Pienillä se menee aika kivuttomasti, mitä isommaksi lapsi kasvaa sitä enemmän ymmärtää asiasta, osaa repiä letkua yms. Meillä on tehty ko. rekisteröinti kahdelle lapselle ja ne on mennyt tosi hyvin.

Minä ehkä mielummin tekisin rekisteröinnin ja aloittaisin lääkeet sitten jos tulos on positiivinen. Toki vaikeissa oireissa lääkitystä pitää käyttää jo ph-rekisteröintiä odotellessa.

Ja vaikkei refluksi vaikuttaisi kasvuun (vielä) niin aiheuttaa se lapselle muuta oiretta ja kipua. Ruokatorvi voi tulehtua refluksin seurauksena ja olla todella kipeä ja sitten se alkaa vauikuttamaan lapsen syömiseen.

Meillä refluksi oireili vauvasta saakka ja yhden vuoden iässä alkoi kasvussa näkyä pieniä seuraamuksia. Silloin myös syöminen meni olemattomiin oireiden takia. Lapsi osaa yhdistää myöhemmin syömisen ja siitä aihetuvan vaiva ja kivun. Ja kestää pitkään ennenkuin se menee ohi.
Diagnoosi saatiin 2 v- vuotiaana ja siihen mennessä lapsi oli joutunut osastohoitoon mm. kasvun takia. Eli oman kokemuksen perusteella sanoisin, että enpä jäisi odottelemaan ja katselemaan. Minua ei aikoinaan kukaan uskonut, kun väitin että lapsella on refluksi...

Gastroenteroligi on hyvä lääkäri näissä asioissa tai sitten asiaan perehtynyt lastenlääkäri. tanmpereella, Helsingissä ja Turussa on muutamia hyviä lääkäreitä, joista siis on lukenut hyviä kokemuksia ja joista itsellä on kokemusta.
 
Miten teillä Zeena syöminen (kiinteiden) sujui alle vuoden ikäisenä? Meillä poika ei huolisi ns. oikeaa ruokaa (kasvis- ja lihasoseita), puuro ja kylmät hedelmäsoseet kelpaavat kyllä. Onko poika vaan nirso vai voisiko olla, että ns. oikea ruoka närästää enemmän?

Neuvolalääkäri tosiaan oli selvästi sitä mieltä, että mitään syytä mennä tutkimuksiin ei ole. Lupasi kyllä kirjoittaa lähetteen, jos niin haluamme. Mietityttää edelleen, että pitäisikö ottaa tarjous vastaan...
 
Mä en usko, että pojulla olisi refluksi, kun muita selkeitä oireita, jotka viittaisi siihen, hänellä ei ole. Pidän kuitenkin sen ph-mittauksen mielessä. Tässä ei enää ole sinänsä kiirettä, kun poju on niin vauhdikas, vahva (erittäin!) ja touhukas, kyllä hän jo nyt niitä kaikkia mahdollisia letkuja jo repii pois.

Itse päätin testata uudestaan tuota maitoallergiaa siten, että ostin maidottoman korvikkeen ja ollaan pari viikkoa maidottomalla kurilla. Katsotaan, tuleeko tuloksia. Ainakin tänään on eka päivä, niin poika puklaa edelleen samalla tavalla. Toisaalta, sanotaankin, että maitoproteiini elää elimistössä 2 viikkoa.

Se ruokahaluttomuus on nyt poissa, kyllä kaikki maistuu ja varsinkin kaikki hedelmäsoseet.

Tsemppiä kaikille muille, jotka taistelevat oman lapsen terveyden puolesta!:flower:
 
NallePuh82, juu on aika selkeä juttu, luin sitä jo aikoja sitten.

Refluksitautia voi epäillä, jos pulautuksiin liittyy kivuliaisuutta ja itkuisuutta. Refluksitaudin oireista kärsivät vauvat yrittävät vääntäytyä pystyyn ja vetävät selkäänsä ja niskaansa ylijännittyneiksi estääkseen happaman sisällön nousemista ylös ruokatorveen. Vauva ei ehkä viihdy vatsallaan ja hänen hengityksensä saattaa kuulostaa rohisevalta ja limaiselta.

Joskus refluksitauti altistaa myös hengitystieinfektioille ja lapsi sairastuu tavallista herkemmin korvatulehduksiin. Vauva saattaa saada myös rintaraivareita eikä suostu syömään, koska tietää syömisen aiheuttavan ikäviä vaivoja.
Näistä kaikista meillä on vain tuo pullautelu ja yleensä poika on tyytyväinen vasta röyhkästytyään. Siis ihan päinvastainen reaktio kuin mitä tuossa on kerrottu.

En usko, että olisi perunalle allergiaa, kun allergiatestit tehty (peruna oli mukana) ja muutenkin vaihdellaan koko ajan ruokalajeja, joten jonkinlaista vaihtelevuutta tuossa pullautamisessakin pitää olla, mutta kun ei!

Mä funtsin vielä sitä, kun kävimme vatsalaukku UÄssä, niin lääkäri totesi, että on kauheasti kaasuja mahalaukussa, vaikka ed. syötöstä oli jo aikaa. Kukaan ei sitten jälkeenpäin ole sitä kommentoinnut millään tavalla. Käytämme Aventin pulloja, voiko niistä aiheutua jotakin? Ja poika on ihan alusta asti ahminnut ruokaa/maitoa. Esim. kun imetin, hän ehti 5ssä minuutissa imeä molemmista rinnoista kaiken.
 
Sä oot saanut jo monta vastausta, mut ajattelin vielä laittaa sulle meidän kokemuksia. Meidän kaksospojat puklaili TOSI paljon pienenä kun annoin lisämaitona NAN-korviketta. Vaihdoin lisämaidon luomumaitoon (täällä ulkomailla HIPP ja Suomessa Holle, jota saa esim. Ruohonjuuresta). Oksentaminen loppui kokonaan ja puklailu on enää vaan satunnaista esim. ennen kunnon röyhtäisyä. En tietenkään väitä, että kaikilla luomumaito olis avain onneen, mutta meillä se muutti tilannetta oleellisesti.
Aventin pulloista vielä sen verran, että käytin niitä aluksi n.viikon verran. Huomasin, että se pullo vaikka onkin ties mikä "anti-koliikki", niin se vaahdottaa maidon kun siitä juo. Tarkoitan sitä, että venttiilin takia pulloon menevä ilma vaahdottaa sisällä olevaa maitoa ja maito muuttuu "kennomaiseksi". Se aiheutti ainakin meillä vain lisää vatsavaivaa. Nyt meillä on käytössä esim. Citarista löytyvät MAM-pullot, joissa on pohjassa irroitettava pohjaosa ja kumiventtiili. Toimivat tosi hyvin eikä maito vaahtoudu tms.
Tsemppiä pukluveijarin kanssa!
 
Kiitos kaikille vielä kerran.

kaneli078, kävin ostamassa sitä Holle korviketta. Ainakin yhden päivän käytön jälkeen voin sanoa, että se tuottaa samanlaista tulosta kuin NAN. :( Siis meillä oli reilu viikko käytössä Nutrilonin HA-korvike ja sen kanssa puklailu on hieman vähentynyt ja tänään oli taas tullut reippaasti. Koitetaan nyt vielä tätä Hollea ja MAM-pullon yhdistelmää, jos vaikka ajan mukaan tulisi jotakin tuloksia.

Pelottaa tämä homma, kun ilmiselvästi pojalla ON maitoallergiaa. :(
 
Ikävä kuulla, että ei auta luomumaidot tai pullon vaihto. Meillä se auttoi tosi paljon. Toki yhä valitettavasti yli 8kk pojat joskus puklailee. Lääkäri sanoi meille, että hänenkin lapsi puklaili vielä vuoden vanhanakin, vaikka refluksia ei hänellä kuulemma ollut. Hänen mukaansa toiset vaan on herkempiä puklaamaan. Vanhempia se ei tietenkään lohduta.
Jaksamista Chiksu! Vielä nämä meidän veijarit syö puklailematta :-D
 
Ikävä kuulla, että ei auta luomumaidot tai pullon vaihto. Meillä se auttoi tosi paljon. Toki yhä valitettavasti yli 8kk pojat joskus puklailee. Lääkäri sanoi meille, että hänenkin lapsi puklaili vielä vuoden vanhanakin, vaikka refluksia ei hänellä kuulemma ollut. Hänen mukaansa toiset vaan on herkempiä puklaamaan. Vanhempia se ei tietenkään lohduta.
Jaksamista Chiksu! Vielä nämä meidän molempien veijarit syö puklailematta :-D
 
Ehkä mä tein liian nopeita päätöksiä, mutta nyt menee jo suhteellisesti paremmin. Alussa, kun alettiin antaa tuota luomukorviketta, meillä oli edelleen Aventin pullot käytössä. Nyt ollaan koko ajan käytetty MAMin pulloa ja se selkeästi auttaa. Testataan nyt tätä korviketta vielä viikkon-parin, ja sitten kokeillaan NANia uudestaan - voiko koko ongelma olla siinä pullossa eikä korvikeessa?!

Poju on muuten ruvennut nousemaan ja selkeästi viihtyy pystyasennossa paremmin kuin mahalla. Eli nyt pitäisi muutenkin vähentyä tuo puklaminen?!
 

Yhteistyössä