RUOKA-ALLERGIAtietäjät! Tähän pinoon kiitos jouluruokaohjeet

  • Viestiketjun aloittaja TipTapTipTap
  • Ensimmäinen viesti
TipTapTipTap
RUOKA-ALLERGIAtietäjät! Tähän pinoon kiitos hyväksi koettuja jouluruokaohjeita! Ainakin hyvä peruna- ja porkkanalaatikon ohje olisi hakusessa.
Myös muut ruoat, ja esim. leivonnais- tai makeisohjeet ovat tervetulleita!

Kyseessä vilja- (vehnä, ohra, ruis, kaura), maito-, muna-allergikko. Ruokavaliosta pois myös hirssi, kala, soija, pähkinät...

Niin, ja sitä piti vielä kysäistä, että tuleeko riisipuurosta hyvää riisimaitoon keitettynä - ettei tule liian äitelää tai "riisinmakuista"? Onko kokemuksia?
 
MUNATON MAIDOTON KAKKU


3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sämpyläjauhoja, joissa sallittuja raaka-aineita
1,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
3 tl leivinjauhetta
2 dl omena- tai muuta mehua tai vettä
1 dl öljyä tai maidotonta margariinisulaa

1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää joukkoon mehu ja rasva ja sekoita keskenään kevyesti nostellen.
2. Kaada taikina rasvattuun pitkään, rengas- tai tasapohjaiseen kakkuvuokaan tai muffinivuokiin. Paista kakkua 175 asteessa 25-40 minuuttia vuoasta riippuen tai muffineja 12-20 minuuttia koosta ja vuokien materiaalista riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla.
3. Anna kakun tai muffinien jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Tarjoa nk. kahvikakkuna, leivospaloina tai täytekakkuna.
4. Jaa tasapohjainen kakku 2-3 osaan, kostuta mehulla, käytä täytteeksi ja päälle sallittuja hedelmiä ja/tai marjoja ja kerman asemesta vatkautuvaa soijakermaa tai kauravaniljakastiketta. Jos nekään eivät sovi, peitä pinta marja- tai hedelmäkiisselillä tai hyytelöi marjat tai hedelmät hyytelösokerilla. Kahvikakkuun ja muffineihin voit lisätä esim. 2 dl rusinoita, mustikoita, puolukoita, omenakuutioita tai raastetta tai sitä mikä sopii. Kun vaihdat jauhot (ks. suhde pakkauksesta) Jytteen tai muihin gluteenittomiin jauhoihin, kakku sopii myös keliaakikoille tai vehnäallergiselle..



tässä munaton ja maidoton kakkupohja, josta saa mokkaruutuja lisäämällä kaakaojauhetta.

Tästä tulee pellilinen

1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniliinisokeria
2,5 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua margariinia
2 dl persikan lientä

1. Kuivat aineet sekoitetaan.
2. Rasva-persikkaliemiseos lisätään kuviin aineisiin.
Ei saa vaivata!
3. Paistetaan 200 astetta 20-30 minuuttia
uunipellillä.

 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 22.11.2005 klo 14:12 TipTapTipTap kirjoitti:
RUOKA-ALLERGIAtietäjät! Tähän pinoon kiitos hyväksi koettuja jouluruokaohjeita! Ainakin hyvä peruna- ja porkkanalaatikon ohje olisi hakusessa.
Myös muut ruoat, ja esim. leivonnais- tai makeisohjeet ovat tervetulleita!

Kyseessä vilja- (vehnä, ohra, ruis, kaura), maito-, muna-allergikko. Ruokavaliosta pois myös hirssi, kala, soija, pähkinät...

Niin, ja sitä piti vielä kysäistä, että tuleeko riisipuurosta hyvää riisimaitoon keitettynä - ettei tule liian äitelää tai "riisinmakuista"? Onko kokemuksia?
Riisimaitoon keitetty puuro maistui alkuun vähän oudolta mutta kyllä siihen tottui ja syödään sitä viikottain. Jos oudolta maistuu niin joulunahan siihen saa lisukkeeksi vaikka luumikiisselin tai sitten kanelia ja sokeria. Tosin teen tuon meidän puuron pikahiutaleisiin mutta kyllä riisimaito siinä ihan hyvin sen keittämisen ja puurokattilassa hauduttamisen kestää.
Porkkanalaatikko onnistuu ihan hyvin munattomana ja sitten tuon riisimaidon kanssa vaikka eli sovella vaan ihan tavallista ohjetta. Loraus siirappia mukaan.
 
Myrskynsilmä
Linkkejä mistä on ollut apua:

http://www.pirkanmaanallergia.fi/ruokaohjeet/gluteeniton/index.htm

http://personal.inet.fi/yhdistys/allergia-ja.astmayhdistys/gluteenitonsoijatonmunatonmaidoton.htm

http://www.keliakia.org/view/categories.asp?document_id=346

http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/024919D15F078F1CC2256F95002569D0?opendocument&cat1=Erityisruokavaliot&cat2=Keliakia&cat3=Alkuruuat

http://www.sci.fi/~keliakia/tiedote/tuoteluettelo.htm

http://www.moilas.fi/fi/cfmldocs/

http://www.soba.fi/index.php

http://www.maalaistuotevataja.fi/

http://www.reformi-keskus.com/page.aspx?SectionId=2181

löytyiskö noista joistain apua?
 
Nostetaas tätä, vaikka jouluun on aikaa, mutta kakkuja tarvisee synttäreillä. Päälle marjoja hyytelösokerilla kai. Saako mistään kunnollista soijakermaa, josta saa oikeesti hyvää vaahtoa, joka ei valu heti alas?
Vähän urpona areenalla taas, kun tuli allergiat takaisin.
 

Bataattilaatikko

1-2 bataattia (n. 1 kg)
2 dl tattari/hirssi/kaurasuurimoita tai riisiä
5 dl bataatin keitinlientä
n. 1 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
2 rkl öljyä/margariinia

Keitä bataatti niukassa vedessä kypsäksi, ota keitinvesi talteen.
Soseuta bataatti. Keitä tattarisuurimot kypsiksi.
Sekoita bataattisose, suurimot, öljy/sulatettu margariini, siirappi ja
keitinliemi. Kaada uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 1 tunti.

Bataatin voi korvata esim. porkkanalla. Suurimoina voi käyttää sopivaa viljaa.
Öljyn/margariinin voi jättää mainiosti pois, samoin siirapin voi korvata esim.
sokerilla.
Keitinlientä kannattaa lisätä pienissä erissä sen verran, että seos on löysää ja
puuromaista, mutta ei kuitenkaan liian löysää. :)


Piparkakut

100 g maidotonta margariinia
1/2 dl sokeria
1/2 dl siirappia
3-4 dl hienoja riisijauhoja tai tattarijauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta rasva, siirappi ja sokeri. Sekoita joukkoon
jauho-soodaseos. Taikina saa olla pehmeää. Laita
jääkaappiin kovettumaan. Kauli jauhoja apuna käyttäen
pieni pala kerrallaan. Ota paloja muotilla. Paista 200
C n. 8 min.


 
untis
Pirkanmaan allergialla oli ainakin vielä viime vuonna sivuillaan erikseen jouluruokaohjeita. Porkkanalaatikkoa kokeilin, ja hyvää tuli.

Maidotonta 'kerma'vaahtoa voi tukevoittaa lisäämällä siihen liivatetta. Samalla sitä voi maustaa sopivalla marjalla tms,ainakin tytön kakkuun saa vaikkapa vadelmalla kauniin värin ja maustettu kauravaahto sopi paremmin ainkin omaan suuhuni, kun sen ei odottanutkaan maistuvan ihan kermalle. Jossain oli ohje, jossa liivate lisättiin vatkaamattomaan kermankorvikkeeseen ja vaahdotettiin, kun seos on hyytynyt vellimäiseksi. Itse vatkasin ensin vaahdon, lisäsin liivatteen siivilöityyn marjasoseeseen ja sen sitten vaahdon sekaan. Pursotus mahdollisimman kylmän kakun reunaan, ja pysyi paikallaan ihan hyvin. Pursotuksen muodot jäivät tosin vähän pehmeiksi.
 

Yhteistyössä