Ruokailupainajainen

Meillä on kotona sangen temperamenttinen (pian) kaksivuotias tyttönen. Temperamenttiä on ollut syntymästä lähtien ihan riittävästi. Tytön täytettyä 1v6kk alkoi ihan selvä uhma tai vähintäänkin joku esiuhma. Kiukkua riittää jos ei saa tahtoa läpi, tavaroita lentää kaaressa ja rajoja kokeillaan valtavasti. Onneksi kuitenkin tyttö nukkuu päiväunet loistavasti, samoin yöunet, saan levättyä riittävästi. Päiväkodista kantautuu kotiin aina hyviä terveisiä, kiltti ja avulias tyttönen, koskaan ei ole mitään pahaa sanottavaa. Syö hyvin, reippaasti, paljon ja juurikaan ei tule likaisia vaatteita kotiin.

Nyt kuitenkin ruokailut ovat olleet painajaismaisia kotona viimeisen parin kuukauden ajan. Tyttönen alkoi syödä itse lusikalla n. 1v 4kk ikäisenä, vähän sen jälkeen alkoi juoda ihan tavallisesta mukista. Missään vaiheessa syöminen ei ole sujunut erityisen siististi, mutta tähän mennessä se on ollut "ymmärrettävää" kun kyseessä on niin pieni tyttönen, ettei siisteyttä ole voinut tietenkään odottaa. Mutta nyt uhmiksena tuosta on tullut ihan hirmuinen.

Meillä on aina syöty tosi säännöllisesti, napostelua ruoka-aikojen välillä ei juurikaan ole (ehkä joissain juhlissa, joita on vain muutamat vuodessa). Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Ruoka-aikoina istutaan pöydässä, telkkua ym virikkeitä meillä ei keittiössä häiritsemässä. Karkkipäivä on tasan lauantaina, jolloin saa pari palaa lakupötköstä välipalan jälkeen. Eikä tämäkään siis ole mitään jokaviikkoista, pari kertaa kuussa ehkä, kun itsekin mässyttelemme nameja.

Nyt meillä menee jokainen ruokailu ihan päin honkia! Neiti ripeltää leivät muruiksi ja tyrkkää lattialle, vaatien sitten kovaan ääneen toista leipää. Ruokaa läiskitään lusikalla, etenkin kaurapuuroa, mikä sitten roiskuu pitkiinsä. Ja kun vähänkin äidin silmä välttää, neiti iskee käden keskelle spagettia ja jauhelihakastiketta ja työntää suuhun, sipaisten samalla kivat tahrat ruokalapun ohi vaatteille. Ottaa ihan järjettömän suuria lusikallisia ruokaa suuhun kerralla ja sylkee osan ruokalapulle, osa saattaa tipahtaa ruokalapun kaula-aukosta (sellainen muovinen kourullinen rlappu) sisään ja vaatteille. Housut minä riisun syöjältä nykyään kokonaan ettei nekin mene joka syötön jälkeen pesuun. Juominen mukista sujui ennen hyvin, nyt se kaatuu ihan joka kerta. Mukiin laitetaan ihan liru maitoa vain, neiti kippaa sen sadasosasekunnissa lautaselle, pitkin pöytää tai lattialle. Joskus tämä näyttää "vahingolta" mutta neiti vaan säheltää niin paljon, nostaa polvet syöttötuolista ylös eli notkuu, tavoittelee sitten lusikkaa ja läts, muki on väärinpäin lattialla. Ja kun ihan varmasti osaa juoda tavallisesta mukista! Nokkamukiin ei enää siirrytä, kun siitä on eroon päästy ja kun päiväkodissakin tavanmukista juominen sujuu hyvin. Leipää tuo järsii keskeltä, syö täytteet ensin ja sitten kiukkuaa kun "ei saanut leivän päälle mitään" ja vaatii uutta leipää. Mitä ei kyllä saa ennenkuin edellinen on syöty.

Tyttö pelleilee pöydässä niin paljon, ei koskaan kahmi ruokaa lautaselta kuin olisi nälkäinen. Miten sillä ei muka koskaan ole nälkä? Ruokailusessiot venyy joka kerta yli puolituntisiksi, todella aikaavievää hommaa. Ja sitten saadaan vielä järkkyraivarit kun pitää lähteä käsien pesulle tai naaman pesulle. Kylässä syöminen aiheuttaa minulle aivan valtavaa ahdistusta, ravintolassakaan ei pahemmin kehtaa käydä kun neiti pyörii syöttötuolilla kuin hyrrä ja karjuu jos ei saa tahtoaan läpi. Huoh.

Nyt vaan loppuu järki. Joka kerta kun syödään, pitää ruokailun jälkeen pestä lapsi päästä varpaisiin (aika nopeasti se saa hierottua ruokaa hiuksiinkin), pestä pöytä, pestä syöttötuoli ja mopata lattia. Ihan-joka-kerta, viidesti päivässä. Tuntuu kauhealta "sanoa" mutta nautin aivan suunnattomasti arkipäivistä kun neiti syö suurimman osan aterioista päiväkodissa ja kotiin jää vain kaksi syöttöä hoidettavaksi. Viikonloput ovat kauheita. Vastuuta ollaan yritetty puolittaa miehen kanssa (lapsen isä), mutta taidetaan kumpikin olla tosi väsyneitä tähän syöttöshowhun. Eikö tämän pitäisi mennä niin, että nautin enemmän viikonlopuista kun saan viettää enemmän aikaa pienen tyttöseni kanssa?

Miten siis saadaan kaksivuotias käyttäytymään jotenkuten ja syömään reippaasti? Tähän mennessä ollaan kokeiltu:
-jos ripeltää leivän tai heittää maahan, ei saa uutta [ ei mitään vaikutusta ]

-jos kaataa mukin, muki otetaan hetkeksi pois ja vasta kun lautanen on tyhjä tai ruokailu päättyy, saa lisää juotavaa [ ei mitään vaikutusta ]

-jos iskee kädet ruokaa, ruokailu päättyy ja kiukkuraivoava lapsi nostetaan pois pöydästä ja selitetään, että jos alkaa pelleillä ruokapöydässä, ei tipu ruokaa [ ei mitään vaikutusta ]

-sovitaan pelisäännöistä, eli että miten ollaan kiltisti ruokapöydässä, ennen ruokailua [ ei mitään vaikutusta ]

-ollaan yritetty olla huomioimatta ruualla leikkimistä jne [ ei mitään vaikutusta ]

-on neuvottu maltillisesti, että ei kannata ottaa lusikaa niin täyteen ruokaa että puolet tippuu pöydän ja syöjän väliin ja että leipä kuuluu syödä reunasta, ei keskeltä ja täytteet menee sitämukaa suuhun kun leipäkin menee suuhun [ ei mitään vaikutusta ]

-on laitettu muoviruokalapun alle harso, mikä menee kaulasta lautasen alle ja torppaa kaiken ruuan mikä tippuu "normaaleihin paikkoihin", mutta tuo saa sitten kyllä sotkettua olkapäät ja hiukset ruokaan

-on kielletty ja yritetty jatkaa ruokailua [ ei mitään vaikutusta ]

-on tarjottu monipuolisesti erilaisia puuroja, erilaisia ruokia ja erilaisia leipiä, ei mikään ns "kiinnosta". Aikaisemmin banaani oli neidin suosikkia, nyt sekin on kiva mössätä kädessä ja tiputtaa lattialle tai hieroa pöytään.

Mutta se mikä tässä on aivan uskomatonta on se, että kun saman pöydän ääressä istuu enemmän ihmisiä, esim. mummi ja ukki, likka syö tosi siististi ja hienosti! Uskon, että tästä syystä ruokailu sujuu päiväkodissakin hyvin, kun pöydässä on useampi ihminen. Kun meitä on vain kolme tai kaksi, ruokailu on...painajaismaista. No okei, ranskanperunoita on syöty kahdesti, kyllä on ne mennyt niin hienosti suuhun, ettei mitään ole mennyt ohi! Ja jos tuota syöttää, ruokaa menee ihan valtavat määrät, eli ruokahalua kuitenkin on.

Miten minun siis pitäisi toimia seuraavan kerran kun syödään ja tuo alkaa nostelemaan jalkoja pöydän alta, iskee ensimmäisen kerran sormen suuhun kesken ruokailun niin että tomaattikastikkeet ovat jo kovaa vauhtia menossa kohti paitaa tai alkaa kauhoa riisejä lautaseltä sormin tai paiskaa mukin lattialle? Hetikö vaan pöydästä pois kun tekee jotain epäasiallista? Ja takaisin pöytään hetken päästä? Vai pitääkö tässä löysätä omaa pipoa? :D Ihan oikeasti, ei vaan mil-lään jaksaisi jokaisen syömiskerran jälkeen pestä pöytää, pöydänjalkoja, syöttötuolia kahvoineen ja jalkoineen, likkaa päästä varpaisiin..... Tytön kummi jo ehdotti, että siirrytään vessaan syömään ilman vaatteita :D Aika houkutteleva ajatus :LOL:

Help?

 
En ihan koko ketjua lukenut vaan etenin tuo kohta missä sanot et " Ruokaa läiskitään lusikalla, etenkin kaurapuuroa, mikä sitten roiskuu pitkiinsä. Ja kun vähänkin äidin silmä välttää, neiti iskee käden keskelle spagettia ja jauhelihakastiketta ja työntää suuhun, sipaisten samalla kivat tahrat ruokalapun ohi vaatteille. Ottaa ihan järjettömän suuria lusikallisia ruokaa suuhun kerralla ja sylkee osan ruokalapulle, osa saattaa tipahtaa ruokalapun kaula-aukosta (sellainen muovinen kourullinen rlappu) sisään ja vaatteille." kuulostaa tutulta!! Poika on 1v 3kk ja syöminen yhtä helvettiä.. Ennen joi mukista tosi nätisti, nyt ottaa yhen hörpyn ja kippaa loput lattialle! Otan mukin pois ja kiellän niin mitä tekee poika : nauraa vaan maha kippurassa |O |O En osaa kyllä ite asiaan auttaa mut tuntuu et jotain hemmetin uhmaamista tää nyt ainaskin meiän jätkällä on ja toivon syvästi jotta alkas pikku hiljaa tajuumaan et ruoka syödään eikä syletä lattialle saatikka kaadeta koko annosta pöydälle ja tilsata sitä sitten ihan muussiks! ARGH :snotty:
 
Meil on aika sama laulu ruokailujen kanssa välillä, poika nyt 1v3kk :D eli ihan normaalilta kuulostaa! Me ollaan kyllä jo totuttu siihen et kaikki paikat pitää pestä pojasta ja puolesta keittiöstä ruokailun jälkeen kun annettiin pojan syödä jo alle vuosikkaasta lähtien itse =)

Kokeile sellaista "retki"mukia missä on kansi ja pilli, jos se auttaisi tuohon juoman kaatamiseen.

 
Kyllä se juoma kaatuu retkimukistakin :D Meillä ainaskin jos vaikka pillimehun annan pojalle niin jos ei kaada sitä niin sit puristaa ja se on jännän näköstä kun mehut lentelee kaaressa :snotty:
 
Ihana kuulla että on kohtalotovereita!

Pilliä ollaan kokeiltu tolle sankarille, mutta ei suostu juomaan pillistä. Osaa kyllä, kun joi aikaisemmin, mutta nyt ei kelpaa. Puree vaan pillin ihan vänkyräksi ja kun ottaa pillin pois, voittekin arvata hymyileekö hän leveästi vai karjuuko niin että kitarisat kilkattaa... On tuo kasvaminen rankkaa, huh huh.

Mutta miten te muut jaksatte ja kestätte sitä, että viidesti päivässä on täyssiivous keittiössä ja lapsen osalta? Vai olenko mie vaan niin tiukkapipo?

Enkä minä sitä pyydä että tyttö söisi kuin aikuiset konsanaan. Miten saisin houkuteltua hänet nautiskelemaan ruuasta, syömään reippaasti? Okei, tahroja ja mukinkaatumisia varmasti jokaiselle sattuu joskus, mutta miten siitä saataisiin se tahallinen huomionhakuisuus pois ruokailuhetkistä?
 
Musta tuo vaikuttaa huomion hakemiselta. Meillä on kans pojalla tollasta, mut jonkun verran syö itse ja vieläpä aika siististi. Jos pöydälle tippuu vähän ruokaa tai läikkyy maitoa täytyy se pyyhkiä heti, mut rähmääntyneet kädet on kätsy pyyhkästä hiuksiin. :kieh: Potkii pöytää, keikkuu, leikkii ruualla. Syönti sujuu, jos jutellaan mukavia ja mä syötän. Välillä pitää komentaa, mut kuiten melko asiallisesti selvitään.

Toi on kai joku vaihe tohon uhmaan liittyen... Ei oikein malta. Ite joustan tarvittaessa, vaikka se tarkottas perääntymistä... Parempi taantumus ku sekasorto ja hermojen menetys. Ajallaan kuiten päästään palaamaan normaaliin rutiiniin sitä mukaa, kun poika on ite valmis.

Meillä ei o syöttistä käytetty aikoihin... Poika alko nouseen seisomaan siinä ja kiipeemään pöydälle. Laitoin sit tuoliin matkasyöttiksen, mut senkään kanssa ei homma toiminu. Nyt istuu tuolilla ihan normaalisti, mut sillon ei yllä syömään ite. Ite syödessään seisoo polvillaan tuolilla ja mun mielestä se on ihan asiallista istumista, kun sopivaa koroketta tuoliin meillä ei ole. Suosittelen kokeilemaan, jos tavallisella tuolilla istuen / polviseisonnassa napottaen ruokailu sujuis vähemmällä kohelluksella.

Pöydän ja muutenki syömisrähmien siivoomiseen tarjoon yhden vinkin... Laita suihkepulloon Fairy-vettä ja suihkauttele siitä rähmiin, pyyhi pois ja sit uudestaan ihan vedellä huuhdellulla luutulla. Toi suihke nopeuttaa putsausta, vaikka ois kerenny vähän kuivaakin, varsinki jos antaa pienen hetken vaikuttaa. Toinen aika hyvä keino on suojata pöytää jollain tablettityyppisellä, mut niitä on harmillisen vaikee saada pysymään paikallaan. Vaatteiden suojaamiseen suosittelen pitkähihaista ruokalappua, joka siis on takaa solmittavan paidan mallinen. Muistaakseni Hennesiltä saa ostettua eikä o edes kallis.

Voimia! Toivotaan, että toi vaihe menee pian ohi. :)
 
Kiitos vinkistä että syöttis pois! Tätäpä kokeillaan, että laitetaan neiti istumaan omalle penkille. Katsotaan mitä sitten tapahtuu!

Ja kiitos myös Fairy-vinkistä, ehdottomasti kokeilen sitäkin!
 
Ihanaa kuulla että muilla samanlaista! :heart: Meillä poika 1 v. 7 kk vasta mutta noin kuukauden ajan on ollut IHAN SAMANLAISTA kuin ap:lla ja samat temput kokeiltu! Eikä mikään auta.

Nyt olen päättänyt olla stressantumatta, suuttumatta ja hermostumatta ja kehunut, jos joku asia sujuu niinkuin pitää. TÄMÄ on ehkä vähän auttanut kun poika huomaa että äiti ei hermostukaan. Jos alkaa jollain leikkiä/sotkea, siirrän pois kauemmas ja heti kun ilmaisee että nyt ruokailu riittää, nostan pois pöydästä. Jos seisoo tai kiipeää, en nosta pöydästä vaan tuolissa täytyy istua kunnolla ennenkuin nostan. Tämä on vähän hillinnyt kiipeilyhalua kun ei pääse itse alas tuolistaan ja äiti ei nosta jos riekkuu - pakko istua että pääsee pois. Meillä sotkeminen lisääntyy selvästi kun/jos ruokailu pitkittyy eikä määrällisesti syö kovin paljoa sitten loppusotkuvaiheessa eli se on mielestäni turhaa. Meillä on syöttötuolin alla konttorituolin alusta ja se on helppo pyyhkiä. Ruokalappu tuntuu olevan jotensakin turha, joten en sitä edes laita. Pyykkiä tulee ja paljon mutta meillä poika on itse halunnut jo alusta alkaen osallistua aktiivisesti syömiseen itse, joten mitään uutta tässä ei ole. Välillä oli kyllä jo vähän siistimpikin vaihe mutta kai tämä joskus menee ohi. Niin ja sitä vielä että kun ruokaa kaatuu/tippuu pöydälle, pyyhin heti pois, samoin käsistä ettei sotke lisää. Rätti on siis vakiokalustoa meillä ruokapöydässä :kieh: Itse ei samaan aikaan ehdi syömään kun aika tarkkana saa olla, muuten on ruuat ympäri pöytää, poikaa ja keittiötä (joko teillä meandi on keksitty semmonen vips-liike lusikalla ja ruoka on seinällä?)
 
Hei ap ja muut kanssasisaret :hug:

Meillä on 1v4kk ikäinen poika ja meillä on ruokailun kanssa ollut pelleilyä jo pidemmän aikaa. Mutta nyt homma on mennyt ihan mahdottomaksi. Ap:n kertomus oli kuin omasta suustani. Kaikki edellä mainitut temput ollaan yritetty, jotta ruokailu onnistuisi, mutta sama pelleilytilanne toistuu joka kerta kun ruokaillaan. Niin paitsi herkut kyllä menisivät hienosti alas. Esim. pullat ja keksit poika syö niin nätisti että! Niitäkö tässä sitten pitäisi joka aterialla alkaa tarjota?!?!

Päivähoidossa poika syö kiltisti, tosin sielläkin pari kertaa on ruokaa heitellyt, mutta se jäi ilmeisesti sitten niihin kertoihin. Eli kyllä tämä johtuu nyt jollain tapaa meistä vanhemmista. En vaan tiedä, miksi poika kieltäytyy syömästä!

Poikamme ihan selvästi kyllä protestoi tai hakee jotain huomiota. Ikään kuin tekee hölmöyksiä ja sen jälkeen jää katsomaan reaktiotani. Mutta sekään ei auta, että jättää huomiotta toisen. Sama toistuu kuitenkin seuraavalla ruokakerralla. Kaipa tämä tästä jossain kohdin ohi menee. Uskon, että kuuluu lapsen kasvuun tämä tällainen "rajojen testaus" tai jotain. Parasta kai vaan pitää omat hermot kurissa ja vetää kylmän viileetä linjaa ilman sen suurempia selittelyjä. Kun ruoka ei uppoa, pois pöydästä ja seuraavaksi taas sama juttu, jos pelleily jatkuu jne. Eikä tosiaan mitään selittelyjä ja höpöttelyjä, pois pöydästä ja that's it. Lapsi jossain kohdin huomaa, ettei saanutkaan äitiä menemään pillinsä mukaan. Alan nyt tosissaan yrittää olla tiukempi, ei ne lapset itseään nälkään kuitenkaan tapa :LOL:

Olen jo miettinyt, että onko tämä jotain esiuhmaa vai mitä?!?! Kertokaa rakkaat äidit tai isät lisää kokemuksia ja hyväksi havaittuja keinoja.
 
vinkkejä siihen sotkun kestämiseen:

meillä vaihtui syöttötuoli ikean täysin muoviseen versioon vaikke kovin upealta näyttäkään :D siitä puisesta oli niin hemmetin paljon vaikeampi saada varsinkin kuivahtanutta likaa pois ja toi ikean muovinen (maksaakohan 20e) on aivan LOISTAVA putsattava. Siinä on myös oma pöytälevy (jossa on pienet reunat joten kaadetun mukin sisältö ei valu maahan) kiinni joten ei sotke enää meidän ruokapöytää kaataessaan ruokaa ympäriinsä. Siinä on myös turvavyö joten ei pääse pakoonkaan.

Toinen mikä on auttanut ruokatahroihin on H&Mstä ostetut ruokailuessut jotka ovat kuin ylisuuri paita pelkästä muovista. sen sitten heitän vaan pesukoneeseen ruokailun jälkeen (tietty ruoanjämät ravistan ensin roskiin) :whistle: Tukkaa se ei suojele ikävä kyllä eikä aina housujakaan mut saatanpa joskus esim jugurttikulhon eteen pistäessäni laittaa pojalle housujen päälle myös pienen pyyhkeen jonka myöskin heitän suoraan pesukoneeseen.

Tässä on se tuoli mutta tuossa kuvassa ei ole sitä pöytälevyä joka kuuluu hintaan: http://www.ikea.com/PIAimages/35998_PE126860_S4.jpg

ja tämäntyyppisiä ruokapaitoja käytetään:

http://www.vaippatalo.fi/cat/images/st5155_0811_556.jpg
 
Kiitos vastauksista kanssasisaret! Näköjään toiset vaan on kovempiä höseltämään pöydässä kuin toiset. Yritän kaivaa jostain kaapin perukoilta sen pitkän pinnan ja kestää paremmin uhmisen venkoamista. "Rajat on rakkautta" ja eiköhän tämä tästä. Sovittiin miehen kanssa että jahka tässä kumpikin hieman lepää, niin puhutaan ja sovitaan yhteiset pelisäännöt joilla mennään. Mm. tuo että jos tyttö nousee seisomaan, ei taatusti pääse tuolista alas vaan nätisti istumalla hänet voidaan nostaa pois ym.

Kiitos vastanneille :heart:
 
Kommentoin tuota siivouspuolta: Meillä kans muovinen essu käytössä. H&M:n kului jo loppuun. Nyt käytössä Name it:n essu. Lisäksi meilläkin on se Ikean syöttötuoli "tarjottimella". Sen voin työntää suihkuun kokonaan :ashamed: Ai niin, ja iso vahakangas pöydän alla.

Meillä kans auttaa eniten se, että lapsi saa huomiota ja hänen kanssaan "keskustellaan" ja saa ihailua aina kun syö nätisti. Jos pöydässä riehutaan niin kerrotaan rauhallisesti, mutta ystävällisesti ja tiukasti että näin ei voi käyttäytyä ja nostetaan pois. Ei kuitenkaan tehdä asiasta numeroa. Se mikä toimii virtasilla ei toimi korhosilla. On nuo niin yksilöitä....

Korjaus edelliseen: Eniten auttaa se, että lapsi syö samaa ruokaa kuin mekin.
 
Meillä vast'ikään 1-vuotta täyttänyt tyttö ja ruokailuhetket kuullostavat pelottavan paljon samanlaisilta kuin ap:llä - toivottavasti ei hittovie kestä tällaisena koko tulevaa vuotta sentään :ashamed: :eek:

Meillä tosin ollaan taisteltu syömisen kanssa 8kk ikäisestä saakka, jolloin sitten epätoivoissamme opetimme tytölle tavan leikkiä syömisen ohella.. Nyt pitäisi alkaa karsimaan sitä tapaa pois, mutta se on äidille NIIN raskasta, sillä neiti on niin itsepäinen, että voi hyvin jatkaa syöntilakkoaan päiväkausia :eek: Tai no paria päivää pidempää ei olla päästy kokeilemaan, kun ollaan aina annettu periksi, kun ei tuolla tirriäisellä sitä vararavintoakaan ole kertynyt :/

Monet epätoivon hetket ja itkut on meillä jo asian suhteen eletty, mutta eiköhän se jonakin päivänä lähde sujumaan meillä kaikilla! En ainakaan muista kenenkään riehuneen vastaavalla tavalla työpaikan ravintolassa :LOL:

Voimia, kanssasisaret :hug:
 
Mulle tuli meandi mieleen vielä, että voisiko teillä olla kyseessä "positiivinen ilmiö". Eli aika moni ipana tuntuu oppivan paljon ja tsemppaavan ylpeänä päiväkodissa. Kotona sitten saa olla vauva ja näyttää tempperamenttia ja niitä huonojakin puolia ja silti rakastetaan? Eli on turvallista temppuilla.

Meillä ei vielä ole päiväkotia kuvioissa, mutta selkeästi tulistutaan useammin jos on ollut mummolassa. Saa nähdä mitä syksyllä päiväkodissa tapahtuu :snotty: Lentääkö sielläkin puurot seinille.

Tuli mieleen tämä koti-päiväkoti-ero kun kaverin lapsi oli päiväkodissa ollut jo pitkään ilman tuttia, mutta sanoi, että ei mitään mahdollisuutta että siitä olisi voitu kotona luopua pitkään aikaan. Tuntui olevan tarpeen.

 

Yhteistyössä