Saako omalle pihalle tehdä nuotiopaikan?

  • Viestiketjun aloittaja Peyote
  • Ensimmäinen viesti
Peyote
Tulin nyt vasta miettineeksi edes, että saako... Ja onko siihen jitain sääntöjä, millaisen saa tehdä ja kaukanako se on oltava maapurin rajasta ja omasta talosta? Tietääkös kukaan?
 
Finlexistä en hätäseen löytänyt muuta kuin tämän Avotulen teko

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Alueen pelastusviranomainen voi perustellusta syystä kieltää avotulen teon pelastustoimen alueella tai osassa sitä määräajaksi. Päätöksestä tulee tiedottaa tarpeellisessa laajuudessa.
 
"FreezeCat"
Kaiken avotulen tekeminen tarvitsee paloviranomaiselle ilmoituksen. Ja noista etäisyyksistä naapurien rajoille löydät varmasti kunnan tai paloviranomaisten sivuilta.
 
  • Tykkää
Reactions: M42
Peyote
[QUOTE="FreezeCat";28458634]Kaiken avotulen tekeminen tarvitsee paloviranomaiselle ilmoituksen. Ja noista etäisyyksistä naapurien rajoille löydät varmasti kunnan tai paloviranomaisten sivuilta.[/QUOTE]

Eli pitääkö joka kerta ilmoittaa palolaitoksekle kun sytyttää nuotion? Voi hankaluus...
 
-annukka
[QUOTE="FreezeCat";28458634]Kaiken avotulen tekeminen tarvitsee paloviranomaiselle ilmoituksen. Ja noista etäisyyksistä naapurien rajoille löydät varmasti kunnan tai paloviranomaisten sivuilta.[/QUOTE]

Tuskin nuotion tekemisestä, ilmoituksia tehdään. Eriasia jos poltetaan isompia risukasoja tai peltoja. Niiden polttaminen on taajamissa kielletty. Meillä on pihalka nuotiopaikka ja ei sen käyttö grillistä juuri eroa, tietty isompia risuja tulee siinä poltettua, mutta hillitysti kuitenkin. Meillä tosin kohtuu iso tontti, joten ei naspurejakaan se häiritse.
 
"FreezeCat"
Eli pitääkö joka kerta ilmoittaa palolaitoksekle kun sytyttää nuotion? Voi hankaluus...
No, kannattaa se nyt ainakin varmistaa ihan "pääkallon paikalta" mitä sieltä sanovat ja mitenkä opastavat, ettei tule ikäviä yllätyksiä ja lopputulemia. Sieltä osaavat myös opastaa, mihin kohtaan ja minkälaisen nuotion kannattaa lähteä omalle tontilleen väsäämään.

Nuotioita ja nuotioita kun löytyy....
 
Peyote
[QUOTE="FreezeCat";28458715]Jos nyt ihan vaan ottaisit yhteyksiä varmempaan tahoon kuin että lähdet tekemään ja kattomaan...siinä voi sulla olla sitten pian piipaa- autot pihalla ja maksuna jonkun tonnin...[/QUOTE]

No tota mä vähän kyllä epäilen että joku soittas muka palokunnan ihan jonkun naapurin pihvinpaistosta.
 
"vieras"
No meillä on nuotiopaikka pihassa. Kaivettiin nurmikkoa pois ja laitettiin hiekkaa runsaasti alle, muurattiin tiilistä sitten sellainen "pesä". On siis mietitty juuri paloturvalliseksi. Kukaan ei ole makkaranpaistoista valittanut,
 
ljdo
No meillä on tehty sellanen "grilli" tiiliskivistä. Eli puut palaa tiiluen päällä ja tiilien ympäröivänä. Asutaan ihan kaupungissa ja naapurit ihan vieressä. Kukaan ei ollut edellisille asukkaille sanonut mitään sinä 20 vuotena mitä he tässä asuivat, eikä kukaan ole meillekkään mitään käynyt valittaan. Kyllä ite välillä mietin että häiritseekö naapureita... :/
 
"FreezeCat"
No tota mä vähän kyllä epäilen että joku soittas muka palokunnan ihan jonkun naapurin pihvinpaistosta.
No senpa takia kannattaakin lähteä kyselemään ja ottamaan asioista selvää oikealta taholta, koska nämäkin asiat ovat paikkakuntakohtaisia. Esim. jossakin kaupunkialueella saattaa olla jopa järjestyssäännöissä asiasta kielto.

Ei vara venettä kaada. Kysyminen kannattaa aina, se on viisautta.
 
vierass
Avotulen tekemistä ei tuossa ohjeistuksessa kieletä, vaikka erityinen varovaisuus onkin tulkinta. Maanomistajan luvalla nuotion sytyttäminen käsittääkseni edellen on sallittu muulloin paitsi metsäpalovaroitusaikana.

"Nuotiota tai muuta avotulta (esim. kevytrakenteiset tai helposti kaatuvat grillit) ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa."
Pelastuslaki ja avotulen teko
 
"vieras"
Me on ainakin poltettu aina notskia, ja savustettu kalaa savustuspöntössä omalla tontilla. Eikä ole ikinä ilmoitettu mihinkään, eikä ole kyllä koskaan tullut palokunta paikalle.

Siitä on ilmoitettu, jos on poltettu risuja ja muutakin pihasiivousroinaa isompi kasa. Tai kulotettu pihaa, sitäkin on joskus tehty.
 
Missä te asutte? Meillä poltetaan roskia pihassa keväällä ja syksyllä, eikä ole kertaakaan kukaan moisesta päänsärkyä saanut, ihan on yleinen käytäntö täällä päin... Eikä ole kertaakaan piipaa-autot pihaan kurvannut (harmi sinänsä, sen verran salskeaa porukkaa oon tuolla paloasemalla nähnyt pyörimässä... :D ) Toki, jos keskustassa asutte niin joku voikin asiasta hermostua, mutta jos asutte esim taajamassa ja teillä on omalla tontilla hyvä paikka johon voitte tulen turvallisesti tehdä, niin kyllä itse ainakin tekisin enkä meinaisi. Harmi etten huomannut eilen kysyä naapurilta kun tuo peltoansa kaskesi että oliko soittanut ja ilmoittanut aikeistaan jollekulle....
 

Yhteistyössä