Säästelläänkö suurperheissä ruuassa?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
salla
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Eli ei saa esim juoda maitoa kuin tietyn määrän päivässä tai ottaa leikkelettä/juustoa kuin tietyn siivumäärän, omenasta syödään vain puolet kerralla....tms. Onko tällaista oikeasti? Miksi tehdä niin paljon lapsia ettei ole varaa syödä kunnolla. Jokuhan täällä joskus kirjoitti ruokkivansa kuusihenkisen perheensä 200 eurolla kuussa. Ei voi olla totta.
meillä ei ole suurperhe, mutta esim maitoa saa aterialla vain 2 lasillista, siitä syystä että esikko täyttäis mahansa pelkällä maidolla ja jättäis ruuan koskematta jos mahdollista.
omena, päärynä tms saa ensin vain puolikaan kerralla, koska monesti ei sen enempää syödä. lisää saa (on aina saanut) kun on puolikas syöty. mutta jos antaa kokonaisen kerralla siitä tapaa jäädä n 3/4 syömättä
 
Etana Elli
Alkuperäinen kirjoittaja huh:
Joku tosiaan täällä joskus puhui, että ruokkii 6 henkisen perheensä 200 ekulla kuussa?Kuka?
Eikö se ollu joku joka kalasti, metsästi, leipoi leivät itse, marjasti, sienesti. Eihän sillon tarvi ostaa ku maitotuotteita ja jauhoja..
 
vieras
herkut säännöstellään silleen, että kaikille riittää ja kukaan ei syö itteään huonovointiseksi. ruokaa saa niin paljon kuin jaksaa. ruuan kanssa jos on leipää niin sitä ei syödä enempää kuin sitä ruokaa menee, eli sillä ei täytetä vatsaa ja jätetä sit ruokaa syömättä. maitoa ei todellakaan säännöstellä vaan joskus joutuu ihan komentamaan että ainakin se yksi pieni lasillinen pitäis juoda aterialla.
 
ei olla nyt suurperheellisiä, mut vaik meil ei säännöstellä niin rajoitetaan kuitenkin syömistä, muuten tyttö jois varmaan yli 3 litraa maitoa päivässä. poika haluis elää ainoastaan hedelmillä eli niitä joutuu rajoittaan et ei päivässä nyt syödä kuin muutama hedelmä, juures ja marjoja pari kulhollista. mut kyl kaikilta ihan nälkä lähtee joka ruualla ja joka pvä saa hedelmiä ym. ja juotavaksi ruualle on aina maitoa, piimää.
 
kyllä meillä maidon käyttöä rajoitetaan sikäli, että muksuilla ei ole mitään tolkkua sen käytössä :headwall:
Aamulla en sanonut mitään vaan seurasin taas muksujen touhua niin ottivat ensin muroja (5 lasta aamupalalla syömässä ) ja päättivät ottaa päälle kaakaota.
Eikä sekään mitään, mutta jokainen etsi isoimman lasin jonka löysi joten, nyt pöydällä on 3 tyhjää litran tölkkiä ja yhdeltä meni kaakaot sitten viemäristä kun alkoi yököttää :headwall:
 
Alkuperäinen kirjoittaja Aurinkokunta:
Ei meillä muuten, mutta ei oo kyllä tarkoitus sekään että 1 lapsi syö yhdellä istumalla 3kg banaania, tai 3 viiliä.
Siis säännöstely on sitä, että välipalalla 1 viili / naama + leipää silleen että on kylläinen tai iltapalalla banaani / pää + muuta lisäksi.


Meillä on myös näin. Lapsia neljä.
 
outoa
Pakko kommentoida! Olen itse 8 lapsisesta perheestä eikä meillä ole koskaan säännöstelty muuten kuin ettei juustoa ja leikkeleitä laiteta kuin 1-2 siivua/leipä. Ystäväni kotona, (heitä oli 4 lasta) säännösteltiin kaikkea! Lapset saivat lasillisen maitoa/päivä, muuten piti juoda sekamehua tai vettä, isällä ja äidillä oli rajoittamaton oikeus juoda maitoa. Lapsille tarjottiin ruuaksi esim. makaronikeittoa, jossa oli vettä, makaroonia, ketsuppia ja mausteita, joskus harvoin pala nötköttiä ja vanhemmille oli sit pihviä yms "kunnon" ruokaa.
Lapset saivat leivälle siivun juustoa, isälle ja äidille oli leikkelettä, juustoa, salaattia, kurkkua, tomaattia yms... Pahalta tuntui kaverin puolesta...
 
vieras
Neljä alle kouluikäistä lasta jotka syövät kaksi lämmintä ateriaa kotona joka päivä.
Ruokamenot kuussa kuudelle hengelle 600-900e. Mehut/hillot ja marjat saadaan sukulaisilta ja itse poimien.

Säännöstellään hedelmissä (lapset ahmisivat mielellään kolme banaania kerralla per naama ja mandariineja useamman peräkkäin).
 
mää
Ei säännöstellä meillä ruuassa, mitä on sitä saa syödä tosin käytöstapoihin kuuluu että joku ei yksin syö kaikkia jugurtti/naminami/viili purkkeja vaan että otetaan myös kanssaeläjä huomioon :)

Siinä Emilynin aloittamassa suurperheetkö tiukilla tjtn ketjussa joku totesi että lapsi voi valita syökö kerralla monta siivua leipää/monta lasia maitoa jne. vai käykö kesällä huvipuistossa, mikä on mun mielestä :eek: :eek:

Meillä syödään vatsa täyteen. Toki itse mietin mitä kaupasta kotiin kannan, mutta esim. maitoa saa juoda niin paljon kuin haluaa.
 
mää
Alkuperäinen kirjoittaja Etana Elli:
Alkuperäinen kirjoittaja huh:
Joku tosiaan täällä joskus puhui, että ruokkii 6 henkisen perheensä 200 ekulla kuussa?Kuka?
Eikö se ollu joku joka kalasti, metsästi, leipoi leivät itse, marjasti, sienesti. Eihän sillon tarvi ostaa ku maitotuotteita ja jauhoja..
Ettei kuule vaan olis ollu tuo palstan ikioma pennivenyttäjä hernetäti/hellelettas/nyk. METSOLA

Jatkaa maitoa vedellä, pesee pyykin mäntysuovalla yms. "kivoja" säästövinkkejä :LOL:
 
Lila
Meillä ei säästellä määrissä kuinka paljon saa syödä. Ostan kaappiin vaan halvinta mitä kaupasta saa. Lauantaimakkaraa, halvinta edamia jne... Lapset saavat itse tehdä esim. leipiä niin paljon kuin haluavat ja juoda maitoa niin paljon kun napa vetää. Ja kyllä se vetääkin, isot kasvavat pojat varsinkin, heillä on ihan pohjaton vatsa. En kokisi tekeväni oikein, jos sitä ruokamäärää rajottaisin, mutta tosiaan pakko ostaa halpaa.
Ruuaksi teen hyvin yksinkertaista, perunaa ja soosia, usein makkara, soppaa makaronia, jauhelihaa.
Karkkia ostetaan lapsille vain kerran viikossa, onneksi isovanhemmat usein tuovat, se on suri säästö! :)
 
meillä
no tuskin nyt kukaan niin säännöstelee että lapsilla olisi nälkä!!!!!!! kyllä meilläkin vähän katsotaan mitä ja miten paljon saapi syödä eikä ole kuin 2 lasta, kolmas tosin tulossa parin kk:n päästä.. Ruokaa yleensä teen niin että on mistä ottaa lisää ja maitoa PITÄISI juoda edes puoli lasia aterialla (nyt joku kausi menossa molemmilla ettei meinaisi kelvata maito ollenkaan)..samoin banaania ym.hedelmää 1 kerrallaan eikä parin tunnin välein. Eihän sitä sitten taas mitään syötäisi ruoalla kun vedelty välipaloja koko pvän.. Leivälle 1 leikkele tai 1 juustosiivu..kurkkua tai muuta sitten mukaan jos haluaapi. Nuorempi saattaa haluta vedellä leipänsä ilman rasvaakin joskus..mistähän moinenkin johtuu. Meillä menee tällähetkellä noin 400e/kk ja siis 4hlö.. Että sinne 500e/kk menee varmaan sitten kun vauva syntyy ja kasvaa. Ja pakko kaupassakin on katsoa mitä sitä ostaa, hinta monesti ratkaisee mitä ostetaan mutta onneksi monet edullisetkin tuotteet voivat olla terveellisiä, rasvattomia ja joskus jopa paremman makuisiakin kuin kalliimpi merkki-tuote...
 
vieras
Meinasin ruveta suosii luomuja mutta teki liian loven lompakkooni että totesin kaikki kaupassa myytävä ruoka syötäväksi kelpaavaa ja ostan aina halvimmasta päästä ja sitä mikä on lasten herkkua ettei tule ylijäämää roskikseen heitettäväksi.
 
hei
no kyllä tekis mieli itekin jättää se maito sinne kaupan hyllyyn, on niin perkuleen kallista nykyään..ja kokoajan hinta vaan nousee!!!!!! sitten kun 1,5l maksaa 2e niin en kyllä osta.. mutta nyt ostetaan sen verta että sitä joka ruoalla saa juoda, ken haluaa..
 
Rollolainen
maitoa riittää oikeasti lasillinen/ ateria. eli yksi lasillinen maitoa riittää, vettä voi sitten juoda lisäkis. janoon uodaan aina vettä.

meillä leikkeleet ovat näitä kalliimpia, paisti, kalkkuna jne. vähärasvaiset versiot. Puolikas leikkele riitttää, mainiosti, kun laittaa pääle myös kurkkua ja tomaattiia. tosiaalta meillä syödään leikkeleitä joka aterialla. juustoa on harvemmin, se kun erittäin kallista.
 
Meillä ei ole suurperhe kun vain kolme lasta löytyy, mutta sen verran säännöstelemme että leipää ja leikkeleitä ei ihan rajoittamatta syödä. Leipää nuo puputtaisivat vatsansa täyteen (niin ettei päivällinen maistu jos on välipalalla syöty monta leipää ), ja leikkeleet (ja juusto) ovat oikeasti aika kalliita (ja ne leikkeleet sisältävät nitriittiä!). Hedelmiä saa syödä niin paljon kuin haluaa, omenat ja banaanit eivät niin paljon maksa (niitä meillä on aina, satunnaisesti ostetaan muitakin).
 
ei säästellä, kaikkea ostetaan sen verran että jos joku haluaa syödä esim. 3 banaania niin syököön. mutta siihen olen yrittänyt opettaa, että se mitä otetaan niin syödäs, ei niin, että syödään puoli banaania ja jätetään se siihen ja mennään ja otetaan samontein jugurtti
 
pia
Alkuperäinen kirjoittaja Yasmin:
Alkuperäinen kirjoittaja Aurinkokunta:
Ei meillä muuten, mutta ei oo kyllä tarkoitus sekään että 1 lapsi syö yhdellä istumalla 3kg banaania, tai 3 viiliä.
Siis säännöstely on sitä, että välipalalla 1 viili / naama + leipää silleen että on kylläinen tai iltapalalla banaani / pää + muuta lisäksi.


Meillä on myös näin. Lapsia neljä.
ja meillä =)
 

Yhteistyössä