Siis.. voiko 1v8kk ikäisellä lapsella olla jo tahtoikä?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Nytkin kiukkuaa sängyssään ja huutaa suoraan huutoa, koska ei saa haluamaansa (=tuttia, jonka on heittänyt lattialle jo noin viisitoista kertaa). Nukkumaan ei suostu rupeamaan, ääntä sen sijaan lähtee senkin edestä... Ei tämä yhtä huutoa ole, mutta selkeästi näitä tilanteita on aiempaa enemmän. Joko tämä nyt on sitä tahto/uhmaikää?
 
Voi olla. Onhan lapsi jo lähempänä kahta vuotta.

Kuulostaa myös siltä, että lapsi koittaa ottaa vähän selvää, kuka talossa määrää. Heittelee tuttia ja jos luovutat leikissä (=käyt nostamassa tutin aina kun hän sen sinne lattialle viskaa) olet hävinnyt pelin.
Tärkeää on vanhemman pysyä lujana noissa tilanteissa, muutoin voi vanhemmalla iällä tulla pieniä ongelmia lapsen kanssa.
 
Meillä on suunnilleen samanikäinen lapsi, ja ainakin omasta mielestäni hänellä on tahtoikä. Se oman tahdon ja rajojen koetteleminen alkoi muistaakseni juuri siinä 1v3kk:n paikkeilla, ja on siitä sitten jatkunut juuri tuollaisiin tutinheittokisoihin ym. itkupotkuraivareihin saakka.
 
"minttu"
Joo nimenomaan tuossa iässä, ainakin meillä alkoi. Tai ehkä pikkasen aikasemminkin. Musta se kertoo siitä ettei lasta vielä nukuta, ainakin jos meidän tyttö tekee noin niin en mä yritä väkisin nukuttaa, jos vie vielä hetkeksi leikkimään ja yrittää uudelleen, nukahtaa ihan suosiolla ilman mitään märinöitä ja tutin heittelyä. Kyllä jo tuon ikäinen osaa ilmaista jos ei vielä väsytä. Ainakin meillä, ei tyttö turhaa kiukuttele koskaan. Ainakaan nukkumaan mennessä...
 
[QUOTE="minttu";27609566]Joo nimenomaan tuossa iässä, ainakin meillä alkoi. Tai ehkä pikkasen aikasemminkin. Musta se kertoo siitä ettei lasta vielä nukuta, ainakin jos meidän tyttö tekee noin niin en mä yritä väkisin nukuttaa, jos vie vielä hetkeksi leikkimään ja yrittää uudelleen, nukahtaa ihan suosiolla ilman mitään märinöitä ja tutin heittelyä. Kyllä jo tuon ikäinen osaa ilmaista jos ei vielä väsytä. Ainakin meillä, ei tyttö turhaa kiukuttele koskaan. Ainakaan nukkumaan mennessä...[/QUOTE]

Tässä voi olla vaarana sekin, että kun lasta viedään nukkumaan ja lapsi jää sänkyyn kiukuttelemaan koska "määä en haluuu!", ja äiti nostaa lapsen sängystä pois, se voi johtaa kierteeseen. Lapsi kuvittelee, että huutamisella saa tahtonsa läpi ja kun vähän aikaa jaksaa kiljua, niin kyllä se äiti tulee mut täältä pois hakee..
Toki lapsikohtaista tämä niinkuin moni muukin asia, riippuu niin paljon lapsen luonteesta kuinka jääräpää tapaus on vai ei. :)
 
Meillä lapsi on taas välillä sellainen, että vaikka väsyttäisikin, niin ei halua nukkua. Olipa sitten kysymys päikkäreistä tai ihan yöunista. Taapero sitten raivoaa, heittelee tuttiaan ja itkeskelee sängyssään, mutta viimeistään puolen tunnin päästä sieltä suunnasta kuuluu jo tuhinaa ;)
 
AP.
Alkuperäinen kirjoittaja PunaisenPuutalonÄiti;27609663:
Meillä lapsi on taas välillä sellainen, että vaikka väsyttäisikin, niin ei halua nukkua. Olipa sitten kysymys päikkäreistä tai ihan yöunista. Taapero sitten raivoaa, heittelee tuttiaan ja itkeskelee sängyssään, mutta viimeistään puolen tunnin päästä sieltä suunnasta kuuluu jo tuhinaa ;)
No kun tuota se täälläkin on. Lapsi haukotteli roimasti ennen sänkyyn pääsyyään ja oli muutenkin väsyneen oloinen. Laitoin siis hänet sänkyyn, mutta... tulokset jo tiedetään. Huutoa, parkua, itkua, hammasten kiristystä.

Miten sitä itse osaisi olla hermostumatta tai suutahtamatta, korottamatta ääntään? Kiukkuaminen (siis muulloinkin kuin nyt) käy välillä hermoon. Eikä se nyt tietenkään ole lapsen syy, että hänellä on tahtoikä, ja kaikki ottaa välillä vähän koville...

Näiden huutokonserttien jälkeen lapsi kyllä alkaa rauhoituttuaan nukkumaan ja herää sitten ylös pirteänä ja hyväntuulisena. Jollei nuku päikkäreitä, niin illasta tulee suoranainen maanpäällinen helvetti. Jos menee myöhemmin päikkäreille, niin sama "Enhaluanukkua"-tyyppinen karjuminen alkaa.
 
"vieras"
[QUOTE="minttu";27609566]Joo nimenomaan tuossa iässä, ainakin meillä alkoi. Tai ehkä pikkasen aikasemminkin. Musta se kertoo siitä ettei lasta vielä nukuta, ainakin jos meidän tyttö tekee noin niin en mä yritä väkisin nukuttaa, jos vie vielä hetkeksi leikkimään ja yrittää uudelleen, nukahtaa ihan suosiolla ilman mitään märinöitä ja tutin heittelyä. Kyllä jo tuon ikäinen osaa ilmaista jos ei vielä väsytä. Ainakin meillä, ei tyttö turhaa kiukuttele koskaan. Ainakaan nukkumaan mennessä...[/QUOTE]

Meillä taas lapsella saattaa silmät painua kiinni iltapuurolla ja torkahtaa suunnilleen istualleen, ja silti itkee ja kiljuu "ei ei ei" kun viedään nukkumaan, kiukuttelee hetken sängyssä ja alkaa nukkua. On vauvasta asti "taistellut nukahtamista vastaan" eli koittanut pitää itsensä väkisin hereillä eikä haluaisi nukkumaan, vaikka olisi väsynyt.

Ja tosiaan voi olla tahtoikä tuossa vaiheessa, meillä alkoi joitakin kuukausia päälle 1-vuotiaalla ja on vain pahentunut siitä asti. Lapsi nyt 2v. Käy selvästi valtataistelua vanhempien kanssa monissa asioissa, saattaa vaikka nälissään ollessa kieltäytyä ruuasta ja vaatia tilalle jotain muuta, ja karjuu sitten äänensä käheäksi kun ei saa tahtoaan läpi...
 
"viima"
meillä lapsi nukkuu päikkärit vaunuissa. on väsynyt ja yleensä itse ilmoittaa et mutsi hei nyt nukkumaan. kiipeää vaunuihin ja menee pötköttään. sit koht vänkääylös ja kippaan takas ja huutoa!! pidän kättä päällä jolloin eni pääse ylös, joskus kiljuu hetken joskus pitkään. välillä, onneks hyvin harvoin, mulla menee hermo ja työnnän vaunut takas sisälle. nostan lapsen keittiön lattialle ja menen sänkyyn makaamaan silmät kiinni. viimestään tässä kohtaa lapsi tulee kiskomaan kädestä et tahtoo takas vaunuihin ja nukahtaakin niihin noin minuutissa. onneks näin äärimmäisiä kohtauksia on ani harvoin. ja tätä jatkunut enemmän ja vahemmän tässä syksyllä. ikää 2v.
 
Mulla on kohta 1v2kk, joka on aina ollut tulinen luonne, ja nyt jo useamman kuukauden ollut tahtoikää ja saa ihan kunnon itkupotkuraivareita, jos ei saa tahtoaan läpi. Kiihtyvyys nollasta sataan on sellaset puoli sekuntia ja jo lentää tavarat.
 
"Heivaan"
Meillä on myös 1v8kk ikäinen, ja minusta tuntuu että suuri osa konflikteista tulee siitä, että pidän lasta vauvempana kuin hän onkaan. Kun otan lapsen tosissani ja yritän ymmärtää, löytyy kiukun takaa hämmästyttävän usein jokin ihan oikea "syy", usein aika pitkälle mietitty.

Meillä nukkumaanmenoon on liittynyt vesilasin toistuvaa pyytelyä, vaikkei varsinainen jano olekaan. Ehdin jo rakentaa asiasta arvovaltataistelun, kun tajusin että poskihammashan se siellä kuumottelee, ja siksi lapsi haluaa koko ajan siemailla vettä. Joten tältä pohjalta ehdottaisin viilentämään tuttia ja katsomaan, helpottaisiko se raivoa.
 
aah
Meillä on kanssa tuolla juuri vuoden täyttäneellä tytöllä aivan uskomaton tahto jo nyt. Esikkopoika oli samanikäisenä aivan ihanan rauhallinen. Eikä tuo poika vieläkään mikään hirveen tahtotapaus olekkaan. Mitä myös kavereiden kanssa jutellut, niin tuntuu että ne tytöt nimenomaan alottaa tuon tahtomisen ja uhmaamisen paljon aikasemmin kun pojat
 
"vieras"
Meillä myös neidillä ikää 1v2kk ja joo-o.. periksi kun ei saa tai esim. joudun ottamaan jotain siltä pois, heittäytyy maahan huutamaan! Ja tekee sen todella dramaattisesti! :D Ei meillä esikoinen aloittanut noin nuorena!
 
"sannamaria"
Meillä alkoi 1v 3kk:n iässä kun yhtäkkiä päätti, ettei häntä syötä enää kukaan. Sai kauheat raivarit jos kesken ruokailun uskalsi koskea ruokaan tai hänen ruokailuvälineisiin/ruokalappuun. :D Sitten neuvoteltiin parin viikon ajan saako ruokapöydälle nousta seisomaan ja hillumaan. Kun suuttuu niin aökaa karjumaan ja heittäytyy selälleen lattialle suorilta jaloilta ja huutaa täysillä. Olen antanut huutaa rauhassa.. Jos lähden toiseen huoneeseem niin seuraa perässä ja heittäytyy siellä lattialle huutamaan :D vaikea välillä pitää pokkaa.

Nyt on alkanut tasaantua kun olen kielloissani pitänyt tiukan linjan puolisoni kanssa. Ei meillä ole hirveästi asioita missä kielletään, mutta ne harvat missä ollaan tiukkoja niin niissä ei anneta periksi.. Esim. keittiön kaappeihin ja vessaan ei mennä ilman lupaa tutkimaan ja leikkimään. Kyllä noita vääntöjä tulee päivittäin. Saa nähdä miten tilanne saa uusia ulottuvuuksia kun kuukauden sisällä syntyy tytölle pikkuveli...
 

Yhteistyössä