Sijaisperheeksi? Mitä se vaatii? Vai onko tämä vain lapsellista unelmaa?

  • Viestiketjun aloittaja "Hmm"
  • Ensimmäinen viesti
"Hmm"
Osaako joku neuvoa tai kertoa paremmin? Mitä vaatii jotta voi olla sijaisperhe? pitääkö olla varakas, kun luen sijaisäiien blogeja jossa asutaan hienossa ok-talossa ja äiti on kotona, millä rahalla? Meillä on ok-talo kyllä, mutta ei rahaa olla kotona... Enkä nyt halua sanoa, että raha se olisi tässä tärkein pointti vaan miten arki järjestyy...
 
Mun veljen perhe on sijaisperheenä, he asuvat ko paikkakunnan talossa pienellä vuokralla.
Myös tilapakun tarjoaa paikkakunta, sekä muita vempeleitä, jopa huonekaluja ja tietysti leluja, pelikoneita tietokoneen jne jne.
Heillä jäi vaimo kotiin tekemään tätä työtä.
Heti alkuun tuli 4 sijaislasta, omia heillä on kolme, silti kaikille on omat huoneet.
 
"sijaisäiti"
vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Lapsista maksetaan hoitopalkkio,joka uuden lain mukaan on minimissään 650e/kk,Siitä menee vero. Koska sijaisvanhemmilla ei ole elatusvelvollisuutta sijoitettuihin lapsiin,maksetaan myös kulukorvausta joka on vaihdellen 300-400e/kk. Siihen voi varautua,ettei se riitä. Meillä kaikki tulot menee samaan kasaan,joka käytetään koko perheen hyväksi,kuten kaikissa perheissä.En siis laske lasten kuluja erikseen.
Itse asumme isohkossa kerrostalohuoneistossa.Ei ole vaadittu muuttamista omakotitaloon.
Perusasiat täytyy olla niin fyysisesti kuin psyykkisesti kunnossa. Sijoitetun lapsen kokemat vaikeudet vaikuttavat hänen elämäänsä myös sijoituksen jälkeen.Niiden käsittelyyn tulee olla kykyä ja voimia.
Ota rohkeasti yhteyttä paikalliseen soisaalitoimeen ja yhdistykseen. Lisätietoa www.perhehoitoliitto.fi
Onnea pohdintoihin!
 
Ainakin pk-seudulla
Kyllä meiltä ainakin varmistettiin että on tuloja ilman lapsesta maksettavia korvauksiakin, eli hommaa ei saa tehdä rahasta.
Ja että on valmis tukemaan lapsen ja biovanhempien yhteyttä.
Toimeentulotukea ei saa olla saanut koskaan aiemmin.
 
Usein se on erittäin vaativaa. Se täällä jo mainittiin, mutta korostaisin vielä. En pitäisi suoranaisena "unelma" vaikka toki halun auttaa ymmärränkin. Auttaa voi monin tavoin.

Nostan hattua suuresti kaikille, jotka sijaisäiteinä- ja isinä toimivat. Samoin hyville perhekodelle.

Varmaan osa lapsista nuorista noissa tilanteissa on kovin sopeutuvaisia, mutta joukossa on todella rankkoja tapauksia ja vanhempia siellä vaikeuksien taustalla: hylkäämistä, hyväksikäyttöä, päihteitä ja mielenterveyden vaikeuksia.

Toivottavasti en pahoittanut kenenkään mieltä tällä kirjoitusella, se on vain oma näkemykseni. Itsestäni ei olisi moiseen. Kunnioitan kuitenkin kaikkia, jotka niin raskaan tien jaksavat kulkea.

Pidetään huolta lapsistamme.
 

Yhteistyössä