Sisältää sieniohjeita

  • Viestiketjun aloittaja Stracciatella
  • Ensimmäinen viesti
Stracciatella
Tatti-smetanakastike

50 g kuivattuja herkkutatteja
vettä
2 sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl tattien liotuslientä
suolaa, mustapippuria
1 dl smetanaa
1 rkl ruohosipulia
1 rkl persiljaa

1. Liota tatteja vähässä vedessä 2 tuntia.
2. Puserra vesi pois.
3. Ota liotusvesi talteen.
4. Paloittele tatit.
5. Kuullota silputut sipulit voissa pannulla ja lisää tattit.
6. Lisää liotusliemi ja kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan.
7. Mausta sipulilla ja pippurilla.
8. Sekoita kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua smetana, hienonnettu ruohosipuli ja persilja.

Sieniruukku

320 g metsäsieniä ( haaparousku, karvarousku, kangassieni)
100 g sipulikuutioita
3 dl kasvis- tai sienilientä
2 dl hylavispikermaa
1 dl vähälaktoosista smetanaa
40 g voita
4 rlk maissijauhoa
tuoretta kirveliä
mustapippuria

1. Freesaa (kuullota) sienet ja sipulikuutiot voissa.
2. Lisää kasvis- tai sieniliemi ja keitä noin 1/2 tuntia.
3. Lisää kerma ja smetana. kiehauta.
4. Suurusta maissijauholla, joka on liotettu tilkkaan kylmää vettä.
5. Lisää tuore kirveli ja mustapippuri.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makua.
7. Tarjoa lisänä iso uuniperuna ja nauti.

Herkkusieni-appelsiinikastike

1 rasia (200 g) tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
1-2 porkkanaa
pala kiinankaalia
öljyä
2 dl vettä
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 dl appelsiinimehua
2-3 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
0,5 tl inkivääriä
ripaus mustapippuria
(suolaa)

1. Viipaloi herkkusienet ja sipuli.
2. Leikkaa porkkanat hyvin ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi tai raasta ne karkealla terällä.
3. Leikkaa kiinankaali ohuiksi viipaleiksi.
4. Ruskista herkkusieniä ja sipulia kevyesti öljyssä.
5. Lisää joukkoon porkkanasuikaleet sekä viipaloitu kiinankaali ja anna niiden myös pehmetä muu-tama minuutti koko ajan sekoittaen.
6. Sekoita maissitärkkelysjauho sekä vesi keskenään ja lisää kasvisten joukkoon sekoittaen.
7. Lisää appelsiinimehu, soijakastike ja hunaja.
8. Mausta seos inkiväärillä, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
9. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen 5-10 minuuttia.
10. Tarjoa kastike keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.

Herkkusieni-broilerikastike pastalle
(4 annosta)

1 rasia herkkusieniä (170g)
1 pss Maggi Indian Creamy Chicken -kastikeaineksia
2 dl kermaa
1 dl vettä
300 g broilerisuikaleita
1 sipuli, silputtuna
½ dl sinihomejuustomurua

1. Puhdista ja viipaloi sienet.
2. Sekoita kulhossa kastikeainespussin sisältö, kerma ja vesi.
3. Ruskista broilerisuikaleet.
4. Lisää sipuli ja paista vielä muutama minuutti.
5. Lisää herkkusienet ja kaada päälle kastikeseos.
6. Kiehauta sekoittaen.
7. Laita kansi päälle ja hauduta kunnes broileri on kypsää (6-8 minuuttia).
8. Lisää sinihomejuustomuru ja kiehauta.
9. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Vinkki:
Voit halutessasi korvata herkkusienet esimerkiksi osterivinokailla (150g) tai kasviksilla (150g).

Korvasienikastike

riittävästi esikäsiteltyjä korvasieniä
1 sipuli
voita paistamiseen
(1 rkl vehnäjauhoja)
3 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä

1. Pilko esikäsitellyt* korvasienet.
2. Freesaa sieniä ja sipulisilppua hetki voissa.
3. Mikäli haluat kastikkeesta paksumpaa, lisää vehnäjauhot sienien ja sipulien sekaan.
4. Lisää kerma ja hauduta kastiketta ainakin 15 min., kunnes kastike sakenee sopivasti.
5. Mausta korvasienikastike suolalla ja valkopippurilla.

Keittäminen*
Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Ota sienet keittove-destä lävikköön reikäkauhalla niin sienissä oleva hiekka jää kattilaan.

Kuivaaminen*
Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista!
Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Tavallinen suolasienikastike

2-3 dl hyvin liotettuja haaparouskuja tai muita suolasieniä
1-2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
1-2 hienonnettua sipulia
3 dl maitoa
1 dl kermaa
(hitunen sokeria)

1. Liota sienet yön yli väljässä vedessä. Jos sienet vielä senkin jälkeen ovat liian suolaisia, keitä nii-tä.
2. Valuta sienet.
3. Hakkaa ne hienoksi terävällä veitsellä tai hakkurilla.
4. Silppua myös sipulit.
5. Ruskista sienet ja sipulit kevyesti.
6. Lisää jauhot ja anna niiden vähän kypsyä.
7. Lisää neste, sekoita ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
8. Lisää hitunen sokeria. Se tekee kastikkeesta täyteläisen, vaikka käytetäänkin vain pieni määrä.
9. Jos pidät löysemmästä kastikkeesta, lisää maitoa tai kermaa. Sakeampi muhennos syntyy neste-määrää vähentämällä.

Kevyt tattikastike

1/2-1 I tuoreita viipaloituja tatteja tai pari, kolme desilitraa pakastettuja
2-3 rkl voita, margariinia tai ruokaöljyä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 tavallinen sipuli
n. 4 dl kasvislientä (kuutioista tai kasvisten keitinlientä)
suolaa
selleri- tai aromi- tai valkosipulisuolaa
(soijakastiketta)
muutama ruokalusikallinen ruohosipulia

1. Keitä sienet kokoon paistinpannussa.
2. Anna kaiken nesteen haihtua.
3. Ota sienet lautaselle.
4. Sulata rasva pannussa.
5. Lisää vehnäjauhot ja sipuli pieneksi silputtuna.
6. Keittele hiljalleen sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja rasva imeytynyt jauhoihin.
7. Lisää vähitellen neste, pienissä erissä.
8. Sekoita hyvin jokaisen lisäyskerran jälkeen.
9. Pane sienet kastikkeen joukkoon.
10. Keitä vielä n. 10 minuuttia.
11. Tarkista maku.
12. Lisää juuri ennen tarjoamista ruohosipuli.

Tattikastike kuivatuista tateista

2 dl kuivattuja tatteja
3 sipulia
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
valkosipulisuolaa
1 nippu persiljaa
3 dl tattien liotusvettä
2 dl smetanaa
(1-2 rkl sherryä)

1. Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi.
2. Pilko ja paista sipulit.
3. Valuta tatit.
4. Säästä liotusvesi.
5. Pilko tatit
6. Lisää pannuun sipulin joukkoon.
7. Ruskista hetki, mausta.
8. Lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen nesteeksi.
9. Lisää smetana ja hienonnettu persilja.
10. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia.
11. Halutessasi lisää sherryä makua juhlistamaan.

Sienihyytelö

4 dl liotettuja suolasieniä
1 dl ohuenohuita purjorenkaita

Liemi:
5 dl kasvislientä (kuutioista tai keitinlientä)
1 rkl keittomaustetta
6 liivatelehteä (liivakkoa)
1 dl kiehuvaa vettä.

1. Silppua sienet ja sekoita ne purjorenkaiden kanssa.
2. Pane seos kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan.
3. Pane liivakot likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi, jotta pehmenevät.
4. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi ja sulata siihen liivakot, joista liotusvesi on puserrettu pois.
5. Älä keitä enää.
6. Mausta kasvisliemi keittomausteella, sekoita joukkoon liivakkoliemi.
7. Tarkista maku.
8. Kaada seos sieni-purjosilpun päälle vuokaan.
9. Hyydytä kylmässä.
10. Tarjoa esim. piparjuurella maustetun kermavaahdon kanssa.

Vihje
Kasvisliemen asemesta voit käyttää sienihyytelön nesteenä 2 dl rahkaa sekä 3 dl kuohukermaa ja maustaa voimakkaammin.

Juhlasienihyytelö

4 dl sienisilppua
6 liivatetta
½ purjoa
2 omenaa
2 dl ranskankermaa
1 tl meiramia
½ tl sitruunapippuria
1/4 tl sokeria
2 dl, kermaa

Koristeeksi
pieniä etikkasieniä

1. Jos käytät suolasieniä, liota ne huolellisesti, ettei salaatista tule liian suolaista.
2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
3. Hienonna sienet ja purjo.
4. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
5. Sekoita mukaan ranskankerma ja mausteet.
6. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
7. Anna liivateliemen hieman jäähtyä.
8. Lisää se sieniseokseen.
9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita salaattiin viimeiseksi.
10. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan.
11. Peitä ja pane jääkaappiin hyytymään mielellään yön ajaksi.
12. Tarjoa hyytelö etikkasienillä koristeltuna.

Lämpimät pyörykkä-sienileivät
6 annosta

500 g lammas- tai porojauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
4-6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g vahvanmakuista juustoraastetta
1 kananmuna
suolaa, rouhittua mustapippuria
kuivattua tai tuoretta timjamia ja oreganoa

Paistamiseen:
voita ja oliiviöljyä

Kastike:
3 rkl voita ja oliiviöljyä
400 g herkkusieniä tai siitakkeita
1 sipuli silputtuna
2 ps viherpippurikastikeaineksia (Rainbow)
5 dl vettä ja kermaa
6 isoa viipaletta vuokaleipää

Pinnalle:
paahdettua voileipäsipulia

1. Mittaa pyörykkäaineet kulhoon ja sekoita hyvin.
2. Tee taikinasta 18 pyörykkää ja paista ne keskilämmöllä kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.

Kastike:
3. Puhdista ja viipaloi sienet.
4. Kuumenna rasva pannussa ja pehmitä sienet ja sipulisilppu.
5. Sekoita viherpippuriainekset nesteeseen ja kaada pannuun.
6. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen.
7. Anna hautua miedolla lämmöllä 5-15 minuuttia.
8. Pariloi tai paahda leipäviipaleet.
9. Jaa pyörykät leipäviipaleille ja annostele kastike päälle.
10. Viimeistele leivät paahdetulla voileipäsipulilla.
11. Nauti raikkaan salaatin kanssa.

Tatti-tomaattikupit
5 - 6 annosta

170 g tatteja tai tuoreita herkkusieniä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä
2 rkl Valio voita
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 %
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl chilipippuria
1/2 tl suolaa
1/2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna

Päälle
4 munan valkuaista
1 1/2 dl (75 g) Valio Mustaleima raastetta

1. Viipaloi puhdistetut sienet ja kypsennä sipulin ja valkosipulin kanssa voissa, kunnes sienistä ir-ronnut neste on haihtunut.
2. Lisää joukkoon tomaatit ja kerma.
3. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita.
4. Mausta.
5. Jaa seos kevyesti voideltuihin annosvuokiin tai uunin kestäviin kahvikuppeihin tai -mukeihin.
6. Tähän saakka voit tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
7. Säilytä kupit jääkaapissa.
8. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
9. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon juustoraaste.
10. Käytä keltuaiset ruoanvalmistukseen tai leivontaan.
11. Annostele valkuaisvaahto kuppeihin.
12. Nosta uuniin ja anna ruskistua kauniiksi noin 10 min.
13. Tarjoa heti raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.

Kantarellipiirakka

120 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
5-6 rkl vettä
1 kg kantarelleja
1 sipuli
2 rkl voita
2 dl kermaviiliä
1 dl kermaa
1 rkl sinappia
3 kananmunaa
suolaa, valkopippuria
persiljaa

1. Kuutioi voi, lisää jauhot, suola ja sokeri.
2. Hypistele sormissa taikina rakeiseksi seokseksi ja lisää vesi.
3. Vaivaa taikina tasaiseksi, levittämällä kourallinen taikinaa kerrallaan leivinalustalle ja kerää se jäl-leen yhdeksi kimpaleeksi.
4. Pane taikina kylmään noin puoleksi tunniksi.
5. Piirakkapohja esikypsennetään ilman täytettä, jolloin sisäosaan laitetaan muuta täytettä taikinan valumisen estämiseksi.
6. Aseta vuokaan ensin leivinpaperi ja painele sormin siihen taitokset niin, että paperi muotoutuu si-säpinnan laitojen mukaan.
7. Esikypsennyksen täytteenä voit käyttää vaikkapa raakaa riisiä, ohrasuurimoita tms. Käytön jäl-keen voit säilyttää ne ja käyttää uudelleen.
8. Kauli taikina pyöreäksi levyksi, joka on noin 5 cm isompi kuin irtopohjavuoka (26 cm).
9. Voitele vuoka ja ripottele pintaan vehnäjauhoja.
10. Kääri taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan.
11. Painele se laitoja myöten ja leikkaa pois reunan yli tuleva osa.
12. Pistele haarukalla.
13. Aseta taikinan sisään esitaitettu voipaperi ja täytä esimerkiksi keittämättömällä riisillä tai ohrasuu-rimoilla (n. 1 kg). Voit täyttää pohjan laitoja myöten.
14. Paista 175 asteen uuninlämmössä 8 minuuttia.
15. Poista voipaperi ja paista kuorta vielä 4 minuuttia. Laidat pysyvät ylhäällä itsestään.

Täytteeksi sopii muhennos tuoreista kantarelleista.
1. Puhdista ja halkaise kantarellit.
2. Kuori ja silppua sipuli.
3. Paista seosta kevyesti pannussa ja nosta levyltä.
4. Sekoita joukkoon kylmä kermaviili ja täytteen jäähdyttyä kerma.
5. Tarkista maku mausteilla ja lisää lopuksi kananmunat.
6. Kaada se esikypsennettyyn piirakkakuoreen ja kypsennä pinta kauniin ruskeaksi 150 asteen uunin-lämmössä noin 60 minuuttia.
7. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Sienipiiras

500 g pakastettua voitaikinaa

täyte:
1 ½ litraa tuoreita suppilovahveroita
2 rkl öljyä tai kasvimargariinia
2-3 sipulia
1 ½ dl hienonnettua persiljaa
suolaa
valkopippuria
2-3 dl voimakasta juustoraastetta
6 dl maitoa
6 munaa

1. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä kookas vuoka tai pelti.
2. Pistele taikinaa haarukalla.
3. Pane se jääkaappiin 30 minuutiksi.
4. Hienonna huuhdotut ja valutetut sienet.
5. Pane ne kattilaan kiehumaan omassa liemessään kunnes neste haihtuu.
6. Lisää sipulisilppu ja rasva kattilaan sienten joukkoon.
7. Lisää mausteeksi persiljaa, suolaa ja pippuria.
8. Pane vuokaan kerroksittain sieniä ja juustoraastetta.
9. Kaada päälle hyvin sekoitettu munamaito.
10. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes piiraan pinta on kauniin värinen.

Sienipiiras 2

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
1 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä
2,5 dl vettä

Täyte:
1 l tuoreita TAI pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja, herkkusieniä, siitakesieniä)
2 sipulia
1 dl keitettyä tummaa riisiä
1 dl Flora Ruokaa (rasvaa 15 %)
1 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
0,25 tl valkopippuria
1,5 tl yrttiseosta esim. Herbes de Provence

Vuoan voiteluun:
1 tl Bertolli Classico oliiviöljyä

Valmista ensin pohjataikina:
1. sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kuivahiiva keskenään.
2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi.
3. Vaivaa taikina pehmeäksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.

Valmista sillä aikaa täyte.
1. Pilko sienet noin kolmen sentin palasiksi.
2. Kuori ja kuutioi sipulit.
3. Laita sienipalaset kylmälle pannulle ja ala kuumentaa. Kun sienistä alkaa irrota nestettä, lisää sipulisilppu.
4. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon keitetty riisi.
5. Painele kohonnut taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille.
6. Kaada sieniseos vuokaan.
7. Sekoita kulhossa Flora Ruoka, rasvaton maito ja kananmunat sekaisin.
8. Mausta valkopippurilla ja yrttiseoksella.
9. Kaada kananmunaseos sieniseoksen päälle.
10. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes reuna on saa-nut väriä ja täyte hyytynyt.

Sieni-raejuustopiirakka
12 annosta

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl juustoraastetta
2,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä

Täyte:
150 g suppilovahveroita tai kantarelleja
1 pieni sipuli
1 rkl voita tai margariinia
400 g (2 prk) raejuustoa
3 munaa
0,5 tl suolaa
5 viherpippuria
1/3 tl rakuunaa

1. Sekoita pohjan ainekset keskenään nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Taputtele taikina uuni- tai piirasvuoan (halk. 27 cm) pohjalle ja reunoille.
3. Pistele haarukalla ja paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Valmista täyte, kun pohja on uunissa.
1. Hienonna sienet ja sipuli sekä ruskista ne kevyesti voissa.
2. Jäähdytä.
3. Lisää jäähtyneeseen sieni-sipuliseokseen raejuusto, munat ja mausteet.
4. Kaada täyte vuokaa pohjan päälle.
5. Jatka paistamista 225 asteessa vielä noin 30 minuuttia.

Sienisarvet

Taikina:
50 g hiivaa
3 1/2 dl haaleaa maitoa
1 tl suolaa
100 g sulatettua margariinia tai voita
n. 1 1/2 dl vehnänleseitä, graham- tai ohrajauhoja
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja

Täyte:
2-3 dl nummitatteja tai muita mietoja sieniä tai suolasieniä
hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia
50 g hienonnettua anjovista
suolaa ellei anjovista käytetä

Voiteluun:
munaa

Valmista ensin täyte.
1. Hienonna tatit ja sipuli, ja kuumenna niitä ensin kevyesti rasvassa.
2. Jäähdytä ja lisää niihin muut täyteaineet. Jos et pidä anjoviksesta, jätä pois.

Tee taikina.
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää muut aineet.
3. Tee taikinasta mahdollisimman pehmeä. Mitä löysempi taikina, sen maukkaampi lopputulos.
4. Anna taikinan kohota vähän aikaa.
5. Jaa taikina kolmeen osaan.
6. Taputtele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kolme pyöreää, hyvin ohutta levyä.
7. Jaa ne esim. kuuteen osaan, sektoriin.
8. Pane täytettä jokaisen sektorin leveälle reunalle.
9. Kierrä sarviksi.
10. Pane pellille.
11. Kohota ja voitele munalla.
12. Paista n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.

Tattiräiskäleet

n. 1/21 puhdistettuja nummitatteja tai muita tatteja
voita tai margariinia tai ruokaöljyä
suolaa
valkopippuria

Taikina:
4 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
2 munaa
4 rkl öljyä,
sulatettua voita tai margariinia

1. Aloita taikinan teolla.
2. Sekoita jauhot maidon joukkoon, sitten suola ja munat ja lopuksi rasva.
3. Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa.
4. Silppua sienet, paista ne.
5. Mausta ja pidä lämpiminä.
6. Paista taikinasta ohuita räiskäleitä. Koska rasva on taikinan joukossa, sitä ei juuri nimeksikään tarvita pannulle.
7. Kypsennä räiskäleet vain toiselta puolelta.
8. Levitä täytettä lusikalla räiskäleelle ja kierrä rullalle.
9. Lado tarjoilu astiaan ja yritä pitää lämpiminä tarjoiluhetkeen saakka.
10. Tarjoa kermaviilin tai smetanan kanssa.

Vihje:
Tattiräiskäleet voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuumentaa tarjoilukuntoon esim. foliolla peitettynä uunis-sa juuri ennen syömistä. Haluttaessa pintaan voi levittää juustoraastetta.

Viettelevä varras

450 g Champ Grilli -herkkusieniä
170 g pekonia
tomaattia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja muita kauden vihanneksia
grillauskastiketta

1. Kietaise pekonisuikale jokaisen Champ Grilli -herkkusienen ympärille.
2. Pujota ne vartaaseen kauden vihannesten kera.
3. Sivele päälle mieleistäsi grillikastiketta.
4. Vihannekset ja sienet kypsyvät grillissä tasaisella lämmöllä samassa tahdissa.

Herkku-uuniperuna
4 hengelle

4 isoa jauhoista perunaa

Täyte:
1 rasia Champ-herkkusieniä (170 g)
1 rkl oliiviöljyä
200 g kalkkuna- tai kinkkusuikaleita
1 prk kermaviiliä
- suolaa
- mustapippuria

1. Pese perunat ja kääri ne folioon.
2. Paista uunissa 220°:ssa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä.
3. Kuullota sienet öljyssä ja anna jäähtyä.
4. Sekoita kermaviili ja sienet kalkkuna- tai kinkkusuikaleiden kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
5. Halkaise perunat keskeltä ja jaa täyte niille.
6. Tarjoile salaatin kera.

Sienipannukakku

1 l rasvatonta maitoa
1 prk Scanegg Rasvatonta munaa
4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
300 g Chamb Jumbo herkkusieniä
1/2 (150 g) purjoa ohuina renkaina tai suikaleina
1 paprika pieninä kuutioina
2-3 maustekurkkua pieninä kuutioina

1. Sekoita rasvaton maito, Scaneggin Rasvaton muna ja jauhot tasaiseksi taikinaksi.
2. Mausta taikina mustapippurilla ja halutessasi myös suolalla.
3. Anna taikinan turvota, kun käsittelet muita aineita.
4. Pane hienonnetut Champ- sienet, purjorenkaat tai -suikaleet, porkkanaraaste ja paprikakuutiot pinnoitettuun pannuun.
5. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes kaikki neste on haihtunut sienistä ja kasvikset ovat hieman pehmenneet.
6. Lisää maustekurkkukuutiot muiden aineiden joukkoon, anna seoksen vähän jäähtyä ja lisää se sit-ten pannukakkutaikinaan.
7. Sekoita hyvin.
8. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannuun.
9. Paista pannukakkua 200° C uunilämmössä noin puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pannukakku keskeltäkin kypsää.

Kanttarelli-nokkoskeitto

1 l kantarelleja
100 g savukylkeä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 ½ l vettä
1 liemikuutio
3 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
muskottipähkinää

1. Hienonna kantarellit.
2. Kypsennä niitä kattilassa miedolla lämmöllä sen verran, että niistä irtoava neste on haihtunut.
3. Sekoita joukkoon suikaloitu savukylki ja hetken päästä jauhot.
4. Lisää vesi, liemikuutio ja nokkoset.
5. Anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia.
6. Mausta.

Kanttarellikeitto

1 l kantarelleja
2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
kasvis- tai lihaliemikuutio
2 dl kermaa
valkopippuria
persiljasilppua

1. Hauduta pilkottuja sieniä ja silputtua sipulia pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut.
2. Ripottele valkopippuria ja hiukan suolaa sienille.
3. Siirrä paksupohjaiseen kattilaan.
4. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin.
5. Lisää vesi, liemikuutio ja murskatut valkosipulin kynnet.
6. Keitä hiljaa 20 minuuttia, sekoita välillä huolellisesti.
7. Lisää kerma ja anna kiehahtaa.
8. Silppua persiljaa pinnalle.
9. Tarjoa patongin ja juuston kanssa.

Torvisienikeitto

1 dl vettä liotukseen
3 rkl murskattuja kuivattuja mustia torvisieniä
2 kanaliemikuutiota 1 litra vettä
100-200 g sulatejuustoa
pippuriseosta
ranskankermaa
persiljaa

1. Liota torvisieniä pari tuntia desilitrassa haaleaa vettä.
2. Pane kiehuvaan veteen kanaliemikuutiot.
3. Paloittele siihen sulatejuusto.
4. Lisää sienet liotusvesineen keittoon.
5. Mausta.
6. Anna kiehahtaa.
7. Höystä kuuma keitto ranskankermalla.
8. Ripottele koristeeksi runsaasti persiljasilppua.
9. Nauti kera hyvän ystävän ja paahdetun ruisleivän.

Metsäsienikeitto

1 sipuli
2 dl sekasieniä tai suppilovahveroita
1 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1/3 tl rakuunaa
1/3 tl yrttisuolaa
1 dl kermaa
persiljaa

1. Hienonna sipulit ja sienet ja ruskista kevyesti rasvassa.
2. Ripottele päälle vehnäjauhot.
3. Lisää maito hitaasti samalla sekoittaen.
4. Lisää sulatejuusto, liemikuutio ja mausteet.
5. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen kunnes juusto on sulanut.
6. Lisää lopuksi kerma ja persilja.

Suppilokeitto

1 litra tuoreita suppilovahveroita
öljyä
2-3 rkl voita tai margariinia
5 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 litraa vahvaa lihalientä
valkopippuria
3 rkl tomaattisosetta
1 rkl sinihomejuustoa
2 dl kermaa
persiljaa

1. Hienonna puhdistetut suppilovahverot.
2. Keitä öljyssä niin että sienet menevät kokoon.
3. Ota sienisilppu lautaselle.
4. Lisää kattilaan rasva ja sekoita siihen vehnäjauhot.
5. Lisää lihaliemi vähitellen hyvin sekoittaen.
6. Lisää sienisilppu, valkopippuri, tomaattisose sekä juusto pieninä muruina.
7. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
8. Lisää lopuksi kerma.
9. Anna kiehahtaa.
10. Ripota pinnalle persiljaa ennen tarjoamista .

Tattikeitto

kourallinen kuivattuja tatteja
2 dl vettä
2 sipulia
2 rkl rikottuja ohraryynejä
1 litra vettä
(kasvisliemikuutio)
(1-2 perunaa)
1 dl kermaa
(smetanaa lautaselle)

1. Pane kuivatut tatit likoamaan haaleaan veteen.
2. Kun ne ovat pehmeitä (2-3 tunnin kuluttua) silppua sienet.
3. Käytä liotusvesi liemeen.
4. Kypsennä paksupohjaisessa kattilassa sipulisilppu.
5. Lisää tattisilppu ja rikotut ohraryynit.
6. Kaada päälle liotuslientä ja vettä noin litra; voit lisätä liemikuutionkin.
7. Keitä hiljaa ainakin tunti.
8. Voit lisätä keittoon kuorittuja, tikkumaisiksi leikattuja perunoita keittämisen loppupuolella, kun ryynit ovat kypsyneet, pehmennä keitto kermatilkalla.
9. Jos se on liian sakeaa lisää lientä.
10. Silppua päälle runsaasti persiljaa

Herkkusienikeitto 2

200 g tuoreita herkkusieniä
1 l vettä
1-2 kanaliemikuutiota
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
(1 dl kuohukermaa)
(nokare sinihomejuustoa)

1. Hienonna sipuli ja hauduta voissa.
2. Lisää jauhot, vesi ja kanaliemikuutiot.
3. Keitä noin 10 minuuttia.
4. Puhdista ja viipaloi herkkusienet.
5. Lisää ne keiton joukkoon.
6. Jatka keittämistä vielä noin 5 minuuttia.
7. Lisää lopuksi halutessasi kerma ja sinihomejuusto.
8. Jos et käytä kermaa lisää vesimäärää noin 1 dl.

Herkkusienikeitto 3

1/2 dl sipulia
45 g voita
45 g vehnäjauhoja
12 dl kanalientä
500 g herkkusieniä
25 g voita
1 tl sitruunanmehua
2 keltuaista
1,5 dl kermaa

1. Irrota herkkusienten kannat ja hienonna ne.
2. Kuullota silputtu sipuli voissa kattilassa ja lisää hienonnetut kannat.
3. Kaada kattilaan kanaliemi ja keitä 15 minuuttia.
4. Siivilöi liemi, purista kasvikset siivilän läpi takaisin kattilaan.
5. Viipaloi sienten hatut ja kostuta ne sitruunanmehulla.
6. Lisää ne kattilaan ja anna kiehua 10 minuuttia.
7. Sekoita kerma ja keltuaiset.
8. Kaada seos kattilaan ja hämmennä samalla vispilällä.
9. Kiehauta ja koristele persiljalla.

Hunajainen sitruuna-sienispagetti
4 annosta

Spagettia
vettä
suolaa
ruokaöljyä

Kastike:
400 g sieniä
25 g voita
0,5 rkl hunajaa
suolaa, viherpippuria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
sitruunasta puristettua mehua
vihanneskrassia tai kevätsipulia

1. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Kastike:
2. Puhdista ja pilko herkkusienet.
3. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannussa ja ruskista sienet kauniin kullanruskeiksi.
4. Mausta suolalla, viherpippurilla, raastetulla sitruunan kuorella ja sitruunasta puristetulla mehulla.
5. Sekoita kastike kuuman pastan joukkoon.
6. Silppua pinnalle vihanneskrassia tai kevätsipulia.

 
Stracciatella
Ahvenfileet sienikastikkeessa
4 hengelle

8 ahvenfilettä
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl valkopippuria
2 salottisipulia
50 g voita
3 dl valkoviiniä
35 g (1 pss) kuivattua tattirouhetta
1 dl kermaa

1. Liota tattirouheetta pussin ohjeen mukaan.
2. Sekoita jauhot ja mausteet.
3. Riko haarukalla munan rakenne.
4. Silppua salottisipulit ja kuullota ne pannulla voissa.
5. Kasta ahvenfileet ensin munaan, kääntele sitten jauhoseoksessa ja paista pannulla molemmin puo-lin.
6. Kaada viini pannulle ja kiehauta.
7. Nosta fileet varovasti kuumalle tarjoiluvadille.
8. Lisää liotettu (ja turvonnut) tattirouhe pannuun ja kiehauta.
9. Viimeistele kermalla, kuumenna ja kaada kastike tarjoiluvadille ahvenfileiden päälle.
10. Tarjoa lisäksi keitettyjä uusia perunoita.

Korvasienipilahvi kaurasuurimoista

n.150-200 g korvasieniä (kahteen kertaan keitettyjä) tai 150 g siitakesieniä
1 sipuli hienonnettuna
2-3 rkl voita tai margariinina
2 dl kaurasuurimoita
5 dl kasvislientä (kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio + vettä)
valkopippuria
(suolaa)
kevätsipulia

1. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä 10 min. kummallakin kerralla.
2. Huuhdo keittämisten välillä ja jälkeen runsaassa vedessä.
3. Tuuleta hyvin keittämisen aikana.
4. Valuta sienet hyvin ja paloittele tai hakkaa pieneksi.
5. Hienonna sipuli.
6. Kuullota sieniä sekä sipulikuutioita voissa.
7. Lisää kaurasuurimot ja kuullota hetki.
8. Lisää kuuma liemi ja hauduta suurimot kypsiksi noin 20-30 minuuttia.
9. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla.
10. Lisää lopuksi joukkoon viipaloitua kevätsipulin vartta.

Sienipyttipannu

200 g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita
400 g kuorittuja raakoja perunoita
2 isoa sipulia
öljyä
yrttisuolaa
meiramia

1. Paloittele puhdistetut sienet.
2. Kuutioi perunat.
3. Suikaloi kuoritut sipulit.
4. Kuumenna öljy paistinpannussa, kypsennä siinä sienet ja nosta ne pannusta.
5. Kuumenna pannu uudestaan ja paista siinä perunakuutiot ja sipulit.
6. Mausta ne yrttisuolalla ja meiramilla.
7. Sekoita lopuksi kaikki keskenään.

Sienipyörykät

1l pilkottuja haaparouskuja yms.
5 kypsää perunaa
2 rkl korppujauhoja
1 - 2 munaa
1,5 dl maitoa
sipulia
pippuria
suolaa

1. Korppujauhot turvotetaan maidossa.
2. Sipuli ruskistetaan, sienet ja perunat hakataan tai jauhetaan hienoiksi.
3. Ainekset yhdistetään hyvin sekoittaen.
4. Seoksesta leivotaan pyöryköitä, jotka paistetaan, pannulla tai uunipellillä.
5. Sienien lisäksi jauheliha sopii mainiosti yhdistettäväksi mukaan.

Suppilovahveromuhennos

½-1 litraa tuoreita tai 2-4 dl pakastettuja suppilovahveroita
1 sipuli
2 rkl öljyä tai kasvimargariinia
2 ½ rkl vehnäjauhoja
4-5 dl kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa)
suolaa
valkopippuria
basilikaa tai kirveliä

1. Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa.
2. Hauduta sienisilppu siinä kevyesti.
3. Lisää sipulisilppu ja anna sen kiehahtaa sienten kanssa.
4. Haihduta nestettä.
5. Ripota päälle vehnäjauhot.
6. Sekoita ja lisää neste vähitellen pieninä erinä hyvin hämmentäen.
7. Mausta.
8. Anna hautua hiljalleen kannen alla vähintään 10 minuuttia.
9. Tarkista maku juuri ennen tarjoamista.

Liha-kanttarellipata

500 g naudan paistia
2 sipulia
2 rkl voita tai margariinia
15 murskattua katajanmarjaa
murskattu valkosipulin kynsi
3 dl kermaa
2 - 3 rkl soijakastiketta
300 g tuoreita kantarelleja
mustapippuria
1 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita (tai karpaloita)

1. Leikkaa liha kuutioiksi.
2. Silppua sipuli ja ruskista kevyesti padassa lihan ja murskattujen katajanmarjojen kanssa pienessä rasvamäärässä.
3. Lisää kerma, soijakastike, valkosipuli ja rouhittua pippuria.
4. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä kunnes liha tuntuu kypsältä.
5. Paista viipaloidut kantarellit pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut.
6. Lisää pataan ja anna hautua hetken aikaa.
7. Lisää puolukat ja tarkista maku.
8. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Kanttarellimuhennoksella kuorrutettu kukkakaali

1 kukkakaali
1 l kantarelleja
2 rkl öljyä
1 sipuli
3 - 4 rkl vehnäjauhoja
5 dl kukkakaalin keitinlientä
yrttisuolaa
sellerinlehtiä
1 dl juustoraastetta

1. Keitä kukkakaali kypsäksi (15 - 20 minuuttia), jäähdytä ja lohko.
2. Ota liemi talteen.
3. Puhdista ja paloittele sienet.
4. Haihduta niistä nestettä kuumassa pannussa.
5. Lisää öljy, silputtu sipuli, jauhot ja keitinliemi.
6. Mausta ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti.
7. Voitele uunivuoka ja pane siihen paloiteltu kukkakaali, silputtuja sellerinlehtiä.
8. Kaada päälle sienimuhennos.
9. Peitä pinta juustoraasteella.
10. Kuorruta ruokaa kymmenisen minuuttia kuumassa (250 °C) uunissa.

Kanttarellihöystö

1 l tuoreita kantarelleja
2 rkl öljyä tai voita
1 tomaattia
½ l vettä
1 kasvis- tai lihaliemikuutio
2 tl sitruunamehua tai kuivaa sherryä

1. Keitä puhdistettuja ja paloiteltuja sieniä rasvassa padassa kunnes sienten neste on kuivunut.
2. Lisää hienonnettu sipuli ja lohkotut tomaatit.
3. Hauduta pari minuuttia ja lisää vesi ja lihaliemikuutio.
4. Anna höystön muhia puolisen tuntia ja lisää vettä tarvittaessa.
5. Mausta sitruunamehulla tai sherryllä.
6. Tarjoa perunoiden, pastan tai keitetyn riisin kanssa.

Sienikiusaus

10 kpl raakoja perunoita
150 g savukylkeä tai pekonia
2 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
3-4 dl sieniä hienonnettuna (tatteja, haperoita, rouskutkin käy myös suolasienet)
2 dl maitoa
200 g sulatejuustoa

1. Kuori ja suikaloi perunat.
2. Kuivaa sienet pannulla, lisää lihasuikaleet ja sipulisilppu, ruskista kevyesti, mausta.
3. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet ja sieniseos.
4. Sulata juusto kiehuvaan maitoon.
5. Kaada kastike vuokaan.
6. Paista 200° reilu tunti.
7. Tarjoa esim. punakaaliraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa. Nauti!
a. Perusohjeeseen voit lisätä kalaa, jättää lihan pois tai tehdä vain sienistä ja perunoista.

Sieni-kaalilaatikko

1 pss (35 g) kuivattuja voitatteja, tai 350 g tuoreita tatteja tai muita sieniä
3/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita
4 dl vettä
½ kg valkokaalia
2 sipulia
3 porkkanaa
1 tl suolaa
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 tl meiramia
1 tl kuminoita
3 dl maitoa
2 munaa

1. Perinteinen kaalilaatikko tehdään kokonaisista ohrasuurimoista.
2. Vaihteeksi jauhelihan voi korvata sienillä.
3. Liota kuivattuja sieniä 1 ½ desilitrassa vettä tunnin ajan.
4. Käytä myös liotusvesi ruokaan! Jos valmistat ruoan tuoreista sienistä, puhdista ja paloittele ne, ja kiehauta niitä pannulla hetki niin että sienten oma neste irtoaa.
5. Ripottele suurimot kypsymään kiehuvaan veteen.
6. Anna kiehua 20 minuuttia.
7. Sekoita mukaan suikaloitu kaali ja porkkana, sekä renkaiksi leikattu sipuli.
8. Anna seoksen hautua 15 minuuttia välillä sekoittaen.
9. Mausta seos ja lisää sienet.
10. Voitele uunivuoka ja kaada kasvisseos vuokaan.
11. Sekoita munamaito kulhossa ja kaada vuokaan.
12. Kypsennä 175 asteessa uunin alatasossa puolitoista tuntia.
13. Tarjoa lisukkeena puolukoita tai puolukkahilloa.

Syksyinen sienirisotto

2 dl risottoriisiä
5 dl kantarelleja tai muita kauden metsäsieniä
puolikas sipuli
5 dl hyvää kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl tuoretta parmesaania raastettuna
hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria

1. Kuullota ensin sipulia tilkkasessa oliiviöljyä.
2. Lisää hetken kuluttua pilkotut sienet joukkoon.
3. Lisää risottoriisi ja freesaa vielä hetki.
4. Yhdistä kasvisliemi ja viini ja kaada seosta kattilaan vähän kerrallaan antaen sen imeytyä välillä.
5. Jos keität kasvisliemen itse, jätä tällä kertaa selleri pois, sillä sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa.
6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi vielä parmesaanijuustoa.
7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti.
8. Annosten päälle voit vielä ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja.

Herkkusieni-kinkkupasta

rasia kotimaisia herkkusieniä
150 g kypsää kinkkua nauhamaisina suikaleina
purjosipulia viipaleina
puserrettu valkosipulin kynsi
reilusti persiljaa
keitettyä kuumaa spagettia tai muuta pastaa (parmesan-juustoraastetta)

1. Puhdista sienet ja leikkaa ne viipaleiksi.
2. Kuullota öljytilkassa paistinpannulla sienet, kinkku ja sipulit.
3. Lisää vielä persilja.
4. Lisää paistos kuumaan spagettiin, sekoita ja tarjoa ruoka välittömästi.

Tomaatti-Pesto-Herkkusieni omeletti
(6 annosta)

3 Kuorittua tomaattia (voit kaltata itse jos osaat, tai käyttää säilykejuttuja)
2-3 rkl Pestokastiketta
Tuoreita herkkusieniä
14 Kananmunaa
Loraus maitoa tai kermaa
Suolaa
Rouhittua mustapippuria
Juustoraastetta, esim. Emmental
Tuoretta basilikaa

1. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi ja pistä pannu kuumaksi.
2. Paista tomaatit ja sienet pestokastikkeessa kuumalla pannulla.
3. Pestossa on sen verran öljyä ettei sitä tarvitse erikseen lisätä.
4. Sekoita munat, kerma ja mausteet ja lisää seos pannulle muiden ainesten joukkoon.
5. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla niin kauan että munakas hyytyy.
6. Ihan lopuksi ripottele päälle juustoraaste ja basilika.

Herkkusieni-kinkkumuhennos (kevyt)
4 annosta

200 g vähärasvaista kinkkua
1 porkkana
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
½ pientä purjoa
100 g tuoreita herkkusieniä
½-1 tl karria
4 dl rasvatonta maitoa
1 kasvisliemikuutio
1 ½ rkl vehnäjauhoa
suolaa

1. Suikaloi kinkku.
2. Kuullota pannulla kuorittu ja paloiteltu porkkana, hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynsi.
3. Pane pannulle suikaloidut purjo ja herkkusienet ja kypsennä parin minuutin ajan.
4. Mausta karrilla, lisää maito ja pienitty kasvisliemikuutio.
5. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla ja anna kiehua vielä hetken ajan.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
7. Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä tai röstiperunoiden seurana.

Kasvis-sienisalaatti

3 dl valkokaalia suikaleina
2 varsisellerin vartta ryöpättyinä suikaleina
2 porkkanaa karkeana raasteena
1 rasia tuoreita herkkusieniä lohkoina
1 ruukku rucola-salaattia
1 ruukku jääsalaattia
3-4 tomaattia viipaleina

yrttiöljy:
2 ruukkua basilikaa
suolaa
kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä

1. Hienonna yrttiöljyn ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
2. Sekoita salaatin aineet keskenään ja mausta kastikkeella.
3. Tarjoa salaattilautasilta tai vadilta.

Sienisalaatti
7-8 dl sienisalaattia

5 dl (n. 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa
ripaus mustapippuria

Koristeeksi:
tuoretta persiljaa

1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois.
2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi.
3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi.
4. Yhdistä aineet.
5. Koristele persiljalla.

Sienisalaatti 3

1 l suolattuja rouskuja
1-2 tl maustepippureita rouhittuna
1-2 sipulia

Kastike:
2 tlk (á 1 1/2 dl) ranskankermaa tai vastaavasti kermaviiliä, kermavaahtoa tai smetanaa

1. Liota suolasieniä kylmässä vedessä vettä välillä vaihtaen 7-8 tuntia.
2. Jos kiire yllättää, voit liottaa sienet myös lämpimässä vedessä, jolloin suola haihtuu nopeammin. Jäähdytä sienet kuitenkin lopuksi.
3. Hienonna sienet veitsellä hakaten.
4. Lisää maun mukaan pippuria.
5. Kuori ja hienonna sipulit.
6. Lisää sipulisilppu sieniin ja tarjoa sellaisenaan.
7. Jos haluat sienisalaattiin kastikkeen, riittää sekoitettu ranskankerma tai vastaava kermavalmiste.
8. Myös vaahtoutuva kasvirasva, Creme Vispi sopii.

Feta-herkkusienet

Herkkusieniä
Feta-juustoa
Yrttejä
Smetanaa
Juustoraastetta

1. Valitse suuria herkkusieniä.
2. Poista kannat.

Täytä lakit:
1. laita jokaisen sisään pala fetaa ja yrttiä makusi mukaan (esim. basilikaa).
2. Peitä feta smetanalla ja/tai ranskankermalla.
3. Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta ja laita uuniin n. 200-asteeseen 20-30 minuutiksi eli kunnes pinta on saanut väriä.
4. Tarjoa leivän kera.

Eksoottiset sekasienet

500 g sieniä ryöpättynä
voita
fenkolia
suolaa
valkopippuria
1 dl smetanaa
ruohosipulia

1. Hienonna sienet ja paista kullankeltaisiksi.
2. Mausta suolalla, fenkolilla ja valkopippurilla.
3. Sekoittele smetana joukon jatkeeksi.
4. Hauduta 5 min.
5. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla.

Nokkostahnalla täytetyt herkkusienet

1 dl keitettyä nokkosta tai pinaattia
6 rkl voita
tuoreita herkkusieniä
2 viipaletta leipää
suolaa ja mustapippuria

1. Ryöppää nokkosia pari minuuttia ja valuta.
2. Silputtele pieniksi.
3. Sekoita nokkoset, muserrettu leipä ja voi keskenään, maustaen suolalla ja pippurilla.
4. Puhdista herkkusienet ja koverra kanta pois.
5. Täytä herkkusienet voi-nokkosseoksella, kääri folioon
6. Anna paistua noin 10-15 min.

 
Stracciatella
Kanttarellipiiraat

2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
3/4 dl vettä

Täyte:
1 l tuoreita kantarelleja
1/2 purjoa
1 rkl voita tai margariinia
1/2 tl yrttisuolaa
1/2 tl yrtti- pippurisekoitusta
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1/2 tl yrttisuolaa
1 dl Pasta-juustoraastetta

1. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe.
2. Lisää pehmeä rasva ja nypi seos ryynimäiseksi.
3. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
4. Anna taikinan jähmettyä viileässä jonkin aikaa.
5. Suikaloi purjo ja paloittele sienet.
6. Kuumenna rasva pannussa ja kypsennä siinä purjo.
7. Lisää sienet ja anna niiden kypsyä, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut.
8. Mausta yrttisuolalla ja pippurilla, jätä jäähtymään.
9. Sekoita keskenään munat, ruokakerma ja yrttisuola.
10. Jaa taikina kuuteen, läpimitaltaan 10 cm:n piirasvuokaan ja painele vuokien pohjille ja reunoille.
11. Lusikoi sieniseosta piiraiden täytteeksi ja annostele päälle muna-kermaseosta.
12. Sirota pinnalle juustoraastetta.
13. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
14. Irrota vuoista hiukan jäähtyneinä.

Sieni-perunakakut

1 kg (vajaa) perunoita
0,5 l suppilovahveroita
1 sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria myllystä
100 g voita

1. Kuori perunat.
2. Keitä ne muusiksi.
3. Paloittele ja paista tuoreet sienet pannulla niin että niiden vesi haihtuu pois.
4. Nuiji perunat rikki ja sekoita joukkoon sienet, mausteet ja sulatettu voi.
5. Jaa muusi pieniin voilla voideltuihin annosvuokiin tai isoon irtopohjavuokaan.
6. Paista perunakakkuja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.

Sienikasvispiirakka

Pohja:
2 1/2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g margariinia tai voita
2 rkl vettä

Täyte:
noin 1,5 litraa tuoreita sieniä (esim. siitaketta, osterivinokasta, herkkusieniä)
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
1 paprika
öljyä
1/2 - 1 tl mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
1/2 tl suolaa
2 munaa
2 dl maitoa tai kermaa
3 dl (150 g) juustoraastetta

1. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin.
2. Sekoita pehmeä voi ja jauhoseos tasaiseksi, lisää vesi.
3. Painele taikina voideltuun reunalliseen vuokaan.
4. Paista 220 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
5. Viipaloi sienet, pilko sipuli, kuutioi kesäkurpitsa ja paprika.
6. Ruskista sienet rapeiksi öljyssä paistinpannulla.
7. Kuullota öljyssä sipuli, kesäkurpitsa ja paprika.
8. Yhdistä sienet ja kasvikset, lisää mausteet.
9. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle.
10. Sekoita munat, maito ja juustoraaste.
11. Lusikoi seos piirakan päälle.
12. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Sienipasteijat

100 g sekasieniä
1 sipuli silputtuna
50 g keitettyä ohraa tai riisiä
1 kypsä kananmuna hienonnettuna
2 raakaa kananmunaa
suolaa, mustapippuria, timjamia
voitaikinaa

1. Kuullota pannulla sienet ja sipuli.
2. Lisää joukkoon kypsä muna ja ohra tai riisi.
3. Mausta ja sido seos vielä yhdellä raa´alla munalla.
4. Tee haluamasi muotoisia pasteijoita.
5. Voitele ne munalla.
6. Jos haluat, voi koristella pasteijat esim. seesamin- tai auringonkukansiemenillä.
7. Paista uunissa 225 asteessa noin 15min.

Sienipiiraat

Taikina:
1/2 dl perunasosejauhetta (pussista)
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
1 muna

Täyte:
1 1/2 l kantarelleja tai sekalaisia metsäsieniä
2 rkl voita
1/2 tl suolaa
3 rkl salaattisipulia silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
2 dl vettä
1 tl soijaa
5 roseepippuria rouhittuna
paprikajauhetta
mustapippuria
valkopippuria
1 dl kermaviiliä
1 muna

1. Sekoita kulhossa taikinaa varten kuivat aineet.
2. Lisää rasva ja nypi seos murumaiseksi.
3. Sekoita jauho-rasvaseokseen kananmuna.
4. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
5. Valmista taikinan jähmettyessä täyte.
6. Kypsennä sienisilppua paistokasarissa kuumennetussa voissa, kunnes neste on haihtunut.
7. Mausta suolalla.
8. Lisää sienten joukkoon sipulisilppu ja anna sen kuullottua.
9. Sekoita keskenään kulhossa vehnäjauhot, kerma ja vesi.
10. Lisää suurus sieni-sipuliseokseen.
11. Hauduta keitosta 20-30 minuuttia välillä sekoittaen.
12. Mausta hauduttamisen aikana.
13. Jätä jäähtymään.
14. Sekoita jäähtyneeseen muhennokseen kermaviili ja muna.
15. Tarkista maku.
16. Jaa taikina 12 annosvuokaan .
17. Painele vuokien pohjalle ja reunoille.
18. Annostele vuokiin täyte.
19. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Herkkusienipiiras
8 annosta

Pohja :
100 g Valio Meijerivoita
50 g (1 dl) Valio Fontal -juustoraastetta
+ 1/2 dl Valio Ranskankermaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
400 g tuoreita herkkusieniä
100 g purjoa
2 rkl Valio Meijerivoita
2 1/2 dl Valio Ranskankermaa
3 munaa
1/2 tl mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia
150 g (3 dl) Valio Fontal -juustoraastetta

1. Sekoita pehmeään voihin muut pohjan ainekset.
2. Taputtele taikina voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 28 cm).
3. Viipaloi sienet ja purjo.
4. Paista ne voissa pannulla, kunnes sienistä irronnut neste on lähes haihtunut.
5. Ota pannu levyltä ja lisää muut ainekset.
6. Kaada täyte taikinapohjalle.
7. Kypsennä 200 asteessa noin 40 min, kunnes täyte on hyytynyt.

Sieni-jauhelihapiiras
6 - 8 palaa

1 annos Hovi-voitaikinaa

Täyte
1 rkl Valio Meijerivoita
1 sipuli
150 g paistijauhelihaa
2 dl (100 g) esikäsiteltyjä metsäsieniä, esim. suppilovahveroita, kanttarellejä
1 prk Valio Raejuustoa
2 munaa
1 tl rakuunaa


1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
50 g (1 dl) juustoraastetta, esim. Valio Emmental

1. Valmista taikina.
2. Esikäsittele käyttämäsi sienet sienilajin mukaan.
3. Ruskista voissa hienonnettu sipuli, jauheliha ja sienet.
4. Anna seoksen jäähtyä.
5. Lisää raejuusto, munat, mausteet ja juustoraaste.
6. Levitä taikina uunivuoan (noin 20 x 30 cm) pohjalle ja reunoille.
7. Kaada vuokaan täyte.
8. Paista 200 asteessa noin 30 min.

 
Heissan, olisiko variaatioehdotuksia kuivatulle suppilovahverolle?? Soppaa olen siitä tehnyt, mutta muuten olen arka kokeilemaan.
Voiko noita kuivattuja tattiohjeita tehdä suppilovahverosta, vai onko liian voimakas?
 
Stracciatella
Voi toki suppilovahveroita käyttää muidenkin sienien tilalla, ja jos epäilee että tulee liian vahva niin laittaa vähemmän, näin teen minäkin, ja pataruokiin ja leipiin, sekä piirakkataikinoihin työnnän suppilovahveroita ja tässä lisää ohjeita.

Suppilovahverorieskat

160 g suppilovahveroita
5 dl kevyt maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja

1. Paloittele suppilovahverot hienoksi.
2. Sekoita hiivan kanssa haaleaan maitoon.
3. Lisää suola, öljy ja alusta jauhot.
4. Taputtele löysästä taikinasta leipiä leivinpaperin päälle.
5. Kohota noin 20 minuuttia.
6. Pistele rieskat ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia.
7. Tarjoa lämpiminä munavoin kanssa.

Syyspihvit

300 g jauhelihaa
160 g suppilovahveroita
300 g punajuuria
1,5 dl korppujauhoja
1 dl sienten lientä
1 muna
suolaa, pippuria
2-3 isoa sipulia

1. Anna korppujauhojen turvota hetki sienten liemessä.
2. Hienonna sienet ja punajuuret ja sekoita murekeainekset keskenään.
3. Paista pannulla koekakku.
4. Jos pihvit eivät pysy hyvin koossa, lisää vähän perunajauhoja.
5. Muodostele taikinasta pihvejä.
6. Paista uunissa leivinpaperilla peitetyllä uunipannulla 200 C 20-30 minuuttia.
7. Voit myös kypsentää pihvit paistinpannulla hitaasti miedolla lämmöllä.

Suppilovahveroista pizza
(10 annosta)

320 g suppilovahveroita
2 rkl voita
2 sipulia
1 tlk kermaviiliä
2x70 g tomaattisosetta
1/2 tl suolaa
3-4 tl oreganoa
4 dl juustoraastetta
4 tomaattia

Pizzataikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
1 1/4 dl maitoa

1. Silppua sienet.
2. Kuori ja hienonna sipulit.
3. Paista sienet ja sipuli voissa pannussa.
4. Sekoita kermaviili ja tomaattisose pannuun.
5. Mausta seos suolalla ja hienoksi murskatulla oreganolla.
6. Sekoita pizzataikinaa varten vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola taikinakulhossa.
7. Murenna rasva sormenpäillä jauhoseokseen ryynimäiseksi massaksi.
8. Lisää maito ja sekoita nopeasti tasainen taikina.
9. Kauli taikina ohueksi levyksi ja aseta se leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan niin, että siitä jää n. 1/2 cm:n korkuiset reunat.
10. Täytä taikinakuori sienikermaviiliseoksella ja asettele pinnalle tomaattiviipaleita ja ripottele pääl-limmäiseksi oreganoa sekä runsaasti juustoraastetta.
11. Paista uunissa 225-250 C noin 15 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullankeltainen.

Suppilovahverosta pannukakku

6 dl maitoa
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
ripaus aromisuolaa, mustapippuria
öljyä tai voita
850/500 g suppilovahveroita
1/2 purjoa suikaleina
2 porkkanaa raasteena
1 paprika kuutioina
1/2 pkt sulatejuustoa kuutioina
2-3 maustekurkkua kuutioina

1. Sekoita maito, munat ja jauhot tasaiseksi taikinaksi.
2. Mausta se suolalla ja pippurilla.
3. Kuumenna rasva ja paista sienet, kunnes neste on haihtunut.
4. Lisää purjorenkaat, porkkanaraaste ja paprikakuutiot.
5. Hauduta seosta n. 5 min.
6. Lisää joukkoon sulatejuusto- ja maustekurkkukuutiot.
7. Lisää aineet pannukakkutaikinan joukkoon.
8. Kaada taikina öljytyn leivinpaperin päälle pannuun ja paista 200 asteessa n . 30 min.

Suppilovahverosta uunipotut
4-6 annosta

1 l tuoreita suppilovahveroita
120 g Amerikan pekonia
2 rkl voita tai margariinia
1 dl sipulia hienonnettuna
5 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 dl ruokakermaa
2 rkl tuoretta kirveliä silputtuna tai 1 tl kuivattua kirveliä
12 keitettyä perunaa

Pinnalle
2 dl juustoraastetta

1. Pane puhdistetut, pilkotut suppilovahverot kattilaan ja kuumenna kunnes sieniliemi on haihtunut.
2. Lisää suikaloitu pekoni, rasva ja sipulisilppu.
3. Anna pekonin ruskistua kevyesti.
4. Siirrä kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon jauhot ja lisää maito sekä ruokakerma muhennokseen voimakkaasti sekoittaen.
5. Anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10-15 minuuttia.
6. Mausta muhennos kirvelillä.
7. Leikkaa keitetyistä perunoista lakit pois ja koverra perunoiden sisus niin, että kuori jää ehjäksi.
8. Survo perunoiden koverrettu sisus ja lisää perunasose sienimuhennoksen joukkoon.
9. Tarkista maku.
10. Täytä perunat sienimuhennoksella kukkuroilleen.
11. Ripottele päälle juustoraastetta.
12. Nosta perunat voideltuun uunivuokaan.
13. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Sienikastike
4 annosta

1/2 l (200 g) kauden sieniä tai herkkusieniä
1 sipuli
1-2 rkl Valio voita
1/2 tl currya
1-2 dl vettä
1 sieni-yrttikuutio
1 prk (200 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa tai
1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 %
2 rkl hienonnettua persiljaa

1. Pilko sienet ja hienonna sipuli.
2. Paista niitä voissa, kunnes neste on haihtunut.
3. Lisää paistamisen loppuvaiheessa curry.
4. Lisää vesi, liemikuutio ja tuorejuusto tai crème fraîche.
5. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.
6. Lisää joukkoon hienonnettu persilja.
7. Tarjoa pastan, jauhelihapihvien tai paistetun kalafileen kanssa.

Suppilovahveroilla kuorrutettu kirjolohi

1 (n.450-600 g) kirjolohifilee
1/2-1 sitruunan mehu
1-2 dl suppilovahveroita
1 tlk kevytranskankermaa tai -cremeä
2-3 kevätsipulia varsineen
suolaa
viherpippuria
tilliä

1. Murskaa kuivatut suppilovahverot ja lisää joukkoon vähän vettä.
2. Anna turvota 10-15 min.
3. Sulata pakastetut sienet.
4. Jos käytät tuoreita sieniä, pilko ne ja kuullota hetki pannulla.
5. Poista kirjolohifileestä halutessasi ruodot ruotopihdeillä.
6. Nosta filee voideltuun uunivuokaan.
7. Purista kalan päälle sitruunamehua ja ripottele pinnalle vähän suolaa ja sormissa murskattua vi-herpippuria sekä runsaasti hienonnettua tilliä.
8. Silppua kevätsipulit varsineen ja sekoita ne ja sienet ranskankerman joukkoon.
9. Levitä seos kalan päälle.
10. Kypsennä 200 asteessa 20-25 min.
11. Tarjoa lisäksi esim. lohkoperunoita ja salaattia.

Kesäkurpitsalaatikko

öljyä
700 - 800 g kesäkurpitsaa
(paprika)
10 - 15 cm purjoa
4 dl makaroneja
meiramia, timjamia
paprikajauhetta
soijakastiketta
basilikaa
(kuivattuja suppilovahveroita)
mustapippuria
4 tomaattia

Juustokastike:
2 dl kermaa + 2 - 3 dl vettä (käytä sienten liotusvesi)
1/2 dl vehnäjauhoja
25 - 50 g sulatejuustoa
75 g emmentaljuustoa
(2 rkl parmesanraastetta)
musta- ja/tai valkopippuria
(muskottipähkinää)

1. Leikkaa kesäkurpitsa tulitikkumaisiksi suikaleiksi, kuutioi paprika ja leikkaa purjo renkaiksi.
2. Öljyä uunivuoka ja peitä sen pohja kesäkurpitsasuikaleilla.
3. Käytä noin puolet suikaleista.
4. Mausta pippurilla, paprikajauheella, yrttimausteilla ja soijakastikkeella.
5. Ripottele puolet purjorenkaista ja paprikapaloista kurpitsakerroksen päälle.
6. Seuraavaksi tulee kerros keittämätöntä makaronia (mikä tahansa pasta käy, mutta parhaiten tähän mielestäni sopivat pienet kierrepastat, nauhamakaroni tai spagetti lyhyeksi pätkittynä).
7. Mausta jälleen kuten edellä ja käytä loput purjorenkaat ja paprika.

Jos kaapistasi löytyy kuivattuja suppilovahveroita, on niiden vuoro nyt.
8. Levitä kerros liotettuja suppilovahveroita makaronikerroksen pinnalle.
9. Suppilovahverot tekevät tästä ruoasta todellisen herkun.
10. Levitä loput kurpitsasuikaleet vuokaan ja mausta jälleen.
11. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja peitä vuoan pinta niillä.
12. Ripottele tomaateille kuivattua tai tuoretta basilikaa.

Tee juustokastike:
13. sekoita jauhot ja kerma keskenään vispilällä tasaiseksi, lisää vesi ja sulatejuusto.
14. Laita kattila liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksu-nee.
15. Lisää emmentaljuusto raasteena tai viipaleina ja anna sen sulaa kastikkeeseen.
16. Mausta pippurilla ja halutessasi muskottipähkinällä.
17. Peitä ruoka kastikkeella.
18. Paista vajaassa 225 asteessa noin 40 - 45 min. tai kunnes makaronit ovat kypsiä.
19. Voit tehdä laatikon ilman makaronejakin, mutta siitä tulee silloin aika vetistä. Makaronit voi myös korvata muutamalla desillä keittämätöntä riisiä.
 
Jestas, siis ihan tosi paljon kiitoksia!!! =)
Olen vähän miettinyt mitä noilla sienillä tekisi, kun soppakiintiökin meinaa olla täynnä.. yritin tunkea makaronilaatikkoon, mutta ei mennyt lapsilta läpi :whistle:
Tuossa oli monta ohjetta, jota voisi kokeilla! :p namskis
 

Yhteistyössä