Stracciatella
Tatti-smetanakastike
50 g kuivattuja herkkutatteja
vettä
2 sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl tattien liotuslientä
suolaa, mustapippuria
1 dl smetanaa
1 rkl ruohosipulia
1 rkl persiljaa
1. Liota tatteja vähässä vedessä 2 tuntia.
2. Puserra vesi pois.
3. Ota liotusvesi talteen.
4. Paloittele tatit.
5. Kuullota silputut sipulit voissa pannulla ja lisää tattit.
6. Lisää liotusliemi ja kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan.
7. Mausta sipulilla ja pippurilla.
8. Sekoita kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua smetana, hienonnettu ruohosipuli ja persilja.
Sieniruukku
320 g metsäsieniä ( haaparousku, karvarousku, kangassieni)
100 g sipulikuutioita
3 dl kasvis- tai sienilientä
2 dl hylavispikermaa
1 dl vähälaktoosista smetanaa
40 g voita
4 rlk maissijauhoa
tuoretta kirveliä
mustapippuria
1. Freesaa (kuullota) sienet ja sipulikuutiot voissa.
2. Lisää kasvis- tai sieniliemi ja keitä noin 1/2 tuntia.
3. Lisää kerma ja smetana. kiehauta.
4. Suurusta maissijauholla, joka on liotettu tilkkaan kylmää vettä.
5. Lisää tuore kirveli ja mustapippuri.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makua.
7. Tarjoa lisänä iso uuniperuna ja nauti.
Herkkusieni-appelsiinikastike
1 rasia (200 g) tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
1-2 porkkanaa
pala kiinankaalia
öljyä
2 dl vettä
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 dl appelsiinimehua
2-3 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
0,5 tl inkivääriä
ripaus mustapippuria
(suolaa)
1. Viipaloi herkkusienet ja sipuli.
2. Leikkaa porkkanat hyvin ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi tai raasta ne karkealla terällä.
3. Leikkaa kiinankaali ohuiksi viipaleiksi.
4. Ruskista herkkusieniä ja sipulia kevyesti öljyssä.
5. Lisää joukkoon porkkanasuikaleet sekä viipaloitu kiinankaali ja anna niiden myös pehmetä muu-tama minuutti koko ajan sekoittaen.
6. Sekoita maissitärkkelysjauho sekä vesi keskenään ja lisää kasvisten joukkoon sekoittaen.
7. Lisää appelsiinimehu, soijakastike ja hunaja.
8. Mausta seos inkiväärillä, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
9. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen 5-10 minuuttia.
10. Tarjoa kastike keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.
Herkkusieni-broilerikastike pastalle
(4 annosta)
1 rasia herkkusieniä (170g)
1 pss Maggi Indian Creamy Chicken -kastikeaineksia
2 dl kermaa
1 dl vettä
300 g broilerisuikaleita
1 sipuli, silputtuna
½ dl sinihomejuustomurua
1. Puhdista ja viipaloi sienet.
2. Sekoita kulhossa kastikeainespussin sisältö, kerma ja vesi.
3. Ruskista broilerisuikaleet.
4. Lisää sipuli ja paista vielä muutama minuutti.
5. Lisää herkkusienet ja kaada päälle kastikeseos.
6. Kiehauta sekoittaen.
7. Laita kansi päälle ja hauduta kunnes broileri on kypsää (6-8 minuuttia).
8. Lisää sinihomejuustomuru ja kiehauta.
9. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
Vinkki:
Voit halutessasi korvata herkkusienet esimerkiksi osterivinokailla (150g) tai kasviksilla (150g).
Korvasienikastike
riittävästi esikäsiteltyjä korvasieniä
1 sipuli
voita paistamiseen
(1 rkl vehnäjauhoja)
3 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
1. Pilko esikäsitellyt* korvasienet.
2. Freesaa sieniä ja sipulisilppua hetki voissa.
3. Mikäli haluat kastikkeesta paksumpaa, lisää vehnäjauhot sienien ja sipulien sekaan.
4. Lisää kerma ja hauduta kastiketta ainakin 15 min., kunnes kastike sakenee sopivasti.
5. Mausta korvasienikastike suolalla ja valkopippurilla.
Keittäminen*
Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Ota sienet keittove-destä lävikköön reikäkauhalla niin sienissä oleva hiekka jää kattilaan.
Kuivaaminen*
Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
Muista!
Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.
Tavallinen suolasienikastike
2-3 dl hyvin liotettuja haaparouskuja tai muita suolasieniä
1-2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
1-2 hienonnettua sipulia
3 dl maitoa
1 dl kermaa
(hitunen sokeria)
1. Liota sienet yön yli väljässä vedessä. Jos sienet vielä senkin jälkeen ovat liian suolaisia, keitä nii-tä.
2. Valuta sienet.
3. Hakkaa ne hienoksi terävällä veitsellä tai hakkurilla.
4. Silppua myös sipulit.
5. Ruskista sienet ja sipulit kevyesti.
6. Lisää jauhot ja anna niiden vähän kypsyä.
7. Lisää neste, sekoita ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
8. Lisää hitunen sokeria. Se tekee kastikkeesta täyteläisen, vaikka käytetäänkin vain pieni määrä.
9. Jos pidät löysemmästä kastikkeesta, lisää maitoa tai kermaa. Sakeampi muhennos syntyy neste-määrää vähentämällä.
Kevyt tattikastike
1/2-1 I tuoreita viipaloituja tatteja tai pari, kolme desilitraa pakastettuja
2-3 rkl voita, margariinia tai ruokaöljyä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 tavallinen sipuli
n. 4 dl kasvislientä (kuutioista tai kasvisten keitinlientä)
suolaa
selleri- tai aromi- tai valkosipulisuolaa
(soijakastiketta)
muutama ruokalusikallinen ruohosipulia
1. Keitä sienet kokoon paistinpannussa.
2. Anna kaiken nesteen haihtua.
3. Ota sienet lautaselle.
4. Sulata rasva pannussa.
5. Lisää vehnäjauhot ja sipuli pieneksi silputtuna.
6. Keittele hiljalleen sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja rasva imeytynyt jauhoihin.
7. Lisää vähitellen neste, pienissä erissä.
8. Sekoita hyvin jokaisen lisäyskerran jälkeen.
9. Pane sienet kastikkeen joukkoon.
10. Keitä vielä n. 10 minuuttia.
11. Tarkista maku.
12. Lisää juuri ennen tarjoamista ruohosipuli.
Tattikastike kuivatuista tateista
2 dl kuivattuja tatteja
3 sipulia
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
valkosipulisuolaa
1 nippu persiljaa
3 dl tattien liotusvettä
2 dl smetanaa
(1-2 rkl sherryä)
1. Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi.
2. Pilko ja paista sipulit.
3. Valuta tatit.
4. Säästä liotusvesi.
5. Pilko tatit
6. Lisää pannuun sipulin joukkoon.
7. Ruskista hetki, mausta.
8. Lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen nesteeksi.
9. Lisää smetana ja hienonnettu persilja.
10. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia.
11. Halutessasi lisää sherryä makua juhlistamaan.
Sienihyytelö
4 dl liotettuja suolasieniä
1 dl ohuenohuita purjorenkaita
Liemi:
5 dl kasvislientä (kuutioista tai keitinlientä)
1 rkl keittomaustetta
6 liivatelehteä (liivakkoa)
1 dl kiehuvaa vettä.
1. Silppua sienet ja sekoita ne purjorenkaiden kanssa.
2. Pane seos kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan.
3. Pane liivakot likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi, jotta pehmenevät.
4. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi ja sulata siihen liivakot, joista liotusvesi on puserrettu pois.
5. Älä keitä enää.
6. Mausta kasvisliemi keittomausteella, sekoita joukkoon liivakkoliemi.
7. Tarkista maku.
8. Kaada seos sieni-purjosilpun päälle vuokaan.
9. Hyydytä kylmässä.
10. Tarjoa esim. piparjuurella maustetun kermavaahdon kanssa.
Vihje
Kasvisliemen asemesta voit käyttää sienihyytelön nesteenä 2 dl rahkaa sekä 3 dl kuohukermaa ja maustaa voimakkaammin.
Juhlasienihyytelö
4 dl sienisilppua
6 liivatetta
½ purjoa
2 omenaa
2 dl ranskankermaa
1 tl meiramia
½ tl sitruunapippuria
1/4 tl sokeria
2 dl, kermaa
Koristeeksi
pieniä etikkasieniä
1. Jos käytät suolasieniä, liota ne huolellisesti, ettei salaatista tule liian suolaista.
2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
3. Hienonna sienet ja purjo.
4. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
5. Sekoita mukaan ranskankerma ja mausteet.
6. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
7. Anna liivateliemen hieman jäähtyä.
8. Lisää se sieniseokseen.
9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita salaattiin viimeiseksi.
10. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan.
11. Peitä ja pane jääkaappiin hyytymään mielellään yön ajaksi.
12. Tarjoa hyytelö etikkasienillä koristeltuna.
Lämpimät pyörykkä-sienileivät
6 annosta
500 g lammas- tai porojauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
4-6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g vahvanmakuista juustoraastetta
1 kananmuna
suolaa, rouhittua mustapippuria
kuivattua tai tuoretta timjamia ja oreganoa
Paistamiseen:
voita ja oliiviöljyä
Kastike:
3 rkl voita ja oliiviöljyä
400 g herkkusieniä tai siitakkeita
1 sipuli silputtuna
2 ps viherpippurikastikeaineksia (Rainbow)
5 dl vettä ja kermaa
6 isoa viipaletta vuokaleipää
Pinnalle:
paahdettua voileipäsipulia
1. Mittaa pyörykkäaineet kulhoon ja sekoita hyvin.
2. Tee taikinasta 18 pyörykkää ja paista ne keskilämmöllä kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.
Kastike:
3. Puhdista ja viipaloi sienet.
4. Kuumenna rasva pannussa ja pehmitä sienet ja sipulisilppu.
5. Sekoita viherpippuriainekset nesteeseen ja kaada pannuun.
6. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen.
7. Anna hautua miedolla lämmöllä 5-15 minuuttia.
8. Pariloi tai paahda leipäviipaleet.
9. Jaa pyörykät leipäviipaleille ja annostele kastike päälle.
10. Viimeistele leivät paahdetulla voileipäsipulilla.
11. Nauti raikkaan salaatin kanssa.
Tatti-tomaattikupit
5 - 6 annosta
170 g tatteja tai tuoreita herkkusieniä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä
2 rkl Valio voita
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 %
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl chilipippuria
1/2 tl suolaa
1/2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna
Päälle
4 munan valkuaista
1 1/2 dl (75 g) Valio Mustaleima raastetta
1. Viipaloi puhdistetut sienet ja kypsennä sipulin ja valkosipulin kanssa voissa, kunnes sienistä ir-ronnut neste on haihtunut.
2. Lisää joukkoon tomaatit ja kerma.
3. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita.
4. Mausta.
5. Jaa seos kevyesti voideltuihin annosvuokiin tai uunin kestäviin kahvikuppeihin tai -mukeihin.
6. Tähän saakka voit tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
7. Säilytä kupit jääkaapissa.
8. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
9. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon juustoraaste.
10. Käytä keltuaiset ruoanvalmistukseen tai leivontaan.
11. Annostele valkuaisvaahto kuppeihin.
12. Nosta uuniin ja anna ruskistua kauniiksi noin 10 min.
13. Tarjoa heti raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.
Kantarellipiirakka
120 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
5-6 rkl vettä
1 kg kantarelleja
1 sipuli
2 rkl voita
2 dl kermaviiliä
1 dl kermaa
1 rkl sinappia
3 kananmunaa
suolaa, valkopippuria
persiljaa
1. Kuutioi voi, lisää jauhot, suola ja sokeri.
2. Hypistele sormissa taikina rakeiseksi seokseksi ja lisää vesi.
3. Vaivaa taikina tasaiseksi, levittämällä kourallinen taikinaa kerrallaan leivinalustalle ja kerää se jäl-leen yhdeksi kimpaleeksi.
4. Pane taikina kylmään noin puoleksi tunniksi.
5. Piirakkapohja esikypsennetään ilman täytettä, jolloin sisäosaan laitetaan muuta täytettä taikinan valumisen estämiseksi.
6. Aseta vuokaan ensin leivinpaperi ja painele sormin siihen taitokset niin, että paperi muotoutuu si-säpinnan laitojen mukaan.
7. Esikypsennyksen täytteenä voit käyttää vaikkapa raakaa riisiä, ohrasuurimoita tms. Käytön jäl-keen voit säilyttää ne ja käyttää uudelleen.
8. Kauli taikina pyöreäksi levyksi, joka on noin 5 cm isompi kuin irtopohjavuoka (26 cm).
9. Voitele vuoka ja ripottele pintaan vehnäjauhoja.
10. Kääri taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan.
11. Painele se laitoja myöten ja leikkaa pois reunan yli tuleva osa.
12. Pistele haarukalla.
13. Aseta taikinan sisään esitaitettu voipaperi ja täytä esimerkiksi keittämättömällä riisillä tai ohrasuu-rimoilla (n. 1 kg). Voit täyttää pohjan laitoja myöten.
14. Paista 175 asteen uuninlämmössä 8 minuuttia.
15. Poista voipaperi ja paista kuorta vielä 4 minuuttia. Laidat pysyvät ylhäällä itsestään.
Täytteeksi sopii muhennos tuoreista kantarelleista.
1. Puhdista ja halkaise kantarellit.
2. Kuori ja silppua sipuli.
3. Paista seosta kevyesti pannussa ja nosta levyltä.
4. Sekoita joukkoon kylmä kermaviili ja täytteen jäähdyttyä kerma.
5. Tarkista maku mausteilla ja lisää lopuksi kananmunat.
6. Kaada se esikypsennettyyn piirakkakuoreen ja kypsennä pinta kauniin ruskeaksi 150 asteen uunin-lämmössä noin 60 minuuttia.
7. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.
Sienipiiras
500 g pakastettua voitaikinaa
täyte:
1 ½ litraa tuoreita suppilovahveroita
2 rkl öljyä tai kasvimargariinia
2-3 sipulia
1 ½ dl hienonnettua persiljaa
suolaa
valkopippuria
2-3 dl voimakasta juustoraastetta
6 dl maitoa
6 munaa
1. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä kookas vuoka tai pelti.
2. Pistele taikinaa haarukalla.
3. Pane se jääkaappiin 30 minuutiksi.
4. Hienonna huuhdotut ja valutetut sienet.
5. Pane ne kattilaan kiehumaan omassa liemessään kunnes neste haihtuu.
6. Lisää sipulisilppu ja rasva kattilaan sienten joukkoon.
7. Lisää mausteeksi persiljaa, suolaa ja pippuria.
8. Pane vuokaan kerroksittain sieniä ja juustoraastetta.
9. Kaada päälle hyvin sekoitettu munamaito.
10. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes piiraan pinta on kauniin värinen.
Sienipiiras 2
Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
1 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä
2,5 dl vettä
Täyte:
1 l tuoreita TAI pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja, herkkusieniä, siitakesieniä)
2 sipulia
1 dl keitettyä tummaa riisiä
1 dl Flora Ruokaa (rasvaa 15 %)
1 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
0,25 tl valkopippuria
1,5 tl yrttiseosta esim. Herbes de Provence
Vuoan voiteluun:
1 tl Bertolli Classico oliiviöljyä
Valmista ensin pohjataikina:
1. sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kuivahiiva keskenään.
2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi.
3. Vaivaa taikina pehmeäksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.
Valmista sillä aikaa täyte.
1. Pilko sienet noin kolmen sentin palasiksi.
2. Kuori ja kuutioi sipulit.
3. Laita sienipalaset kylmälle pannulle ja ala kuumentaa. Kun sienistä alkaa irrota nestettä, lisää sipulisilppu.
4. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon keitetty riisi.
5. Painele kohonnut taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille.
6. Kaada sieniseos vuokaan.
7. Sekoita kulhossa Flora Ruoka, rasvaton maito ja kananmunat sekaisin.
8. Mausta valkopippurilla ja yrttiseoksella.
9. Kaada kananmunaseos sieniseoksen päälle.
10. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes reuna on saa-nut väriä ja täyte hyytynyt.
Sieni-raejuustopiirakka
12 annosta
Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl juustoraastetta
2,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä
Täyte:
150 g suppilovahveroita tai kantarelleja
1 pieni sipuli
1 rkl voita tai margariinia
400 g (2 prk) raejuustoa
3 munaa
0,5 tl suolaa
5 viherpippuria
1/3 tl rakuunaa
1. Sekoita pohjan ainekset keskenään nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Taputtele taikina uuni- tai piirasvuoan (halk. 27 cm) pohjalle ja reunoille.
3. Pistele haarukalla ja paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Valmista täyte, kun pohja on uunissa.
1. Hienonna sienet ja sipuli sekä ruskista ne kevyesti voissa.
2. Jäähdytä.
3. Lisää jäähtyneeseen sieni-sipuliseokseen raejuusto, munat ja mausteet.
4. Kaada täyte vuokaa pohjan päälle.
5. Jatka paistamista 225 asteessa vielä noin 30 minuuttia.
Sienisarvet
Taikina:
50 g hiivaa
3 1/2 dl haaleaa maitoa
1 tl suolaa
100 g sulatettua margariinia tai voita
n. 1 1/2 dl vehnänleseitä, graham- tai ohrajauhoja
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja
Täyte:
2-3 dl nummitatteja tai muita mietoja sieniä tai suolasieniä
hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia
50 g hienonnettua anjovista
suolaa ellei anjovista käytetä
Voiteluun:
munaa
Valmista ensin täyte.
1. Hienonna tatit ja sipuli, ja kuumenna niitä ensin kevyesti rasvassa.
2. Jäähdytä ja lisää niihin muut täyteaineet. Jos et pidä anjoviksesta, jätä pois.
Tee taikina.
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää muut aineet.
3. Tee taikinasta mahdollisimman pehmeä. Mitä löysempi taikina, sen maukkaampi lopputulos.
4. Anna taikinan kohota vähän aikaa.
5. Jaa taikina kolmeen osaan.
6. Taputtele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kolme pyöreää, hyvin ohutta levyä.
7. Jaa ne esim. kuuteen osaan, sektoriin.
8. Pane täytettä jokaisen sektorin leveälle reunalle.
9. Kierrä sarviksi.
10. Pane pellille.
11. Kohota ja voitele munalla.
12. Paista n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.
Tattiräiskäleet
n. 1/21 puhdistettuja nummitatteja tai muita tatteja
voita tai margariinia tai ruokaöljyä
suolaa
valkopippuria
Taikina:
4 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
2 munaa
4 rkl öljyä,
sulatettua voita tai margariinia
1. Aloita taikinan teolla.
2. Sekoita jauhot maidon joukkoon, sitten suola ja munat ja lopuksi rasva.
3. Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa.
4. Silppua sienet, paista ne.
5. Mausta ja pidä lämpiminä.
6. Paista taikinasta ohuita räiskäleitä. Koska rasva on taikinan joukossa, sitä ei juuri nimeksikään tarvita pannulle.
7. Kypsennä räiskäleet vain toiselta puolelta.
8. Levitä täytettä lusikalla räiskäleelle ja kierrä rullalle.
9. Lado tarjoilu astiaan ja yritä pitää lämpiminä tarjoiluhetkeen saakka.
10. Tarjoa kermaviilin tai smetanan kanssa.
Vihje:
Tattiräiskäleet voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuumentaa tarjoilukuntoon esim. foliolla peitettynä uunis-sa juuri ennen syömistä. Haluttaessa pintaan voi levittää juustoraastetta.
Viettelevä varras
450 g Champ Grilli -herkkusieniä
170 g pekonia
tomaattia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja muita kauden vihanneksia
grillauskastiketta
1. Kietaise pekonisuikale jokaisen Champ Grilli -herkkusienen ympärille.
2. Pujota ne vartaaseen kauden vihannesten kera.
3. Sivele päälle mieleistäsi grillikastiketta.
4. Vihannekset ja sienet kypsyvät grillissä tasaisella lämmöllä samassa tahdissa.
Herkku-uuniperuna
4 hengelle
4 isoa jauhoista perunaa
Täyte:
1 rasia Champ-herkkusieniä (170 g)
1 rkl oliiviöljyä
200 g kalkkuna- tai kinkkusuikaleita
1 prk kermaviiliä
- suolaa
- mustapippuria
1. Pese perunat ja kääri ne folioon.
2. Paista uunissa 220°:ssa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä.
3. Kuullota sienet öljyssä ja anna jäähtyä.
4. Sekoita kermaviili ja sienet kalkkuna- tai kinkkusuikaleiden kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
5. Halkaise perunat keskeltä ja jaa täyte niille.
6. Tarjoile salaatin kera.
Sienipannukakku
1 l rasvatonta maitoa
1 prk Scanegg Rasvatonta munaa
4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
300 g Chamb Jumbo herkkusieniä
1/2 (150 g) purjoa ohuina renkaina tai suikaleina
1 paprika pieninä kuutioina
2-3 maustekurkkua pieninä kuutioina
1. Sekoita rasvaton maito, Scaneggin Rasvaton muna ja jauhot tasaiseksi taikinaksi.
2. Mausta taikina mustapippurilla ja halutessasi myös suolalla.
3. Anna taikinan turvota, kun käsittelet muita aineita.
4. Pane hienonnetut Champ- sienet, purjorenkaat tai -suikaleet, porkkanaraaste ja paprikakuutiot pinnoitettuun pannuun.
5. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes kaikki neste on haihtunut sienistä ja kasvikset ovat hieman pehmenneet.
6. Lisää maustekurkkukuutiot muiden aineiden joukkoon, anna seoksen vähän jäähtyä ja lisää se sit-ten pannukakkutaikinaan.
7. Sekoita hyvin.
8. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannuun.
9. Paista pannukakkua 200° C uunilämmössä noin puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pannukakku keskeltäkin kypsää.
Kanttarelli-nokkoskeitto
1 l kantarelleja
100 g savukylkeä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 ½ l vettä
1 liemikuutio
3 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
muskottipähkinää
1. Hienonna kantarellit.
2. Kypsennä niitä kattilassa miedolla lämmöllä sen verran, että niistä irtoava neste on haihtunut.
3. Sekoita joukkoon suikaloitu savukylki ja hetken päästä jauhot.
4. Lisää vesi, liemikuutio ja nokkoset.
5. Anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia.
6. Mausta.
Kanttarellikeitto
1 l kantarelleja
2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
kasvis- tai lihaliemikuutio
2 dl kermaa
valkopippuria
persiljasilppua
1. Hauduta pilkottuja sieniä ja silputtua sipulia pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut.
2. Ripottele valkopippuria ja hiukan suolaa sienille.
3. Siirrä paksupohjaiseen kattilaan.
4. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin.
5. Lisää vesi, liemikuutio ja murskatut valkosipulin kynnet.
6. Keitä hiljaa 20 minuuttia, sekoita välillä huolellisesti.
7. Lisää kerma ja anna kiehahtaa.
8. Silppua persiljaa pinnalle.
9. Tarjoa patongin ja juuston kanssa.
Torvisienikeitto
1 dl vettä liotukseen
3 rkl murskattuja kuivattuja mustia torvisieniä
2 kanaliemikuutiota 1 litra vettä
100-200 g sulatejuustoa
pippuriseosta
ranskankermaa
persiljaa
1. Liota torvisieniä pari tuntia desilitrassa haaleaa vettä.
2. Pane kiehuvaan veteen kanaliemikuutiot.
3. Paloittele siihen sulatejuusto.
4. Lisää sienet liotusvesineen keittoon.
5. Mausta.
6. Anna kiehahtaa.
7. Höystä kuuma keitto ranskankermalla.
8. Ripottele koristeeksi runsaasti persiljasilppua.
9. Nauti kera hyvän ystävän ja paahdetun ruisleivän.
Metsäsienikeitto
1 sipuli
2 dl sekasieniä tai suppilovahveroita
1 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1/3 tl rakuunaa
1/3 tl yrttisuolaa
1 dl kermaa
persiljaa
1. Hienonna sipulit ja sienet ja ruskista kevyesti rasvassa.
2. Ripottele päälle vehnäjauhot.
3. Lisää maito hitaasti samalla sekoittaen.
4. Lisää sulatejuusto, liemikuutio ja mausteet.
5. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen kunnes juusto on sulanut.
6. Lisää lopuksi kerma ja persilja.
Suppilokeitto
1 litra tuoreita suppilovahveroita
öljyä
2-3 rkl voita tai margariinia
5 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 litraa vahvaa lihalientä
valkopippuria
3 rkl tomaattisosetta
1 rkl sinihomejuustoa
2 dl kermaa
persiljaa
1. Hienonna puhdistetut suppilovahverot.
2. Keitä öljyssä niin että sienet menevät kokoon.
3. Ota sienisilppu lautaselle.
4. Lisää kattilaan rasva ja sekoita siihen vehnäjauhot.
5. Lisää lihaliemi vähitellen hyvin sekoittaen.
6. Lisää sienisilppu, valkopippuri, tomaattisose sekä juusto pieninä muruina.
7. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
8. Lisää lopuksi kerma.
9. Anna kiehahtaa.
10. Ripota pinnalle persiljaa ennen tarjoamista .
Tattikeitto
kourallinen kuivattuja tatteja
2 dl vettä
2 sipulia
2 rkl rikottuja ohraryynejä
1 litra vettä
(kasvisliemikuutio)
(1-2 perunaa)
1 dl kermaa
(smetanaa lautaselle)
1. Pane kuivatut tatit likoamaan haaleaan veteen.
2. Kun ne ovat pehmeitä (2-3 tunnin kuluttua) silppua sienet.
3. Käytä liotusvesi liemeen.
4. Kypsennä paksupohjaisessa kattilassa sipulisilppu.
5. Lisää tattisilppu ja rikotut ohraryynit.
6. Kaada päälle liotuslientä ja vettä noin litra; voit lisätä liemikuutionkin.
7. Keitä hiljaa ainakin tunti.
8. Voit lisätä keittoon kuorittuja, tikkumaisiksi leikattuja perunoita keittämisen loppupuolella, kun ryynit ovat kypsyneet, pehmennä keitto kermatilkalla.
9. Jos se on liian sakeaa lisää lientä.
10. Silppua päälle runsaasti persiljaa
Herkkusienikeitto 2
200 g tuoreita herkkusieniä
1 l vettä
1-2 kanaliemikuutiota
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
(1 dl kuohukermaa)
(nokare sinihomejuustoa)
1. Hienonna sipuli ja hauduta voissa.
2. Lisää jauhot, vesi ja kanaliemikuutiot.
3. Keitä noin 10 minuuttia.
4. Puhdista ja viipaloi herkkusienet.
5. Lisää ne keiton joukkoon.
6. Jatka keittämistä vielä noin 5 minuuttia.
7. Lisää lopuksi halutessasi kerma ja sinihomejuusto.
8. Jos et käytä kermaa lisää vesimäärää noin 1 dl.
Herkkusienikeitto 3
1/2 dl sipulia
45 g voita
45 g vehnäjauhoja
12 dl kanalientä
500 g herkkusieniä
25 g voita
1 tl sitruunanmehua
2 keltuaista
1,5 dl kermaa
1. Irrota herkkusienten kannat ja hienonna ne.
2. Kuullota silputtu sipuli voissa kattilassa ja lisää hienonnetut kannat.
3. Kaada kattilaan kanaliemi ja keitä 15 minuuttia.
4. Siivilöi liemi, purista kasvikset siivilän läpi takaisin kattilaan.
5. Viipaloi sienten hatut ja kostuta ne sitruunanmehulla.
6. Lisää ne kattilaan ja anna kiehua 10 minuuttia.
7. Sekoita kerma ja keltuaiset.
8. Kaada seos kattilaan ja hämmennä samalla vispilällä.
9. Kiehauta ja koristele persiljalla.
Hunajainen sitruuna-sienispagetti
4 annosta
Spagettia
vettä
suolaa
ruokaöljyä
Kastike:
400 g sieniä
25 g voita
0,5 rkl hunajaa
suolaa, viherpippuria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
sitruunasta puristettua mehua
vihanneskrassia tai kevätsipulia
1. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.
Kastike:
2. Puhdista ja pilko herkkusienet.
3. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannussa ja ruskista sienet kauniin kullanruskeiksi.
4. Mausta suolalla, viherpippurilla, raastetulla sitruunan kuorella ja sitruunasta puristetulla mehulla.
5. Sekoita kastike kuuman pastan joukkoon.
6. Silppua pinnalle vihanneskrassia tai kevätsipulia.
50 g kuivattuja herkkutatteja
vettä
2 sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl tattien liotuslientä
suolaa, mustapippuria
1 dl smetanaa
1 rkl ruohosipulia
1 rkl persiljaa
1. Liota tatteja vähässä vedessä 2 tuntia.
2. Puserra vesi pois.
3. Ota liotusvesi talteen.
4. Paloittele tatit.
5. Kuullota silputut sipulit voissa pannulla ja lisää tattit.
6. Lisää liotusliemi ja kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan.
7. Mausta sipulilla ja pippurilla.
8. Sekoita kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua smetana, hienonnettu ruohosipuli ja persilja.
Sieniruukku
320 g metsäsieniä ( haaparousku, karvarousku, kangassieni)
100 g sipulikuutioita
3 dl kasvis- tai sienilientä
2 dl hylavispikermaa
1 dl vähälaktoosista smetanaa
40 g voita
4 rlk maissijauhoa
tuoretta kirveliä
mustapippuria
1. Freesaa (kuullota) sienet ja sipulikuutiot voissa.
2. Lisää kasvis- tai sieniliemi ja keitä noin 1/2 tuntia.
3. Lisää kerma ja smetana. kiehauta.
4. Suurusta maissijauholla, joka on liotettu tilkkaan kylmää vettä.
5. Lisää tuore kirveli ja mustapippuri.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makua.
7. Tarjoa lisänä iso uuniperuna ja nauti.
Herkkusieni-appelsiinikastike
1 rasia (200 g) tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
1-2 porkkanaa
pala kiinankaalia
öljyä
2 dl vettä
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 dl appelsiinimehua
2-3 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
0,5 tl inkivääriä
ripaus mustapippuria
(suolaa)
1. Viipaloi herkkusienet ja sipuli.
2. Leikkaa porkkanat hyvin ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi tai raasta ne karkealla terällä.
3. Leikkaa kiinankaali ohuiksi viipaleiksi.
4. Ruskista herkkusieniä ja sipulia kevyesti öljyssä.
5. Lisää joukkoon porkkanasuikaleet sekä viipaloitu kiinankaali ja anna niiden myös pehmetä muu-tama minuutti koko ajan sekoittaen.
6. Sekoita maissitärkkelysjauho sekä vesi keskenään ja lisää kasvisten joukkoon sekoittaen.
7. Lisää appelsiinimehu, soijakastike ja hunaja.
8. Mausta seos inkiväärillä, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
9. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen 5-10 minuuttia.
10. Tarjoa kastike keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.
Herkkusieni-broilerikastike pastalle
(4 annosta)
1 rasia herkkusieniä (170g)
1 pss Maggi Indian Creamy Chicken -kastikeaineksia
2 dl kermaa
1 dl vettä
300 g broilerisuikaleita
1 sipuli, silputtuna
½ dl sinihomejuustomurua
1. Puhdista ja viipaloi sienet.
2. Sekoita kulhossa kastikeainespussin sisältö, kerma ja vesi.
3. Ruskista broilerisuikaleet.
4. Lisää sipuli ja paista vielä muutama minuutti.
5. Lisää herkkusienet ja kaada päälle kastikeseos.
6. Kiehauta sekoittaen.
7. Laita kansi päälle ja hauduta kunnes broileri on kypsää (6-8 minuuttia).
8. Lisää sinihomejuustomuru ja kiehauta.
9. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
Vinkki:
Voit halutessasi korvata herkkusienet esimerkiksi osterivinokailla (150g) tai kasviksilla (150g).
Korvasienikastike
riittävästi esikäsiteltyjä korvasieniä
1 sipuli
voita paistamiseen
(1 rkl vehnäjauhoja)
3 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
1. Pilko esikäsitellyt* korvasienet.
2. Freesaa sieniä ja sipulisilppua hetki voissa.
3. Mikäli haluat kastikkeesta paksumpaa, lisää vehnäjauhot sienien ja sipulien sekaan.
4. Lisää kerma ja hauduta kastiketta ainakin 15 min., kunnes kastike sakenee sopivasti.
5. Mausta korvasienikastike suolalla ja valkopippurilla.
Keittäminen*
Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Ota sienet keittove-destä lävikköön reikäkauhalla niin sienissä oleva hiekka jää kattilaan.
Kuivaaminen*
Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
Muista!
Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.
Tavallinen suolasienikastike
2-3 dl hyvin liotettuja haaparouskuja tai muita suolasieniä
1-2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
1-2 hienonnettua sipulia
3 dl maitoa
1 dl kermaa
(hitunen sokeria)
1. Liota sienet yön yli väljässä vedessä. Jos sienet vielä senkin jälkeen ovat liian suolaisia, keitä nii-tä.
2. Valuta sienet.
3. Hakkaa ne hienoksi terävällä veitsellä tai hakkurilla.
4. Silppua myös sipulit.
5. Ruskista sienet ja sipulit kevyesti.
6. Lisää jauhot ja anna niiden vähän kypsyä.
7. Lisää neste, sekoita ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
8. Lisää hitunen sokeria. Se tekee kastikkeesta täyteläisen, vaikka käytetäänkin vain pieni määrä.
9. Jos pidät löysemmästä kastikkeesta, lisää maitoa tai kermaa. Sakeampi muhennos syntyy neste-määrää vähentämällä.
Kevyt tattikastike
1/2-1 I tuoreita viipaloituja tatteja tai pari, kolme desilitraa pakastettuja
2-3 rkl voita, margariinia tai ruokaöljyä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 tavallinen sipuli
n. 4 dl kasvislientä (kuutioista tai kasvisten keitinlientä)
suolaa
selleri- tai aromi- tai valkosipulisuolaa
(soijakastiketta)
muutama ruokalusikallinen ruohosipulia
1. Keitä sienet kokoon paistinpannussa.
2. Anna kaiken nesteen haihtua.
3. Ota sienet lautaselle.
4. Sulata rasva pannussa.
5. Lisää vehnäjauhot ja sipuli pieneksi silputtuna.
6. Keittele hiljalleen sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja rasva imeytynyt jauhoihin.
7. Lisää vähitellen neste, pienissä erissä.
8. Sekoita hyvin jokaisen lisäyskerran jälkeen.
9. Pane sienet kastikkeen joukkoon.
10. Keitä vielä n. 10 minuuttia.
11. Tarkista maku.
12. Lisää juuri ennen tarjoamista ruohosipuli.
Tattikastike kuivatuista tateista
2 dl kuivattuja tatteja
3 sipulia
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
valkosipulisuolaa
1 nippu persiljaa
3 dl tattien liotusvettä
2 dl smetanaa
(1-2 rkl sherryä)
1. Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi.
2. Pilko ja paista sipulit.
3. Valuta tatit.
4. Säästä liotusvesi.
5. Pilko tatit
6. Lisää pannuun sipulin joukkoon.
7. Ruskista hetki, mausta.
8. Lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen nesteeksi.
9. Lisää smetana ja hienonnettu persilja.
10. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia.
11. Halutessasi lisää sherryä makua juhlistamaan.
Sienihyytelö
4 dl liotettuja suolasieniä
1 dl ohuenohuita purjorenkaita
Liemi:
5 dl kasvislientä (kuutioista tai keitinlientä)
1 rkl keittomaustetta
6 liivatelehteä (liivakkoa)
1 dl kiehuvaa vettä.
1. Silppua sienet ja sekoita ne purjorenkaiden kanssa.
2. Pane seos kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan.
3. Pane liivakot likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi, jotta pehmenevät.
4. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi ja sulata siihen liivakot, joista liotusvesi on puserrettu pois.
5. Älä keitä enää.
6. Mausta kasvisliemi keittomausteella, sekoita joukkoon liivakkoliemi.
7. Tarkista maku.
8. Kaada seos sieni-purjosilpun päälle vuokaan.
9. Hyydytä kylmässä.
10. Tarjoa esim. piparjuurella maustetun kermavaahdon kanssa.
Vihje
Kasvisliemen asemesta voit käyttää sienihyytelön nesteenä 2 dl rahkaa sekä 3 dl kuohukermaa ja maustaa voimakkaammin.
Juhlasienihyytelö
4 dl sienisilppua
6 liivatetta
½ purjoa
2 omenaa
2 dl ranskankermaa
1 tl meiramia
½ tl sitruunapippuria
1/4 tl sokeria
2 dl, kermaa
Koristeeksi
pieniä etikkasieniä
1. Jos käytät suolasieniä, liota ne huolellisesti, ettei salaatista tule liian suolaista.
2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
3. Hienonna sienet ja purjo.
4. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
5. Sekoita mukaan ranskankerma ja mausteet.
6. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
7. Anna liivateliemen hieman jäähtyä.
8. Lisää se sieniseokseen.
9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita salaattiin viimeiseksi.
10. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan.
11. Peitä ja pane jääkaappiin hyytymään mielellään yön ajaksi.
12. Tarjoa hyytelö etikkasienillä koristeltuna.
Lämpimät pyörykkä-sienileivät
6 annosta
500 g lammas- tai porojauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
4-6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g vahvanmakuista juustoraastetta
1 kananmuna
suolaa, rouhittua mustapippuria
kuivattua tai tuoretta timjamia ja oreganoa
Paistamiseen:
voita ja oliiviöljyä
Kastike:
3 rkl voita ja oliiviöljyä
400 g herkkusieniä tai siitakkeita
1 sipuli silputtuna
2 ps viherpippurikastikeaineksia (Rainbow)
5 dl vettä ja kermaa
6 isoa viipaletta vuokaleipää
Pinnalle:
paahdettua voileipäsipulia
1. Mittaa pyörykkäaineet kulhoon ja sekoita hyvin.
2. Tee taikinasta 18 pyörykkää ja paista ne keskilämmöllä kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.
Kastike:
3. Puhdista ja viipaloi sienet.
4. Kuumenna rasva pannussa ja pehmitä sienet ja sipulisilppu.
5. Sekoita viherpippuriainekset nesteeseen ja kaada pannuun.
6. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen.
7. Anna hautua miedolla lämmöllä 5-15 minuuttia.
8. Pariloi tai paahda leipäviipaleet.
9. Jaa pyörykät leipäviipaleille ja annostele kastike päälle.
10. Viimeistele leivät paahdetulla voileipäsipulilla.
11. Nauti raikkaan salaatin kanssa.
Tatti-tomaattikupit
5 - 6 annosta
170 g tatteja tai tuoreita herkkusieniä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä
2 rkl Valio voita
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 %
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl chilipippuria
1/2 tl suolaa
1/2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna
Päälle
4 munan valkuaista
1 1/2 dl (75 g) Valio Mustaleima raastetta
1. Viipaloi puhdistetut sienet ja kypsennä sipulin ja valkosipulin kanssa voissa, kunnes sienistä ir-ronnut neste on haihtunut.
2. Lisää joukkoon tomaatit ja kerma.
3. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita.
4. Mausta.
5. Jaa seos kevyesti voideltuihin annosvuokiin tai uunin kestäviin kahvikuppeihin tai -mukeihin.
6. Tähän saakka voit tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
7. Säilytä kupit jääkaapissa.
8. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
9. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon juustoraaste.
10. Käytä keltuaiset ruoanvalmistukseen tai leivontaan.
11. Annostele valkuaisvaahto kuppeihin.
12. Nosta uuniin ja anna ruskistua kauniiksi noin 10 min.
13. Tarjoa heti raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.
Kantarellipiirakka
120 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
5-6 rkl vettä
1 kg kantarelleja
1 sipuli
2 rkl voita
2 dl kermaviiliä
1 dl kermaa
1 rkl sinappia
3 kananmunaa
suolaa, valkopippuria
persiljaa
1. Kuutioi voi, lisää jauhot, suola ja sokeri.
2. Hypistele sormissa taikina rakeiseksi seokseksi ja lisää vesi.
3. Vaivaa taikina tasaiseksi, levittämällä kourallinen taikinaa kerrallaan leivinalustalle ja kerää se jäl-leen yhdeksi kimpaleeksi.
4. Pane taikina kylmään noin puoleksi tunniksi.
5. Piirakkapohja esikypsennetään ilman täytettä, jolloin sisäosaan laitetaan muuta täytettä taikinan valumisen estämiseksi.
6. Aseta vuokaan ensin leivinpaperi ja painele sormin siihen taitokset niin, että paperi muotoutuu si-säpinnan laitojen mukaan.
7. Esikypsennyksen täytteenä voit käyttää vaikkapa raakaa riisiä, ohrasuurimoita tms. Käytön jäl-keen voit säilyttää ne ja käyttää uudelleen.
8. Kauli taikina pyöreäksi levyksi, joka on noin 5 cm isompi kuin irtopohjavuoka (26 cm).
9. Voitele vuoka ja ripottele pintaan vehnäjauhoja.
10. Kääri taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan.
11. Painele se laitoja myöten ja leikkaa pois reunan yli tuleva osa.
12. Pistele haarukalla.
13. Aseta taikinan sisään esitaitettu voipaperi ja täytä esimerkiksi keittämättömällä riisillä tai ohrasuu-rimoilla (n. 1 kg). Voit täyttää pohjan laitoja myöten.
14. Paista 175 asteen uuninlämmössä 8 minuuttia.
15. Poista voipaperi ja paista kuorta vielä 4 minuuttia. Laidat pysyvät ylhäällä itsestään.
Täytteeksi sopii muhennos tuoreista kantarelleista.
1. Puhdista ja halkaise kantarellit.
2. Kuori ja silppua sipuli.
3. Paista seosta kevyesti pannussa ja nosta levyltä.
4. Sekoita joukkoon kylmä kermaviili ja täytteen jäähdyttyä kerma.
5. Tarkista maku mausteilla ja lisää lopuksi kananmunat.
6. Kaada se esikypsennettyyn piirakkakuoreen ja kypsennä pinta kauniin ruskeaksi 150 asteen uunin-lämmössä noin 60 minuuttia.
7. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.
Sienipiiras
500 g pakastettua voitaikinaa
täyte:
1 ½ litraa tuoreita suppilovahveroita
2 rkl öljyä tai kasvimargariinia
2-3 sipulia
1 ½ dl hienonnettua persiljaa
suolaa
valkopippuria
2-3 dl voimakasta juustoraastetta
6 dl maitoa
6 munaa
1. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä kookas vuoka tai pelti.
2. Pistele taikinaa haarukalla.
3. Pane se jääkaappiin 30 minuutiksi.
4. Hienonna huuhdotut ja valutetut sienet.
5. Pane ne kattilaan kiehumaan omassa liemessään kunnes neste haihtuu.
6. Lisää sipulisilppu ja rasva kattilaan sienten joukkoon.
7. Lisää mausteeksi persiljaa, suolaa ja pippuria.
8. Pane vuokaan kerroksittain sieniä ja juustoraastetta.
9. Kaada päälle hyvin sekoitettu munamaito.
10. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes piiraan pinta on kauniin värinen.
Sienipiiras 2
Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
1 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä
2,5 dl vettä
Täyte:
1 l tuoreita TAI pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja, herkkusieniä, siitakesieniä)
2 sipulia
1 dl keitettyä tummaa riisiä
1 dl Flora Ruokaa (rasvaa 15 %)
1 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
0,25 tl valkopippuria
1,5 tl yrttiseosta esim. Herbes de Provence
Vuoan voiteluun:
1 tl Bertolli Classico oliiviöljyä
Valmista ensin pohjataikina:
1. sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kuivahiiva keskenään.
2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi.
3. Vaivaa taikina pehmeäksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.
Valmista sillä aikaa täyte.
1. Pilko sienet noin kolmen sentin palasiksi.
2. Kuori ja kuutioi sipulit.
3. Laita sienipalaset kylmälle pannulle ja ala kuumentaa. Kun sienistä alkaa irrota nestettä, lisää sipulisilppu.
4. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon keitetty riisi.
5. Painele kohonnut taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille.
6. Kaada sieniseos vuokaan.
7. Sekoita kulhossa Flora Ruoka, rasvaton maito ja kananmunat sekaisin.
8. Mausta valkopippurilla ja yrttiseoksella.
9. Kaada kananmunaseos sieniseoksen päälle.
10. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes reuna on saa-nut väriä ja täyte hyytynyt.
Sieni-raejuustopiirakka
12 annosta
Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl juustoraastetta
2,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä
Täyte:
150 g suppilovahveroita tai kantarelleja
1 pieni sipuli
1 rkl voita tai margariinia
400 g (2 prk) raejuustoa
3 munaa
0,5 tl suolaa
5 viherpippuria
1/3 tl rakuunaa
1. Sekoita pohjan ainekset keskenään nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Taputtele taikina uuni- tai piirasvuoan (halk. 27 cm) pohjalle ja reunoille.
3. Pistele haarukalla ja paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Valmista täyte, kun pohja on uunissa.
1. Hienonna sienet ja sipuli sekä ruskista ne kevyesti voissa.
2. Jäähdytä.
3. Lisää jäähtyneeseen sieni-sipuliseokseen raejuusto, munat ja mausteet.
4. Kaada täyte vuokaa pohjan päälle.
5. Jatka paistamista 225 asteessa vielä noin 30 minuuttia.
Sienisarvet
Taikina:
50 g hiivaa
3 1/2 dl haaleaa maitoa
1 tl suolaa
100 g sulatettua margariinia tai voita
n. 1 1/2 dl vehnänleseitä, graham- tai ohrajauhoja
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja
Täyte:
2-3 dl nummitatteja tai muita mietoja sieniä tai suolasieniä
hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia
50 g hienonnettua anjovista
suolaa ellei anjovista käytetä
Voiteluun:
munaa
Valmista ensin täyte.
1. Hienonna tatit ja sipuli, ja kuumenna niitä ensin kevyesti rasvassa.
2. Jäähdytä ja lisää niihin muut täyteaineet. Jos et pidä anjoviksesta, jätä pois.
Tee taikina.
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää muut aineet.
3. Tee taikinasta mahdollisimman pehmeä. Mitä löysempi taikina, sen maukkaampi lopputulos.
4. Anna taikinan kohota vähän aikaa.
5. Jaa taikina kolmeen osaan.
6. Taputtele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kolme pyöreää, hyvin ohutta levyä.
7. Jaa ne esim. kuuteen osaan, sektoriin.
8. Pane täytettä jokaisen sektorin leveälle reunalle.
9. Kierrä sarviksi.
10. Pane pellille.
11. Kohota ja voitele munalla.
12. Paista n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.
Tattiräiskäleet
n. 1/21 puhdistettuja nummitatteja tai muita tatteja
voita tai margariinia tai ruokaöljyä
suolaa
valkopippuria
Taikina:
4 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
2 munaa
4 rkl öljyä,
sulatettua voita tai margariinia
1. Aloita taikinan teolla.
2. Sekoita jauhot maidon joukkoon, sitten suola ja munat ja lopuksi rasva.
3. Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa.
4. Silppua sienet, paista ne.
5. Mausta ja pidä lämpiminä.
6. Paista taikinasta ohuita räiskäleitä. Koska rasva on taikinan joukossa, sitä ei juuri nimeksikään tarvita pannulle.
7. Kypsennä räiskäleet vain toiselta puolelta.
8. Levitä täytettä lusikalla räiskäleelle ja kierrä rullalle.
9. Lado tarjoilu astiaan ja yritä pitää lämpiminä tarjoiluhetkeen saakka.
10. Tarjoa kermaviilin tai smetanan kanssa.
Vihje:
Tattiräiskäleet voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuumentaa tarjoilukuntoon esim. foliolla peitettynä uunis-sa juuri ennen syömistä. Haluttaessa pintaan voi levittää juustoraastetta.
Viettelevä varras
450 g Champ Grilli -herkkusieniä
170 g pekonia
tomaattia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja muita kauden vihanneksia
grillauskastiketta
1. Kietaise pekonisuikale jokaisen Champ Grilli -herkkusienen ympärille.
2. Pujota ne vartaaseen kauden vihannesten kera.
3. Sivele päälle mieleistäsi grillikastiketta.
4. Vihannekset ja sienet kypsyvät grillissä tasaisella lämmöllä samassa tahdissa.
Herkku-uuniperuna
4 hengelle
4 isoa jauhoista perunaa
Täyte:
1 rasia Champ-herkkusieniä (170 g)
1 rkl oliiviöljyä
200 g kalkkuna- tai kinkkusuikaleita
1 prk kermaviiliä
- suolaa
- mustapippuria
1. Pese perunat ja kääri ne folioon.
2. Paista uunissa 220°:ssa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä.
3. Kuullota sienet öljyssä ja anna jäähtyä.
4. Sekoita kermaviili ja sienet kalkkuna- tai kinkkusuikaleiden kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
5. Halkaise perunat keskeltä ja jaa täyte niille.
6. Tarjoile salaatin kera.
Sienipannukakku
1 l rasvatonta maitoa
1 prk Scanegg Rasvatonta munaa
4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
300 g Chamb Jumbo herkkusieniä
1/2 (150 g) purjoa ohuina renkaina tai suikaleina
1 paprika pieninä kuutioina
2-3 maustekurkkua pieninä kuutioina
1. Sekoita rasvaton maito, Scaneggin Rasvaton muna ja jauhot tasaiseksi taikinaksi.
2. Mausta taikina mustapippurilla ja halutessasi myös suolalla.
3. Anna taikinan turvota, kun käsittelet muita aineita.
4. Pane hienonnetut Champ- sienet, purjorenkaat tai -suikaleet, porkkanaraaste ja paprikakuutiot pinnoitettuun pannuun.
5. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes kaikki neste on haihtunut sienistä ja kasvikset ovat hieman pehmenneet.
6. Lisää maustekurkkukuutiot muiden aineiden joukkoon, anna seoksen vähän jäähtyä ja lisää se sit-ten pannukakkutaikinaan.
7. Sekoita hyvin.
8. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannuun.
9. Paista pannukakkua 200° C uunilämmössä noin puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pannukakku keskeltäkin kypsää.
Kanttarelli-nokkoskeitto
1 l kantarelleja
100 g savukylkeä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 ½ l vettä
1 liemikuutio
3 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
muskottipähkinää
1. Hienonna kantarellit.
2. Kypsennä niitä kattilassa miedolla lämmöllä sen verran, että niistä irtoava neste on haihtunut.
3. Sekoita joukkoon suikaloitu savukylki ja hetken päästä jauhot.
4. Lisää vesi, liemikuutio ja nokkoset.
5. Anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia.
6. Mausta.
Kanttarellikeitto
1 l kantarelleja
2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
kasvis- tai lihaliemikuutio
2 dl kermaa
valkopippuria
persiljasilppua
1. Hauduta pilkottuja sieniä ja silputtua sipulia pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut.
2. Ripottele valkopippuria ja hiukan suolaa sienille.
3. Siirrä paksupohjaiseen kattilaan.
4. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin.
5. Lisää vesi, liemikuutio ja murskatut valkosipulin kynnet.
6. Keitä hiljaa 20 minuuttia, sekoita välillä huolellisesti.
7. Lisää kerma ja anna kiehahtaa.
8. Silppua persiljaa pinnalle.
9. Tarjoa patongin ja juuston kanssa.
Torvisienikeitto
1 dl vettä liotukseen
3 rkl murskattuja kuivattuja mustia torvisieniä
2 kanaliemikuutiota 1 litra vettä
100-200 g sulatejuustoa
pippuriseosta
ranskankermaa
persiljaa
1. Liota torvisieniä pari tuntia desilitrassa haaleaa vettä.
2. Pane kiehuvaan veteen kanaliemikuutiot.
3. Paloittele siihen sulatejuusto.
4. Lisää sienet liotusvesineen keittoon.
5. Mausta.
6. Anna kiehahtaa.
7. Höystä kuuma keitto ranskankermalla.
8. Ripottele koristeeksi runsaasti persiljasilppua.
9. Nauti kera hyvän ystävän ja paahdetun ruisleivän.
Metsäsienikeitto
1 sipuli
2 dl sekasieniä tai suppilovahveroita
1 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1/3 tl rakuunaa
1/3 tl yrttisuolaa
1 dl kermaa
persiljaa
1. Hienonna sipulit ja sienet ja ruskista kevyesti rasvassa.
2. Ripottele päälle vehnäjauhot.
3. Lisää maito hitaasti samalla sekoittaen.
4. Lisää sulatejuusto, liemikuutio ja mausteet.
5. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen kunnes juusto on sulanut.
6. Lisää lopuksi kerma ja persilja.
Suppilokeitto
1 litra tuoreita suppilovahveroita
öljyä
2-3 rkl voita tai margariinia
5 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 litraa vahvaa lihalientä
valkopippuria
3 rkl tomaattisosetta
1 rkl sinihomejuustoa
2 dl kermaa
persiljaa
1. Hienonna puhdistetut suppilovahverot.
2. Keitä öljyssä niin että sienet menevät kokoon.
3. Ota sienisilppu lautaselle.
4. Lisää kattilaan rasva ja sekoita siihen vehnäjauhot.
5. Lisää lihaliemi vähitellen hyvin sekoittaen.
6. Lisää sienisilppu, valkopippuri, tomaattisose sekä juusto pieninä muruina.
7. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
8. Lisää lopuksi kerma.
9. Anna kiehahtaa.
10. Ripota pinnalle persiljaa ennen tarjoamista .
Tattikeitto
kourallinen kuivattuja tatteja
2 dl vettä
2 sipulia
2 rkl rikottuja ohraryynejä
1 litra vettä
(kasvisliemikuutio)
(1-2 perunaa)
1 dl kermaa
(smetanaa lautaselle)
1. Pane kuivatut tatit likoamaan haaleaan veteen.
2. Kun ne ovat pehmeitä (2-3 tunnin kuluttua) silppua sienet.
3. Käytä liotusvesi liemeen.
4. Kypsennä paksupohjaisessa kattilassa sipulisilppu.
5. Lisää tattisilppu ja rikotut ohraryynit.
6. Kaada päälle liotuslientä ja vettä noin litra; voit lisätä liemikuutionkin.
7. Keitä hiljaa ainakin tunti.
8. Voit lisätä keittoon kuorittuja, tikkumaisiksi leikattuja perunoita keittämisen loppupuolella, kun ryynit ovat kypsyneet, pehmennä keitto kermatilkalla.
9. Jos se on liian sakeaa lisää lientä.
10. Silppua päälle runsaasti persiljaa
Herkkusienikeitto 2
200 g tuoreita herkkusieniä
1 l vettä
1-2 kanaliemikuutiota
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
(1 dl kuohukermaa)
(nokare sinihomejuustoa)
1. Hienonna sipuli ja hauduta voissa.
2. Lisää jauhot, vesi ja kanaliemikuutiot.
3. Keitä noin 10 minuuttia.
4. Puhdista ja viipaloi herkkusienet.
5. Lisää ne keiton joukkoon.
6. Jatka keittämistä vielä noin 5 minuuttia.
7. Lisää lopuksi halutessasi kerma ja sinihomejuusto.
8. Jos et käytä kermaa lisää vesimäärää noin 1 dl.
Herkkusienikeitto 3
1/2 dl sipulia
45 g voita
45 g vehnäjauhoja
12 dl kanalientä
500 g herkkusieniä
25 g voita
1 tl sitruunanmehua
2 keltuaista
1,5 dl kermaa
1. Irrota herkkusienten kannat ja hienonna ne.
2. Kuullota silputtu sipuli voissa kattilassa ja lisää hienonnetut kannat.
3. Kaada kattilaan kanaliemi ja keitä 15 minuuttia.
4. Siivilöi liemi, purista kasvikset siivilän läpi takaisin kattilaan.
5. Viipaloi sienten hatut ja kostuta ne sitruunanmehulla.
6. Lisää ne kattilaan ja anna kiehua 10 minuuttia.
7. Sekoita kerma ja keltuaiset.
8. Kaada seos kattilaan ja hämmennä samalla vispilällä.
9. Kiehauta ja koristele persiljalla.
Hunajainen sitruuna-sienispagetti
4 annosta
Spagettia
vettä
suolaa
ruokaöljyä
Kastike:
400 g sieniä
25 g voita
0,5 rkl hunajaa
suolaa, viherpippuria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
sitruunasta puristettua mehua
vihanneskrassia tai kevätsipulia
1. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.
Kastike:
2. Puhdista ja pilko herkkusienet.
3. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannussa ja ruskista sienet kauniin kullanruskeiksi.
4. Mausta suolalla, viherpippurilla, raastetulla sitruunan kuorella ja sitruunasta puristetulla mehulla.
5. Sekoita kastike kuuman pastan joukkoon.
6. Silppua pinnalle vihanneskrassia tai kevätsipulia.