Sivuäänet lapsen sudämessä.

  • Viestiketjun aloittaja pyörähtäjä
  • Ensimmäinen viesti
pyörähtäjä
Onko kellään kokemusta tällaisesta?
Ystävän pojalta (8,5kk) löytyi neuvolassa jokin lievä sivuääni sydämestä.
Neuvolan täti oli laittanut ajan lisätutkimuksiin (verenpaineen mittaus aluksi) mutta sanonut kuitenkin että tällaiset "lisä-äänet" voivat olla tavallisia ja vaarattomia.
Nyt tutkimuksia odotellessa asia kuitenkin luonnollisesti huolestuttaa ja pelottaa, kysymyksessä kuitenkin aika vakava asia, tuo sydän nimittäin.
Poika on ollut koko ajan reipas, hyväntuulinen, iloinen ja kova syömään ja kasvamaan, mutta silti vähän hirvittää.
 
Meillä pojalla todettiin sivuääni sydämestä kun hän oli 3kk.ei kuitenkaan ole mitään sydämessä,on tutkittu.nyt poika täyttää 8v.
tytöllä todettiin myös sivuääni kotiinlähtötarkastuksessa synnärillä ja hänellä oli avoin valtimotiehyt,joka korjaantui itsestään puolivuotiaana,silloin lääkäri sanoi että kaikkia sivuääniä ei vällttämättä edes huomata,eikä ne ole vällttämätta vakavia. =)
 
Meillä pojalla kotiinlähtötarkastusessa synnärillä löytyi sivuääni, joka oli ns. avoin duktus, eli juuri muistaakseni avoin virtaus aorttaan päin. Sen kuuluu olla avoin sikiöaikana, ja pitäisi sulkeutua itsestään parissa päivässä synnytyksestä. Kaikilla ei kuitenkaan käy heti näin, meidän pojalla sulkeutui parin kk:n iässä. Edelleen sydämessä kuitenkin kuului lievä sivuääni, mutta mitään vikaa ei kuitenkaan enää missään ollut. Lääkäri sanoi tätä hyvälaatuiseksi sivuääneksi, joka joillain saattaa kuulua sydämessä läpi elämän. Välillä sitä ei myöskään aina kuulu.

Jos duktus ei sulkeudu itsestään muutamassa kuukaudessa, niin silloin käsittääkseni tehdään pieni sydänleikkaus. Siitäkin sydänlääkäri silloin sanoi, että se on suht pieni leikkaus, joten jos siihen olisi jouduttu, niin ei olisi tarvinnut olla hirveässä paniikissa.

Joskus sydämessä saattaa olla myös reikä tai reikiä ja silti niitä saatetaan vaan seurata ja ne yleensä umpeutuvat itsestään. Jos ystäväsi lapsi on hyväkuntoinen ja kasvaa hyvin ja jaksaa normaalisti syödä ja touhuta, ei varmaan ole mistään kovin vakavasta kyse. Kyseessä saattaa hyvin olla vaaraton sivuääni, joka jostain syystä nyt kuului. Mutta tietenkin hyvä että asia tutkitaan. Ja tietenkin sitä säikähtää kun puhutaan sydämestä, niin mekin säikähdimme ihan hirveästi. Kaikki meni kuitenkin ihan hyvin. Toivotaan että teilläkin käy näin! :hug:
 
Katiaana
Meillä tyttö oli 2v neuvolassa ja lääkäri kuuli sivuäänen. Ensin mentiin röntgeniin ja sieltä vastaus oli "älyttömän" iso sydän...
yms yms... olin kauhusta kankeana.

Siitä n. 1kk ja päästiin ultraan , ja lääkäri tutki 2h! Oli muuten ihme että tyttö pysyi paikallaan, lääkäri aina kelasi teletappi filmin alkuun jne.. :D

Ja terve tyttö, miltä kuului välillä sydämestä sivu ääni, mikä ei haittaa ketään ja sydämen suuruudella ei väliä...Lääkäri sanoin: "tyttö kestää paremmin elämän mullistukset" :D
 
Meidänkin vaavilla 7 kk todettiin synnärin kotiinlähtötarkastuksessa sivuääni. Käytiin ultrassa tutkittavana. Todettiin sivuääni vaarattomaksi. Ja minullakin ona sama 'vika'. Ei ole minua haitannut.
 
Miljukka
Vaikka lapsella todetaankin sydämen sivuääni, niin ei se aina välttämättä tarkoita mitään vakavaa.
Ilman muuta terveydenhoitaja tai lääkäri (kuka sivuäänen havaitsee) laittaa lapsen jatkotutkimuksiin, koska sivuääni on hyvä kummiskin tutkia.

Itselläni on 4 kk:n ikäinen tyttö ja vielä ei ainakaan ole hänellä todettu sydämen sivuääntä, vaikka itselläni ja kahdella sisaruksellani sekä isälläni on sivuääni sydämessä. Meidät kaikki on muksunu tutkittu sairaalassa eikä kenelläkään sitä ole todettu vaaralliseksi.

Kun itse olin synnyttämässä tytärtäni, lääkäri totesi, että ei enää löytänyt sydämen sivuääntä minulta, joten ajan myötä sivuääni voi kai hävitä tai korjaantua.

 
jenni
meillä pojalla kuului 3v tarkastuksessa sivuääni joka todettiin viatomaksi hyvin yleiseksi sivuääneksi:Siksipä en kamalsti kauhistunut kun tytön 8kk neuvolassa kuului myös sivuääni eikä lääkärikään pahana pit'nyt.Joku vaisto sanoi kuitenkin viemään lisätutkimuksiin ja käytiin mehiläisessä sydänultrassa.Löytyikin asd eteisväliseinä aukko joka kylläkin synn sydänvioista vaarattomampia ja täysin korjattavissa oleva vika mutta aika shokki silti! tyttö täysin oireeton edelleen-aukko seurataa, seuraavan kerran n vuoden kuluttua ja katsotaan milloin suljetaan--Toivon nyt kovasti ettei aukko ole kasvanut ja voidaan sulkea katetritoimenpiteenä, ajatus avosydän leikkauksesta aika hurja :(
 
Meillä pojalla kuului sivuääni sydämmestä laitokselta lähtiessä ja ultrauksen jälkeen lääkäri kertoi sen johtuvan avoinna olevasta ductuksesta. Kahden kuukauden kontrollissa lasten kardiologi kuminkin ilmoitti, että pojalla on synnynnäinen sydänvika. Poika leikattiin vuoden iässä ja voi erittäin hyvin.

Minulla ei ole tarkoitus pelotella, vaan kertoa, että jos vaikka niin huono tuuri käy, että lapsella todetaan synnynnäinen sydänvika, niin asian kanssa voi elää. Aluksi tieto on todella järkyttävää, mutta vertaistukea on saatavilla sydänlapset ja -aikuiset ry:n kautta. Tulin huomaamaan, että elämä jatkuu ja ehkä sitä ei pidä kaikkea niin itsestään selvyytenä koettelemuksien jälkeen.

Toivotaan, että ystäväsi lapsen sivuääni on harmiton

-Kisuliini-
 

Yhteistyössä