Suomalaista terveydenhuoltoa...

Tänään sattui sellainen juttu ettei oikein tiedä itkiskö vai nauraisko... Meillä 1-vuotias tyttö ollut viikonverran kipeä, kuume sahaa ylös alas ja tyttö on ihan nuupallaan ja selvästi ei oma itsensä, ruoka ei maita yhtään ja juominenkaan ei onnistu. Muutama päivä sitten ilmestyi hirveä limayskä joka rassaa tyttöstä entisestää ihan itkun partaalle. Tänään sitten päätin, että nyt kyllä mennään lääkäriin! Sehän se sitten koituikin varsin vaikeaksi asiaksi. :eek: :(

Soittelin paikalliseen terveyskeskukseen aikaa lääkärille ja vastaus oli "ei ole aikoja, torstaina vasta on vapaita akuuttiaikoja, koittakaa pärjäillä siihen saakka"!!!!! Joo siihen saakka juomatta ja syömättä jne.??? Sitten soittelin päivystykseen, jossa vastaus oli jotakuinkin sama paitsi, että täti langanpäässä oli noussut erittäin väärällä jalalla sängystä tänään. Ja palvelu oli vieläkin nihkeämpää. "Soita terveyskeskukseen!" oli vastaus. No sittenpä soitellaan takaisin terveyskeskukseen jossa kuuluin "jaaha sä oletkin jo soitellut tänään..." Ja ei vieläkään apua, ainoastaan tokaisu "menkää yksityiselle".

Siinä vaiheessa tyttö alkoi olemaan jo pahemmalla tolalla, makoili vaan sängyssään silmät auki eikä juuri liikkunut. Ja se on erittäin epänormaalia tälle elohopealle, joka ei pysy paikoillaan edes nukkuessaan.

No lopulta päädyimme sinne yksityiselle josta saatiin apua tytölle, (ja vielä erittäin mahtavaa sellaista!) ja nyt on kaikki taas sillä lailla kunnossa, että paraneminen voi alkaa.

Mutta aivan uskomatonta, että Suomessa jossa muka pitäisi olla terveydenhuolto maailman kärkeä ja kunnallisella puolella tällaisille pikkutenaville ilmaista! Näin sitten kävi! Suomessa ei näköjään saa sitä kuuluisaa terveydenhuoltoa ellei maksa siitä ekstraa! Järkyttävää, että jos oltaisiin vähänkin "köyhempiä" täällä sitä varmaan vieläkin kotona tuskailtais! Kuinka sitä aina vois jokaisen vaivan ilmestyessä rynnätä yksityisellepuolelle maksamaan itseään kipeäksi. Kun ei kotiäidin ja kohta lomautetun duunarin varoilla paljoo yksityisillä juosta!! Kyllä meillä löytyis muutakin käyttöä näille rahoille, menis ihan vaan arkielämiseen! Ja sitten sekin vielä, että pitää olla niin hemmetin epäystävällisiäkin siellä kunnallisella puolella!

No onneksi loppu hyvin kaikki hyvin! Toivottavasti seuraavalla kerralla sujuis mutkattomammin, ja halvemmin (vaikka kyllähän sitä tenavan vuoksi maksais vaikka mitä, että ei kärsiä tarttis) :)
 
Puolustelematta ollenkaan kohtelua jota olet saanut haluasin valaista kolikon toista puolta. Eli terveyskeskuksissa niin kuin varmasti tiedät on lääkäripula ja suurella osalla suomenmaata jo hoitajapulaa myös, työ siellä ei kiinnosta eikä houkuta. Kovin laaja potilasaines, suuri työmäärä ja huono korvaus=palkka varmasti niitä suurimpia miinuksia. Suuri osa nuorista lääkäreistä valuu heti työhistorian alkuvaiheessa rekrytointifirmoihin tienaamaan suurempia rahoja paremmilla eduilla. Vanhemmat lääkärit tietenkin takovat tuohta siellä yksityissektorilla, josta sinäkin palvelun lopulta sait. Eli nurinkurista eikö? Julkista palvelua pitäisi saada, mutta missä on ne työntekijät jotta voisi puhelimeen vastaavat hoitajat antaa niitä aikoja.

Noh itse painiskelen aivan saman ongelman kanssa kuin sinä, en saa "palvelua" omasta terveyskeskuksesta. Huomenna on taas otettava kello 8 puhelin käteen ja yritettävä saada päivän akuuttiaikaa. Jos en saa, niin sitten pitää saapastella paikanpäälle, ellen huomenna apua saa.
 
Juu, onhan se niinkin. Ja olisinkin ollut ymmärtäväinen ellei kohtelu olisi ollut niin sikamaista. Sehän se eniten ihmetyttikin ja järkytti kuinka huonoa kohtelua saa kun pyytää apua. No tämähän on jo pitkään ollut ongelmana Suomen terveydenhuollossa, kai meillä kohta ei ole kuin yksityisiä ja julkinen puoli katoaa kokonaan ja ellei omaa vakuutusta niin pulassa on. Vähän niinkuin USAn malliin... Ei parane sit sairastella.. :|
 
Tuohon USA:n malliin ollaan aivan varmasti menossa..
Onneksi on vakuutukset näille lapsille, saavat sitten aikuisenakin edes jonkin tasoista hoitoa. Käymme vain yksityisellä koska terveyskeskuksen päivystyksessä jonot ovat viiden tunnin luokkaa. Ainoastaan silloin pääsimme jonon ohi kun pojalla oli paha astmakohtaus päällä ja saturaatio oli 81. Normaali on 95-100. Ja täytyy vielä sanoa että onneksi on mahdollisuus käyttää yksityistä vaikka rahaa ei ole kovasti ylimääräistä niin kuitenkaan ei ruokarahoista ole pois.
 
Itse toivon, ettei jenkkimalliin menisi. Ja onhan se jo jenkkilässäkin todettu, ettei tuo kauaksi kanna ja sitä ollaan siellä muuttamassa kai?

Mutta, omaa ajatustani. Toivon ja olen optimistinen, että julkinen terveydenhuolto saadaan uudistettua lakimuutoksin ja näin turvattua terveydenhuolto suomenkansalle. Terveydenhuoltoonhan on tulossa mittavat muutokset joka koskettaa niin lääkäreitä kuin hoitajia, mutta lähtökohtana on lääkäräreiden huono saatavuus. Tähän uudistukseen ainakin itse haluan uskoa ja luotto on suuri. Nähtäväksi tosin jää.

Onhan sekin tietenkin tiedossa, että väestö vanhenee. Tulee aina vain lisää asiakkaita perusterveydenhuoltoon. Mikään taho ei tähän ole tietenkään varautunut, esim rakentamalla uusia vanhaikoteja tai laajentamalla suuresti terveyskeskusten vuodeosastoja. Kohta voi olla monissa yksiköissä, mutta erityisesti kunnanisillä sormisuussa, kun potilaita tulisi ovien lisäksi ikkunoista ja joka luukusta. Minne sitten laitetaan kaikki hoitoa tarvitsevat, ellei tähän varauduta?
 
SMP
Meillä täysin samanlainen kokemus arvauskeskustoiminnasta kuin ap:llä. Omalääkäri ei edes suostu ottaan meitä vastaan. Otimme siis vakuutukset ja nyt olemme puolen vuoden lääkärirumban jälkeen löytäneet kivan lääkärin jolla käydään.

Olemme myös alkaneet tehdä niin, että emme edes mene omalle arvauskeskukselle vaan suoraan joko yksityisen lääkärille tai lasten päivystykseen. Olemme infektiokierteessä joten käyntejä on viimeisen vuoden sisällä noin 2-5/krt/vkossa. Joten olemme niin päivystyksessä kuin yksityiselläkin tuttu näky. Eivät ole kertaakaan käännyttäneet pois kun olemme menneet kun tietävät että tosi on kyseessä. Yhtään turhaa käyntiä emme lääkäreiden mukaan ole käyneet. Lapsella kun on ollut aina astmakohtaus ´ja crp yli 300 luokkaa. Lääkäritkin ovat tajunneet että crp pitää saada laskemaan ettei tuu veren myrkytystä tmv vakavampaa. crpn sekä kuivumisen seurannan vuoksi siellä lääkäreiden vaatimuksesta juostaan.

Olemme lähettäneet valituksen omalääkärin toiminnasta ja saimmekin juuri palautteen että emme ole ainoita joka on ko. lääkäristä valittanut. Joten nyt he alkavat jopa tehdä asialle eli (lääkärille) jotain toimenpiteitä.

Eli kannattaa valittaa epäasiallisesta kohtelusta. Eihän muuten terveyskeskuksiinkaan saada parempaa palvelua jos ollaan vaan joo joo miehiä.
 

Yhteistyössä