Suomessa otetaan käyttöön väline jonka svulla voi helposti surmata ulkomaalaisia ihmisiä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
"Hyppykaveri" eli hyppypanos vihdoin valmis ja sen kaima lentävä viuhkapanos alkaa olla myös valmis

"Taistelukentän jumalaksi" kutsuttu hurja suomalainen ase on vihdoin valmistumassa

Jalkaväkimiinojen tehokkaammat korvaajat alkavat olla valmiit massatuotantoon, ja kiinnostus on hyvin suurta EU- ja Natomaissa sekä Ukrainassa.

Iltalehti: Vuosia odotettu ase vihdoin valmistumassa – ”Taistelukentän jumala”

"Valmistajan mukaan ase halutaan nopeasti markkinoille, sillä siitä ovat olleet Suomen Puolustusvoimien lisäksi kiinnostuneet monet muutkin.

Vuosia odotettu ja Suomessa kehitetty jalkaväen ase, etälaukaistava hyppypanos on vihdoin valmistumassa.

Telamiinan kokoluokkaa olevan hyppypanoksen sisällä on noin 3000 teräs- tai volframikuulaa. Panos tuottaa sirpaleryöpyn, joka leviää halkaisijaltaan 50–100 metrin suuruisen ympyrän alueelle.

Hyppypanosta on puolustushallinnossa pidetty ainakin osittaisena miinakauhun palauttajana ja siihen on ladattu paljon odotuksia.

Panoksen julkistamisen aikoihin esimerkiksi silloinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui asetta ”hyppykaveriksi” ja silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi, että häneltä oli puolustusministerien piireissä jo kyselty kovasti tästä ”taistelukentän jumalasta”.

Lehtoranta kertoo, että hyppypanosta esiteltiin jo viime syksynä Lontoossa pidetyillä isoilla puolustusalan DSEI-messuilla (Defence & Security Equipment International), joilla Insta myös julkisti hyppypanoksesta kehitellyn toisen panosversion, eli lentävän viuhkapanoksen."

Iltalehti: Suomalaisyhtiö kehitti aseen, jota on erittäin vaikea paeta

"Hyppypanoksen panososasta ja lennokista kehitetty lentävä viuhkapanos on Lehtorannan mukaan saanut jo viime syksynä Puolustusvoimien teknisen hyväksynnän.

Aseita markkinoidaan nyt yhteisenä Insta Steel -nimisenä tuoteperheenä.

Hyppypanos on markkinointinimeltään Steel Lynx ja lennokkiversio Steel Eagle.

Molempia yhdistää etälaukaisumahdollisuus ja kova tuhovoima, sillä niiltä on hankala suojautua maaston piirteisiin.

Lehtorannan mukaan lentävä viuhkapanos ei ole korvannut hyppypanosta, vaan aseet täydentävät toisiaan.

Lentävä viuhkapanos on saman suomalaisyhtiön tuote kuin kehuttu ja odotettu hyppypanos.

Hyppypanos voidaan etälaukaista kaikilla Puolustusvoimien käyttämillä laukaisujärjestelmillä."


FAKTAT

Hyppypanos, eli Insta Steel Lynx

– 5–10 kiloa painava sylinteri, joka on ulkomitoiltaan perinteisen telamiinan kokoluokkaa.

– Englanniksi saanut nimen take-off canister.

– Hyppypanos ei laukea kontaktista, vaan se laukaistaan aina vasta tähystyksen jälkeen. Tällöin panos sinkoutuu ylös maasta 20–30 metrin korkeuteen.

– Ilmassa ollessaan panos laukaisee alaspäin suunnatun teräs- tai volframikuulia sisältävän sirpaleryöpyn, joka leviää halkaisijaltaan 50–100 metrin suuruisen ympyrän alueelle.

– Yksi hyppypanos tuottaa sirpaleita yli 3 000 kappaletta.

– Hyppypanos vastaa sirpalevaikutukseltaan kuutta 120 millimetrin kranaattia, jollaisia käyttävät raskaat kranaatinheittimet.

– Hyppypanoksella on tarkoitus pystyä vaikuttamaan sotilaisiin ja ajoneuvoihin.
 
vierailija
Iltalehti: Armeija ostaa droneja 270 000 eurolla – voidaan käyttää ”viheliäisen” hyppypanoksen laukaisuun
"Dronet tuovat paljon uusia mahdollisuuksia puolustusvoimille ja se on kertonut olevansa kiinnostunut niiden hyödyntämisessä entistä enemmän. Lennokkien roolin armeijan käytössä uskotaan kehittyvän nopeammin kuin on kuviteltukaan.

Puolustusvoimat suunnittelee uuden sodan ajan joukon perustamista, joka käyttäisi mahdollisesti kaupallisten lennokkien eli dronejen suorituskykyjä.

Puolustusvoimat on lähestynyt kirjeitse suomalaisia, jotka ovat harrastuksensa tai ammattinsa puolesta hakeneet Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomilta lupaa kopterin tai muun vastaavan laitteen lennättämiseen.

Kirjeessä kysyttiin kiinnostusta asiaa kohtaan. Kiinnostuneen henkilön tulisi olla myös innokas toimimaan koulutuksen vaativassa tehtävässä ja sitoutua alustavasti harjoittelemaan kertausharjoituksissa noin kerran vuodessa.

Tähystäjien avuksi

Miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan käyttää muihinkin tarkoituksiin kuin pelkästään videomateriaalin tuottamiseen. Puolustusvoimat on kertonut voivansa hyödyntää droneja tulevaisuudessa muun muassa niin sanotun hyppypanoksen kanssa.

Tällä hetkellä armeijalla testausvaiheessa oleva hyppypanos voidaan laukaista maastossa siten, että sotilas tähystää samaan aikaan aluetta esimerkiksi lennokkijärjestelmän avulla ja laukaisee panoksen silloin, kun näkee lähistöllä liikkuvan vihollisen.

Hyppypanos on kehitetty korvaamaan käytöstä poistettuja jalkaväkimiinoja. Ottawan miinakieltosopimus ei sitä kiellä, koska se laukaistaan aina tähystetysti.

Hyppypanokset korvaavat ns. Ottawan sopimuksen myötä menetettyjen jalkaväkimiinojen aiheuttamaa miinakauhua. Kotimainen keksintö esiteltiin julkisuudessa maaliskuun lopussa.

Hyppypanoksen poikkeuksellisuus perustuu sen suoraan alaspäin kohdistuvaan tuhovoimaan. 20-30 metrin korkeuteen laukaistava kanisteri levittää sirpaleita 50-100 metrin alueelle.

– Normaali reaktio on se, että sotilaat heittäytyvät maahan suojautuakseen. Silloin itse asiassa vaikutusala kasvaa. Se on hyökkääjän kannalta erittäin viheliäinen ase, jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi kertoi panoksesta Helsingin Sanomissa.


Kannattaa huomioida että Ukraina tuottaa itse tänä vuonna noin 1 000 000 - 1 500 000 droonea ja lennokkia itse, käyttäen lännestä saatuja elektronisia ja optisia komponentteja.

Suomen tulisi tuottaa myös massiivinen määrä drooneja ja lennokkeja mm. tiedustelu/maalinosoitus/hyppypanostoimintaan, lentäviin viuhkapanoksiin, FPV-kamikazedrooneiksi jne.
Ne sopivat sekä sotilasjoukkojen että panssarijoukkojen pysäyttämiseen tykistön ja hävittäjien ohella.
 
vierailija
FAKTAT:

Lentävä ja tehokas kartioviuhkapanos

– Yli 3 000 leviävää sirpaletta, vaikutusalue n. 2 000 m2.

– Panososa n. 3,6 kg, toimintasäde n. 6 km.

– Patentoitu panososa ja vaativaan käyttöön testattu drone.

– Ylhäältä tuleva räjähdevaikutus on vapaasti säädettävissä dronen korkeuden mukaan, aukeamiskulma on 90-astetta.

– Panos koostuu teräs- tai volframikuulista.

– Alueellinen sirpalevaikutus on tehokas ja suuntautuu ylhäältä alas tarkasti haluttuun maalin.

– Helppokäyttöisestä ja kuormankantokyvyltään räätälöitävissä olevasta dronesta on vastannut Nordic Drones Oy. Panososan kehittämistyön on tehnyt Leijona-Instituutti Oy, joka on osa Instan puolustusliiketoimintaa. Räjähdepanoksen tuotannosta vastaa Oy Forcit Ab.
 
vierailija
Puolustajan tuhovoimaiset ja kustannustehokkaat aseet hyppypanos Steel Lynx ja lentävä kartioviuhkapanos Steel Eagle pysäyttävät vihollisen etenemisen aiheuttaen "miinakauhuefektin".
 
vierailija
Länsimaat varustautuvat perinteiseen rintamasotaan, koska pelkäävät Venäjän hyökkäävän, kun taas venäläiset ovat ilmoittaneet etteivät he sellaiseen aio ryhtyä. Heidän suunnitelmissa on putsata pöytä ilman jalkaväkeä, mikäli heidän kimppuunsa käydään.
 

Yhteistyössä