Taaperon atopialäiskät ei paranekaan 1% kortisonilla??Mitäs nyt?

  • Viestiketjun aloittaja unndddo
  • Ensimmäinen viesti
unndddo
Aina ennen on tehonnut tuo kortisoni. Nyt on jo pari kuuria mennyt (siis ollaan pidetty taukoviikko välissä) ja yhä samoissa paikoissa on punaiset läiskät. Pakko varmaan mennä lääkäriin? Mitä lääkäri määrää yleensä?
 
Mä en osaa sun varsinaiseen kysymykseen vastata. Mietin tässä, että onkohan meidän 1v3kk pojalle ilmaantunut merkkejä atopiasta. Pari viikkoa takaperin ilmaantui aikuisen peukalonpään kokoisia läiskiä selkään ja vatsaan. Polvitaipeet punoittaa.

Meillä niin, että mulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia ihnoni kanssa, mutta pojan isällä on pahasti atooppinen iho.
 
"vieras"
Just allergialääkäri sanoi mulle, että pienen lapsen atooppinen ihottuma on miltei 100% varmuudella OIRE jostakin ruoka-aineallergiasta. Eli vie lapsi allergialääkärille. Pienillä lapsilla ei ole itsessään atooppista ihottumaa, vaan taustalla on jotain muuta, se on vain oire. Siksipä se ei parane voiteilla, vaan sillä, että selvitetään mille on allerginen. Pienenä vauvana se ilmenee usein suolisto-oireina ja leimataan koliikiksi. Vanhemmiten se muuttaa muotoaan, esim. aikuisilla se muuttuu joksikin siitepölyallergiaksi.
 
[QUOTE="vieras";23467539]Just allergialääkäri sanoi mulle, että pienen lapsen atooppinen ihottuma on miltei 100% varmuudella OIRE jostakin ruoka-aineallergiasta. Eli vie lapsi allergialääkärille. Pienillä lapsilla ei ole itsessään atooppista ihottumaa, vaan taustalla on jotain muuta, se on vain oire. Siksipä se ei parane voiteilla, vaan sillä, että selvitetään mille on allerginen. Pienenä vauvana se ilmenee usein suolisto-oireina ja leimataan koliikiksi. Vanhemmiten se muuttaa muotoaan, esim. aikuisilla se muuttuu joksikin siitepölyallergiaksi.[/QUOTE]

Hmmm... ei varmastikkaan kaukaa haettua. Meillä tehty läjä allergiatestejä, kun epäiltiin suolisto-oireista maitoallergiaa. Silloin testattiin maito, kaura ja kananmuna.
 
"vieras"
Niin ja sitten juuri noin 1 vuotissynttäreiden tienoolla se ruoka-aineallergia muuttuu usein atooppiseksi ihottumaksi. Mutta tavallisilla lääkäreillä ei usein ole riittävästi tietoa, sitten vain määrätään voiteita voiteiden perään. Kannattaa viedä pieni lapsi suoraan allergialääkärille, jos atooppista ihottumaa.
 
"Kaneli"
Meillä auttoi Locobasen Repaire voide kahdessa päivässä läiskiin ja nyt niitä ei enää ole. Suosittelen! Apteekista löytyy ja vähän kalliimpi kuin ihan perusvoide, mutta tosi riittoisa.
 
"vieras"
Niin ja sit vielä sellainen juttu että iho ja veritestit ei ole tosissaan täysin luotettavia. Paras tapa edelleen on välttämis-altistamiskoe. Eli vältetään tiettyä ruoka-ainetta pari viikkoa ja katsotaan häviääkö oire.
 
Meillä taaperon atopialäntteihin auttoi se, että rasvasin ensin Decubalilla kuivat alueet ja sit Sibicortia/Fusidinia/1%kortisonia vielä länttien päälle. Iho ei silleen kuivunut, vaan pysyi kosteana.

Meillä tosin atopia ei varmasti ollut pahinta laatua ja itseasiassa nyt, kun poika täyttää juuri 3v, atopia on hävinnyt kokonaan .
 
[QUOTE="vieras";23467664]Niin ja sit vielä sellainen juttu että iho ja veritestit ei ole tosissaan täysin luotettavia. Paras tapa edelleen on välttämis-altistamiskoe. Eli vältetään tiettyä ruoka-ainetta pari viikkoa ja katsotaan häviääkö oire.[/QUOTE]

Meillä tehtiin noiden kolmen ruoka-aineen kanssa just näin. Eli ensin oltiin esim. maidottomalla ruokavaliolla ja sen jälkeen sairaalassa altistus.
 
"sallanen"
Oikeilla jäljillä ollaan siinä, että oireen takana on useimmiten ruoka-aineallergia. Lasten allergologilla kannattaa ehdottomasti käydä näyttäytymässä.
Yksi näkökulma aiheeseen on, että jos oire on "siedettävä", oireen aiheuttajaa ei välttämättä tarvitse välttää. Eli jos lapsi on vähän allerginen esim kananmunalle ja saa oireekseen pieniä läiskiä, jotka kotihoidolla pystyy hoitamaan ja lapsi on muuten terve ja tyytyväinen, kananmunaa ei ole syytä välttää. Mutta tässä on nyt oltava tarkkana jos rasvojen kanssa läträä: lapsi on pestävä miedolla pesuaineella PÄIVITTÄIN ja rasvattava niin, että ihon päällä on valkoinen rasvakerros vähintäänkin pesun jälkeen, usein joutuu rasvailemaan tiheämminkin. Lasta ei saa kylvettää, vaan pesu suoritetaan ihonlämpöisessä suihkussa pikaisesti.
Surkea virhe kuivaihoisen/atooppisen lapsen ihonhoidossa on välttää pesua ja lutrata rasvaa siihen rasvan ja lian päälle.

Meillä kaksi moniallergista, viimein oireetonta lasta.
 
"xyz"
[QUOTE="vieras";23467539]Just allergialääkäri sanoi mulle, että pienen lapsen atooppinen ihottuma on miltei 100% varmuudella OIRE jostakin ruoka-aineallergiasta. Eli vie lapsi allergialääkärille. Pienillä lapsilla ei ole itsessään atooppista ihottumaa, vaan taustalla on jotain muuta, se on vain oire. Siksipä se ei parane voiteilla, vaan sillä, että selvitetään mille on allerginen. Pienenä vauvana se ilmenee usein suolisto-oireina ja leimataan koliikiksi. Vanhemmiten se muuttaa muotoaan, esim. aikuisilla se muuttuu joksikin siitepölyallergiaksi.[/QUOTE]

Hmmph. Ei meillä vaan. Muutama atopialäiskä tuli puolitoistavuotiaalle talvella kuivimpaan pakkasaikaan ja pysyi muutaman kuukauden. Sibicort paransi aina hetkittäin, mutta koettiin että tosi rasvainen voide ajaa saman asian kun täysin eivät parantuneeet muutenkaan. Lääkäri totesi, että rasvausta vaan. Lapsen isällä ollut lapsena samanlaista, mutta ei mitään koliikkia saati myöhemmän iän siitepölyallergiakaan. Nyt kevään tultua läiskät ovat täysin kadonneet.
 
"sallanen"
[QUOTE="vieras";23467718]Mutta maitoallergia on sellainen ehdoton allergia, että maidoton dieetti on 2 vuotiaaksi saakka ja sit voi varovasti kokeilla.[/QUOTE]

No joo ja ei. Eli jos altistuksessa sairaalassa on todettu lapsen sietävän esim 100ml maitoa ennen oireita, ihan tuoreimman suosituksen mukaan maitoa voidaan käyttää pienissä määrin. Jos taas oireita saadaan jo pelkästä iho-/limakalvokontaktista, tietenkin maito jätetään kokonaan pois.
 
[QUOTE="vieras";23467698]Löytyikö mitään?[/QUOTE]

Ei mitään. Eikä verikokeissa ollut ne johonkin allergiaan viittaavat kaksi vasta-ainettakaan koholla. Ajattelin, että josko se on vain se atooppinen iho, joka on periytynyt. Miehellä kun on aika vaikea atooppinen iho ja samoin miehen siskolla. Ota näistä nyt selvää... :D
 

Yhteistyössä