Tähän pinoon max. 5?:n ruokareseptit

  • Viestiketjun aloittaja nanneli
  • Ensimmäinen viesti
Eipä tule mieleeni muuta kuin kaurapuuro, keitetyt peruna ja ruskea kastike, hernekeitto yms. Ei taida valmis maksalaatikkokaan olla kovin kallis, sitten varmaan joitain keittoja voisi valmistaa edullisesti, tai vaikka makaronivelli taikka perunavelli. Niihin ei tule kuin makaronia ja maitoa taikka perunamuussia ja maitoa. Nyt kun tässä ruperin miettimään, niin 5 euroa on aika iso raha, kyllä sillä nälkälähtee...Eikun kokkailemaan. :wave:
 
liima
Melkein mitä vaan saa tehtyä kolmellakin eurolla kun ostaa toiseksiviimeisen käyttöpäivän lihoja tai kanoja ja jemmaa pakastimeen...ja papuja voi laittaa puolet lihakastikkeeseen...esim.200gr.jauhelihaa tai suikalelihaa ruskistetaan, tölkki tomaattimurskaa sekaan...maustetaan...annetaan hautua puoli tuntia...ja lopuksi vielä tölkki papuja sekaan...hyvää riisin tai makaronin kera.
 
Tiukan talouden budjetilla eläneenä sanoisin, että keitot on pop.
Esim.
n. 6 dl vettä
4 - 6 perunaa (~ 20 snt)
1 pss keittojuureksia (~ 35 snt)
1 sipuli (~ 10 snt) (voi jättää poiskin)
1 lihaliemikuutio (~10 snt) (voi jättää poiskin)
lisäksi esim.
noin 250-300 g
makkaraa (~50 snt) / vähärasvaista jauhelihaa (tässä kohtaa kannattaa "törsätä" vähärasvaiseen) (~1,70 snt) / tipusuikaleita
suolaa (ja muita mausteita maun mukaan)
1. Keitä kuorittuja kuutioituja perunoita lihaliemessä johon lisätty ½ sipulirenkaita noin 10 min. (riippuu perunan lajikkeesta)
2. Lisää keittojuurekset
3. kun vesi kiehuu uudelleen lisää paistettu lihatavara.
Tarjoa ruokaisan leivän (esim. ruisleipä) kera.
Ainesten hinnat vaihtelee paljon mutta laitoin noin hinnat. Jos asuu talossa jossa on kylmäkellarit, niin pystyy säästämään paljonkin ostaessaan perunat, sipuli ja juurekset isoissa erissä (huom multaisina ei pestyinä, säilyvät paremmin) Lisäksi pakkaseen kannattaa hamstrata tarjousjauhelihaa ja lenkkiä.
Tosin useamman vuoden elettyäni tätä "keittoa vähintään 3 viikossa" -elämää tulin syöneeksi keittoa varmasti loppuelämäni edestä.




 
meillä jopa yksi suosikkiruoka
makaroni ja tonnikala kastike

2rkl rasvaa
3rkl vehnäjauhoja
4dl maitoa. osan voi kyllä korvata vedellä!
tonnikala purkki
suolaa
valkopippuria jos haluaa
tilliä jos haluaa

sekoita kattilassa sulaan rasvaan jauhot. ohenna maidolla hitaasti sekoittaen ettei tule paakkuja
keitä pari minuuttia.
lisää tonnikala ja mausteet
tarjoile makaronin tai riisin kanssa.
 
Kun ostaa tarjouksesta makaronia kaapin puolilleen, ja perunoita samaten, niin sen päälle loihtii parilla eurolla vaikka mitä!!

Esim. ruskea kastike (ruskistaa voin ja jauhot, vesi sekaan ja mauksi vaikka soijaa ja/tai lihaliemikuutiota) ei maksa juuri mitään, ja 2-3 eurolla saa vaikka

-HK:n sinisen lenkin (tekee 2 kastiketta 2-4 hengen perheelle, kun kuutioi oikein pieneksi, toki HK:n sininen on kaikkein kalleita, joten siinäkin voi säästää),
-jauhelihaa -
nakkipaketti...

Sama kastike mutta ei ruskistettuna ja maitopohjalla, ja voi lisätä keitettyjä munia.

Munakokkeli on myös helppo ja halpa ja perunoiden kanssa hyvääkin (munat kulhoon, maitoa ja suolaa sekaan, vatkaa rakenne rikki, kaada paistinpannulle ja vetele puulastalla pohjaa pitkin niin kauan, että muuttuu kokkeliksi)!!

Keitot on myös halpoja. Peruskeiton ohjeen heitin tuohon toiseen keskueteluun, jossa kyseltiin makkarakeiton ohjetta.


Ja kun tekee suurempia annoksia, niin säästää. Esim. 5 kg perunoita (max. 2 e), 700 g jauhelihaa (max. 5 e) ja sitten purkki tomaattimurskaa (0,50 e). Näistä ensin tekee puolesta jauhalihasta lihapullat uuniin paistumaan, sillä aikaa perunoista tekee muussin ja ruskistaa loput jauhelihat + mausteet sekaan.
1. ruoka: lihapullat ja muussi, kastike ei välttämätön, mutta helppo tehdä jos haluaa/viitsii eikä maksa juuri mitään!
2. ruoka: lihaperunasoselaatikko.
Eli kun lihapullat on syöty, jää muusia vielä ja jauhelihahan on jo ruskistettu. Iso uunivuoka vaan ja siihen ensin muussia, sitten jauheliha ja tomaattimurskapurkki päälle, sitten taas muussia ja jos haluaa, juustoa päälle (tai raejuustopurkki väliin!!) ja uuniin. Tästä meillä syö vielä 2-3 kertaa (2 aikuista). Ja annosta kohti tulee aika halpa hinta.

Ja kun pari päivää köyhäilee, hernekeittoa tms. niin sitten voi vaikka ostaa lohifileen (hiukka alle 10 e), peruna-sipulisekoitusta ja ruokakermapurkin ja tehdä niistä kermapottuja ja uunilohta.

Meillä herkkuja on myös Lidlin salamipizzat (3 kpl 2,99 e). Niihin kun heittää päälle purkin ananasta, herkkusieniä, kinkkua, kebablihaa (myös Lidliltä), paprikaa, tomaattia, aurajuustoa, juustoa, suolakurkkua... Mitä ikinä jääkaapista löytyykään, niin on 2 hengelle ateria kun pistää puoliksi ja pizza 1 e + lisätäytteet, ei ole kallista!!

Myös Pirkka-pastat on ihana helpotus kiireiseen päivään. Kermapastaan vähän kinkkua sekaan ja tomaattipastaan purkki tonnikalaa, niin on ihan iso annos 2 hengelle ja pasta maksaa muistaakseni alle 1,50 pussi.

Nuudelit on halpoja ja hyviä, tosin tarjousmakaroni/spagetti on vielä halvempaa.

Maksalaatikko on meillä myös herkkua, eikä maksa kovin paljoa, 2 henkeä syö 1 laatikosta mahan täyteen kun ottaa pari leipää ja paistaa vaikka munia lisäksi.

Ja kaaliruuat on TOSI halpoja!! Kaalin kilohinta on alle 1 e ja 2 kilosta tekee 2 isoa laatikollista kaalilaatikkoa, josta syö viikon!! Lisäksi vain vähän riisiä ja jauhelihaa, niin viikon ruoka on maksanut ehkä 10 e!
 
Lumi-Tuuli-81
Makaroni pussi
Jauheliha paketti
Koskenlaskija sulate juusto

Sit jos kaapis on niin liha-/kasvisliemikuutio, sipuli, valkosipuli jne mausteeksi.

J-liha paistetaan ja maustetaan (sipulii, valkosipulii jne. mitä nyt sattuu kotona olee).

Keitä n.1,3 litraa vettä, kuutioi juusto, lisää kiehuvaan veteen. Keitä hiljalleen niin kauan, että juustot sulaneet.

Voitele vuoka. Heitä makaronit siihen (kyllä ihan raakana), päälle j-liha. Sekoita. Ja sit päälle se juustojuttu!

Uuniin ihan normaalin makaronilaatikon tapaan 175, mutta aikaa en osaakaan sanoo. Vähemmän kun tavallinen...

Meillä ei enää munamaito-laatikkoa syödäkkään :whistle:
 
tää menee kyllä yli viiden euron mut on aivan älyttämön hyvää ja helppo tehdä, tässä ei voi epäonnistua!! ja toi homejuusto ei sit maistu pahalle, en itse voi sietää homejuustoa!

eli:
1 aurojuusto kolmio
reilu puol pussia simpukka pastaa, makaronia tms.
1 kinkkusuikale pussi
2dl ruokakermaa
2prk herkkusieniä
valkosipulia

ensin keitetään makaronit ja kaadetaan vesi pois, lisätään kinkut ja herkkarit ja vähän öljyä (tai vähän sitä öljyä mitä on herkkaripurkissa) ja ruoka kerma ja aurajuusto palasiksi leikattuna että sulaa nopeammin. annetaan olla pienellä lämmöllä niin kauan että juusto on sulanut ja sekotellaan välillä. sit se onkin valmis. näyttää epäilyttävältä sörsseliltä mut on ihan mielettömän hyvää. ja voihan sitä varioida esim kanasuikaleilla jos ei kinkusta tykkää. jauheliha ei ehkä homejuuston kanssa sovi.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.01.2005 klo 23:09 honiska kirjoitti:
tää menee kyllä yli viiden euron mut on aivan älyttämön hyvää ja helppo tehdä, tässä ei voi epäonnistua!! ja toi homejuusto ei sit maistu pahalle, en itse voi sietää homejuustoa!

eli:
1 aurojuusto kolmio
reilu puol pussia simpukka pastaa, makaronia tms.
1 kinkkusuikale pussi
2dl ruokakermaa
2prk herkkusieniä
valkosipulia

ensin keitetään makaronit ja kaadetaan vesi pois, lisätään kinkut ja herkkarit ja vähän öljyä (tai vähän sitä öljyä mitä on herkkaripurkissa) ja ruoka kerma ja aurajuusto palasiksi leikattuna että sulaa nopeammin. annetaan olla pienellä lämmöllä niin kauan että juusto on sulanut ja sekotellaan välillä. sit se onkin valmis. näyttää epäilyttävältä sörsseliltä mut on ihan mielettömän hyvää. ja voihan sitä varioida esim kanasuikaleilla jos ei kinkusta tykkää. jauheliha ei ehkä homejuuston kanssa sovi.
Korjatkaa jos olen väärässä, mut eiks herkkusienipurkeissa ole suolavettä?? :/
 
Tässä meidän edulliset lempparit :

KINKKU- / SAVULOHIKIUSAUS

2 pss peruna-sipulisekoitusta (a`500g)
250g kinkkusuikaleita
TAI
200-300g savulohta
3 dl maitoa
1 prk ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
1,5 tl suolaa (savulohen kanssa ei tarvitse)
1 tl pippurisekoitusta
1 tl valkosipulimurskaa

Kiehauta perunasipulisekoitukset maidossa muutaman minuutin ajan.
Sekoita joukkoon kinkku /savulohi, mausteet ja juustoraaste. Kaada seos uunivuokaan. Lisää päälle ruokakerma.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45-50 min..


KANAKASVISNUUDELIWOKKI

n.300g kananrintafilettä /suikaleita
2 pss nuudeleita
1 porkkana
1 paprika
tai
10 cm kesäkurpitsaa
10 cm purjoa
tai
1 sipuli
1 prk ananasta
1 rkl soijaa
2 rkl sweetchili-kastiketta
1 tl inkivääriä
1 tl aromisuolaa


Pilko kasvikset. Ruskista kanat wokissa. Mausta aromisuolalla ja inkiväärillä. Lisää kasvikset, kovat ensin:porkkana,sipuli.Freesaa muutama minuutti.
Lisää loput kasvikset.Freesaa muutama minuutti.
Lisää murskattuna keitetyt nuudelit.Lisää ananaspalat.
Mausta soijalla ja chilikastikkeella.

KANAN RINTALEIKKEET JA KASVISUUNIRIISI

3 dl tummaa riisiä
5 dl vettä
1 pss pakastevihannessuikaleita (250g)
tai tuoretta porkkanaa,kesäkurpitsaa,purjoa,paprikaa ym.ym.
4 kpl kanan rintaleikkeitä tai-fileitä
1 kpl kasvisliemikuutio
½ tl currya
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl aromisuolaa
½ tl kurkumaa
½ tl chiliä
½ prk ruokakermaa (7% rasvaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Keitä vesi kiehuvaksi (vedenkeittimessä). Lisää uunivuokaan (lasgnevuoan kokoiseen) vihannekset, riisit, murustettu liemikuutio, kiehuva vesi ja mausteet. Sekoita hieman.
Päälimmäiseksi kanan rintafileet/leikkeet. Paista uunissa n. 1 tunti. Ota hetkeksi uunista, nosta kanat sivuun ja lisää ruokakerma riisin joukkoon, sekoita. Lado kanat takaisin ja laita vielä uuniin n.15-30 minuutiksi. (riippuen rintaleikkeiden koosta).


TONNIKALAKASVISLASAGNE

Tonnikalakastike:
1 prk tonnikalaa
1 prk tomaattimurskaa
1 pss pakastekasvisuikaleita
1 kasvisliemikuutio
2 dl vettä
1 tl valkosipulimurskaa
½ tl chilimurskaa
2 tl basilikaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen

Juustokastike:
6 dl maitoa
2-3 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
2 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen

12 kpl lasagnelevyjä

Tee ensin tonnikalakastike. Sulata wokissa pakastevihannekset. Lisää tomaatti, tonnikala,liemikuutio ja vesi.Lisää mausteet. Anna kiehahtaa n.5min. Tee vehnäjauhoista ja tilkasta vettä suuruste. Suurusta kastike.

Juustokastike: kuumenna maito ja sulata juusto siihen koko ajan sekoittaen. Varo pohjaan palamista. Lisää mausteet ja suurusta.

Lado lasagnevuokaan:
-1/3 kalakastiketta
-4 pastalevyä
-1/3 kalakastiketta
-1/3 juustokastiketta
-4 pastalevyä
-loput kalakastikkeesta
-4 pastalevyä
-loput (2/3) juustokastikkeesta

Paista 225 asteessa n. 45 min.


LIHAPERUNALAATIKKO

2 pss peruna-sipulisekoitusta (a`500g)
(tai 1 kg perunoita viipaloituna ja 2 kpl sipulia hienonnettuna)
400g naudanjauhelihaa
½ kesäkurpitsa
6-8 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
3 dl maitoa
1 prk ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
1,5 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta
1 tl valkosipulimurskaa
1 rkl kuivattua basilikaa / tai nippu tuoretta/ tai 1 rkl pestoa


Ruskista jauheliha ja mausta se pippurilla,suolalla ja valkosipulilla. Lisää joukkoon pieniksi suikaloitu kesäkurpitsa.
Kiehauta perunasipulisekoitukset maidossa muutaman minuutin ajan.
Sekoita joukkoon jauheliha+kurpitsa, hienonnetut tomaatit, basilika/pesto ja juustoraaste. Kaada seos uunivuokaan. Lisää päälle ruokakerma.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45-50 min..
(jos teet perunaviipaleista, kypsennä 1,5h)

LIHAMAKAROONILAATIKKO

1 pss makaroonia
1 lihaliemikuutio
400g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl mustapippuria
2 tl basilikaa
2 tl aromisuolaa
1 tl jauhelihamaustetta
1 tl valkosipulimurskaa tai yksi kynsi tuoretta
½ tl chilimurskaa tai -jauhetta

munamaito:
0,5 l maitoa
3 kananmunaa
1 tl valkopippuria
½ tl suolaa

päälle:
n.1,5 dl korppujauhoja


Keitä makaroonit liemikuutiolla maustetussa vedessä pussin ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha ja sipulit. Mausta liha+sipuliseos. Sekoita makaroonien joukkoon. Kaada seos uunivuokaan ja sekoita munamaito. Lisää munamaito uunivuokaa ja ripottele korppujauhot päälimmäiseksi. Paista 200 asteessa n.45min.


NAKKIKEITTO

1pkt (10kpl) Nakkeja
1pss Kasvissuikaleita
1pss Nuudeleita
1prk Tomaattimurskaa
4-5 Perunoita
1-2 Chilipippuria tai peperonia
1L Vettä
1kpl Liemikuutio
Pippuria
Suolaa

Kuori ja pilko perunat. Kiehauta vesi. Lisää; liemikuutio,chili, perunat ja kasvikset.
Anna kiehua n.15-20min.
Lisää paloitellut nakit ja soseutettu tomaattimurska.
Anna kiehua 5-10min.
Nosta pois liedeltä. Lisää murskatut nuudelit ja mausta pippurilla ja suolalla.
Anna nuudeleiden pehmentyä n.5min.


=)
 
taustalta
Kasvissosekeitto

Mitä kasviksia ja juureksia sattuu löytymään, yksinkertaisimmillaan perunoita ja pakaste keittojuurespussi keitetään kasvisliemessä ja soseutetaan sauvasekoittimella. Lorautetaan joukkoon ruokakermaa tai sulatejuustoa hieman, menee ilmankin. Omenasta saa sosekeittoon mukavan makean maun. Tarjotaan leivän kanssa.
 
pakastesei uunivuokaan, valkokastike päälle ja uuniin.
voi myös tehdä kattilassa, lisää kohmeisena pilkotun sein valkokastikkeen joukkoon ja antaa kypsyä.
nopeaa, helppoa ja edullista. lisäksi punajuuria, salaattia, mitä vain värikästä.
 

Yhteistyössä