Itse olen tehnyt pizzaa kotona noin 20 vuotta. Pohjareseptejä on paljon, mutta minulla on toiminut hyvin yksinkertainen neljän pizzan ohje:
vettä 1,5 dl
hiivaa 30g
ripaus sokeria
jauhoja niin vähän kuin mahdollista..kuitenkin niin että taikinasta tulee sopivaa leivontaan
Öljyä lopuksi 1..2 rl.
Tärkeintä on että taikina vaivataan käsin. Valmis taikina jaetaan neljään osaan ja pyöritellään palloiksi, jotka saavat kohota liinan alla 0,5...1 tunti.
Kannattaa vehnäjauhojen sijasta kokeilla myös paljon terveeellisempiä ja proteiinipitoisempia spelt-jauhoja. Silloin voi laittaa taikinaan koko hiivapaketin,koska spelt ei nouse niin hyvin kuin vehnjauho..
Tomaattikastikkeen tein aluksi itse tomaattimurskasta, jonka maustoin hyvin ja keitin kasaan, mutta valmiita tomaattikastikkeita saa halvalla kaupasta...
Taikinan kohoamista odottaessa tehdään tärkein vaihe eli laitetaan uunin alimmaiselle ritillle pizzakivi ja uuni täysille (275..300 uunista riippuen). Kun uuni saavuttaa täyden lämmön, pitää vielä odottaa 10 min jotta kivi on varmasti kuuma.
Pizzapohjat saa hyvin runsaan jauhomäärän(ja kaulimen) avulla helposti riittävän ohueksi ja isoksi. Pohjat voi laittaa leivinpaperille, jonka avulla täytevalmiin pizzan voi nostaa helposti käsinkin kivelle paistumaan. Jos on käytössä leipälapio, nostaminen paperin alta kivelle käy vielä helpommin. Pizzan alta ylinäkyvä paperi ruskistuu 300 asteessa, mutta jos pelkää paperin palavan, voi ylimääräisen paperin leikata pois (silloin leipälapiota tarvitaan). Homman voi tehdä myös ilman paperia, mutta silloin tarvitaan paljon jauhoja ja tilaa (ja ehkä myös hyvä pizzalapio), mikä ei aina kotona ole mahdollista).
Kivellä pizza paistuu noin 4 minuutissa. Täytteet sitten oman maun mukaan.
Mies 60 v.
Ps 1 Ex-vaimoni mielestä olin aikoinaan paras pizzan tekijä Turussa kaikki pizzeriat huomioiden!
Ps 2 Bravurini:kylmäsavulohi-purjo-smetana...