TERVEYSLEIVÄT JA HIIVATTOMAT LEIVÄT

tässäpä jotain.. Kaikki ei kyllä ole terveysleipiä eikä hiivattomia, mutta toivottavasti voi jotakin näistä käyttää.. Noi kaksi ekaa on ainakin oiken hyviä (oon joskus tehny :D:D)


TERVEYSLEIPÄ

3 dl vettä
1 rkl öljyä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
7½ dl Sämpyläjauhoseosta
(1 rkl fariinisokeria)
½ tl mineraalisuolaa
2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos käynnistät leivonnan heti käynnistyväksi. Valitse normaali perusleivän ohjelma ja käynnistä tai ohjelmoi leipäkone.


TERVEELLISET Kaurasämpyläsolmut
noin 25 kpl

8 dl vettä tai piimää
50 g hiivaa
7 dl Kauraleseitä
n. ½ dl kuivattua sieni- tai kasvirouhetta tai yrttejä
2 rkl tummaa- tai fariinisokeria
2 tl mineraalisuolaa
(1-2 rkl kuminaa)
50 g öljyä
12 dl Hiivaleipäjauhoja (=tumma vehnäjauho)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää lese, haluamasi maustavat aineet, öljy sekä vähitellen jauhot. Alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo kohonnut taikina pötköksi, paloittele se 25:een osaan. Leivo paloista 15-20 cm:n pituisia nauhoja ja solmi ne löysästi yksinkertaisiksi solmuiksi uunipellille kohoamaan. Voit laittaa nauhat myös sydämen muotoon, jolloin saat sydänsämpylöitä. Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.


ANZAC-pikkuleivät
noin 40 kpl

200 g voita
1/2 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl maitoa
1 tl soodaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
2 dl sokeria

Sulata voi ja siirappi kattilassa. Lisää joukkoon maito ja anna kiehahtaa. Lisää sooda joukkoon. Seos alkaa vaahdota. Siirrä pois liedeltä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada kuivien aineiden joukkoon voi-siirappi-maitoseos. Sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla kokkareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä suuret välit, kakut leviävät paistuessaan. Paista 175 asteessa noin 10 min. Säilytä rasiassa.


LAHJALEIPÄ
1 kpl

2 1/4 dl graham- tai ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
1 1/2 rkl leivinjauhetta
1 dl fariinisokeria
1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
2 prk (à 200 g) ruokajogurttia
1 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ruokajogurtti ja maito nopeasti sekoittaen joukkoon. Kaada taikina voideltuun 1,2 l:n voideltuun vuokaan. Paista leipää 175 asteessa noin 40 min. Jäähdytä leivinliinalla peitettynä.

Vinkki
Laita leivän kuivat aineet kerroksittain lasipurkkiin. Liitä mukaan leipäohje, ruokajogurttipurkit ja halutessasi leipävuoka. Vie kesätuliaisena vaikkapa mökille.

YRTTILEIVÄT ja yrttilevite
24 kpl

6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
3 tl leivinjauhetta
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
4 dl rasvatonta piimää
75 g Oivariinia 60%

Yrttilevite
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
50 g Kevyt Leviä
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
ripaus yrttisuolaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää joukkoon piimä ja sulatettu Oivariini. Jaa taikina kahden lusikan avulla kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle 24 osaan. Taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Pistele ja paista 250 asteessa n. 10 min. Sekoita levitteen ainekset sekaisin ja tarjoa yrttileipästen levitteenä. 354 kJ / 85 kcal / leipänen.. Levite 24:lle leipäselle: 46 kJ / 11 kcal / annos


PANNULEIPÄ
10 kpl

1/2 dl kevytmaitoa
1 prk (á 250 g) maitorahkaa
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl (50 g) voita sulatettuna

Yhdistä maito, maitorahka, valkosipulin kynnet ja ruohosipuli. Lisää joukkoon yhdistetyt kuivat aineet. Sekoita taikinaan vuorotellen kuivia-aineita ja voisulaa. Sekoita tasaiseksi. Leivo tangoksi ja leikkaa 10:een palaan. Taputtele jauhotetuin käsin halkaisijaltaan 10 cm:n kokoisia, ohuita leipäsiä. Paista miedolla lämmöllä, välillä käännellen noin 7 min. (käytä tarvittaessa voita paistamiseen). Voit paistaa leipäset muurinpohja- tai teflonpannulla.


NAAN-leipä
12 kpl

5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
50 g voita
2 dl maitoa
1 prk (200 g) ruokajogurttia

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Yhdistä kulhossa jauhoihin muut kuivat aineet. Lisää jauhoseokseen maito, jogurtti ja puolet sulatetusta voista esim. puuhaarukalla nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta se ei sitkisty. Nosta taikinasta puuhaarukalla kahdelle pellille leivinpaperin päälle taikinakokkareita (à 6 kpl). Taputtele jauhotetulla kädellä n. 2 mm ohuiksi pisaran tai lehden muotoisiksi leipäsiksi. Paista 275 asteessa 7-10 min, kunnes pinnalla on ruskeita täpliä ja pinnan kuori kupruilee. Voitele kypsät leivät lopulla voisulalla. Tarjoa intialaisten ruokien lisäkkeenä.

OMENAINEN VUOKALEIPÄ

6 dl maitoa
4 dl rapeaa mysliä
2 hapanta omenaa raasteena
50 g tuorehiivaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl öljyä
8-9 dl valmista sämpyläjauhoseosta

Lisäksi:
siemeniä koristeluun

Pane uuni päälle 175 asteeseen ja voitele kaksi leipävuokaa. Pane mysli maidon sekaan pehmenemään ja lisää sekaan raastetut omenat. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi mikrossa ja lisää sekaan murennettu hiiva. Lisää sekaan loput aineista ja alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinalla tai muovikelmulla peitettynä lämpimässä noin puolen tunnin ajan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa taikina tasan voideltuihin uunivuokiin. Anna kohota vielä noin 10 minuuttia. Pistele leivät haarukalla ja koristele siemenillä. Paista keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes leipä on kypsää.
Peitä pinta tarvittaessa foliolla.


REIKÄLEIPÄ (gluteeniton, maidoton)

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 dl hirssihiutaleita
1/4 dl seesaminsiemeniä
4 tl kuivattua basilikaa
2 tl siirappia tai fariinisokeria
1/2 tl suolaa
4 1/2 dl kuitupitoista jauhoseosta
1 rkl öljyä
1 munankeltuainen voiteluun
1/4 dl seesaminsiemeniä koristeluun

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hirssihiutaleet, seesaminsiemenet, basilika, siirappi ja suola. Sekoita jauhot vähitellen nesteen joukkoon ja vaivaa huolellisesti. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota lämpöisessä 20 minuuttia. Muotoile siitä leipä, joka on halkaisijaltaan noin 20 cm. Tee juomalasilla reikä leivän keskelle. Anna leivän kohota hieman. Voitele pinta munankeltuaisella ja koristele seesaminsiemenillä. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

PORKKANARIESKA jossa runsaasti porkkanaa

. 300 g porkkanoita
. loraus vettä
. 1 muna
. 1/4 tl suolaa
. 2 dl ohrajauhoja

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Lisää loput ainekset. Taputtele leivinpaperin päälle melkein koko pellin kokoiseksi lätyksi. Paista 250°C n. 20--30 minuuttia


PERUNAKAKUT raaoista perunoista

. 2 keskikokoista perunaa raastettuna
. 1 muna
. ½ tl leivinjauhetta
. 1 ½ dl vehnäjauhoja

Sekoita perunaraaste ja muna. Lisää leivinjauhe jauhoihin sekoitettuna. Muotoile taikinasta n. 0,5 cm paksuja lättyjä ja paista 175°C n. 20 minuuttia


TATTARISÄMPYLÄT
noin 12 kpl

4 dl tattaripuuroa (= 400 g)*
1½ dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
50 g voita tai margariinia
1 dl Tattarijauhoja
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa
tai 4-5 dl Tattarijauhoja

Liuota hiiva haaleaan vesipuuroseokseen (esim. kattilan pohjalle jääneen puuron päälle vesi ja hiiva). Lisää suola, siirappi, sulatettu voi tai margariini ja jauhot. Vaaleampia sämpylöitä saat käyttämällä vaaleaa gluteenitonta leipäjauhoseosta ja enemmän tattarin makuisia sämpylöitä käyttämällä pelkästään tattarijauhoja. Sekoita taikina tasaiseksi. Kohota lämpimässä paikassa vajaa puoli tuntia. Nostele taikinasta lusikalla isohkoja nokareita pellille (12 kpl). Kohota sämpylöitä noin puoli tuntia, ja paista 225 asteisessa uunissa n. 15 min.


PORKKANALEIPÄSET
8 kpl

2½ dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
(1 rkl siirappia)
50 g voita tai margariinia
n.1 dl porkkanaraastetta
3½ dl Tattarijauhoja
n. 2 dl gluteenitonta jauhoa

Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää muut aineet. Vaivaa taikina tasaiseksi käsin tai sähkövatkaimella. Kohota lämpimässä paikassa n. puoli tuntia. Jaa taikina 8 osaan ja nostele ne pellille. Käytä tattarijauhoa apuna, sillä taikina on löysähköä ja tarttuvaista. Kohota leipäsiä n. puoli tuntia, ripottele päälle esim. juustoraastetta ja paista 225 asteessa n. 15 min.


JUUSTOLEIPÄSET

3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
(1 rkl siirappia)
1 rkl kuminaa
100 g tuorejuustoa
n. 2 dl juustoraastetta
4 dl Tattarijauhoja
n. 2 dl gluteenitonta jauhoa

Liuota hiiva haaleaan maitoon. Lisää suola, siirappi, kumina, juustoraaste ja tuorejuusto hyvin sekoittaen maitoon. Lisää jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Levitä kohonnut taikina voidellulle leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi levyksi kostutetuin käsin. Anna kohota, ripottele päälle esim. juustoraastetta ja paista 225 asteessa n. 15 min.


KAURA+RIISIRIESKA
iso uunipellillinen

1 l piimää tai ½ l maitoa ja ½ l piimää
4 dl Kaura+Riisi Suurimoita
1 tl suolaa
3 rkl pullomargariinia
2 kananmunaa
n.1 dl Hiivaleipä- tai Vehnäjauhoja

Mittaa neste ja suurimot kulhoon, sekoita ja anna turvota ainakin ½-2 tuntia mutta mielellään pidempään. Lisää suola ja pullomargariini. Vatkaa munien rakenne hyvin rikki tai halutessasi vaahdoksi. Lisää munat taikinaan sekä lopuksi jauhot. Lisää jauhoja taikinan sakeuden mukaan. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipannulle ja tasoita. Paista 200-225 asteessa 25-30 minuuttia uunin keskitasolla. Tarjoa lämpimänä.

VINKKI: Rieska sopii hyvin vaikka ilta-ateriaksi, kun sen seuraksi nauttii kasviksia, leikkeleitä ja juustoa. Pakasta ylijäävä rieska annospaloina. Ne sulavat nopeasti ja ne on helppo lämmittää leivänpaahtimessa tai mikrossa.


NELJÄN VILJAN LEIPÄSET

3½ dl Neljän Viljan Hiutaleita
1½ dl Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria tai hunajaa
50 g voita (tai ½ dl öljyä)
2½ dl maitoa tai piimää
(2 porkkanaa raasteena)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu voi tai öljy ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se leivinpaperille nokareiksi. Taputa nokareet kostutetulla kädellä leipäsiksi ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.
 
No eiköhän tavallinen ruisleipä ole terveellistä ja vielä hiivatontakin.
Siis jos nostatusaineena käytetään leivän omaa juurta.
Jos ruisleivän leipominen leivinuunissa kiinnostaa (miksei sähköuunissaki tule hyvää) voin antaa jonkunlaisen ohjeen.
Teen aina summamutikassa niin tarkkoja lukuja ei jauhojen määrästä ole antaa.
 
Terveysleipä

1 l lämmintä vettä
taikinan juuri
4 dl erilaisia ryynejä
1 ½ dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukan siemeniä
8 dl vehnäjauhoja
2 dl karkeita ruisjauhoja

Sekoitetaan ja jätetään 15 tunniksi seisomaan lämpöiseen paikkaan.

seuraavana päivänä:
Ota taikinajuurta talteen seuraavaan kertaan 2 - 3 dl
ennen kuin lisäät

1 ½ rkl suolaa
3 ½ dl lämmintä vettä
ruisjauhoja tuntuman mukaan

Voitele kolme 1 ½ litran vuokaa ja laita taikina vuokiin.

Nostatetaan 3 tuntia lämpöisessä paikassa.

paistetaan 180 asteessa 2 h 15 minuuttia

Itselläni on puutiinu johon teen taikinan, en tarvi erikseen juurta tehdä.
 
Lellelle, sorry typerä tiedustelu, mutta juuriharrastuksia tekemättömänä: kun sitten seuraavan kerran käytän sen 3dl juuren, niin laitanko sitten minkä verran noita muita aineita, että tulee se kolme leipää?......eli laitanko juuren ja uudestaan sama määrä siemeniä ym? :snotty:
 
Se 2-3 dl taikinajuurta jonka olet ottanut talteen ja sit lisätä samat määrät mitä ohjeessa on aineita. Itse teen 1 ½ l:n taikinan puusaaviin. Tätä leipää tekee kerralla enemmän. Viipaloi valmiiksi ja sitte pakkaseen.
 
Tuhannet kiitokset hyvistä ohjeista. Tuossa on niitä paljon. Olette kultaisia ihmisiä kaikki. Nyt vain uuni lämpenemään ja leipomishommiin . Sormet oikein nyt syyhyävät ja kaipaavat toimintaa. Mikä ihana tuoksu leviää koko huusholliin . Ai, mikä makunautinto myös. Myös se terveyspuoli tässä iso plussa. Kuitua , kuitua , kuitua !!! Ruista ranteeseen !!!

Lämmin halaus teille ja kukkakimppu.

Hyvää viikonloppua myöskin.
:flower: :flower: :flower: :'( :'( :'( =) =) =)
 

Yhteistyössä