Tietääkö kukaan millainen harrastus uinti on?

  • Viestiketjun aloittaja Veteen
  • Ensimmäinen viesti
Veteen
Meidän tyttö kun on kovin kiinnostunut uinnista ja ikäisekseen aika hyvä uimaan ja olisi myös kiinnostunut uinnista. Nyt siis haluaisin tietää teiltä joiden lapsi harrastaa uintia tai on harrastanut, että onko se raskas harrastus ja miten vaikuttaa koko perheen aikatauluihin? Tarkoitan että onko uimavuorot la-su klo 8.00 tai pe iltana klo 19 yleensä? Tai mitä ylipäänsä olisi hyvä tietää ennen ko. harrastuksen aloittamista? Meillä kun on muitakin lapsia joilla taas muut harrastukset niin ihan siksi olisi hyvä tietää ennenkuin sitoudutaan että mitä on odotettavissa.
 
Minkä ikäisestä tytöstä on kyse? On hyvinkin paljon kiinni siitä.

Esim. meidän 11 v ui Espoossa, hänellä treenit kolmesti viikossa, arkisin alkavat jo viideltä tai kuudelta, yksi treeni on viikonloppuna. Treeneissä on meillä aina 1,5 tuntia uintia, ja lisäksi tunnin tai puolen tunnin jumppa. Jos on oikein hyvä, jo tämän ikäisellä voi olla enemmänkin treeneja. Toisaalta on seuroja, jossa jo tämän ikäiset uivat joka päivä.

Ja venyttelyt eivät pidä paikkaansa. Kilpailuja on paljon, ja niissä voi kulua jopa koko viikonloppu.

Harrastukseen kuluu myös rahaa, mitä enemmän treenejä, sen enemmän maksaa harrastaminen. Lisäksi uikkareita tarvitsee olla useampi pari, kisoissa pitää saada aina kuivat päälle. Samoin uimalaseja kuluu. Seurasta riippuen tarvitsee sitten pullarin, laudan, räpylät jne.

Kilpailukeskeisyys on myös rankkaa, jatkuvasti uidaan aikoja, ja lapsi itsekin vertailee itseään muihin.
 
Lisään vielä, että kaikissa seuroissa ei kilpauintiryhmiin noin vain pääse. Tämäkin on seurakohtaista. Espoossa järjestetään testit, ja kaikille ei paikkoja löydy. Lisäksi täällä suositellaan, että on uituna kaikki 4 vesirallia ja lisäksi lasten uimatekniikka.

Joissain seuroissa noita tekniikoita pääsee harjoittelemaan kilpauintiryhmissä - mutta ne eivät sitten alkuun kilpaile.
 
veteen
Kiitos "poikia3". Kyseessä myös Espoo ja tyttö on 7v. Onko kilpailuja paljon myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla? Onko kausimaksuja jos on niin paljonko ne suunnilleen on? Kiitos kaikista tiedoista.
 
Maksut riippuvat siitä, kuinka monta kertaa viikossa ui. 7-vuotiaasi joutuu aivan varmasti aloittamaan vesiralliryhmistä. Kun näkee, mitä asioita noissa harjoitellaan, näkee aika nopeasti, onko mahdollista ohittaa jotain vesiralleja. Kovin todennäköistä se ei ole. Lapsen pitää osata uida esim. vapaauintia siten, että hengittää sivulta. Pitää pystyä myös uimaan se vähintään 200 metriä. Vesiralliryhmä kestää aina syys- tai kevät kauden. Nuo maksavat 150 - 180 euroa per kausi. Meidän kaikki lapset ovat uineet noita vesiralleja, myös tuo kilpauintiaharrastava.

Valmennusmaksu tuolla 11-vuotiaalla oli nyt keväällä 280 euroa, päälle leiri talvella 200 euroa, Rollo-leirin hinta kesällä oli lähemmäs 200 euroa.

Syksyn valmennusmaksu oli pienempi, mutten muista sen suuruutta, harrastuskuukausiakin on syksyllä vähemmän, ja myös syksyllä oli 200 euroa maksanut leiri. Leirit eivät ole pakollisia, mutta toki hyödyllisiä.

Kisoja ei meillä ole ollut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta siitä huolimatta kisoissa voi mennä koko päivä, tai koko viikoloppu. Startteja on useampia, ja esim. aamulla tullaan verraan 8.30, iltajakson verra alkaa esim. klo 16.00. Ryhmämme uimareita on uinut vielä illalla lähempänä kello kymmentä, kun aamulla on aloitettu 8.30. Ovat rankkoja päiviä, niin uimarille kun mukana seuraavalle vanhemmallekin.
 
"vieras"
Täällä ainakin kilpauintiryhmiin pääsee vasta käymällä eri tekniikkakurssit läpi tarpeeksi hyvin. Tekniikkakursseja on neljää eri tasoa, ei ole pakko aloittaa alimmalta, jos voi osoittaa osaavansa uida riittävästi. Noissa tekniikkakursseissa on täällä uintia kerran viikossa aina samaan aikaan, ylemmälle mennessä kerta-aika kasvaa, samaten hinta. Kilpauintiryhmässä harjoituksia on kai sitten enemmän, mutta meidän uinninharrastaja ei ole niin kilpailuhenkinen, että olisi sellaiseen edes halunnut. Noilla kursseilla opetellaan ihan eri uintilajien tekniikoita, kuperkeikkakäännös jne Noita on ollut eri aikaan päivistä, meillä kävi viikonloppuna iltapäivästä pikkuhallissa, mikä on ko aikaan muilta käyttäjiltä suljettu.

Kannattaa aloittaa ottamalla ihan yhteyttä uimaseuroihin ja kyselemällä, millainen kurssi olisi teidän lapselle sopiva ja mitä se maksaa. Täällä voi käydä ensimmäisen kerran tutustumassa kurssiin ilmaiseksi. Jos katsoo uinnin itselleen sopivaksi, maksetaan seuran jäsenmaksu (kerran vuoteen) ja sitten kurssimaksu (syksy ja kevätkausi erikseen). Kurssin päätyttyä saa uimaopettajien arvion, suositellaanko samaisen kurssin uusimista tai nousua seuraavalle. Kausi loppuu aina kisoihin ja ainakin alemmilta kursseilta kaikki saavat mitalin ja diplomin.
 
naama
Miksei voi vain harrastaa uintia? Pitääkö välttämättä päästä kilpaurheilun kovaan maailmaan? Onko tuo lapsen oma unelma ja haave, vai vanhemman sädekehän kiillotusta?? Kait nyt uimassa voi käydä muutaman kerran viikossa ihan säännöllisesti ilman mitään seuraa ja sen maksuja, vai onko tosiaan tarkoitus valmentaa jonkinsortin "Jani Sievistä" tai tässä tapauksessa "Hannamari Seppälää", vai mikä se nyt olikaan?
 

Yhteistyössä