Töissä röntgensäteilyä

Hei @Sanna_! Olen vähän perehtynyt asiaan oman työni kautta. Yleisesti ottaen esim röntgenhoitajan saama sädeannos ei ole kovin iso, paitsi jos jatkuvasti työskentelee läpivalaisussa vaikkapa angiografiahuoneessa. Silloinkin sädeannos lyijyjen läpi on hyvin pieni ja riski alkiolle on todella pieni.
Käytännössä että sikiölle tulisi vahinkoa, tulisi odottavan äidin olla pitkän aikaa jatkuvassa sädekentässä ilman henkilökohtaisia suojaimia!
Yleisesti on tapana ilmoittaa raskaudestaan kun se on todettu jolloin työnantaja tarvittaessa järjestelee työt uudelleen. Suomessa ei raskaana oleva saa työskennellä A-sädetyöntekijänä (esim. toimenpideradiologi) ja työt tulee järjestää niin, että sikiö saa alle 1 mSv sädeannoksen koko raskauden aikana, jolloin äidin kokonaisannos max. 5 mSv tai 0,5 mSv/kk.

Perspektiiviä tuomaan: esim. Yhdysvalloissa sen sijaan raskaana oleva työntekijä halutessaan voi jatkaa säteilytyössä saaden erillisen annosmittarin sikiötä varten, koska riski on hyvin pieni.
Raskaana oleva toimenpideradiologi, joka työskentelee käyttäen jatkuvaa läpivalaisua suuren osan ajasta ja käyttää tuplalyijyä (1,0 mm) raskauden aikana, saa koko 40 raskausviikon ajan työskennellessään keskimäärin 0,3 mSv säteilyannoksen.
Jos sikiö saa 0,5 mSv annoksen kohdussa, elävänä ja ilman syöpää tai epämuodostumaa syntymisen todennäköisyys laskee 95,93%:sta 95,928%:aan (eli ei juurikaan laske).

Suomessa esim. röntgenhoitajan saama vuotuinen sädeannos on hyvin pieni. On ihan eri asia olla lyijyt päällä kuvakentän sivussa kuin olla se kuvattava henkilö johon säteet suoraan kohdistetaan. Työntekijöihin ei tule suoraa säteilyä vaan lähinnä potilaasta siroavaa säteilyä.

Mielestäni voit siis olla huoletta asian suhteen jos käytät lyijyjä asianmukaisesti ja ilmoitat raskaudesta jos/kun plussa pamahtaa testiin!

Lisään vielä tähän: jos kuitenkin itse joutuu potilaana röntgenkuvaan, on tilanne eri ja pitää harkita tapauskohtaisesti kannattaako kuvata huomioiden kuvauksen riski ja toisaalta saatava hyöty. Vaikkapa jonkun yhden hampaan röntgenkuvaa ei katsota vasta-aiheiseksi raskausaikana kun sikiö suojataan asianmukaisesti.
 

Yhteistyössä