Toinen lapsi jää lapsipuoleksi

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
On kyllä niiiiin osuva kirjoitus :)

Toinen lapsi jää lapsipuoleksi - Paula Norosen kolumnit - Elämä - Helsingin Sanomat

Kaiken piti olla valmiina. Olimme hankkineet tuliterät tutit, kasan pikkuvaippoja ja särkylääkesupot uuden tulokkaan varalle. Olimme vuokranneet pyörillä liikkuvan vauvasängyn ja pyyhkineet hiirenpapanat varastosta haetun aktiivimaton päältä.

Vaikka arki ei toisen lapsen myötä juurikaan muuttunut, oli eräs asia, johon emme olleet osanneet varautua. Nimittäin lekalla päähän lyöty syyllisyys uuden lapsen huomioon ottamisesta. Kun aikaa ei ole, sitä ei ole.

Kaikki alkaa jo synnytyslaitoksella. Ensimmäisen kanssa fiilisteltiin päiväkausia perheosastolla varpaita kutitellen ja lahjasuklaata syöden, toisen kohtalona on nopea napatyngän puhdistus ennen kotiinlähtöä.

Kun vauva itkee, siihen on mahdotonta reagoida yhtä nopeasti kuin isoveljen itkuun aikanaan. Jos sitterissä iskee maidonkaipuu samaan aikaan, kun toinen yrittää hypätä akvaarioon "muimaan", on vähemmän hengenvaarassa olevan vain odotettava.

Ilmoitimme esikoisen vauvauintiin jo silloin, kun ultrassa näkyi vasta isopäinen avaruusolio. Toisen lapsen uintikokemus taitaa jäädä lavuaarissa polskutteluun. Höpötämme toisillemme "sisarusuinnista" tietäen, ettei se toteudu.

Isoveljen vauvakirjaa täytettiin jo raskauden aikana molempien vanhempien erilaisten tunnetilojen kuvailuilla, runonpätkillä, irtileikatuilla hiuskiehkuroilla ja jalasta tehdyillä kipsivedoksilla. Kuopuksen vauvakirja on vielä avaamatta pakkauksessaan, ja joudumme todennäköisesti kirjoittamaan siihen erilaisilla kynillä keksittyjä muistoja ennen kuin tyttö oppii lukemaan.

Olemme myös miettineet, voisiko Tartu mikkiin -ohjelman katselusta jäädä kuopukselle sellainen mielikuva, että hänkin oli muskarissa?

Ensimmäiselle lapselle luetaan kehittäviä satuja ja kerrotaan esineistä ja niiden merkityksestä. Toisen kielellinen kehitys jää Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin varaan. Toivottavasti hän ei kuitenkaan luule, että kaikilla 4-vuotiailla pojilla on keski-ikäisen naisen ääni kuten Pikku Kakkosen Kaapolla.

Onneksi tällä kaikella ei ole mitään tekemistä rakkauden kanssa, ja lisäksi uskon, että kuopuksen mielikuvitus kehittyy valtavasti. Pakkohan sen on, kun tuijottaa pelkkää turvaistuimen kaarta! Hän saa varmasti myös rennomman kasvatuksen, sekään ei voi olla huono asia.

Yhtä rentoa se ei kuitenkaan toivottavasti ole kuin ystävälläni, joka unohti kakkosen Kodin Anttilan ostoskärryyn ja huomasi vasta autossa, että jotain puuttui.

Paula Noronen
Kirjoittaja on lastenkirjailija ja äiti perheessä,
johon kuuluu kaksi äitiä ja kaksi lasta.
 
ihan täyttä
potaskaa tuo tuollainen..

Vauvakirjat on yhtä tarkasti täytettyjä kakkosella ja kolmosellakin, on löytynyt aikaa vain tuijotella vauvaa ja on ollut aikaa antaa yksilöllisesti isommillekin.

Vaatii vain halua, luovuutta ja arkeen osallistuvan isän.
 
"aloittaja"
Alkuperäinen kirjoittaja ihan täyttä;28920987:
potaskaa tuo tuollainen..

Vauvakirjat on yhtä tarkasti täytettyjä kakkosella ja kolmosellakin, on löytynyt aikaa vain tuijotella vauvaa ja on ollut aikaa antaa yksilöllisesti isommillekin.

Vaatii vain halua, luovuutta ja arkeen osallistuvan isän.
Ensimmäinen huumorintajuton ilmottautuu! :D

Pakko kyllä sanoa, että vauvakirja tuolta toiselta on aika paljon tyhjempi kuin ekalta. Aikaakin olis, laiskuutta tämä vain on. Vaikka iskä osallistuukin arkeen, kuvitella! :)
 
"vieras"
Luin huvittuneena tuon kirjoituksen... No okei... Jos esikoinen on tekemässä jotain todella ääliömäistä tai satuttamassa itseään niin todellakin vauva saa hetken aikaa itkeä pidempään. Mutta toisaalta jos minulla on vauvan imetys kesken niin esikoisen kakkavaippa saa odottaa sen 5 minuuttia ennen kuin pestään pois.

Vauvakirjat ovat molemmilla samanlaiset itse tehdyt ja niitä täydennän kuukausittain pari kertaa. Vauva sen sijaan on aivan täpinöissään isosiskostaan, on ollut sitä jo pari kuukautta, ja painivat välillä hurjastikin yhdessä. Viime viikonlopun oli mies esikoisen kanssa mummolassa kahdestaan ja minä kotona kuopuksen kanssa. Vauva könitteli pitkin mökkiä edestakas kuin orpo piru ja kiukkusi minulle kaikesta. Reissuajat kun tulivat mummolasta kotiin niin johan käytös muuttua salamana kun sisko tuli sisään ja oltiin kuin hangon keksi....

Ainut mitä olen surkutellut on se, että esikoisella ei ole samalla lailla ollut ketään pientä kaveria vauvana.. On hänellä ollut varmaan aika yksinäinen elämä kun vain me vanhemmat olemme olleet paikalla :D

Ikäeroa on 1v8kk ja vauva on nyt 8 kk vanha.

Tänään oltiin makkaraa paistamassa laavulla ja kyllä esikoinen pitää huolen, että pikkuveli on mukana touhussa ja kivaa on kaikilla koiria myöten. Minusta kuopus on saanut enemmän elämyksiä ja kokemuksia vauva aikanaan kuin mitä esikoinen omanaan..
 

Yhteistyössä