toksoplasma - alkuraskaus - matka?

Heippa

Plussasin tässä juuri ja ylihuomenna edessä viikon Kreikan matka. Tietääkö joku pitääkö varoa syömisiä (huonosti kypsennetty liha, pesemättömät kasvikset jne) toksoplasmariskin takia jo viikoilla rv 5 ja 6? Jostain luin, että toksoplasma voi siirtyä sikiöön istukan kautta, mutta eihän istukka ole käsittääkseni vielä tässä vaiheessa edes kehittynyt.

Olen ymmärtänyt, että jos äiti on jo sairastanut toksoplasman ennen raskautta, sitä ei voi saada enää uudestaan, mutta vasta-ainetestejä ei ehdi tehdä ennen matkaa enää. Suomessa toksoplasma on epätavallinen (n. 20% sairastanut) mutta Kreikassa joidenkin arvioiden mukaan jopa 90% on sairastanut taudin jossain vaiheessa. Eli tartuntariski on varsin suuri.

Ja vielä: tietääkö joku onko kreikkalainen jogurtti Kreikassa pastöroitua?

Kiitollinen vastauksista etukäteen!
 

Yhteistyössä