Tuttipullosta luopuminen.

Nyt siis vinkkejä kaipailisin, näin ensikertalaisena..kokemuksia..

Mietiskelen tässä vain että jokohan oisi aika jättää tuttipullo pois..Poika 1v 2kk ja ollaan jo pitkään menty niin että juodaan vaan ennen päikkäreitä ja ennen yöunia pullosta maitoa (160ml) kerrallansa, eli kaksi kertaa päivässä.

Ruokien yhteydessä menee maitoa 20-40ml kerrallansa, joskus harvoin aamupuurolla jopa 60-80ml, ollaan hörpitty tuollaisesta aventin nokkiksesta, jossa ei ole sitä estettä välissä, vaan maito siis valuu esteettömästi..
mut tosiaan aikas vähäistä on sen maidon menekki nokiksesta.
En tiiä alkaisko sitten enemmän meneen jos antaisin ihan rauhassa sotkea ja harjoitella sillä, mutta kun sit on joka paikka märkänä :whistle: mut sitähän se opettelu vissiin on..Lisäksi maitoa saa välipalasta (viiliä/jugurttia) ja puurosta..

Nyt on alkanut sitten takkuamaan se pullosta juominen, ja varsinkin silloin ennen päiväunia, 80ml saa menemään ihan kohtuudella, sitten alkaa kauhea sätkiminen ja rimpuilu.. (ehkä vaikutusta silläkin että hampaita on tulossa ja et kävelemään oppi muutama viikko sitten), mutta ei siis millään juo täyttä määrää, ja yleensä jos yritän ja yritän, niin homma päättyy siihen et alkaa itkeen :ashamed:
Maitoa ei siis nyt sitten mene tarpeeksi, ja onhan näitä Maito ei kelpaa kausia tietty ennenkin ollut..

Mietinkin että olisiko nyt oikea hetki yrittää jättää suosiolla pullo pois, vaikka aluksi ennen päikkäreitä, ja antaisi vaan siis yöuni maidon? Sit tosiaan ois tuo maito määrä todella pieni, mutta ilmeisesti kalkkia voisi antaa purkistakin (mitä valmistetta voi antaa näin pienelle) ?
Ja jos nyt jätän pullon pois, niin alkaiskohan juomaan enemmän maitoa nokkiksesta? Ja vielä sitä et kannattaako jättää kerralla koko pullo pois, vai näin pikkuhiljaa?
Me ollaan pikkuhiljaa pojan tahdon mukaan vähennetty nuita pullottelu kertoja muutenkin, niin mietin että yrittääkö näin kertoa että olisi valmis luopumaan pullosta...

Meillä odotetaan toista syntyväksi heinäkuulla, et saako sen jälkeen enää niin helposti pullosta luopumaan, jos vauvakin saa pullosta..Et oisko nyt helpompaa senkin puolesta se luopuminen..

Tietty se hieman "pelottaa" miten käy meidän hyvien iltarutiinien jos pullo jää pois, eli meneekö koko nukkumaan meno kuviot sekaisin..nämähän kaikki selviää tietty kokeilemalla vaan..

Tutti me jätettiin pari kuukautta sitten poissa, ja se meni kyllä ihan ilman itkuitta, poika saikin sen vain nukkuessa..

Kiitos jos viitsit lukea, tiedän tuli piiittkkä romaani
:D
 
Paljonko teillä siis menee päivässä maitoa, viiliä/jogurttia+ ruuan sekaan laitettua maitoa yhteensä? Meillä on allergialääkäri sanonut, että yli 1v tulisi saada päivässä 5dl maitoa/maitotuotteita kalkinsaannin turvaamiseksi. Minusta kuulosti, että teillä tuo raja ylittyy?
Meillä vuoden ikäinen poika. Imetin 1v asti ja siirryttiin suoraan nokkamukiin. Poika juo mukista 2-max 3dl päivässä. Annan välipalaksi viiliä/jogurttia 1dl ja teen iltapuuron 2dl maitoon. Eli vaaditut 5dl tulee jo tuossa täyteen. Lisäksi syö raejuustoa ja satunnaiseti saa maitoa muissa ruuissa.

Jospa lasket pari pv kokonais maidon saannin ja jos menee liki tuon 5dl, minä luopuisin pullosta. En sen takia, että pullosta olisi jo iän takia luovuttava vaan jos itse niin haluat/koet hyväksi. Todennäköisesti lapsesi lisäilee pikkuhiljaa maidon juontia sitten mukistakin.
 
Niin siis minä luulin että se raja on 6dl, tietty jos onkin 5dl niin tilanne oisi parempi...

Mutta siis meillähän on ennen mennyt pullosta juomalla 320ml ja sit aamu ja iltapuurot yht.n.2dl (syö vamis puuroa, olikohan se nyt hedelmäinen täysjyväpuuro 8kk) siinä on maitojauhetta ja joskus olen kuullut että voisi laskea täysin maitotuotteeksi, mutta en ole sitten varma.. ja sit välipalaksi 1dl jogurttia (jos menee) ja sit ne muutamat ml: t jotka menee ruuan kanssa nokkiksesta..Ja siis normaalistihan meillä on ylittynyt toi saantisuositus, mutta ei enää..kun ei tuttipullosta enää mene niitä täysiä määriä ja puurokin on alkanut tökkimään, sekä jogurttikaan ei välillä mene..
Olenkin miettinyt, että onko pojalla jokin vaihe meneillään, et ei malttais vai, mikä yleinen vastutuskausi lie :whistle:

Täytyiskin varmaan laskea muutama päivä että paljonko menee..mutta siis jos tuo pullo jää kokonaan poissa, niin sit se määrä jää kyllä reippaasti alle saantisuosituksen..kun ei siittä nokkiksesta siis paljoa mene, jos ei sit innostu enemmän sen kanssa..

Ja siis vaikka sit maitotuotetta menisikin tarvittava määrä ujutettuna ruokiin yms. niin saako sit tarpeeksi nesteitä, kun ei oiekin vesikään tee kauppoja...mut luulis et juo sen minkä tarvii, vai :whistle:
 
Tän 5dl maitotuote ohjeen sain esikoisellemme lasten erikoislääkäriltä, kun maitoallergian takia maitotuotteiden menekki oli aika heikkoa. Sitä olen nyt kuopuksenkin kanssa noudattanut.
Meillä ei myöskään vettä mene paljoakaan. Tyrkytän maitoa aamu/iltapalalla+ruuilla sekä unille mennessä. Ainoastaan välipalalla on meillä vesitarjoilua ja sitten tietysti leikkien lomassa. Mutta ei sitä vettä paljoa mene. Itse en ole siitä kuitenkaan huolissani, sillä pissaa tulee ja poika virkeä/touhukas tapaus. Luotan siihen, että juo sen minkä tarvitseekin ja toivon mukaan juominen lisääntyy ajan kanssa. Meillä poika muuten innostui ns. sporttipullosta. Juo siitä nyt vettä veljeään matkien, paremmin kuin nokkamukista konsanaan.
Minä tyrkytin alussa maitoa vähän joka käänteessä. Meilläkään ei ruuilla mene paljoa. Mutta nyt poika on ottanut tavaksi juoda reilummin aina ennen unille menoa mukista ja samalla kirjaa sylissä katsellen.
Kannattaa siis vain tarjota niin eiköhän sitä ala riittävästi menemään.
 
Pullo pois vaan. Eihän se mitään haittaa, jos jonkin aikaa vaikka kuukausi-parikin menee maitoa liian vähän. Ja jos sittenkin menee liian vähän, siis selvästi liian vähän, niin sitten vaan kalkkitablettia peliin, kunnes taas alkaa maito maistua. Jos ei alakaan maistua, niin kyllä ilmankin pärjää.

Ja mitä tulee juomiseen (=nesteensaantiin) noin ylipäänsä, niin ei terve lapsi kuivu. Juo mitä juo, jos vaan tarjotaan + saa muusta ravinnosta.

 
Meillä loppui pullottelu kanssa tuon ikäisenä.. Varasin hyvän viikon omien hermojeni kannalta :whistle: Ensin oltiin 2 päivää ilman päiväunipulloa, huusi ja nukahti raivottuaan tarpeeksi. Makasin itse vieressä.. Sitten lempattiin myös iltapullo.. Ja ne miljoonat yömaidot joita kaveri oli oppinut vaatimaan |O Kaikista vaikeinta oli päikkäripullojen jättäminen, iltamaidot menivät siinä luonnollisena jatkumona. Varasin nokkamukiin vettä jos alkaisi yöllä raivota, mutta taisin antaa vaan parina yönä ja sitten sitäkään ei tarvittu. Nukutan tosin edelleen niin että makaan itse vieressä, muuten lähtee kalppimaan sängystä enkä kyllä jaksaisi sitä sänkyyn palautus-rumbaa. Kakkosella aion olla viisaampi enkä mene tuohon yöpulloleikkiin mukaan ja todennäköisesti yritän järkeillä muutkin pullottelut vähän toisin..Siis yritän :whistle:

Maitoa joisi nokkiksestakin, mutta jogurttikin pierettää, saati hylat tai muut maitotuotteet .. Kalkkitabletteja ostan korvaamaan maitotuotteet..
 
vasy
Meillä ainakin menee tytöllä (16kk) tuo maidon juominen kausissa enkä niin hermostu jos välillä onkin vähän hintsua. Meillä ainakin kaikki mistä alan hössöttää/tuputtaa menee entistä huonommin. Ja onhan sitä jugurtin lisäksi juustokin mista sita kalkkia saa ja juustosta riittää pienempikin määrä. sitä meillä lastenlääkäri kehoitti antamaan jugurtin ym lisäksi kun ei maito kelvannut ja nyt se onkin tytön herkkua. Itse vaihdoin pulloon (Aventin pullot) tutin sijasta nokan ja ihan hyvin on mennyt sen kanssa eika ole sita pullon tuttia kaipaillut. Luulisi nokkamukin kelpaavan pian teillakin. Ja sporttipullo on meilläkin se suosikki.
 
Minä vähentäisin vaan pikku hiljaa tuota maitomäärää. Meillä ainakin on poika oppimassa aamupullosta pois ihan sillä saa vain pikku tilkan ja oppinut syömään aamupalan vasta sitten meidän muiden kanssa. 160 ml on iso määrä maitoa. Jospa ainakin kokeilisin vähentää määrää pikku hiljaa ja katsoisit miten käy. Täsmälliset ruoka-ajat vaan siten että sen jälkeen nukkumaan masutäynnä.
 
meillä on poika 1v 10kk ja juo maidon pullosta edelleen ennen päikkäreitä ja ennen yöunia. Ei suostu juomaan maitoo mukista.. tarhassa kyllä juo. Maitoo saa päivässä siis oikeestaan vaan jugurtissa tai viilissä. joten olen sen takia antanut juoda pullosta jotta saisi maitoa. Mitä mieltä olette miten olisi hyvä alkaa jättään pulloo pois? Ja miten saan sen sit juomaan sitä muuten..
 
Alkuperäinen kirjoittaja äityli07:
meillä on poika 1v 10kk ja juo maidon pullosta edelleen ennen päikkäreitä ja ennen yöunia. Ei suostu juomaan maitoo mukista.. tarhassa kyllä juo. Maitoo saa päivässä siis oikeestaan vaan jugurtissa tai viilissä. joten olen sen takia antanut juoda pullosta jotta saisi maitoa. Mitä mieltä olette miten olisi hyvä alkaa jättään pulloo pois? Ja miten saan sen sit juomaan sitä muuten..
Toimisiko tässä samat kikat kuin tutin poisjätössä? Meillä ei kumpikaan lapsista ole juonut pullosta, mutta esikoisen unitutti otettiin pois 1v10kk iässä. Oltiin puhuttu asiasta jo pitkään ja näin ollen poika oli tsekin psyykannut itsensä valmiiksi tutin poisjättämiselle. Eräänä pv.nä poika postitti tutit muumeille ja sai muumeilta pienen kiitos postin takaisin. Rakas unitutti valvotutti pari iltaa, mutta "palkinto" oli niin hyvä -ja etukäteis psyykkaus-, ettei tutin perään enää kysellyt.
Onko lähipiirissänne vauvoja kenelle lapsesi voisi antaa pullot? Toimisiko, jos kävisitte yhdessä kaupassa ostamassa hänelle mieleisen maitomukin/lasin? Koita keksiä mikä kolahtaisi lapseesi.
Ja riittävästä maidon saannista: mieti pystytkö ujuttamaan sitä enempi ruokiin/mahd. puuroon. Tarjoa viiliä/jogurttia useammin (mahd. aamu, väli, ilta). Meneekö juustot?
Pari purkkia jogurttia päivässä niin siitähän tulee jo 3dl. Ja hyvin voi olla, että lapsesi alkaa juoda maitoa pienen tauon jälkeen mukistakin ihan hyvin. Ja kuten Noppana sanoikin, ei haittaa vaikka jonkin aikaa menisikin alle 5dl/vrk. Jos maito ei ala maistua pidemmänkään päälle, kalkkitabletit kyllä korvaavat sitten sen.
 
Minä jättäisin kerralla koko pullon pois ja nyt olisi erittäin hyvä hetki juuri siinäkin mielessä ettei uusi vauva ole vielä syntynyt. Hetkittäinen maidon vuorokautinen vaje ei varmaankaan haittaa mitään. Tarjoa vaan tiuhaan siitä nokkiksesta juotavaa, mutta väkisillä ei kantsi tuputtaa. Meillä ainakaan se ei auttanut yhtään mitään, pahensi vaan juomis lakkoa nokkiksesta entisestään. Oppi kuitenkin sitkeän harjoittelun jälkeen nokkamukista juomaan. Pulloa meillä ei tosin ole ollut koskaan käytössä, ainoastaan imetys oli ja sitä kesti 1.v2kk.
 
Tänään jätin pullon poissa ainakin nyt päivällä, ja annoin päikkäri maidot siittä aventin nokkiksesta, siis ilman sitä "tippa lukkoa" eli maito valui esteettömästi niinkuin normi nokkiksesta..Hyvin kelpas n.100ml otti ja sit nukahti ilman ongelmia potalla käynnin jälkeen. Sitä vaan mietin et oletteko muut lämmitäneet edelleen maitoa unille mennessä, vaikka tuttipulloa ei enää käytössä olekaan?
 
Meillä poika juo jääkaappikylmää maitoa. Laiskuuttani en ole koskaan edes lämmittänyt korviketta... Meillä mentiin kyllä pitkälle pelkällä imetyksellä, mutta en tosiaan ole koskaan lämmitellyt korviketta/tavallista maitoa. Meillä poika herää aamu kuuden aikaan "aamumaidolle" ja nokkiksesta annan jääkylmää maitoa, sitten jatkaa taas unia. Tottumiskysymys varmaan.
En sinuna enää lämmittäisi, jos kylmä maitokin menee. Parempi jo yli 1v tottua kylmään maitoon.
Ja hienoa, että pullosta luopuminen näyttää toimivan=)
 
Tänään nyt sitten rohkaistuin ja vaihdoin meidän iltarutiinit ihan päälaelleen :D annoin kylmää maitoa nokkiksesta puuron syönnin jälkeen (puuro ei kyllä mennyt edes puoliksi alas..ollaan oltu vatsataudissa tällä viikolla, joten ruokailu hieman tökkii ) mut siis maitoa meni joku 120ml sillä kerralla, sit pesut ja pisut ja sit unimaidon tilalla kateltiin sohvalla vähän kirjaa..ja sit hampipesut ja sänkyyn..Niin sinne se nukahti ainakin tänään ihan normisti itekseen..Kyllä mää taidan nyt sit uskaltaa luottaa siihen ettei sitä pulloa enää tarvi...Taitaa äitee olla enemmän riippuvainen "vauva ajasta" kuin poika...No katsellaan miten rupee sujumaan ja toivotaan ettei takapakkia tule...

Kissankello: Juu niin aloin ittekki miettiin et onko enää järkevää lämmitellä maitoa jos jättää pullon poissa..ja sitäkin että jos antais sen maidon ihan vaan siinä syöttiksessä, eikä sylissä sohvalla. Meillähän pullottelu aloitettiin 7kk ikäisenä, kun poitsu hylkäs rinnan..ja ainahan tuo on ollut välillä haasteellista koko pullottelu...
 
Meillä oli vähän sama tilanne. Meillekin on toinen tulossa ja haluttiin, että isompi tottuu pois pullosta ennen kuin vauva tulee.

Meillä ei maitomäärän vähentäminen auttanut vaan tuntui helpommalta jättää pullo kokonaan pois ja selittää lapselle, että maito juodaan lasista. Lasista juominen lisääntyi kun pullosta luovuttiin.

Jo hyvissä ajoin lopetimme maidon antamisen sängyssä (meillä oli siis ollut tällainen tapa), vaan maito annettiin aina joko ruokapöydässä ja sohvalla äidin tai isän sylissä eli lapsi oppi nukahtamaan ilman pulloa (joskus siis nukahti jopa pullo suussa).

Ensin jätettiin päiväunipullo pois. Kyllähän siitä huutoa tuli, mutta ei annettu periksi. Muistaakseni meni joku muutama päivä, että lapsi oppi nukahtamaan ilman pullohuutoa. Hoin lapselle, että maitopullon saa vasta illalla ja päivällä maito juodaan lasista kun hän huusi maitoa. Välillä parikin tuntia... mutta ei silti annettu periksi, pidettiin sylissä ja rauhoiteltiin muuten, tarjottiin vettä lasista, mutta ei annettu maitoa.

Iltamaitopullosta vierottaminen huolestutti meitä vanhempia kovasti, mutta siinä(kin) suurin juttu oli äidin ja isän henkinen päätös... Oltiin reissussa, ja oltiin jo aiemmin keskenämme sovittu että sitten kun tullaan kotiin on aika jättää iltapullo pois. Ekana iltana kotona lapsi oli reissun jäljiltä oli tosi väsynyt ja se kyllä varmasti helpotti asiaa. Pidettiin visusti huoli siitä, että hän ei näe maitopulloa missään (ei avattu kuivauskaappia, jossa pullot oli...) eikä puhuttu iltamaidosta mitään. Jos lapsi olisi pullon nähnyt tai kuullut sanan iltamaito, niin huuto olisi varmasti ollut ihan hirveä!
Tehtiin samat iltarutiinit kuin aina ennenkin eli iltapala, naamanpesu ja käsienpesu - tässä välissä ollut iltamaito joka nyt siis jätettiin vain pois - hampaiden pesu ja vähän normaalia pitempi iltasatu äidin sylissä (saanut iltamaidon aina äidin tai isän sylissä) ja sitten hyvänyön toivotukset ja sänkyyn. Vähän tuo äkisi, mutta en tiedä johtuiko maidosta vai oliko yleensä vain normaalia nukkumaanmenokiukkua. Nukkui kuitenkin ihan hyvin koko yön, vaikka pelkäsin heräävän nälkään koska iltapalalla ei ruoka kovin hyvin maistunut.

Ja siitä se sitten lähti...
Eli oman neuvoni on että päätät vain asian, toteutat sen etkä anna periksi!
 

Yhteistyössä