UNIKOULUN KOKENEILTA APUA!!

Päädyin kyselemään nyt tänne palstalle, että josko sais apua unikouluun. Neuvola ei osaa auttaa (täti ei uskalla sanoa mihkään mitään) ja ensikodin unikoulu numero aina varattu..

Eli meillä on juuri vuoden ikään ehtinyt tyty, ollut aina levoton ja huono nukkuja. Nyt viimeiset 4 kk menneet ihan älyttömiksi ton yöheräilyn suhteen;heräilee 1-2 tunnin välein, monesti nukahtaa aika pian mutta on myös öitä kun peuhtaa ja kitisee jopa kaksi tuntia.

Aloitettiin unikoulu viime perjantaina niillä tiedoilla, mitä oli. Nukuimme aiemmin perhepedissä mutta nyt tytön sänky siirrettiin huoneen toiselle seunustalle ja vietiin vain iltatoimien jälkeen nukkumaan. Annettiin huutaa hetki ja sitte isi kävi rauhoittelemassa, tätä toistettiin kunnes uni tuli. Nyt neiti on "alistunu kohtaloonsa" aika hyvin eli jää sänkyyn ja nukahtaa aika pian ilman huutoja. Sen suhteen siis onnistuttiin hyvin mutta yöt jatkuneet täysin samanlaisina.

Olisko kellään ihan konkreettisesti kokemusta siitä, miten yöheräilyjen suhteen pitäisi toimia? Pitääkö mennä heti rauhoittelemaan (tyttö herää aina itkien) vai toistetaanko samaa kuin iltaisin eli annetaan hetki huutaa? Koska jos siihen heti menee niin tytön tavoite on saavutettu eli huomioo saatu. Tämä nyt tuli ehkä tosi sekavasti mutta toivottavasti joku osaisi neuvoa.

Ensikodin vaihdenumeron täti puhui kostain unikoulu sairaalasta jossa lapset oppii nukkumaan kokonaisia öitä. Mitenkä hommat siellä hoidetaan noiden öiden suhteen, tietoo???

Sen verran vielä, että meillä päivä ja iltatoimet hyvinkin rutinoituneita eli samanlaisilla toimilla mennään joka päivä. Tyttö lopetti toisten unien nukkumisen reilu kuukausi sitten mutta nyt tämän unikoulun myötä näyttää palaavan taas kaksiin uniin;tunti aamupäivästä ja tunti iltapäivästä

Suuresti kiitos sille joka osaa auttaa :hug:
 
En tiedä osaanko auttaa, mutta kerron kuinka meillä tehtiin. Meillä kuopuksella oli myös tapana heräillä monta kertaa yössä, ja huutaen tietenkin. Eli teimme juuri noin, kun sinäkin olet aloittanut. Ja yöllä samalla tavalla. Eli kun lapsi herää, niin annoimme huutaa ensin 5min. Sitten joko minä tai lapsen isä meni rauhoittelemaan: "Nyt on yö, kuuluu nukkua. Hyvää yötä" ja laittoi lapsen takaisin makuulle. Alussa kävi niin, että ennen kuin ehti itse takaisin sänkyyn, muksu huusi jo uudelleen. Taas kuitenkin odotimme vähän kauemmin ja sama uudelleen. Lopulta lapsi nukahti varmaan väsymykseen. Eka yönä hänkin huusi varmaan 2 tuntia ennen kuin uni uudelleen tuli Ja meistä vanhemmista se tuntui aivan hirveältä! Seuraava yö meni jo vähemmillä huudoilla, muistaakseni 45min. Ja siitä sitten parissa yössä homma selvisi.

Toki edelleen välillä lapsi valvottaa öisin, esim hampaita tulossa tai jotain.. mutta se on pientä siihen mitä se oli vajaa vuosi sitten. Ja sen kestää, koska sitä tapahtuu harvoin ja vähän aikaa. Rauhoittuu siihen kun käy sängyn vieressä hieman taputtelemassa pepulle ja sanomassa että on yö, nuku nyt.

Voimia sinulle ja koko perheelle. Rankkaa se on huudattaa lasta, mutta kyllä se helpottaa. Toivottavasti ainakin. Itse olin kyllä aivan itku kurkussa, ja valmis menemään aikaisemmin lohduttamaan, mutta kylmästi katsoin kellosta aikaa ja menin vasta sitten. Se, että onko meidän toiminta oikein vai ei, en osaa sanoa. Meille se auttoi, vaikka kauhealta tuntui. Uskoisin, että kiltimpiäkin tapoja on. Jos päädytte tähän "huudattamiseen", niin varoita naapureita... ja sopikaa miehesi tai jonkun kaverin kanssa vaikka vuoroöistä, että myös itse saatte välillä nukuttua...

Pitkä oli selostus, toivottavasti edes jotain apua!
 
Äiti0004
Heips

Ihan samoin ollaan mekin unikoulu hoidettu kuin EmoToukka, eli ekaks annettu huutaa 5 min, seuraavaks 10 min., jne. Unikoulu ollaan jouduttu pitämään molemmille lapsille ja molemmat oppinut nukkumaan 2 yössä. Esikoisesta en enää muista, mutta tämä pienempi huusi ensimmäisenä yönä pahimmillaan 40 min. putkeen + pari vähän lyhyempää huutojaksoa. Toisena yönä huusi vaan kerran, mutta silloin tunnin. Molemmat lapset oli 7,5 kk:n ikäisiä kun unikoulut pidettiin.

Unikoulua pidettäessä pitää olla määrätietoinen ja pitää päätetty linja. Sitkeys palkitaan ja on kaikkien etu, että yöt rauhoittuu.

Esikoinen rupesi unikoulujen jälkeen nukkumaan tosi hyvin, mutta tämä pienempi kyllä kitisee öisin aina välillä. Välillä rauhoittuu ihan ittekseen, mutta välillä sitten pitää laittaa tuttia suuhun ja peittoa päälle. Huomattavasti helpommalla kuitenkin päästään kuin mitä tilanne oli ennen unikoulua.

Tsemppiä unikouluun!
 
Miskan äiskä
Mä ainakin odotan jonkun aikaa, jos poika meinaa herätä kesken yötä ja välillä ihan se riittää, kun omasta sängystä sihisen vähän aikaa ja poika rauhottuu. Nukutaan vielä samassa huoneessa kaikki, joten tämä onnistuu vain siinä tapauksessa tosin.

Sairaalan unikoulu on käsittääkeni tarkotettu lähinnä yösyömisestä vierotukseen, mutta voihan sitä kysyä miten toimii. Itsellä ei ole kokemusta, mutta opiskeluaikana siitä oli kyllä puhetta. Sairaalaunikoulun tarkotuksena on antaa vanhemmille nukkumisrauha ja lasta hoitaa öisin sairaalan henkilökunta. Usein lapsi oppiikin siellä helposti nukkumaan kokonaisia öitä, mutta aina saman rytmin siirtämien kotiin ei ole helppoa.

Tsemppiä parempiin öihin pääsemiseen!
 
Meillä esikoisen kanssa sama ongelma ja turvauduttiin sairaalan unikouluun...vietti siellä 2 vuorokautta ja yöllä tarkistivat vain, että onko kakka vaipassa, muuten antoivat olla..tuntui tosi kurjalta ja itkin paljon, mutta tyttö oppi nukkumaan..jatkettiin tosin samaa unikoulua vielä pari viikkoa kotona, jolloin neiti nukkui hyvin kokoajan erihuoneessa...nyt oli sitten pojan kanssa sama ongelma, en halunnut enää sairaalan unikoulua..ajattelin, että kotikonstein yritetään..siirrettiin omaan huoneeseen nukkumaan..pari ensimmäistä iltaa itki kovasti, kävin ovella näyttäytymässä ja sanoin, että on yö nyt nukutaan, siis vain ensimmäisellä kerralla, jos muuten itki niin en mennyt..meni muutama yö itkien sitten itku väheni ja nyt nukkuu 20-7.30...vaikka itku on sydäntä särkevää ja monta kertaa tuntui, että luovutan, mutta olen onnellinen, että se valvominen loppui, jo lapsen itsensä takia uni on tärkeää..Nyt jaksamme olla iloisia ja leikkiä ja puuhastella ilman jatkuvaa unisuutta..Onnea ja Tsemppiä :hug:
 
Kiitos kaikille vastanneille!!
Sainkin vastauksen just siihen kysymykseen, mikä mieltä painoi eli miten toimia öiden suhteen. Nyt siis alamme mekin, myös yöllä, "huudattaa" (karsee sana..) ennekuin menee hyssyttään. Toivottavasti tyty huomaisi pian, ettei huomioo tule yölläkään ja alkaisi nukkua. :D
Tottakai lapsi välillä valvottaa, jos esim. tulee hampaita tai muuta mutta tuntuu ettei meillä edes enää osata nukkua ilman jatkuvia heräilyjä. Ja se uni on todella tärkeetä, ellei tärkeempääkin, myös lapselle itselleen. Toki aikuisetkin unta tarvii, sen kyllä huomaa omassa olossa..

En tiedä, olenko jotenkin outo mutta tämä iltahuudatus ei ole edes tuntunut kauheen pahalle. Joskus kun yritti jättää lapsen nukahtaa yksin ja huuto alkoi heti ei voinut kuin palata viereen mutta nyt kun tähän asennoitui niin, että muutos on tultava onkin ollu helpompaa..

Parempien öiden toivossa; nefertiti ja pesue :wave:
 
Kirjoitan meidänkin kokemukset ihan vain tasapuolisuuden vuoksi. Meillä nimittäin on menossa ikuinen unikoulu...unikoulu joka alkoi pojan ollessa 1v ja jatkuu edelleen, kun poika on 1v10kk!

Poika on aina nukkunut huonosti, mutta vuoden iässä olin siihen siis lopen uupunut ja päätin, että muutos saa tulla...no unikoulu aloitetiin ja kesti kolmatta viikkoa ennekuin poika nukkuin yhden 6h pätkän...ja pahimmillaan huusi 5h putkeen...toteutimme unikoulun edellämainitulla tavalla...

Poika on aina nukkunut omassa sängyssä...mutta yöllä kun huuto alkaa ei rauhotu mihinkään muuhun kuin maitoon, jos siihenkään. No nykyään saa maidon aamulla kuuen seittemän aikaan, kun kävelee itse keittiöön sen ottamaan. Mutta tosiaan poika huutaa vieläkin. Viimeiset kaksi kuukautta hän on suostunu nukkumaan vieressä, mikä on vähän rauhoittanut öitä...siis herää edelleen, mutta ei enää yleensä huuda kauaa, paitsi toissayönä tunnin + pienemät huutelut.

Viime yö oli ihan luxus...8h ennekuin inahdustakaan kuului! Että tämmöstä meillä...

Toivottavasti te saatte unikoulusta positiivisen kokemuksen ja lapsenne alkaa pian nukkumaan kokonaisia öitä! Voimia! =)
 
auttakaa meitäkin
KErtokaas kokeneemmat soveltuuko tää unikoulu sitten tällaiselle tapaukselle: tyttö on nyt 1 v 4 kk ja tutti jäi reilu kk sitten pois, koska ei jaksettu tuttirallia pitkin yötä. Joskus sitä ei tarvinnut mennä laittamaan ollenkaan, joskus siellä juostiin useammin. Kuviteltiin, että tutin poisjäännin myötä yöjuoksut loppuisi, mutta niin ei käynyt. Nyt tytön huoneessa käydään keskim. 2 krt yössä rauhoittelemassa. En tiedä miksi alkaa huutamaan keskellä yötä, mutta tyttö on aina ollut levoton nukkuja, siis liikkuu paljon unissaan pitkin sänkyä. Sen takia tyttö siirrettiin pois meidän huoneesta alle 2 kk ikäisenä.
Voitaisko me kokeilla tuota, että annetaan huutaa se 5 min ekana iltana jne... Soveltuuko tuo unikoulusysteemi tällaiseen tapaukseen?! Jonkun mielestä pari krt/yö juokseminen ei ole mitään, mutta itse en enää jaksaisi. Tutin vierottamisessa ei ollut mitään ongelmia, joten en usko että se huutelu johtuu siitäkään. En ole varma onko tyttö edes hereillä huutonsa aikana, tuntuu että on unessa silloin...Kiitos viisaammille :flower:
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.10.2005 klo 17:08 Mama kirjoitti:
Kirjoitan meidänkin kokemukset ihan vain tasapuolisuuden vuoksi. Meillä nimittäin on menossa ikuinen unikoulu...unikoulu joka alkoi pojan ollessa 1v ja jatkuu edelleen, kun poika on 1v10kk!

Poika on aina nukkunut huonosti, mutta vuoden iässä olin siihen siis lopen uupunut ja päätin, että muutos saa tulla...no unikoulu aloitetiin ja kesti kolmatta viikkoa ennekuin poika nukkuin yhden 6h pätkän...ja pahimmillaan huusi 5h putkeen...toteutimme unikoulun edellämainitulla tavalla...

Poika on aina nukkunut omassa sängyssä...mutta yöllä kun huuto alkaa ei rauhotu mihinkään muuhun kuin maitoon, jos siihenkään. No nykyään saa maidon aamulla kuuen seittemän aikaan, kun kävelee itse keittiöön sen ottamaan. Mutta tosiaan poika huutaa vieläkin. Viimeiset kaksi kuukautta hän on suostunu nukkumaan vieressä, mikä on vähän rauhoittanut öitä...siis herää edelleen, mutta ei enää yleensä huuda kauaa, paitsi toissayönä tunnin + pienemät huutelut.

Viime yö oli ihan luxus...8h ennekuin inahdustakaan kuului! Että tämmöstä meillä...

Toivottavasti te saatte unikoulusta positiivisen kokemuksen ja lapsenne alkaa pian nukkumaan kokonaisia öitä! Voimia! =)
Oletko varma, että nyt ei ole kyseessä esim. joku allergia? Kuulostaa aika omituiselta..Tai jotain outoa takana tuntuu olevan..Kyllä "normaalin" lapsen luulisi rauhoittuvan jos huomaa, että ei huudot auta, tätä en kutsuisi edes tosi sitkeäksi..Kannattaa nyt todella miettiä, miksi näin teillä on? Ottaa yhteyttä neuvolaan/lääkäriin? Tsemppiä teille :hug:
 
Unikoulua kokeiltiin pitkään, yöhuuto vaan jatkui.... Ohjeita noudatettiin viikosta toiseen...ensimmäiseen puoleentoista vuoteen ei ollut yhtään ehjää yötä. Nyt on helpottanut, onneksi. Esikoinen 3 v. ei nuku enään ollenkaan päiväunia, ja kakkonen (1 v 7 kk.) nukkuu noin tunnin klo 12.30-13.30. jos antaa nukkua liian kauan niin koko yön saa käydä rauhottelemassa kun unta ei riitä enään yöksi. Tällä rytmillä lapset menee nykyään kiltisti nukkumaan n. klo 20.00 ja herää aamulla 7.30- 8.30 välillä. No, meillä on auttanut, kun jätettiin toiset päikkärit pois kun lapsi oli sen ikäinen että juuri ja juuri jaksoi iltaan asti valvoa yksillä unilla. Aluksi iltaisin olikin sitten kaikkea rauhallista toimintaa, kirjojen lukua,lämpimiä kylpyjä yms. kun väsynyt lapsi ei tietenkään muuta jaksanut. Kun lapsi kasvoi lisättiin toimintaa... välillä ulkoillaan enemmän ja käydään uimassakin...siis touhutaan kaikkea mikä lasta väsyttää... ; ) Hyvin on muistissa aika jolloin ei meilläkään nukuttu... \|O Tsemppiä vaan ja jaksamista... lohdullista on se että kun ikää tulee lapsille enemmän niin rupee unikin maistumaan.
 
Muiden unikoulukokemuksia lukiessa täytyy myöntää, että me olemme helpolla päässeet, mutta kirjoitanpahan meidän tarinan kuitenkin.
Masuvaivojensa takia meillä poika tottui jo pienestä pitäen nukahtamaan syliin ja yötkin menivät lopulta suureksi osaksi äidin ja isin vieressä. Levoton nukkuja poika oli siihen asti, kun muuton jälkeen siirsimme omaan huoneeseen, jolloin yösyönnit jäivät itsekseen pois, yöheräilyjen yhä kuitenkin jatkuessa. Sitten yhtenä iltana päätin vain, että nyt alkaa meillä opettelu omaan sänkyyn nukahtamiseksi ja siellä myös pysymiseen. Niinpä illalla tein normaalit iltarituaalit, vaipanvaihto, hampaiden pesu, yöpuku päälle ja unipullo... Sitten kannoin vielä puolihereillä olevan pojan omaan sänkyyn, annoin pusun poskelle ja sanoin hyvää yötä. Ensimmäisenä iltana jaksoi huutaa vajaa 5 minuuttia, toisena ei sitäkään ja siitä asti on käynyt kiltisti omaan sänkyyn nukkumaan. Yöllä sama homma, en heti mennytkään kun kitinä alkoi kuulua, vaan ajattelin odottaa sen viisi minuuttia, ei kuitenkaan jaksanut huutaa sitäkään kun nukahti uudestaan.
Nykyisin meillä nukutaan pääsääntöisesti kokonaisia öitä, tosin nyt kun poika aloitti hoidon, vaikuttaa se pienoisena yölevottomuutena meidän elämään, mutta uskon senkin menevän ohi aikanaan.
Tärkein pointtini jäi kuitenkin korostamatta, että meillä ehdottomasti yöt rauhoittui kun poika siirtyi nukkumaan omaan huoneeseen. Levottomana nukkujana tuntui yölläkin havahtuvan jokaiseen meidän kääntyilemisiin yms...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.10.2005 klo 20:59 vieras kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.10.2005 klo 17:08 Mama kirjoitti:
Kirjoitan meidänkin kokemukset ihan vain tasapuolisuuden vuoksi. Meillä nimittäin on menossa ikuinen unikoulu...unikoulu joka alkoi pojan ollessa 1v ja jatkuu edelleen, kun poika on 1v10kk!

Poika on aina nukkunut huonosti, mutta vuoden iässä olin siihen siis lopen uupunut ja päätin, että muutos saa tulla...no unikoulu aloitetiin ja kesti kolmatta viikkoa ennekuin poika nukkuin yhden 6h pätkän...ja pahimmillaan huusi 5h putkeen...toteutimme unikoulun edellämainitulla tavalla...

Poika on aina nukkunut omassa sängyssä...mutta yöllä kun huuto alkaa ei rauhotu mihinkään muuhun kuin maitoon, jos siihenkään. No nykyään saa maidon aamulla kuuen seittemän aikaan, kun kävelee itse keittiöön sen ottamaan. Mutta tosiaan poika huutaa vieläkin. Viimeiset kaksi kuukautta hän on suostunu nukkumaan vieressä, mikä on vähän rauhoittanut öitä...siis herää edelleen, mutta ei enää yleensä huuda kauaa, paitsi toissayönä tunnin + pienemät huutelut.

Viime yö oli ihan luxus...8h ennekuin inahdustakaan kuului! Että tämmöstä meillä...

Toivottavasti te saatte unikoulusta positiivisen kokemuksen ja lapsenne alkaa pian nukkumaan kokonaisia öitä! Voimia! =)
Oletko varma, että nyt ei ole kyseessä esim. joku allergia? Kuulostaa aika omituiselta..Tai jotain outoa takana tuntuu olevan..Kyllä "normaalin" lapsen luulisi rauhoittuvan jos huomaa, että ei huudot auta, tätä en kutsuisi edes tosi sitkeäksi..Kannattaa nyt todella miettiä, miksi näin teillä on? Ottaa yhteyttä neuvolaan/lääkäriin? Tsemppiä teille :hug:
=) Kiitos kommentistasi - ihanaa, kun joku välittää! =) Lämmittää!
Mutta siis meillä on kokeiltu kaikki mahdolliset...ja lääkärille ja neuvolatäteille valitettu, mutta tämä on kuulemma normaalia?!? Tosiaan ollaan sen verran pieneltä paikkakunnalta, että mihinkään erikoislääkärille ei oo ihan helposti mahdollisuutta mennä, mutta niinhän sitä uskoo lääkäriä, vaikka itte luulis, et on joku vialla...en tiä kyllä oikeesti, pitäskö sitä vielä mennä valittamaan... :\|
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.10.2005 klo 18:28 auttakaa meitäkin kirjoitti:
KErtokaas kokeneemmat soveltuuko tää unikoulu sitten tällaiselle tapaukselle: tyttö on nyt 1 v 4 kk ja tutti jäi reilu kk sitten pois, koska ei jaksettu tuttirallia pitkin yötä. Joskus sitä ei tarvinnut mennä laittamaan ollenkaan, joskus siellä juostiin useammin. Kuviteltiin, että tutin poisjäännin myötä yöjuoksut loppuisi, mutta niin ei käynyt. Nyt tytön huoneessa käydään keskim. 2 krt yössä rauhoittelemassa. En tiedä miksi alkaa huutamaan keskellä yötä, mutta tyttö on aina ollut levoton nukkuja, siis liikkuu paljon unissaan pitkin sänkyä. Sen takia tyttö siirrettiin pois meidän huoneesta alle 2 kk ikäisenä.
Voitaisko me kokeilla tuota, että annetaan huutaa se 5 min ekana iltana jne... Soveltuuko tuo unikoulusysteemi tällaiseen tapaukseen?! Jonkun mielestä pari krt/yö juokseminen ei ole mitään, mutta itse en enää jaksaisi. Tutin vierottamisessa ei ollut mitään ongelmia, joten en usko että se huutelu johtuu siitäkään. En ole varma onko tyttö edes hereillä huutonsa aikana, tuntuu että on unessa silloin...Kiitos viisaammille :flower:
Kyllä mielestäni soveltuu...menettekö nyt heti rauhoittelemaan, kun huuto alkaa? Kannattaisi tosiaan odottaa hetki ja mennä vasta sitten ja tosiaan vain käydä ja jättää hakemaan sitten unta jälleen itsenäisesti. Ja jos lapsi ei ole edes hereillä niin luulisi hänen ihan iteksiään siihen hetken päästä rauhoittuva. Kokeilkaa...kyllä se kannattaa...ja sehän nyt on kuulemani mukaan ihan normaalia, että tämmöiset tiitiäiset vielä kerran pari yössä saattavatkin herätä...tärkeäähän nyt jaksamisen kannalta olisi se, että pienokainen osaisi herättyään ilman silittelyjä ym. nukahtaa uudelleen...ja siihen teillä tämä unikoulutus voisi tosiaan olla avuksi =) Tsemppia!
 
Meillä unikoulutettiin n. 1v ikäisenä kuopus, joka heräsili lukemattomia kertoja yössä. Aluksi hyssyttelin (siis sillai "suhisin") samalla kun sylitin. Kun olis yhdistänyt suhinan turvallisuuteen (=syliin), en nostanut sängystä vaan hyssytin ja silitin. Lopulta enää hyssyttelin omasta sängystäni ja rauhoittui sillä.
Tehokkain apu taisi olla kuitenkin allergioiden selviäminen, koska tuo hyssyttely vähensi yöheräämiset kertaan pariin, ja sopimattomien ruokien jättäminen lopetti levottomuuden kokonaan. ;)
 
Hei, kaikki unikoulun kanssa painivat, oletteko tutustuneet näihin sivuihin?
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2547,6444,6445,7649

Meillä vieroitettiin maitopullosta perhepedissä (olemme siis nukkuneet kokoajan pp:ssä) tassuhoidon keinoin, joimme vettä mukista aina välillä, viikko meni ja nyt vauva nukkuu suht.hyvin. En tiedä siis toimiiko muunlaisten nukkumisvaikeuksien kanssa, mutta suosittelen kokeilemaan!
 

Yhteistyössä