Lohisalaattia (helppo tehdä oman maun mukaan)
Jokirapusalaatti
Pitsapohja
Pohja:
2dl vettä, 11g kuivahiivaa, 2rkl öljyä, 4dl vehnäjauhoja, suolaa
Kastike:
Valkosipulia, 1/2 tl suolaa, 1/2tl sokeria, tuoreita yrttejä esim basilikaa, tomaattimurskaa, öljyä
Mansikkarahkakakku
tomaatti-mozzarellapiiras
1 pkt voitaikinaa
kypsiä tomaatteja
muutama paketti Mozzarellaa
1 pkt creme fraichea
kivettömiä oliiveja
tuoreita yrttejä. itse käytin oreganoa ja rosmariinia
valkosipulia
lisäksi myös
sormisuolaa
hunajaa
mustapippuria myllystä
kaulitse voitaikina sopivaksi käyttämääsi uunipeltiin, voitele reunat kananmunalla ja paista taikinalevyä itsekseen n. 200 C asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. pohja saa siis kypsyä hyvin ennen täytteiden lisäämistä - näin ehkäistään mm. mozzarellan palaminen ja varmistetaan pohjan kypsyminen läpikotaisin.
pyöräytä viipaloituja tomaatteja pannulla oliiviöljyssä - lisää pannuun valkosipulin kynsi tai muutama, loraus hunajaa, rosmariinin oksia ja sormisuolaa. hunajan lisäys on pieni niksi lisätä varsinkin talviaikaan kovin vetisiin tomaatteihin lisää makeutta. anna tomaattien imeä itseensä aromit pannusta ja siirrä sivuun.
kun pohja alkaa näyttää kypsältä, ota se uunista ja painele keskeltä kohonnutta piirasta kevyesti lastalla alaspäin. levitä piirakkapohjalle creme fraiche, lado tomaatit pohjalle ja kaada lopuksi ihana hunaja-valkosipuli-rosmariini-oliiviöljyliemi tomaattien päälle tuomaan lisämakua. lisää vielä oliivit, mozzarella käsin revittyinä köntteinä, pippuria myllystä ja sormisuolaa. paista uunissa vajaa 10 minuuttia, tai kunnes piiraan reunat saavat kauniin rusehtavan sävynja juusto on just eikä melkein täydellistä.
ripottele päälle vielä tuoreita yrttejä ja tarjoile omatekoisen peston kanssa.
Katkarapusalaatti
Kirsikkatomaatti-piiras
Taikina:
3/4dl täysjyväjauhoja
1 1/2dl vehnäjauhoja
85g voita
4-5 rkl kylmää vettä
Mittaa jauhot ja voi kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita ainekset taikinaksi. Painele taikina piirasvuokaan pohjalle ja reunoille. Rutista foliosta tukirengas ja painele se tueksi piirasuoan reunoille. Paista 220 asteen uunissa noin 5 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Ota vuoka uunista ja jäähdytä. Alenna uunin lämpötila 160 asteeseen.
Täyte:
1 rkl öljyä
150g kalkkunapekonia
1 pieni sipuli
Kuumenna öljy pannussa ja paista silputtu pekoni ja sipuli rapeaksi. jäähdytä.
Liemi:
4rkl maitoa
1 1/2 dl turkkilaista jugurttia
2 kananmunaa
2 timjaminoksan lehdet
Sekoita liemen ainekset keskenään.
Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle, kaada liemi vuokaan ja pane halkaistut kirsikkatomaatit päälle. Jatka paistamista 160 asteen uunissa noin 30 minuuttia, kunnes liemi on hyytynyt myös piiraan keskeltä. Koristele lämmin piiras timjamilla.